HABERLER>GÜNCEL
24 Ekim 2019 Perşembe - 20:58

Foça'da çevrecilerden 'cüruf' tepkisi!

Foça ilçesinde, yol yapım çalışmasında dolgu malzemesi olarak kanserojen madde içeren cüruf kullanılması çevrecilerin ve mahallelinin tepkisini topladı

Foça da çevrecilerden  cüruf  tepkisi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce Foça'nın kırsal Bağarası Mahallesi'nin yerleşime yeni açılan kesiminin yol yapım işi, bir süre önce ihaleyle taşeron firmaya verildi. Firma, zeytincilik, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdüğü bu bölgede, sabah saatlerinde, yol dolgu çalışması başlattı. Cüruf dolu kamyonların dolgu için yola boşaltığını fark eden çevre sakinleri ve aralarında Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi, Foça Çevre Platformu (FOÇEP), Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) ve Yenifoça Forum Platformu üyelerinin de bulunduğu bir grup çevreci çalışmalara tepki gösterdi. 1 kilometreye yakın bir bölümü dolgusu yapılmış, kalan kısmına ise cüruflar tepecikler halinde dökülmüş olan yolda, çevrecilerin ve yöre halkının itirazları üzerine çalışmalar, durduruldu. Buna rağmen çevreciler ve yöre halkı bölgeden ayrılmayıp, nöbete başladı.

'CÜRUF KULLANILMASINDAN VAZGEÇİLSİN'
Bağarası Mahallesi sakinlerinden Tekin Arslandoğan, sabah kalktıklarında etraflarında cüruf dağları görüp, şok olduklarını, zehirli olduğu raporlarla kanıtlanan bu maddelerin yollarda dolgu malzemesi olarak kullanılmasını kesinlikle istemediklerini söyleyerek, Cüruf dağları havamızı suyumuzu toprağımızı zehirlemesin diye mücadele ederken cürufları kapımızın önünde bulduk. Çevremizin, zeytinimizin, diğer tarımsal ürünlerimizin zehirlenmesini istemiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yol yapımlarında bu maddeyi kullanmaktan vazgeçmesini, daha temiz ve sağlıklı maddeler kullanmasını istiyoruz. Bu yolun etrafında zeytincilik ve tarım yapılan alanlar, arıcıların kovanları var. Yetiştirilen ürünleri pazardan insanlarımız satın alıp yiyor. Burayı zehirli madde ile kaplamak yarın insanımızın kanser olması demek dedi.

'BİZ ZEHİRLENMEK İSTEMİYORUZ'
Yöre halkından Selma Arslandoğan da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yol ihalelerini verirken, şartnameye cüruf kullanılmayacak şeklinde bir madde ile bu sorunu çok kolayca çözebileceğini savunup, Neden böyle yapılmayıp, göz yumuluyor anlamış değilim. Biz zehirlenmek istemiyoruz. Biz, 'Büyükşehirlerden buralara toprağı, havası, suyu temiz, sağlıklı besinlere ulaşalım' diye geldik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim öncesinde, çevreye duyarlı olma sözü vermişti. Güvenip, oy vermiştik. Bir an önce bu konuyu çözüm üretilmeli diye konuştu.

'BU KİRLİLİK KALDIRILANA KADAR BURADAYIZ'
Cüruf döküm alanında geçen hafta eylem yapmalarının üzerinden bir hafta geçmeden bu kez yollara cüruf döküldüğünü belirten Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Ezgi Levent de bu duruma sessiz kalınamayacağını söyledi. Cürufların her koşulda evlere kadar girdiğine dikkati çeken Levent, Bu durumdan çok rahatsızız. Burada muhatap olacağımız kimse de yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden buraya daha fazla cüruf taşınmasını istemiyoruz. Burada sadece taşeron firma var. Onlardan da yeterli bilgi alamıyoruz. Sorumlular yetkililer bu kirliliği kaldırana kadar burada olmaya devam edeceğiz. Çevre Meclisi olarak Belediye Meclisi'ne önerge vereceğiz ve bu yol temizlenene kadar kullanılmamasını talep edeceğiz dedi.

Açıklamaların ardından, çevreciler ve yöre halkı bölgedeki bekleyişini nöbetleşe sürdürdü. (DHA)

 
Marmaris'te gürültüye 1,3 milyon lira ceza!
 
Ömer Sertbaş’ın acı günü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de cinsel içerikli hap ve zayıflama ürünü operasyonu!
Buca ve Konak ilçelerinde, polis ekiplerince düzenlenen operasyonda piyasa ...
Örümcek adam kostümlü sürücü şaşırttı
Antalya'nın Serik ilçesinde motosikletiyle karayolunda ilerleyen örümcek ...
Özel öğrenciler için yenilenen okul açıldı
İzmir'in Urla ilçesinde otizmli ve zihinsel engelli öğrenciler için İlçe ...
 
Dere kenarındaki poşetten bebek cesedi çıktı
Tekirdağ'ın Saray ilçesinde, dere kenarındaki poşet içerisinde battaniyeye ...
FETÖ duruşmasında ses kaydı alan gazeteciye gözaltı
Antalya'da FETÖ duruşması sırasında ses kaydı aldığı öne sürülen gazeteci gözaltına alındı.
Saharov Ödülü Uygur aktivist İlham Tohti'ye verildi
Avrupa Parlamentosu’nun insan hakları alanında verdiği Saharov Ödülü’ne ...
 
Korkunç tuzak! Eşinin sevgilisini vurdu, bunları söyledi
Antalya'da, eşinin sevgilisi olduğunu iddia ettiği Nafiz G.'yi tabancayla ...
Motosikletli kapkaççılar kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı
İstanbul'da cep telefonu gasp ederek kaçan motosikletli 2 kapkaççı kaza ...
'Resepsiyon' gitti, 'kabul töreni' geldi!
Resmi bayramlar yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Yönetmelikteki "resepsiyon" ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva