HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Mart 2015 Salı - 15:51

Gaziemir’deki türbe krizinde mutlu son: Kaymakamlıktan vize…

Gaziemir’de kaymakamlık ile belediye arasında krizi neden olan Seydibaba Türbesi’nin taşınması çözüme kavuştu. İlçe Kaymakamı Yaşar Dönmez, “Mevcut türbe tescilli bir yapı değil... O yüzden bizim onayımıza gerek yok. Belediye istediği gibi taşıyabilir” dedi.

Gaziemir’deki türbe krizinde mutlu son: Kaymakamlıktan vize…

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Yerel seçim öncesinde Gaziemir’de tartışmalara neden olan Seydibaba Türbesi’nin taşınması ile ilgili yaşanan süreçte yeni bir gelişme yaşandı. Manisa’ya vali yardımcısı olarak atanan eski Kaymakam Şerafettin Tuğ döneminde kaymakamlığın olur vermemesi nedeniyle taşınamayan türbe için onay çıktı. Belediye Başkanı CHP’li Halil İbrahim Şenol ile Kaymakam Tuğ’u karşı karşıya getiren mesele çözülmüş oldu. İlçenin yeni kaymakamı Yaşar Dönmez, taşınma işleminin gerçekleştirilebileceğini söyledi.
 


Dönmez yaptığı açıklamada, “Seydibaba Türbesi olarak bilinen eski mezar yeri ile ilgili Koruma Kurulu’nun incelemesi var. Bu konuda uzmanlar değerlendirme yapmış. Resmi yazıda ‘buradaki mezarlık tescilli tarihi yapı değildir’ diyor. O yüzden kaymakamlığın onayını alacak bir durum görünmüyor. Tescilli bir yanının, türbenin taşınması ile sıradan mezarın taşınması arasında yasal olarak farklılıklar var. Yönetmelik türbeler ve tescilli yapıların taşınması konusunu açık ve net bir şekilde karara bağlamıştır. Burada mezar alanının hiçbir tarihi özelliği yok. O yüzden belediyenin bize sormasına da gerek yok. Kendileri, bir mezar taşınırken neler yapılıyorsa bunun için usule uygun davranarak taşıma işlemini yapabilirler” dedi.  Dönmez, bir izin ya da idari makamlardan olura da gerek olmadığını sözlerine ekledi.


 
SİYASETE BULAŞTIRILDI
CHP İlçe Başkanı Umut Tekin, ilçede seçim öncesi gündeme yoğun olarak gelen meselenin çözüme kavuşturulması nedeniyle yetkililere teşekkür etti. Tekin, “Bu konu siyasete malzeme haline getirildi. Belediyenin yaptığı rekreasyon alanına taşınma izni verilmedi. O günün koşullarında insanların dini duyguları istismar edildi. Kaymakamlık şimdi yaptığını ne yazık ki o dönem yapmadı. Seçim döneminde alınan kararlar nedeniyle süreç uzadı. Baştan gelinmesi gereken noktaya gelenleri de tebrik ediyorum” dedi.


 
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Gaziemir’in kurucusu olarak bilinen Seydibaba’nın adını taşıyan türbenin bulunduğu mezbelelik yerden kaldırılmasına karar verildi. Belediye meclis kararı ile mevcut yerine değil daha büyük bir yere rekreasyon alanı ve türbe inşa edildi. Belediye Gazi Mahallesi’nde iki adet dev mezar alanı, türbeler ve havuz yaptı. Çevre düzenlemeleri bitirilen bölgede ışıklandırma sistemleri kuruldu.
 
Kaymakamlık ile belediye arasında mezarın taşınması ile ilgili yazışmalar devam ederken kaymakamlığın başvurusu ile tapu müdürlüğü Çay Mahallesi’ndeki eski alanı hazine adına tapuya işledi. Seydibaba Türbesi Alanı olarak tapuya tescillenen 200 metrekarelik alan bilirkişilerin raporu ile tescillendi. Belediyenin 400 bin TL para harcayarak bitirdiği yeni rekreasyon alanına bir türlü getirilemeyen eski mezar bu kez bürokrasiye takıldı. İlçe eski Kaymakamı Şerafettin Tuğ, belediyeden Seydibaba ve tarihi ile ilgili bilgi, belge istedi. Belediye kendi arşivlerinde türbe ile ilgili bilgi bulunmadığını fakat insanların yıllardın oraya giderek dua ettiğini belirtti. Ardından Seydiköy ve Seydibaba tarihi ile ilgili kitapları, yazıları resmi bilgileri gönderdi. Bunun üzerine kaymakamlık yine mezarın taşınması ile ilgili olur vermedi. Gaziemir’de çıkan, İzmir gündemine kadar gelen mezar taşınması tartışması sonrasında arşivlerde de kayıt bulunamadı. Yeni Kaymakam Dönmez mezarlığın taşınmasında sorun olmadığına karar verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
seydibaba 3 Mart 2015 Salı 20:06

Orada seydi mükremiddin adında biri yatmıyor. Yıllarca milleti kandırmislar gerçek türbe ikicesmelikte.

Yorumu oyla      12      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üstün zekalı gençler Selçuk'ta buluşacak
Selçuk Belediyesi, 30 ülkeden gelecek üstün zekalı gençleri ağırlayacak. ...
Çiğlili annelere hiperaktivite ve dikkat eksikliği semineri
Çiğli Belediyesi ve Çiğli Devlet Hastanesi iş birliğinde “dikkat eksikliği ...
İZSU’dan AK Parti’ye flaş ‘Kaynaklar’ cevabı
Buca Kaynaklar Mahallesi’nden geçen Tahtalı Çayı’na kanal sularının karıştığı ...
 
Bucalı kadınlardan ‘savunma kursu’na büyük ilgi
Buca Belediyesi’nin, kadınların artan şiddet olaylarına karşı kendilerini ...
Narlıdere’de vetoya inat Ali İsmail Korkmaz sokak!
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere Kaymakamlığının bulunduğu ...
Konak’ta örnek proje: Kentte kadın var!
Belediye Meclisi 8 Mart Dünya Kadınlar gününü tüm aya yayacak bir projeye ...
 
Selçuk’taki Eski Yağ Fabrikası yanındaki yol genişliyor
Vatandaşların huzuru için her çalışmayı ele alan Selçuk Belediyesi, Zafer ...
Alaçatı büyük festival için gün sayıyor
Çeşme Belediyesi'nin destekleriyle Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği tarafından ...
Karşıyaka’da ‘Kukla Günleri’ heyecanı
Dünyanın en büyük kukla festivallerinden biri olan ve Karşıyaka Belediyesi’nin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva