HABERLER>GÜNCEL
11 Nisan 2024 Perşembe - 08:29

Her taşın altından çıkıyorlar… Alsancak’ın Splinter ustaları!

Dünyanın en büyük kentlerinin ardından İzmir’de de farelerin etkisi gün geçtikçe artıyor. Kentin cazibe merkezlerinden biri olan Alsancak’ta çalışan tesisatçılar her rögar kapağının altında mutlaka fare gördüklerini belirtiyorlar. Hatta farelerin apartman dairelerinin üst katlarından lokanta giderlerine kadar her yerde iz bıraktığını belirtiyorlar.

Her taşın altından çıkıyorlar… Alsancak’ın Splinter ustaları!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Dünyanın en büyük şehirlerinden olan New York, Paris, Londra gibi kentlerde fare sorunları son yıllarda nüksetmiş durumda. Hatta bazı şehirlerde farelerle mücadele için belediyeler özel ekipler kurdular.

Dünyanın en büyük kentlerinin ardından İzmir’de de ‘fare’ sorunu olduğu ortaya çıktı. İzmir’in cazibe merkezi olarak sayılan Alsancak’ta gider ve rögar borularının içerisinde farelerin dolaştığını orada yaşayanlar anlattı.

Alsancak’ın tesisat ustalarının yoğunluklu olduğu 1456 Sokak veya anılan adıyla Pazar Sokağı’nda tesisatçılık yapan bir kişi farelerle ilgili yaşadıklarını anlattı.

‘ALSANCAK’TA FARE OLMAYAN YER YOK’
İsmini vermek istemeyen bir tesisat ustası, “Alsancak’ta fare olmayan yer yok. Fare bizim artık normalimiz. Her tarafta çıkıyor maalesef. Ben buralarda çok iş yaptığım için görüyorum” dedi.

‘HANGİ RÖGAR KAPAĞINI AÇARSAN AÇ HEMEN GELİR’
Alsancak’ta bulunan bütün rögar kapaklarının altında mutlaka fare görüneceğini belirten tesisatçı, “Rögarlarda görmeme ihtimalin çok zayıf. Herhangi bir rögar kapağını açtığınız zaman beş dakika açık tutun mutlaka gelir. Oraya kamera tut biraz uzaklaş hemen görürsün zaten. Geçen aylarda bir tane rögar kapağını açtık tıkanıklığını açmak için hemen fare geldi gitti. Merhaba deyip gitti. Hangi rögarı açarsan aç beş dakika başında bekle hemen gelecek” ifadelerini kullandı.

‘APARTMANLARDA BEŞİNCİ KATLARA KADAR ÇIKIYOR’
Alsancak’ta bulunan apartmanlarda üst katlara da rahatlıkla farelerin çıktığını belirten tesisatçı, “Evlerde beşinci kata kadar çıkıyor. Bir eve gittik beşinci katta, bir tane pimaş boruyu yemiş. Su aşağı akıyor. Kokusundan girilmiyor, o kadar çok pislik yapmış. Lambri tavanlar iç içe geçtiği için koku vermiyor aşağıya. Lambriyi sökünce bütün koku apartmana sindi. Kadıncağız evde kalamadı. Açlık çok kötü bir şey fareler bu borulara, üst katlara çok rahat tırmanıyor” diyerek yaşadığı bir anıyı anlattı.

‘KEDİLERDEN İNSANLARDAN KORKUYORLAR, BORULARDA GİZLENİYORLAR’
Dışarıyı tehlikeli gördükleri için genel olarak atık su borularında gezdiklerini belirten tesisatçı, “Alsancak’ta her mahallede fare mevcut. Bunu kötü olarak görmüyorum. Onun da yaşamını idame ettirmesi için yiyecek bulması lazım. Onun için de dışarı çıkmak zorunda. Gizlenmek için borularda geziyorlar, gördüğü yerde ya kedi kapıyor ya da insan kapıyor. İnsandan ve dışarıdan korkuyorlar o yüzden çıkmıyorlar genelde, görünmüyorlar” ifadelerini kullandı.

‘YİRMİ İŞTEN BEŞİNDE GÖRÜYORUZ AMA HEPSİNDE MUTLAKA İZLERİ VAR’
Direkt olarak fareyle karşılaşma ihtimallerinin az olduğunu ancak mutlaka izlerine rastladıklarını belirten tesisatçı, “İşe başladığımız zaman fare görünmüyor, gürültüden kaçıyor. Kendi canını koruyor. Bir yere sıkışınca tesadüf biz orayı kırınca orada oluyor. Bu şekilde gördüklerimiz var. Yirmi tane işte beş tanesinde görünür ama her girdiğimiz yerde mutlaka izi oluyor. Boruyu değiştirmeye çıkıyoruz pisliği var veya kemirmiş oluyorlar” dedi.

‘HANGİ BELEDİYE OLURSA OLSUN ÇÖZÜMÜ YOK’
Belediyelerin yaptığı ilaçlama çalışmalarının direkt bir etkisi olamayacağını belirten tesisatçı, “Lağımlarda çıkmıyor diyen yalan söyler. Belediye zehirliyor, ilaçlıyor diyorlar safsata. Hangi belediye olursa olsun, hangi kurum olursa olsun bunun kökünü kurutmadığı sürece şansı yok. Buna yok demenin de bir anlamı yok. Olan bir şey var ama abartmaya da gerek yok” dedi.

‘DONMUŞ YAĞLARI YEMİYORLAR, BORULARI ÇAKIL TAŞIYIP TIKIYORLAR’
Farelerin borulardaki donmuş yağları yediklerini ve bu sayede tıkanıklıkları açtıklarını iddia edenleri yalanlayan tesisatçı, farelerin taşıdıkları çakıllarla daha fazla tıkama yaptığını belirterek şunları söyledi:

Fareler kanalı tıkıyor. Hayvan suda hareket edemiyor kendisine basamak yapıyor. O basamak üzerinde yürüyüp gidiyor. Suyun içinde yürüyemiyorlar. O alanı geçebilmek için getirdiği çakıl taşları ile kendisine basamak yapıyor. Sürekli olarak gidip gelerek çakıl getiriyor. Rögarların içi o yüzden genelde hep çakıl dolar. O da ayrıca tıkanıklığa sebep oluyor. Borularda donmuş yağı kesinlikle yemiyor. Donmuş yağı yese tıkanıklık olmaz.

‘MEKANLAR ADI ÇIKMASIN DİYE SÖYLEMİYORLAR AMA KEMİRME İZLERİNDEN ANLIYORUZ’
Aynı sokakta bulunan başka bir tesisatçı ise Alsancak’ta yiyecek ve içecek satan yerlerde farelerin çokça göründüğünü ancak dükkanların isimleri çıkmasın diye fareleri söylemediklerini belirtti. Aynı tesisatçı farelerin boruları kemirmelerinden izleri olduğunu belirterek, “Yiyecek satan mekanlar genelde gizli gizli tesisatçıyı çağırıyor. Mekanların adı çıkmasın diye söylemek istemiyorlar. Bize de söylemiyorlar neden olduğunu ama biz boruları kemirme izlerinden anlıyoruz. Lavabolara gıda atıklarını döküyorlar, o da tuvalet gider borusuna bağlanıyor. Tuvalet gider borularını kemiriyorlar. Bir gün bir bara gittiğim zaman telli gider borusu vardı, teli hariç tamamen boruyu kemirmişti” dedi.

 
Başkan, altındaki durgunluğu yorumladı: Yatırımcıya alım fırsatı!
 
3 ilde NARKOÇELİK-11 operasyonu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 11 Nisan 2024 Perşembe 13:08

Sokak kedilerini destekleyelim. Kediler kısırlaştırılmasın.

Yorumu oyla      1      0  
Ege 11 Nisan 2024 Perşembe 10:30

Bunun sebebi tunç soyer döneminde ilaçlamaya dair hiç bi şey yapılmaması. Gerçi soyer neyi yaptı ki bunu yapsın

Yorumu oyla      4      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... 'Issız Aşk'ın adı Hünkar Beğendi!
Mehmet KARABEL yazdı... 'Issız Aşk'ın adı Hünkar Beğendi!
YSK itirazları için kritik toplantı
Yüksek Seçim Kurulu'na, siyasi partiler ve bağımsız adayların seçim sonuçlarına ...
İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü!
Tokat'ın Zile ilçesinde hafif ticari araçla otomobilin çarpışması sonucu ...
 
İzmir'den yola çıkmıştı... 'Örümcek Adam'a polis müdahalesi!
Hatay'ın İskenderun ilçesinde bayram namazını kılmak için camiye gelen ...
Ardahan'da Kura Nehri taştı
Havaların ısınmasıyla eriyen kar birikintileri ve sağanak nedeniyle debisi ...
Otomobil otobüse çarptı: 2 ölü
Bolu'da, D-100 yolunda tur otobüsüne arkadan çarpan otomobildeki Serdar ...
 
İki otomobil ile motosiklet çarpıştı: 10 yaralı
Isparta'nın Gelendost ilçesinde iki otomobil ile motosikletin çarpışması ...
Sağanak ve dolu nedeniyle kaza: 2'si çocuk 8 yaralı
Niğde'de etkili olan dolu ve sağanak nedeniyle meydana gelen zincirleme ...
22 yaşındaki genç 5.kattan düştü
Bilecik'te 22 yaşındaki Bayram Güçlü, 5. kattan düşerek hayatını kaybetti
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva