HABERLER>GÜNCEL
28 Ekim 2016 Cuma - 11:14

Genç gazeteci adaylarına çevre dersi

Çevre Muhabirliği dersine konuk olan Gazeteci-Çevre Yazarı Ahmet Aydın Akansu, dünyanın en büyük sorununun küresel ısınma olduğuna dikkat çekerek, küresel ısınmanın nedenlerini, zararlarını ve alınması gereken önlemleri anlattı.

Genç gazeteci adaylarına çevre dersi

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ferlal Örs'ün daveti üzerine, Çevre Muhabirliği dersine konuk olan Gazeteci-Çevre Yazarı Ahmet Aydın Akansu, dünyanın en büyük sorununun küresel ısınma olduğuna dikkat çekerek, küresel ısınmanın nedenlerini, zararlarını ve alınması gereken önlemleri anlattı.

257 bilim insanının görev aldığı ve 5 yılda bir devletlere rapor sunan Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği (IPCC) örgütü 2013 yılındaki raporundaki  “Küresel Isınma çok ciddi boyutlara ulaştı. Dünyanın yağış alan bölgelerinde aşırı yağışlarla sel felaketleri, kurak bölgelerde ise aşırı kuraklık yaşanabilir” açıklamasına değinen Akansu, “Açıklanan rapor bir bir çıkmaya başladı. Dünyanın pek çok ülkesinde sel felaketleri yaşanarak binlerce kilşi hayatını kaybetti. 196 ülke 2015 aralıkta Paris’te biraraya gelerek küresel ısınmanın aşağıya çekilmesi için ya neden olan iyi niyet beyannamesi imzaladılar” dedi.

"KARBON AYAK İZİNİZİ KÜÇÜLTMELİSİNİZ"
Fosil yakıtların yoğun şekilde kullanımının küresel ısınma sorununu güçlendirdiğine değinen ve Türkiye’nin, fosil yakıt olan kömür kullanımında dünyada Çin, Rusya, Pakistan’dan sonra 4. sırada geldiğine dikkat çeken Gazeteci Akansu, “Her birimizin bu dünyaya verdiği zararlar, bir maliyetimiz var. Bu nedenle bu sorumluluğu hissederek bilinçli davranmamız, gereksiz tüketimden uzak durmamız gerekir. İzmir'de, 1 milyon 200 bin otomobil var. Sadece 400 bini trafiğe çıksa havaya yaydıkları karbon gazını siz hesaplayın. Toplu taşıma kullanımına ağırlık vermemiz ve bisiklet kullanımını yaygınlaştırmamız önemli"  diye konuştu.

"21. YÜZYIL ÇEVRE YILI OLMALI"
Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetler Arası İklim Değişikliği Örgütü’nün 2013 yılında, 257 bilim adamının imzası ve acil başlığıyla yayınladığı rapora da dikkat çeken Akansu, “Bu raporda küresel ısınma sonucu olacak sel felaketleri, bazı bölgelerde aşırı kuraklık ve biyolojik çeşitlilikte düşüş gibi sıkıntılardan bahsediliyordu. Nitekim raporun ardından bir dalga halinde birçok felaket yaşandı. Tehlikenin boyutlarının öngörülmesi ve önlem alınması için BM’nin bu gibi çalışmaları çok önemli” dedi.

Akansu, Birleşmiş Milletler'in çalışmaları dikkate alınarak el birliğiyle çözüm odaklı çalışılması gereğini de şöyle vurguladı: "Uyarılar dikkate alınmaz ve bu sorun bir an önce çözülmezse 10 yıl sonra daha büyük felaketlerin yaşanabileceğini öngörmek zor değil. 22. Yüzyıl çevre yılı olmalı, daha da geç olmadan küresel ısınmanın çözümüne dair çalışmalar hız kazanmalı."

Küresel ısınmanın nasıl önlenebileceğine de değinen Akansu, “ Gereksiz elektrik tüketiminden kaçınmalıyız. Toplu taşıma kullanımına ağırlık vermeliyiz. Onlarca giysiye, ayakkabıya gerek yok. Aşırı tüketimden kaçınmalıyız” diyerek temiz bir çevre için çaba harcama gerekliliğine dikkat çekti.

"BUNU BİR DERS OLARAK GÖRMEYİN"
Her gün dünyaya çeşitli yollarla salınan karbon monoksitin sağlığımıza olan zararlarını "Enerji kaynaklarını bilinçsizce kullanmamızın geri dönüşü bizlere felç, kalp krizi, demans gibi rahatsızlıklarla oluyor. Karbon monoksit sağlığımıza ciddi şekilde zarar veriyor " diye açıklayan Akansu, "Felaket tellallığı yapmak için burada değilim, sizleri bu konuya ilgili bulduğum için çok mutluyum. Belki de bugünden başlayarak çevreye bakış açınız değişecek. Bunu bir ders olarak görmeyin, hepimiz bu dünyada yaşıyoruz ve bu sorun için bir şeyler yapmalıyız. Siz de bu konuda sosyal çalışmalar yapın, insanları küresel ısınma tehlikesine karşı karbon ayak izlerini küçültmeleri için hep beraber bilinçlendirelim" diyerek gazeteci adaylarını, küresel ısınma sorunun çözümüne yönelik çalışmaları için yüreklendirdi.

 
Marmaris'te turizme 'Minerva' dopingi!
 
Ege tekstil devi o ülkedeki şirketini sattı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fırat Kalkanı raporu: 135 hedef ateş altına alındı
Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik Fırat Kalkanı Harekatı'nda, ...
'MİT'in 2 numarası' Paris'e atandı!
MİT Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Musa Paris Büyükelçiliğine, Dışişleri ...
Pazar günü saatlere dikkat!
Türkiye'de bu yıl kış saatine geçmek için saatleri bir saat geri alınmıyor. ...
 
TSK: 105 terörist etkisiz hale getirildi
Türk Silahlı Kuvvetlerince, 20-26 Ekim arasında gerçekleştirilen operasyonlarda ...
İzmir'de FETÖ operasyonu: 12 polis yakalandı!
Hakkında gözaltı kararı bulunan 12 polis yakalandı.
Jandarma'da 153 personel görevden alındı
Jandarma'da 153 personel görevden alındı. Sahil Güvenlik'te de 112 askerin görevine son verildi.
 
O karar sonrası Ayşegül Terzi: Evden çıkamıyorum!
Şort giydiği için saldırıya uğrayan hemşire Ayşegül Terzi saldırgan için ...
Artık protokolde o komutanlara yer yok!
Ulusal ve resmi bayramlar ile tarihi günlerde yapılacak tören ve kutlamalar ...
Türkiye'nin ilk yüz nakline cinayet davası!
Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan ismi Uğur Acar ve 2 arkadaşı hakkında, ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva