HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Aralık 2014 Perşembe - 16:03

Flaş! İzmir’in tramvayının güzergahı değişti

İzmir Büyükşehir Belediyesi, meslek odaları başta olmak üzere gelen öneri ve eleştirilerin ardından 13 kilometrelik Üçkuyular-Halkapınar arası tramvay güzergahında sürpriz bir değişiklik yapacak. Yapımcı firmaya yer teslimi yapılan tramvayın Üçkuyular-Konak arası bölümünün Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın kaldırım, otopark ve ağaçların yeraldığı parkların yerine Mithatpaşa Caddesi’nde mevcut yol üzerinde yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun talimatıyla alternatif proje hazırlandı. Kocaoğlu son onayı verirse, yapımcı firmaya güzergah değişikliği bildirilecek.

Flaş! İzmir’in tramvayının güzergahı değişti

İzmir’de kent merkezinde ulaşım sorununun çözümü için önemli alternatiflerden biri olan Üçkuyular- Halkapınar ve Karşıyaka- Bostanlı tramvaylarının ihalesi yapıldı. İhaleler öncesinde başta Mimarlar Odası olmak üzere meslek odaları özellikle bazı çekincelerini ve itirazlarını açıkladı. Meslek odaları güzergahın Üçkuyular’dan sonra Konak’a kadar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan geçmesi yerine Mithatpaşa Caddesi’nden mevcut araç trafik akışıyla birlikte olmasını önerdi.
 
Meslek odaları Şair Eşref Bulvarı’nda dut ağaçlarının ve otoparkların yeraldığı orta refüjden geçilmemesini, mevcut yolun kullanılmasını ve yayaların hattan karşıya geçişini engelleyecek bariyeler konulmamasından yana tavır koydu. Ağaçların kesilmemesini isteyen meslek odaları, tramvay için ayrı bir yol yapılmamasını talep etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihale şartnamesi hazırlanma aşamasında ise meslek odalarının yaptığı itirazları bir yıl önce Aralık 2013 tarihide dikkate alınarak revizyon yaptı.
 
Hattın Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Konak’a kadar gelip, Konak Pier’i geçtikten sonra karma sisteme geçmesi, hattın mevcut yola döşenmesi tramvaylar trafiğin parçası olması ve sinyalizasyon sistemine uyarak çalışmasına karar verildi. Şair Eşref Bulvarı’nda da hattın orta refüjden geçmesinden vazgeçildi. Böylece dut ağaçları kesilmekten kurtuldu. Ancak, meslek odalarının Üçkuyular-Konak arası hattın Mithatpaşa Caddesi’nden geçmesi önerisi 1 yıl önce dikkate alınmadı.
 


OTOPARK, AĞAÇ VE KIYI ELEŞTİRİSİ ETKİLİ OLDU
Tramvay ihalelerini Gülermak firması kazandı. Ağustos 2014 tarihinde firmaya yer keslimi yapıldı. Şantiyeler kuruldu. Ancak, meslek odalarının Sahil Bulvarı’ndaki ağaçların kesilmemesi, yayaların kıyıyla ilişkisinde 6 şeritli yoldan sonra bir de iki şeritli tramvay hattıyla kesinti olması tepkisi devam etti. Öte yandan Sahil Bulvarı’ndaki otoparkların azalacak olması da burada yaşayan vatandaşlar tarafından eleştirildi.
 
KOCAOĞLU AÇIKLADI
Bir yıl önce meslek odalarının önerilerini dikkate alarak ilk revizyonu gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleden 5 ay sonra bu kez de hattın Üçkuyular-Konak arasında Mithatpaşa Caddesi’ne alınması için alternatif güzergah projesi hazırlığı yaptığı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bir süre önce Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’yla ilgili hassasiyetleri, eleştiri ve önerileri de dikkate alarak Mithatpaşa Caddesi’nden hattın geçişini öngören alternatif güzergah projesi hazırlattı. Başkan Kocaoğlu, İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu’nun Gaziemir Yeni Fuar Alanı gezisinde tramvay hattını Mithatpaşa Caddesi’ne alacaklarını açıkladı.
 
SON ONAYI HENÜZ VERMEDİ
Kocaoğlu açıkladığı tramvayın Mithatpaşa Caddesi’nden geçişiyle ilgili alternatif güzergah projesiyle ilgili son onayını ise henüz vermedi. Değişiklik kararının altına imzasını atarsa, yeni güzergah ve proje yüklenici firma Gülermak’a bildirilecek. Değişikliğin 3 yıllık ihale sürecini olumsuz etkilemeyeceği belirtildi. Böylece, meslek odalarının tepki gösterdiği sökülmesi gündemde olan yüzlerce ağaç yerinde kalacak.
 
TOPAL: DOĞRU BİR KARAR
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, tramvayın önerdikleri gibi Mithatpaşa Caddesi’nden geçmesine kararı çok olumlu bulduğunu söyledi. Daha önce Konak Pier ile Alsancak Gar arası yapılan değişikliklerin kendilerinin önerdiği şekle dönüştüğünü ancak Mithatpaşa Caddesi’rir tercih edilmemesi nedeniyle projenin kente bazı olumsuz yansımaları olacağını açıkladıklarını söyleyen Topal,ö İnsanların kıyıya erişiminin zaten hızlı akan 6 şeritli taşıt yoluyla kesildiği bölgede şimdi de tramvay hattı gelecekti. İki de tramvay hattıyla kıyıyı ulaşım güçleşecekti. Eğer Mithatpaşa Caddesi kararı kesinse çok doğru olur" dedi.


KARMA TRAFİK
Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak Konak Tramvayı hattı güzergah değişirse Konak’a kadar Mithatpaşa Caddesi’nden mevcut trafikle karma olarak işleyecek. Sinyalizasyona uyacak. Konak Pier’in önündeki yaya köprüsünün altından geçerek Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek ve buradan itibaren güzergahı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Tramvay hattı burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Gar’ı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen tramvay hattı, İzmir Metrosu’nun Halkapınar Depo Alanı’nda son bulacak. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 42 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Yılmaz 23 Aralık 2014 Salı 09:15

Biri Egekent'e tramvay nasıl çıksın demiş :))) birde cahil nitelendirmesi yapmış. Asıl cahilin kendisi olduğunu biliyormu acaba? San Fransisco'ya bak! Dimdik rampalarda tramvay çalışıyor. Hayatında San Fransisco'yu göremeyeceğin gibi bari Egekent'i görde ondan sonra konuş. Hangi varoşta oturuyorsun 17:28

Yorumu oyla      22      5  
dede 21 Aralık 2014 Pazar 11:18

Bir şehrin öncelikleri vardır. Öncelik buysa herkesi tebrik ederim. Biz kılanlar alçak sürünmeye devam.

Yorumu oyla      14      5  
19 Aralık 2014 Cuma 17:28

egekent e tramvay isteyen mi dersin, efendim bu proje ne işe yarayacak diyen mi dersin, ibb İzmirliye SİYANÜRLÜ ( cahillikte son nokta) su içirdi diyen mi dersin :)) çeşit çeşit yorumlar okudum. Arkadaşım Egekent dağ başı olan bir yer. tramvay nasıl çıksın? bu proje ne işe yarayacak diyenlerde oturdukları yerden sallıyorlar. üçkuyular-Halkapınar arası günde kaç otobüs seferi yapıldığından haberi var mı? Tramvayın işletme maliyeti dörtte biri olacak. Belediyenin elinde fazla para olacak. Tramvay çevreci bir ulaşım aracıdır. Egzoz dumanı olmayacak. Mithatpaşa caddesinde kaldırım problemini çözememiş ibb şimdi de o dar sokaktan tramvay geçirmeye çalışıyor. bu şehirden resmen soğudum.

Yorumu oyla      11      17  
19 Aralık 2014 Cuma 17:16

bu proje 3 yıl değil 10 yılda bitmez. izmir de bu istemezükçülük, her şeye itiraz, aman yapılmasın devam ettiği sürece hiç bir halt yapılmaz. istanbu da 2 milyon ağaç kesen tayfa şimdi izmir de ağaç kesilecekmiş diye yaygara koparıyorlar. ibb ye söylüyorum; iptal edin bu ihaleleri. açın minibüs hattı olsun bitsin. otobüsleri de kaldırın. sahildeki otoparklara da zam yapın. birilerinin keyfi olacak diye koskoca şehirde proje yapılmıyor.

Yorumu oyla      13      7  
19 Aralık 2014 Cuma 14:44

"zafer" önerdiğin projeyi ayrıntılı anlatır mısın? deniz üzerine direk, köprü ... :))) pc de oyun mu oynuyorsun? projenin önceki hali çöp değildir. Yer altı otoparkı yapılacak ve tramvay trafikten bağımsız yoluna devam edecekti. bizim izmir e bu kafayla hiç bir şey yapılamaz. her şeye itiraz. o tramvay mithatpaşa da kitlenince hesabını mimarlar odası verir.

Yorumu oyla      12      7  
19 Aralık 2014 Cuma 14:40

Karşıyaka için çiğli tarafı 2.etap kapsamında yapılması düşünülüyor. ihalesi yapılmış hat nasıl uzatılacak?

Yorumu oyla      12      7  
abdullah gül 19 Aralık 2014 Cuma 13:35

projenin değiştirilmeini aylardır istediğimizden bu değişiklikliğe son istasyonun mavi şehir değilde hemen bir istasyon ilerisindeki çiğlide yapılmakta olan 400 yataklı hastane olması gerektiğini istemekteyiz

Yorumu oyla      14      5  
ercan 19 Aralık 2014 Cuma 12:08

En çok kızdıgım şey niyetlerin açıkça ortaya konmayıp dolambaçlı yollarla ifade edilmesi.Mimarlar odası istemezcük görünmemek için sözde bir öneri ortaya koymuş.Aslında önerdigi bir şey yok.Tramvay projesine karşıyız de olsun bitsin..Bu yaptıgınız sözde öneriye bir hata edip uyarlarsa hiç bir anlamı olmayan bir yatırımın en büyük vebali bu odanın olacaktır ve izmirlilerden çok ah alacaklardır.Çıkın açıkça söyleyin bu projeninin gerçekleşmesini istemiyoruz diye..İhalesi bitmiş kredisi çıkmış projeye izmiri için büyük kazık olacak hale getirecek bir duruma ön ayak olmanızı hiç affetmiyecegiz ve bundan sonra sizi hiç ciddiye almayacagız.

Yorumu oyla      14      5  
ercüment şah,n 19 Aralık 2014 Cuma 11:46

MEVCUT TRAFİK ZATEN KAOS,birde tranvayı sokarsan iyice kaos olur,refuş içindeki otopark alanı ile üç beş agaç sökülücek diye yaygaradan kopup,kent merkezini iyice tıkamanın anlamı yok,en yisi elinize yzünüze bulaştıracagınıza vaz geçin ,üçkuyular metrosunu acıl olarak narlıdereye ulaştırınki insanlar inip binmekten kurtulsun

Yorumu oyla      17      8  
Zafer 19 Aralık 2014 Cuma 11:19

Önceki hali de çöptü, bu da çöp! "Toplu taşımaya çözüm" yapacaksan, denize direkleri dikersin üzerinden tramvayını geçirirsin. Alsancak tarafına geldiğinde de gene caddeye sokmazsın, köprü üzerinden veya yer altından geçersin. Böyle zaten sıkışık trafiğin ortasına bu saçmalığı sokmazsın. Elektrikli otobüs al o zaman ray döşeme parasını niye veriyorsun? Bu manyak işi şeyin önünde kaza olduğunda, araç arızası olduğunda, yolu bir şekilde tıkandığında ne olacak? Hem kendisini hem bütün bölgeyi kilit etmeyecek mi? Bu şehri yönetenler akıllı işler yapsın arttık yeter. Dünyanın diğer yerlerinde tramvay öyleymiş böyleymiş, geçin bunları. Oralarda tramvay denen şey icat olunduğundan beri var, o şehirler ona göre gelişti, burda öyle değil.

Yorumu oyla      22      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Basın Konseyi’nden Buca çıkartması
Basın Konseyi yüksek kurulu üyeleri, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın ...
Selçuklu miniklerden yerli malı kutlaması
Yerli Malı haftası kapsamında Selçuk Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevi ...
Selçuk Meclisi'nde Bakıcı'dan önemli mesajları
Selçuk Belediyesi Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, yılın son meclis toplantısında ...
 
Selvitopu yerli malı etkinliğinde
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Özel Yamanlar İlkokulu’nu ...
Kozak Yaylası'nda büyük şenlik
"Yerelde Kalkınma Projeleri" kapsamında üreticiye destek eli uzatan İzmir ...
Karabağlar’da işgaliyeye geçit yok
Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ...
 
Torbalı'da hedef 'sıfır kaza'
Torbalı Belediyesi personellerine Emniyet Bilincinin yaygınlaşması için ...
Güzelbahçe Film Atölyesi'nde ünlüler geçidi
Güzelbahçe Belediyesi’nin açtığı kurslar arasında yer alan Film Atölyesi’ne ...
Şantiyede brifing: Yeni fuar İEKKK’yı mest etti!
Gaziemir’de inşaatı hızla devam eden Fuar İzmir’i gezen İzmir Ekonomik ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva