HABERLER>EGE
12 Mayıs 2016 Perşembe - 14:12

‘Gollum’ davasında erteleme kararı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde, Yüzüklerin Efendisi filmindeki 'Gollum' karakterinin fotoğraflarını yan yana koyup, bunları sosyal medyada paylaşan Dr. Bilgin Çiftçi hakkında açılan 'kamu görevlisine hakaret' davasına devam edildi.

‘Gollum’ davasında erteleme kararı

Aydın'daki Dalama Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli 23 yıllık hekim Bilgin Çiftçi, kişisel Facebook hesabından, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi filminde bir karakter olan 'Gollum'un şaşkınlık, hayret ve yemek yemesiyle ilgili üç fotoğrafını yan yana gösteren bir paylaşımda bulundu. Kimliği belirsiz bir kişi tarafından şikayet edilen Dr. Bilgin Çiftçi, bu paylaşımını daha sonra sosyal medyadaki hesabından sildi. Hakkında başlatılan idari soruşturma kapsamında Dr. Çiftçi, 'devlet büyüklerine hakaret' suçundan devlet memurluğundan çıkarıldı.

DANIŞMAN: HAKARET DEĞİL, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Çiftçi hakkında ayrıca 'kamu görevlisine hakaret'ten 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle davası açıldı. Aydın 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 6'ncı duruşması bugün yapıldı.

Duruşmaya Dr. Çiftçi'nin yanı sıra avukatları Hicran Danışman, Mehmet Özkan ve Gülşah Durmuşoğlu katıldı. Aydın Baro Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt da davayı gözlemci sıfatıyla izledi. Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü ve meslektaşları destek amacıyla duruşmaya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel ise duruşmaya katılmadı. Dava avukatları, Mahkeme Başkanı Murat Saz'a kararın verilmesini beklediklerini belirterek esastan savunma yapmak istediklerini söyledi. Avukat Hicran Danışman, "Gollum'un iyi bir karakter olup olmadığına dair bilirkişi incelemelerinde rapor lehimize çıktı. Müştekinin görevinden dolayı bir hakaret yoktur. Siyasi aktörler eleştiriye açık olmalıdır ve bununla ilgili emsal kararlar ile Anayasa Mahkemesi kararlarını dosyaya koyduk. Bu tür davalar ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Bu davalar nedeniyle insanlar korkuya sevk edilmekte ve eleştirmekten korkmakta, caydırıcı etkileri oluşmaktadır. Mahkemenin bu konuda bilirkişiye ihtiyaç duyması bile anlamsızdır" dedi.

ÖZKAN: BU KARARI VEREREK TARİHE GEÇECEKSİNİZ
Dr. Bilgin Çiftçi'nin avukatlarından Avukat Mehmet Özkan da bu davanın ülkede hukuk düzeninin işleyişine ışık tutacağına dikkat çekerek, "Mizahi bir görselin dava konusu olması aslında ifade özgürlüğünün baskı altına alınmasıdır. Biz bu davada verilecek kararın gerekçesini önemsiyoruz. Bu dava hukuk düzenimizin özgürlüğe bakışını gösterecek. İfade özgürlüğünün yargılandığı bu dava hukuk düzenimizin işleyişine ışık tutacak. Bazı kararlar ve kararı verenler tarihe geçer. Bu kararı siz vereceğiniz için siz de tarihe geçeceksiniz" diye konuştu.

ÇİFTÇİ: GOLLUM İYİ OLDUĞU İÇİN BERAAT ETMEK İSTEMİYORUM
Savunma yapmak isteyip istemediği sorulan Dr. Bilgin Çiftçi, hakaret etmek amacıyla bir paylaşım yapmadığını belirterek, "Avukatlarım gereken herşeyi söyledi. Ancak ben Gollum iyi olup olmadığı için beraat etmek değil, ifade özgürlüğü kapsamında beraat etmek istiyorum. Gollum'un iyi olmasıyla beraat etmek belki benim için yeterli olabilir ama ülkemiz için yeterli olmayacaktır" dedi.

YİNE ERTELENDİ
Hakim Murat Saz, davanın usul açısından eksik olduğunu belirterek, "23 Aralık 2015 günkü ara kararda üç bilirkişi tarafından incelenmesine karar vermiştik. Ancak Talimat Mahkemesi bilirkişiler Sercan Kaleli ile Esra Bilgiç'in ayrı ayrı hazırladığı raporu gönderdi. Dosyanın, bir psikolog ve davranış bilimci olmak üzere üç kişiden oluşan bilirkişi heyeti tarafından tek bir rapor halinde sunulması için İstanbul Nöbetçi Asliye Mahkemesi'ne gönderilmesine, davanın 14 Temmuz 2016 gününe ertelenmesine karar verilmiştir" dedi.

BOZKURT: SÜRPRİZ OLDU
Aydın Baro Başkanı avukat Gökhan Bozkurt, davanın ertelenmesinin sürpriz olduğunu belirterek, "Biz bu davaya en baştan beri gözlemci olarak katıldık. Bugün kararın çıkmasını bekliyorduk ancak hakim 2 kişilik bilirkişi heyetinin 3 kişi olması gerektiğine hükmederek davayı erteledi. Bizim için de sürpriz oldu. Dr. Bilgin Çiftçi, yaptığı savunmada bu davanın özünü de anlattı. Bu ifade özgürlüğünün yargılanmasıdır" diye konuştu. Davayı, yabancı gazeteciler de takip etti. (dha)

 
Purçu kürsüden patladı: Bizi neden mutlu etmiyorsunuz?
 
Okuldaki istismar skandalında flaş karar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minik Su Peri’den acı haber
Didim’de, geçen Anneler Günü'nde geri manevra yapan bir kamyonetin çarpması ...
Gizlice çıkıp, 68 metreden atladılar!
Muğla’nın Fethiye İlçesi'nde Bir GSM şirketine ait 68 metrelik baz istasyonu ...
Çeşme açıklarında 39 mülteci yakalandı
İzmir'in Çeşme İlçesi'nden umut yolculuğuna çıkan farklı ülkelerden 39 ...
 
Manisa'da 'huzur' uygulaması
Manisa'da İl Emniyet Müdürlüğü il genelinde 1000 polisin katıldığı 'Huzur45' ...
İztuzu plajında işletme krizi!
Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde Caretta Caretta'ların yumurtladığı dünyaca ...
Didim’de kıyı işgali isyanı!
Aydın’ın Didim İlçesi'nde site sakinleri, bu yıl hizmete giren Aurum Moon ...
 
Asansör boşluğa düştü: 2 yaralı
Aydın’ın Nazilli İlçesi'nde, bakım çalışmaları yapılırken halatı boşalan ...
1 gecede 15 otomobilin lastiği kesildi
Muğla’da park halindeki 15 otomobilin lastikleri, kimliği belirsiz kişi ...
İlk iş gününde cinsel istismardan tutuklandı!
Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa İlçesi'nde 22 yaşındaki Selçuk Y., temizlik ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva