HABERLER>EKONOMİ
18 Kasım 2015 Çarşamba - 12:16

GEMİSANDER’den ‘Kuito’ tepkisi: Algı operasyonu peşindeler!

İzmir’in Aliağa İlçesi'ndeki Gemi Geri Dönüşüm merkezine söküm için getirilen 'Kuito' adlı geminin sökümü tamamlanırken, çevrecilerin açtığı yürütmeyi durdurma davası sonuçlandı. Kararın ardından GEMİSANDER Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, Kuito gemisinin sökümü ile ilgili "Bizi kamuoyuna sanki yangından mal kaçırmışız gibi göstermeye çalışıyorlar. Sanırım yeni bir algı operasyonu peşindeler" dedi.

GEMİSANDER’den ‘Kuito’ tepkisi: Algı operasyonu peşindeler!

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Aliağa İlçesi'ndeki Gemi Geri Dönüşüm merkezine söküm için getirilen 'Kuito' adlı geminin parçalanmasının ardından yeni bir tartışmaya neden oldu. Sökümün yapılmaması için çevrecilerin açtığı yürütmeyi durdurma talepli dava, devam ederken geminin söküm çalışmaları başladı. Çalışmaların sonlanmasının ardından çevrecilerin açtığı dava için mahkemeden karar çıktı.
 
ALGI OPERASYONU PEŞİNDELER
Süreçte Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden (GEMİSANDER) yanıt gecikmedi. Deniz Haber Ajansı’na konuşan GEMİSANDER Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, "Bizi kamuoyuna sanki yangından mal kaçırmışız gibi göstermeye çalışıyorlar. Sanırım yeni bir algı operasyonu peşindeler. Ancak şunu unutuyorlar; Türkiye, Muz Cumhuriyeti olmadığı gibi, gemi geri dönüşüm tesislerimiz de uluslararası sorumluluk taşımaktadır. Bu noktada Kuito gemisinin geri dönüşümüne engel teşkil eden hiçbir gerekçenin olmadığını belgeleriyle kanıtladığımızı bir kez daha hatırlatmak isterim. Üzerimize isnat edilen çamur at izi kalsın anlayışı hakimdir" dedi.
 
HUKUK TARİHİNE GEÇECEK KARAR
Çeviker, algı yönetimi oluşturmaya çalışanların Kuito gemisinin ülke ekonomisine kazandırılmasına engel olamadığını aktararak, "İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile birlikte Çevre Mühendisleri Odası tarafından Kuito isimli geminin asbest, radyasyon ve radyoaktif atık içerdiği iddiasıyla, İzmir 3. İdare Mahkemesine geminin Türkiye’ye giriş yapmadan durdurulması maksadıyla açtığı davaya ilgili mahkeme ’uygulanması halinde telafisi güç zarar’ doğabileceğini dikkate alarak, Türkiye Cumhuriyeti hukuk tarihine geçecek bir karar vermiştir."


 
Çeviker, 70 kişilik bir ekip tarafından 28 Şubat 2015 tarihinde söküm işlemlerine başlanan Kuito isimli gemide yapılan 7 aylık bir çalışma programı sonunda 48 bin ton hurda çeliğin geri dönüşüme kazandırıldığının bilgisini verdi. Çeviker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuito gemisinde yapılan çalışmalar neticesinde, elde edilen hurda, sac, yeniden kullanılabilir ekipman ve maden hammaddeleri ülke ekonomisine kazandırılmış, yurt dışına ihraç edilen hurdalarla ülkemize döviz girdisi sağlanmıştır. Geminin sökümü süresince yetkili kurumlar, kişiler tarafından yerinde yapılan gözlem ve ölçümlerde geminin iddia edildiği üzere, yüksek miktarda radyasyon, radyoaktif atık ve asbest ve benzeri tehlikeli madde içermediği anlaşılmıştır.”
 
Kuito gemisinden elde edilen her malzemenin, Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) tedarik edilen ve gemi söküm bölgesinin çıkışında bulunan radyasyon tarama panellerinden geçirildiğini anlatan Çeviker, sözlerine şöyle devam etti: “Yurt dışına ihraç edilen ve yurt içinde hurda ve sac ham maddesi alımı yapan demir çelik fabrikalarından radyasyon ile ilgili hiçbir geri dönüş gerçekleşmemiştir. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız olmak üzere, TAEK yapılan ölçümler ve gemiden kaynaklanan atıklar konusunda düzenli olarak derneğimizce bilgilendirilmiştir. Söküm süresince, gemiden kaynaklanan, tehlikeli atıkların Çevre Kanunu çerçevesinde, lisanslı tesislerde geri kazanımı ve bertarafı sağlanmıştır. Bertaraf belgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza gönderilmiştir."

 
Dehşet saçan koca teslim oldu: 'Irz düşmanlarına ölüm'
 
Murat Koç yola ‘Sertel’le devam edecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asgari ücret artışı işsizliği artırır mı?
İşsizlik oranı 10.1 ile çift haneye tırmanırken, asgari ücretin Ocak ayında ...
Rusya narları ve domatesleri geri gönderdi!
Rusya, Türkiye’den ithal edilen 4 ton narda ve 20 ton domateste tehlikeli ...
Altın 6 yılın en düşüğünde!
Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 1,068.6 dolardan işlem görürken, ...
 
Yorgancılar: İşbirliği artarak devam etmeli
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Makine ...
İzmir’in tarihi fabrikası Ziraat Bankası’nın oldu
Ziraat Bankası, İzmir 5'inci İcra Dairesi tarafından satışa çıkarıltılan, ...
Kuru üzüm rekoltesinde sert düşüş
Manisa’nın Salihli İlçesi'ndeki Ticaret ve Sanayi Odası Tarım Ürünleri ...
 
Alsancak Limanı'nda planlar tamam, ihale yolda!
ÖİB tarafından 2012 yılında ‘Kruvaziyer Limanı’ ve ‘Yük Limanı’ olarak ...
EGİAD’ta ‘Speed Networking’le ticaret köprüsü
Ege Genç İş Adamları Derneği, farklı sektörlerdeki üye işadamlarını buluşturduğu ...
Fiat 42 bin aracı geri çağırdı
Fiat Chrysler, araçları, vites kolunda bulunan teknik bir arıza nedeniyle geri çağırdı.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva