HABERLER>POLİTİKA
11 Eylül 2013 Çarşamba - 17:41

Günay’dan sürpriz ‘darbe’ hamlesi: Kimler başvurdu?

AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, TBMM Başkanlığı'na başvurarak, 12 Eylül'den sonra darbe yönetimince kurulan Danışma Meclisi'ne üye olmak için kimlerin başvurduğunun açıklanmasını istedi.

Günay’dan sürpriz ‘darbe’ hamlesi: Kimler başvurdu?

ANKARA - Günay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de bazı askeri darbelerin yaşandığını ve halk aydınlarının, çeşitlik toplum kesimlerinin, şiddete başurmaksızın darbeye karşı direniş sergilediğini kaydetti.

 

1990'lı yıllarda benzer bir gelişmenin Rusya'da yaşandığını, orada da temsilcilerin tankların üzerine çıkarak darbeye karşı direniş gösterdiklerini anımsatan Günay, 1980'li yıllarda da Pakistan'da darbeye hizmet etmeyi reddeden yargıçların görevlerinden istifa ettiklerini aktardı. Latin Amerika'da da benzer direnişlerin olduğunu ifade eden Günay, fakat Türkiye'de 27 Mayıs'ta, 12 Mart'ta ve 12 Eylül'de aydınların, çeşitli okuryazar kesimlerinin, yüksek bürokrasinin neredeyse darbecilere hizmet etmek için yarışa çıktığını belirtti.

 

12 Eylül'de darbeciler tarafından anayasa hazırlık komisyonu gibi sözde bir Danışma Meclisi oluşturulduğunu hatırlatan Günay, şunları söyledi: "Generaller kendi bildiklerini, yakınları aldılar, onun dışında da başvurular açtılar. Sanıyorum ki bugün siyasetin ve bürokrasinin önemli yerlerinde gelmiş veye geçmişte gelmiş bir çok isim de darbeye karşı mesafeli durmak bir yana bu meclislerde hizmet etmek için yarıştı ve başvurdu. Bu başvurular şu ana kadar TBMM Genel Sekreterliği'nde muhafaza ediliyor. Çünkü TBMM Genel Sekreterliği yerine o zaman MGK Genel Sekreterliği çalışıyordu.
 

Toplum eğer darbelerle yüzleşecek, darbecilerini yargılayacaksa, sorgulayacaksa, sadece askerlerle ilgili bir sorgulamanın yapılması hem kamuoyu vicdanı açısından tatmin edici değildir hem de gerçeklerle bağdaşmaz. Hem darbe öncesine hem darbe sonrasında çok sayıda sivil de bu demokrasi dışı arayışlara destek verdi. Üzerinden 30 yıldan fazla zaman geçti. Kimler Danışma Meclisi'ne darbeye hizmet etmek için müracaat etti, bunları öğrenmenin artık gecikmiş bir şekilde hakkımız olduğunu düşünüyorum. Soru önergesini bu yüzden verdim. Umarım ki Meclis Başkanlığı gereken yerlerden bilgileri alarak buna cevap verir.

 

O dönemde kapatılan siyasi partiler arasından ya da daha sonra siyasete demokrasi söylemleri ile girenlerin arasından kimler vardı, bunların bilinmesi Türkiye'nin geçmişle yüzleşmesi açısından yararlı bilgi olabilir."

 

Bu dönemde milletvekili olanlar arasında bu başvuruda bulunanlar olup olmadığı sorusuna Günay, bu konuda özel bir bilgisinin olmadığını belirtti.

 

Günay, "Toplumun her kesiminden olabilir çünkü Türkiye'de 27 Mayıs'ta yüksek yargıçlar darbe yönetimine hizmet etmek en hukuk dışı işlere araç oldular. 12 Mart'ta benzer süreç yaşandı. Parlamentoya, seçilmiş hükümete karşı muhtıra verilmişti ama çeşitli siyasi partiler darbe hükümetinde yer almak konusunda hiç tereddüt göstermediler. 12 Eylül'de de böyle olduğu konusunda bilgimiz var ama bunların resmiyete dökülmesi ve sivil kesimde de ne kadar darbe yanlısı varmış bunları görülmesi, kamuoyu vicdanının kendisini bu bilgiler ışığında gözden geçirmesi yararlı olacaktır" dedi.

 

Günay, bu başvuruların açıklanmasıyla ilgili hukuki bir engel olmadığını kaydetti.

 

Günay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde de "12 Eylül 1980'den sonra darbe yönetimince kurulan sözde Danışma Meclisi'ne üye olmak için kaç kişi başvurdu? Danışma Meclisi'nin bilinen üyeleri dışında kalan bu başvuru sahiplerinin isim ve meslekleri nedir?" sorularını yöneltti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 11 Eylül 2013 Çarşamba 19:42

Günay’dan sürpriz ‘darbe’ hamlesi: Kimler başvurdu?....TÜRKİYENİN GÜNDEMİ NE Sayın Günay nerede..10 yıldır neredeydiniz neden soramadınızda şimdi.????

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nazlıaka’dan Gökçek’e cevap: Komik!
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Melih Gökçek'in suç duyurusunda ...
CHP'li Süne mahalle ziyaretinde: Hedefimiz…
CHP'den Buca Belediye Başkanlığı'na aday adayı olan CHP PM eski Üyesi ...
İzmir’de AK Parti’den CHP’ye bir transfer daha
Bornova Meclis Üyesi Yahya Yıldız İl Başkanlığında düzenlenen törenle rozet takarak CHP’ye geçti.
 
İzmir’in 91 yaşındaki starı: Üç günde 6 rekor!
Hırvatistan’ın başkenti Zagreb'de 23'üncü Balkan Veteranlar Atletizm Şampiyonası’na, ...
Gül’den kritik açıklamalar: Can kaybı şaka değil!
Cumhurbaşkanı Gül, Hatay’da yaşamını yitiren Ahmet Atakan’ın ölümü başta ...
Güler’den ‘Ahmet’ yorumu: Hiçbir şey gizli kalmaz
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay'daki protestolarda hayatını kaybeden ...
 
CHP’li Güven’den Bergama köylerine çıkarma
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, CHP İzmir İl Başkanlığı'nın ...
CHP’ye Mısır’da zor soru: En son ne zaman…
CHP heyeti, Mısır'da "En son ne zaman iktidar olmuştunuz?" sorusuyla karşılaştı.
İzmir'deki 'karanlık eğitim' Meclis'e taşındı!
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İzmir okullarını karanlıkta bırakan ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva