HABERLER>DÜNYADAN
30 Kasım 2023 Perşembe - 14:02

Guterres: İklim çöküşünü yaşıyoruz!

BM Genel Sekreteri Guterres, dünyanın iklim çöküşünü gerçek zamanlı olarak yaşadığını ve bunun etkilerinin yıkıcı olduğunu belirterek, "Rekor sıcaklık artışları, dünya liderlerinin tüylerini diken diken etmeli ve onları harekete geçirmek için tetiklemeli. Liderlerin COP28'den başlayarak bizi bugünkü durumdan kurtarması gerekiyor" dedi.

Guterres: İklim çöküşünü yaşıyoruz!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) Küresel İklimin Durumu 2023 raporunun bulgularına ilişkin video mesaj yayımladı. Rapor, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında açıklandı.

Raporun bulgularının net ve bir uyarı niteliğinde olduğunu söyleyen Guterres, hızla artan küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesi ve sıcaklığının rekor kırdığını, Antarktika'daki deniz buzu seviyesinin ise rekor seviyeye düştüğünü ifade etti.

Antonio Guterres, İsviçre buzullarının son iki yılda hacimlerinin yüzde 10'unu kaybettiğini belirterek, "Nepal'den yeni döndüm ve orada buzulların çekilme hızı ve dramatik sonuçları karşısında şoke oldum. İklim çöküşünü gerçek zamanlı olarak yaşıyoruz ve bunun etkisi yıkıcı. Bu yıl dünyanın dört bir yanındaki toplumlar yangınlar, seller ve kavurucu sıcaklıklarla sarsıldı. Rekor sıcaklık artışları, dünya liderlerinin tüylerini diken diken etmeli ve onları harekete geçirmek için tetiklemeli." uyarısında bulundu.

Dünyanın küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için rol haritasının olduğunu ve iklim kaosunun en kötü etkilerinden kurtulabileceğini dile getiren Guterres, "Ancak 1,5 derece hedefini canlı tutmak için liderlerin COP28'de başlangıç ??silahını ateşlemesine ihtiyacımız var. Bunu iklim eylem planlarının bir sonraki turu için net beklentiler belirleyerek, bunları mümkün kılacak ortaklıkları ve finansmanı taahhüt ederek yapabilirler." diye konuştu.

Guterres, bu kapsamda küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına, enerji verimliliğindeki ilerleme hızının iki katına çıkması ve 1,5 derece hedefiyle uyumlu olacak net bir takvimle fosil yakıtlardan çıkışın taahhüt edilmesi gerektiğini aktardı.

Liderlerin gezegendeki her bireyi koruyacak şekilde hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Guterres, "Liderler, Kayıp Zarar Fonu'na cömert şekilde katkıda bulunmalı ve gelişmiş ülkeler 100 milyar dolar iklim finansmanı taahhüdünü yerine getirmeli. WMO raporu başımızın büyük bir dertte olduğunu gösteriyor ve liderlerin COP28'den başlayarak bizi bugünkü durumdan kurtarması gerekiyor." çağrısı yaptı.

WMO raporu, 2023'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağını doğrularken, ekim sonuna kadar olan verilerin, bu yıl küresel ortalama sıcaklıkların sanayi öncesi dönem (1850-1900) ortalamasının yaklaşık 1,4 derece üzerinde olduğunu ortaya koydu.

Bu yılki sıcaklıkların daha önce rekor sıcaklıkların görüldüğü 2016 ve 2020'nin üzerinde olduğu tespitine yer verilen rapor, 2015'ten itibaren son 9 yılın kayıtlardaki en sıcak yıllar olduğunu gösterdi. (AA)

 
Erdoğan CHP'li belediyeleri hedef aldı: Vatandaş çöp toplandı diye kurban kesecek!
 
Seçimi koordine etmek istedi... Başarısız oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Filistinli cesur kız Ahed Tamimi serbest!
İsrail dün 30 Filistinli mahkumu daha serbest bıraktı. Bu kişiler arasında ...
Diplomasinin tartışmalı ismi Kissinger vefat etti
Uluslararası siyasetin hem teorisini hem pratiğini yaptı. Cumhuriyetçi ...
İngiltere'de Nottingham Belediyesi iflas etti
İngiltere'de Nottingham Belediye Meclisi, bütçedeki "önemli açık" nedeniyle ...
 
Elon Musk'tan gündem olan paylaşımı ile ilgili açıklama
Tesla, SpaceX ve sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk, bir kullanıcının ...
Gazze'deki ateşkesin süresi uzatıldı
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki “insani aranın” bitmesine dakikalar ...
Şiddetli yağış ve seller can aldı: 101 kişi öldü!
Somali'de yaklaşık iki haftadır devam eden şiddetli yağış ve yol açtığı ...
 
Samanyolu’nda yeni güneş sistemi keşfedildi
Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı ...
Filipinler'in tek fili 'Mali' hayatını kaybetti
Filipinler'e 1977'de getirilen ve 46 yıl hayvanat bahçesinde yaşayan ülkenin tek fili Mali öldü.
Kırgızistan bayrak değiştiriyor
Kırgızistan Meclisi, ülke bayrağında değişiklik öngören yasa tasarısını ilk okunuşta kabul etti.
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva