HABERLER>EKONOMİ
28 Kasım 2017 Salı - 10:02

60 günde 2 bin 500 esnaf... Kemeraltı ölmüş, ağlayanı yok!

Ekonomik piyasaların giderek hassaslaşması, Dolar ve Euro'nun rekor seviyeye ulaşması küçük esnafı vurmaya başladı. Tarih Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya "Son bir yılda 3 bin 500 esnaf, Eylül ve Kasım ayı süresince 2 bin 500 esnaf işyerini kapattı" dedi.

60 günde 2 bin 500 esnaf... Kemeraltı ölmüş, ağlayanı yok!

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) İzmir'de küçük ölçekli esnafın işyeri kirasını, çalışanların maaşını ve kredi borcunu ödeyememesi gibi nedenlerden dolayı kepenk kapatmak zorunda kaldığı ifade ediliyor.

Tarihi Kemeraltı Esnaf  Esnaf Çarşısı Başkanı Ümit Kaya, Türkiye genelinde olduğu gibi Kemeraltı Çarşısı'nda da çok sayıda esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını söyledi.

Başkan Ümit Kaya son bir yılda çarşıda mevcut 12.000 esnaftan, 8.500'lere düştüğünü, son 3 ayda ise Eylül ve Kasım aylarında yaklaşık 2.500 dükkanın kapandığını kaydetti.

"ADI BELLİ OLMAYAN BİR KRİZ YILI"
Başkan Kaya, 2016-2017 yılının adı belli olmayan bir kriz olduğunu ve esnafın giderek zor durumda kaldığını belirterek "Türkiye genelinde esnaf zor durumda, sadece Kemeraltı ile sınırlı bir durum değil. 12 bin esnaftan bugün 8 bin 500 esnafa geriledik. Bugün çarşımızda sadece Eylül ve Kasım ayları içerisinde, 2 bin 500 esnaf kepenk kapattı. Dolar ve Euro'nun yükselmesi, Dolar'ın gün itibariyle 3.9243, Euro'nun ise 4.6849 çıkması, piyasada sıcak paranın dönmemesi, ekonomik belirsizlik, siyasi konjöktür bütün bunlar vatandaşın alışveriş yapmasına engel durumlar. Vatandaş alışveriş yapmazsa, bizim esnaf mal satamazsa ayakta kalamaz. Bir çıkış bulmamız gerekiyor. Bir çözüm bulunmazsa çok sayıda esnafın ekonomik sonu demektir. Tanıtım açısından Valilik, İzmir Büyükşehir Belediyesi sağolsunlar destek veriyor ama sorunumuz sebebi ülkedeki ekonomik gidişat. 2016-2017 yılı adı belli olmayan bir kriz yılı oldu" dedi.

"BİR KISMI İCRALIK OLDU BAZILARI İFLAS ETTİ"
Başkan Kaya "Bu yıl 2016-2017 yılı içersinde kapanan dükkan sayısı 3000, sadece 2017 yılı içerisinde Eylül-Kasım ayı arasında 2 bin 500 esnaf işyerini kapattı. Bu insanlar sadece kapatmakla kalmadı bir çoğu icralık oldu, dolara bağlı mal alımı yapanlar hem satamadı hem de borçlar birden fırlayınca iflas kaçınılmaz oldu. Esnaf sadece kapatmakla kalmadı. Dükkanın kapatınca sorunu bitmedi. İcralarla uğraşiyorlar, iflas edenler var.

Kısa vadede piyasaya acilen sıcak paranın girmemesi gerekiyor. Vatandaşın cebine giren para vatandaşta, piyasada kalır. Her şey zamlandı ve asgari ücret 1400 TL. Zaten asgari ücretle çalışan insan zor durumda. Bir de belirsizlik söz konusu olunca bırakın yastık altındaki parayı, insanlar cebindeki parayı çıkaramıyor. Biz daha önce yaptığımız işle mal sahibi olurken; şimdi elimizdeki malı koruyamıyoruz. Böyle devam ederse çok zor günler yaşarız" dedi.

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıyor... Ege'de tarım şaha kalkacak
 
Boşanıyorlar mı?
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Uzgören 29 Kasım 2017 Çarşamba 13:54

Bizde esnafiz Ankara,da bizde kapattık sadece Antalya değil bizde icralık olduk memleketimizin bu hale getirenler utansın,küçük işletmelere destek yok piyasada iş yok

Yorumu oyla      11      5  
29 Kasım 2017 Çarşamba 08:30

Kordondaki apatmanaltı mekanlar kapanıp kemeraltına taşınmalı. Kemeraltı gündüz alışveriş gece eğlece hayatı konsepti yerleştirilmedikçe hayatta kurtulmaz. İzmirde gece hayatı diye birşey yok. Aynı Didim Bodrum gibi barlar sokağı olması gerek Kemeraltı'nın. 24 saat yaşanır. İşte o zaman İzmir'e turist yağar. Marka olur. Kemeraltı'nın şu anki hali bitpazarı gibi. Bu kafa sürdükçe daha beter olur. Değişin artık değişin.

Yorumu oyla      13      5  
bekir 28 Kasım 2017 Salı 23:42

Esnaf dediği ara sokaklarda cakma urun satan turisti kazıklayan izmire zarar verenler.

Yorumu oyla      11      6  
veli 28 Kasım 2017 Salı 23:40

100 liralık urune 600 tl fiyat ceken iyi pazarlık edemeseniz size 500 liraya satılan dandik giyim merkezi..batmasınq üzülmemek lazım

Yorumu oyla      11      6  
ali 28 Kasım 2017 Salı 23:39

Ne ekersen onu biçersin... Beklenen son..sacma sapan ürünler ve pahalı

Yorumu oyla      11      6  
28 Kasım 2017 Salı 21:49

Kemeraltını meyhanelerle donatacaksın, İzmire yakışır

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 28 Kasım 2017 Salı 21:17

Kemeraltı avm furyası sayesinde üst gelir grubunu kaybetti. Bunda değişen esnaf profili de etkili oldu. Kemeraltına giden kesim alt/orta gelir grubuna mensup vatandaşlardır. Özellikle çevredeki kamu çalışanları buranın can damarını oluşturmaktadır. Diğer müşteri profili ise yakın çevre semtlerinden, buralarının nereleri olduğu malum. Ekonomi ise ortada üretmiyoruz, tüketiyoruz. Bunca tüketim (ithalat ağırlıklı tüketim) olduktan sonra kısa zamanda doğal olarak elde birşey kalmayacak. Avm konusuna gelirsek orada da ellerinde çantalar dolusu alışveriş yapanı görmek zor. Uzun lafın kısası 2001 krizinden beterine hazırlıklı olun. Sorun sadece kemeraltı ile sınırlı değil İzmirin en işlek caddelerindeki boş dükkanlara bakarsanız büyük resmi görürsünüz.

Yorumu oyla      11      5  
Gerçek farklı 28 Kasım 2017 Salı 17:58

Ünlülerin reklamında oynadığı ve markasının adı bir rengin ismi olan kot pantolona baktım.Çünkü her ortamda Türk malı olduğunu bildiriyorlar.İngilizce Made ın Egypt türkçesi yapım Mısır yazıyor.Deveye sormuşlar boynun niye eğri? Bilindiği üzere o da yanıt vermiş "nerem doğru ki"

Yorumu oyla      14      5  
Birde böyle bakalım 28 Kasım 2017 Salı 17:51

Batılı şirketler Çin ve diğer uzakdoğu ülkelerinde parça ürettiriyor.Bizim ülkemize geliyor montaj yapılıp batı ülkelerine gidiyor.Biz sanayi üretimi yapmıyoruz veya yok denecek kadar az üretiyoruz.Adam montajı daha ucuza yapanı bulursa anında rotayı o ülkeye çevirir.Tarım ve hayvancılık bizim tek çıkar yolumuz.Sanayileşmiş ülkelerin hiç birisi tarım ve hayvancılığı bırakmamıştır.

Yorumu oyla      16      5  
ibrahim 28 Kasım 2017 Salı 15:57

Kemeraltı türü yerler kendini geliştirmedi bir türlü. Ama aynı Kemeraltı içinde örneğin Waikiki mağazasında kasa sırası var. Neden bende yok diyen olması lazım.Çuvaldızı başkasına, iğneyi kendine batır esnaf kardeşim. Ben kemeraltından geçerken bir vitrine bakmaya çekiniyorum.Hemen üstüme 2-3 kişi atlıyor, buyrunlar, ucuz pantolon var diyenler öyle bir sıkıyorki, artık bakmamaya başladım.İnsanları rahat bırakın, ödeme seçenekleri sunun.Ürünün üstüne 15 TL yazmış kocaman, altına kredi kartı ile 17,50 TL yazmış. Ne bu şimdi.Sen maliyetini hesapla tek fiyat yaz.İlla cebime nakit para girecek diye uğraşma,bırak iki gün sonra al.Ürün arızalı çıktımı veya aldığına bir şekilde pişman oldumu, sağlamsa geri al o malı.Ama bazıları cama kocaman "iade alınmaz" diye yazıyor.Yani ödedin, aldın gittin bitti bana geri gelme diyor.E adam alırmı almaz tabi.Daha yığınla tuhaf uygulama.Kimse kusura bakmasın ama bir hafta sonu örneğin selwaya gidin, aracınızı koyacak yer bulamazsınız.Yani özetle piyasada kimse alım yapmıyor tezi doğru değil.Ekonomi kötümü evet ama bu sizin öne sürdüğünüz şekilde değil.

Yorumu oyla      22      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıyor... Ege'de tarım şaha kalkacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca hayata geçirilen tam 375 dev eser 29 ...
Ege Üniversitesi ve BMC iş birliği protokolü
 İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet ...
İzmir'in o ilçesinde TOKİ yola çıktı... İlk kazma vuruldu
TOKİ tarafından Kemalpaşa’da yapılacak 679 adet konutun çalışmalarına ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Kim demiş paramız pul oldu diye?
Mehmet KARABEL yazdı... Kim demiş paramız pul oldu diye?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz ve ekonomi açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Ticaret Odası Ödül Töreni’nde döviz ve ekonomiye ...
Onbinlerce emekli için önemli uyarı! 2 ayınız kaldı
Kamuda 30 yıl üzerinde hizmeti olan emeklilerin ek ikramiye alma hakkı ...
 
Mahkeme iptal etmişti... Spil Dağı'na hançer!
İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde Spil Milli Parkı’na giden yol üzerinde yer ...
İzmir'in o ilçesine taş ocağı... Şehirde 'yeşil', köyde yeşile karşı!
İzmir’in Tire İlçesi Üzümlü Köyü sınırlarında taş ocağı (dolomit) kurmak ...
Fiyatını duyan ormana koştu!
Muğla'da, kilosu 40 liraya satılan mantar türü olan çıntar, ailelerin ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva