HABERLER>GÜNCEL
24 Ağustos 2020 Pazartesi - 08:59

Giresun'daki felaketin nedeni: Charlie Brown

Giresun, Meteorolojinin Karadeniz için yaptığı ‘turuncu alarmlı’ uyarısından saatler sonra kabusu yaşadı. Önceki gün başlayan sağanak etkisini artırınca sele dönüştü. Prof. Dr. Orhan Şen ise 2'si asker toplam 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan şiddetli yağışın, deniz üzerinde oluşan ve 'Charlie Brown' denilen bulutlardan kaynaklandığını söyledi.

Giresun daki felaketin nedeni: Charlie Brown

Giresun'da dün etkili olan şiddetli yağış, sel ve heyelanlara neden oldu. Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçeleri başta olmak üzere birçok bölge selden etkilendi.

Doğankent’e arama kurtarma çalışmalarına desteğe giden 5 jandarma personelini taşıyan jandarma aracı, Tirebolu-Doğankent yolunun 12. kilometresinde sel sularına kapıldı. Şu ana kadar iki jandarma personelinin naaşına ulaşıldı. İl genelinde selde kaybolan 10 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. 

Sel sonucu 3'ü Dereli'de, 4'ü Doğankent'te, 10'u Yağlıdere'de olmak üzere 17 bina yıkıldı, bu üç ilçede toplamda 361 bina hasar gördü.

FELAKETİN ADI 'CHARLIE BROWN'
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, şiddetli yağışın deniz üzerinde oluşan ve ‘Charlie Brown’ denilen bulutlardan kaynaklandığını söyledi.

Hürriyet'in haberine göre; Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Giresun’da meydana gelen sel felaketini değerlendirirken şunları söyledi:

“Bu bölgede bu aylarda görülen yağışlar, yağış tipi mevsim normallerine uygun. Yağışın şiddeti de artık mevsim normali haline geldi. Bu yağışları ‘iklim değişikliği’ ile açıklamak doğru değil. O zaman yerel yönetimler bunu bir mazeret olarak kullanıyor, ‘İklim değişti, böyle oldu’ diye işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Dere kenarlarının imara açılması göz ardı ediliyor.

'DENİZ SUYU ÇOK ISINMIŞTI'
3-4 gündür biz bu bölgedeki yağışları takip ediyoruz. Deniz suyu sıcaklığının 25 derece olduğunu gördük. Bu durumun bir risk olduğunu görüyorduk. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de bu riski gördü ve gerekli uyarıları yaptı. Bu iklim değişikliğine bağlanamaz. Bu bölgede deniz üzerinde 12-13 kilometre kalınlığında CB (Charlie Brown) olarak adlandırılan bulutlar oluştu. Bu bulutlar önce deniz üzerinde oluşur ve sonra karaya doğru hareket eder. Netice itibariyle de metrekareye 139 kilogram yağış düşmüş. Fakat afete niye dönüştü? Bu önemli. Afete dönüşmesinde ise insani sorumluluk var. Dere kenarlarındaki yapılaşma temel sorun. Bu bölgede dereler var. Arkaları dağ. Bu derelerdeki su arkadaki dağlara düşen yağışın debisini de akış gücünü de alıyor. Dere yatağına, su yoluna yerleşim yaparsanız,  o sel orayı mutlaka vurur. Hiç şaşmaz.”

KATİL BULUTLAR OLARA ANILIYOR
Meteorolojide ‘Kümülonimbus’ denilen bu bulutlar aynı zamanda ‘Katil Bulutlar’ olarak da adlandırılıyor. Havacılık terminolojisinde ‘CB-Charlie Brown’ olarak tanımlanıyor. Bunlar, pilotların en tehlikeli bulduğu ve her zaman uzak durdukları bulut kümeleri. (Hürriyet)

 
AK Partili Dağ'dan 'Çeşme Projesi' çıkışı ve seçim yorumu: Soyer, CHP’li seçmenden az oy aldı!
 
Mehmet KARABEL yazdı... Yanlıştan dönmek erdemdir!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VfV 24 Ağustos 2020 Pazartesi 10:30

Yani Karadenizdeki tüm dereleri HES ayağına bağlayanlar değil, dere yataklarına yapılaşmaya izin verenler değil, HES,RES ayağına ağaçları, çalıları ve bilimum heyelan ve sel önleyen bitki örtüsünü yok edenler değil, çarpık yapılaşma ve betonlaşmayla övünenler değil Allah'ın Charlie Brown bulutları suçlu değil mi?Sanki bu bulutlar bin yıllardır bu memlekette bulunmuyor. Suçu buluta, yağmura at, kendinde bir şey arama.Doğa bas bas bağırıyor bundan daha fazlasını göstereceğim size diye, hala Karadeniz'de boydan boya yeşil yol ayağına yaylaların yeşilini asfalta gömün.Sonra suçlu Çarli Bırovn olsun.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnsansız tekne ‘doris’ denizden çöp topladı
İnsansız deniz temizleme aracı Denizatı ‘Doris’ Kadıköy Belediyesi iş ...
Su kanalında göçük: İki kardeş can verdi
Samsun Vezirköprü'de su kanalı kazısında göçük altında kalan iki kardeş yaşamını yitirdi.
İzmir'de uyuşturucu operasyonunda yakalanan 5 şüpheli tutuklandı
İzmir'de uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 5 zanlı tutuklandı.
 
Malatya'da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Malatya'nın Pütürge ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Ödemiş'te çiftlik deposunda yangın çıktı: 40 ton saman yandı!
İzmir'in Ödemiş ilçesindeki bir çiftliğin deposunda çıkan yangında 40 ton saman yandı.
Adana'da orman yangını: 6 köy boşaltıldı
Kozan ilçesinde ormanlık alandaki yangının sıçradığı evler kullanılamaz ...
 
Malazgirt Zaferi'nin 949. yıl dönümü etkinlikleri başladı
Bitlis'in Ahlat ile Muş'un Malazgirt ilçelerinde, 26 Ağustos Malazgirt ...
Oruç Reis'in Navtex süresi uzatıldı
Türkiye Doğu Akdeniz'de faaliyetini sürdüren Oruç Reis Gemisi için Navtex ...
İzmir'in turistik ilçesi alev alev: Orman yandı, 57 araba kül oldu!
İzmir'in Seferihisar ilçesinde otluk alanda çıkan yangın kontrol altına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva