HABERLER>GÜNCEL
11 Nisan 2016 Pazartesi - 09:29

Hayatın sınırlarını zorlayan çift

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Kalp ve Damar Cerrahı Profesör Doktor Tahir Yağdı ve Pilot Eşi Hatice Hanım, mesleklerinde hayatın sınırlarını zorluyor.

Hayatın sınırlarını zorlayan çift

Zamana karşı yarışan Dr. Yağdı bugüne kadar yüzlerce kişiye kalp nakliyle hayat verirken, Türkiye'nin ilk F4 Phantom Silah Sistem Subayı eşi ise, gökyüzünde yaşamın limitlerini zorluyor.

Çok iyi bir çift olduklarını anlatan Dr. Yağdı mesleklerinin çok benzediğini belirterek, "Kalp ameliyatlarında hastaları geçici bir süre kalp-akciğer makinasına bağlıyoruz. Bu işlem uzun sürerse hastanın hayatı riske giriyor. Uçakla havada kalabileceğiniz süre de sınırlıdır. İniş yapamazsanız maalesef bu pilotların ve eğer varsa yolucuların hayatını kaybetmesine neden olabilir" diyor.

Henüz 10 yaşındayken okuduğu kitaplardan etkilenip kalp nakline merak salan Prof. Dr. Tahir Yağdı, yıllar sonra amacına ulaştı. Hatice Yağdı Eskişehir'de görev yaptığı sırada babasını Türkiye'nin en iyi kalp cerrahisi merkezlerinden birine sahip olan Ege Üniversitesi Hastanesi'ne getirdiğinde Tahir Yağdı ile tanıştı. Bu tanışma kısa süre sonra evlilikle sonuçlandı. Birliktelikleri Ecem (9) ve Çisem (6) isminde iki kız çocuğuyla daha da sağlamlaşan Yağdı çifti, yoğun iş temposu, mücadele, zorluklara karşın mutlu, huzurlu bir hayat sürdüklerini söylüyor.

KAYINPEDERİN AMELİYATINDA TANIŞTILAR
Eşinin ve kendi mesleğinin en ufak hatayı bile kabul etmediğini anlatan Prof. Dr. Tahir Yağdı, "Bir cerrah veya pilotun yapacağı en ufak bir hata bir veya birden fazla kişinin hayatına sebep olabilir. Bu açıdan bakıldığında eşimin ve benim mesleklerimizi birbirine oldukça yakın görüyorum" diyor. Eşiyle tanışma hikayelerini anlatan Dr. Yağdı, “Tam 12 yıl önce, 2004 yılının mayıs ayında eşimin babası kliniğimizde ameliyat olmuştu. İlk olarak o vesileyle görüşmüştük. Kendisi pilottu ve tıp alanına da ilgi duyuyordu. Böylelikle benim dikkatimi çekti. Kendisi o sırada Eskişehir’de 1.Ana Jet Üssü'nde görev yapıyordu. Eylül ayında yine kayınpederimin hastalığını nedeniyle ikinci bir tesadüfle bir araya geldik ve ben o görüşmemizde ileride hayatımı birleştirmek istediğim insanın Hatice Hanım olduğuna karar verdim. Sonrası, hızlı bir süreç ve sonunda ömür boyu birlikte olma kararı.  Kısa bir süre sonra 2005 yılının 14 Şubat’ında evlendik” dedi.



MESLEKLERİMİZ BİZLER İÇİN AVANTAJ OLDU
"Mesleklerimiz bizim için handikap oluşturmak yerine bir avantaj oldu" diyen Dr. Yağdı, şöyle devam etti: "Eşim bir asker, zor ve acil şartlar altında çalışmak nasıl bir şey çok iyi biliyor. Mesela sohbet ederken bana bir telefon geliyor ve acilen hastaneye gidiyorum. Kendi işinden de acil durumun ne olduğunu bildiği için bana çok anlayışla yaklaştı. Böyle bir çalışma temposuna alışık olmayan biri için bu gibi durumlara anlayışla yaklaşmak ve anlamak zordur. Biz mesleklerimizin gerekleri konusunda birbirimize saygı duyarak aramızdaki dengeyi kurduk. Zaten ben havacılıkla bizi yaptığımız kalp cerrahisini çok benzetiyorum. Biz açık kalp ameliyatı yapıyoruz ve hastanın kalbini, damarlarını bir cihaza bağlıyoruz. Kalbi durdurduğumuz için bir makineyle çalıştırıyoruz ama bu sürecin de bir zaman sonra bitmesi gerekiyor.  Makine birkaç saat güzel bir konfor sağlıyor ve bu koşullarda ameliyatı yapıyoruz. Ama bu süreç uzarsa maalesef bu hastanın sağlığı için iyi olmuyor. Uçmak da buna benzer bir şey. Önce uçağa binip havalanıyorsunuz. Uçtuğunuz süre içerisinde uçakta her şey son derece konforlu oluyor. Ama uçağın yakıt durumuna göre belli bir süre sonra iniş yapmak zorunda kalıyorsunuz. Eğer iniş yapamazsanız maalesef bu pilotların ve eğer varsa yolcuların hayatlarını kaybetmesine neden olabiliyor. İki meslekte de en ufak bir hata ölümle sonuçlanabiliyor.’’

HARP OKULUNA GİRMEDEN ÖNCE TIBBI KAZANMIŞTIM
Eşiyle tanışma hikayesini anlatan Hatice Yağdı, "Eskişehir’de görev yaptığımdan uçuşlarım yoğun bir şekilde devam ediyordu. Mayıs ayında babam ameliyat oldu. Tahir Bey ile ilk olarak o zaman karşılaştık. Ama o dönem pek bir diyaloğumuz olmamıştı. Babam rahatsızlığından dolayı biraz uzun kaldı hastanede. Ben de Hava Harp Okulu’na girmeden önce Adana Çukurova Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi’ni kazanmıştım. O yüzden doktorların mesleklerini icrası dikkatimi çekiyordu. Babamın da tedavi süresini çok yakından takip ettim. Tahir Bey’in ilgisini de ilk o dönemde çekmişim. Yani tamamen tesadüf sonucu oldu tanışmamız.” diyor.

BAYAN PİLOTLARIN SAYISI ARTIYOR
1997 yılında Hava Harp Okulu'ndan mezun olduğunu, iki yıl Çiğli 2. Ana Jet Üssü’nde uçuş eğitimi ve ardından bir yıl süre ile Konya 3 üncü Ana Jet Üssü’nde Harbe Hazırlık ve Silah Sistem Subaylığı eğitimi aldığını anlatan Yağdı, 2000 yılında 1 inci Ana Jet Üssü 113. Filo’ya atandığını ifade etti.  6 yıl Eskişehir’de RF-4E uçağında silah sistem subayı olarak görev yaptığını söyledi. Yağdı, eşiyle tanışınca İzmir’e tayinini istediğini ancak İzmir'de uçuş imkanı bulunmaması nedeniyle Karargâhta görev aldığını, uçuş görevine ise geri hizmet uçucusu olarak devam ettiğini belirtti.  F4 uçağı kullanmanın zorluklarından bahseden Yağdı, "F-4 uçağı çok hızlı bir uçak, uçuş tecrübesi olmayıp da ilk kez bir jet uçağı ile uçan bir insan fiziki olarak belirli sıkıntılar mutlaka çekebilir. Ancak bizler uzun bir eğitimden geçtiğimiz için bu süreçte alışıyoruz. Bunu meslek olarak yaptığım ve her uçuşu da bir görev olarak uçtuğum için bu mesleğin icra etmenin bana verdiği onur tarif edilemez." dedi. Bayan pilotların sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Yağdı, “1996 yılında Hava Harp Okulu bayan mezun vermeye başladı. 1997 mezunu olarak ilk mezunlardanız yani, dolayısı ile bazı görevleri ilk olarak yapmak bana ve devre arkadaşlarıma nasip oldu. Tabii bunun getirdiği gurur ve sorumluluk çok farklı bir duygu. Ne güzel ki şimdi sayımız gitgide artıyor.” diye konuştu.

 
Komünist Partili Başkan tohum gönderdi, CHP’li aday dikti, öğrenciler okuyacak!
 
Flaş! Rusya'da 3 canlı bombalı saldırı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Komünist Partili Başkan tohum gönderdi, CHP’li aday dikti, öğrenciler okuyacak!
Genel seçimde İzmir’de CHP’den milletvekili aday adayı olan Karşıyakalı ...
İnteraktif rapor, son rakamlar: Türkiye ve İzmir’de kaç Suriyeli mülteci var?
Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde geri kabuller başlarken ...
Silopi’de yeni dönem: Seyyar market!
Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar devam ...
 
Malatya'da sel can aldı!
Malatya'da sağanak yağış sonrası meydana gelen sele kapılan 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti.
Canlı bomba operasyonu: 4 üniversiteli tutuklandı!
Bolu'da, 2 teröristin ölü ele geçirildiği operasyon kapsamında gözaltına ...
İzmir’de denizde sır ölüm!
İzmir’de belirlenemeyen bir nedenle denize düşen Ramazan Şan, kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.
 
İzmir’de kahreden son: Tıp öğrencisi canına kıydı
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi ...
Isparta'da feci kaza: Eski belediye başkanı öldü!
Isparta - Eğirdir karayolunda otomobille yolcu otobüsünün çarpıştığı kazada, ...
Liseli gencin kahreden ölümü: Fişi takmak isterken...
İzmir'in Konak İlçesi'nde oturduğu binanın terasındaki prize bilgisayarının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva