HABERLER>GÜNCEL
29 Şubat 2016 Pazartesi - 09:56

Flaş! İzmir Emniyet Müdürü'nün yargılandığı davada ne karar çıktı?

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü ve İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya Yargıtay'ın bozma kararından sonra tekrar yargılandıkları davada beraat etti.

Flaş! İzmir Emniyet Müdürü nün yargılandığı davada ne karar çıktı?

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 2009 yılında gelen bir ihbar mektubuyla başlayan soruşturmada, o zaman Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olan Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya'nın adlarını kullanan İrfan Erbarıştıran'ın, kendilerini dolandırdığını ileri sürdü. Adli soruşturmayı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttü. Özel yetkili savcı, İzmir Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şubesiyle yürüttüğü soruşturma sonrasında, İrfan Erbarıştıran, Tahir Saraç ve Cem Gülbeyoğlu ile birlikte, toplam 5 kişiyi gözaltına aldı. Olayla ilgili Emniyet Müdürleri Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya, savcıya yaklaşık 200 sayfa ifade verdi, ardından açığa alındı.

İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sonrasında İrfan Erbarıştıran'ı 9 yıl 1 ay 5 gün, Cem Gülbayoğlu'nu 4 yıl 9 ay 15 gün, Fuat Çiriş ve Ergün Arar 2 yıl 2'şer ay 20'şer gün, polis müdürleri Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya'yı, 'örgüte yardım etmek' suçundan 3 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırıp, cezayı erteledi. Ayrıca Gülcü ve Uzunkaya'yı 'soruşturmanın gizliliğini ihlal' suçundan 5'er gün hapis cezası verip, daha sonra cezayı 100 lira paraya çevirdi.

YARGITAY KARARI BOZDU, İLK DURUŞMADA BERAAT ETTİLER
Emniyet Müdürleri Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya ile diğer 5 sanık hakkında verilen hapis cezaları, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi tarafından, 28 Aralık 2015 tarihinde bozuldu.

Bozma kararının ardından dava İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Emniyet Müdürleri Celal Uzunkaya, Mustafa Gülcü ile Tahir Saraç, Cem Gülbeyoğlu, Fuat Çiriş ile avukatları hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak, sanık sandalyesindeki emniyet müdürleri ile avukatlarının Yargıtay'ın bozma yönündeki kararına uyulması talebini kabul etti. Ardından söz alan duruşma savcısı, sanıkların beraatine karar verilmesini, sanıklardan Tahir Saraç'ın ise, dolandırıcılık suçundan cezalandırılmasını istedi.

EMNİYET İMAMI, ADLİYE İMAMINDAN YETKİLİDİR
Karardan önce söz verilen Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, paralel yapının kumpasının o zaman kendilerinin bulunduğu makamların ele geçirilmesini için yapıldığını söyleyip, “Bu davaya bakan hakimler üzerinde, gizli bir otorite vardı. Yaptığımız hiçbir itiraz dikkate alınmadı. Sahte belgelerle işlem yapan emniyet görevlileri hakkında şikayette bulundum, işlem yapılmadı" dedi.

Kanunlarda öyle olmasa da, cemaat yapılanmasında, emniyet imamının, adliye imamından daha yetkili olduğunu savunan Gülcü, “Emniyette hazırlanan ve flah bellekte mahkemeye gelen sahte belgeler, adliyede karara dönüştürüldü. 40 yıl önce mesleğime yaptığım yeminle başladım. Bu kumpas bize niye kuruldu. Çünkü ben cemaatle devlet arasında tercihimi devletten yana kullandım. Hep devletimin yanında oldum. Ben suç işlemedim" dedi.

ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİM
İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ise duruşmada söz aldı. Uzunkaya, bir senaristin senaryoyu yazdığını, o senaryonun da duruşmalarda oynandığını, kendilerinin yaptığı savunmaların bu sırada dikkate alınmadığını, anlam ifade etmediğini kaydetti. 17 Aralık 2009 tarihinde ilk kez mahkemeye ifade verdiklerini, yapılan 14 duruşmanın 11'inde, mutlaka mahkeme heyeti üyelerinden birisinin değiştiğini anlatan Celal Uzunkaya, “Tek değişmeyen ben ve Mustafa Gülcü'ydü. Duruşmalardan vareste tutulma kararı olmasına rağmen hepsine katıldık. Duruşma sonunda gördük ki, aslında dava başlamadan cezamız verilmiş ve bizler bu senaryonun rol modeli olmuşuz. Ama sonunda adalet tecelli etti. Hakimler varmış. Benim 4 yılımı zindan ettiler. Bu yıllardaki kaybımın maddi ve manevi karşılığı yoktur. Adalet dağıtılması gereken bu yerde gördük ki, kedinin fareyle oynandığı gibi bizimle oylanmış. Ama 4 yıl sonunda dağ fare doğurdu. Ama şimdi bizlere o kumpası kuranların, bir kısmının cezaevinde olması, bir kısmının kaçak olmasını bilmek. Beni az da olsa rahatlatıyor. Ama ömrümün sonuna kadar bu yapıyla mücadele edeceğim" dedi.

Diğer sanıkların da son sözlerini alan mahkeme, kısa bir aradan sonra kararını açıkladı. Sanıklardan İrfan Erbarıştıran'ın 20014 yılının Ağustos ayında hayatını kaybetmesinden dolayı davasının düştüğünü açıklayan Mahkeme Celal Uzunkaya, Mustafa Gülcü, Cem Gülbeyoğlu, Fuat Çiriş ve Ergün Arar hakkında beraat verdi. Tahir Saraç'a başka dolandırıcılık iddiasından dolayı verilen 10 ay hapis cezası, 2 bin 500 TL adli para cezasına çevrildi.

GÜLCÜ, KIRGIN OLDUĞUNU SÖYLEYİP AÇIKLAMA YAPMADI
Beraat kararından sonra büyük mutluluk yaşayan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, suçlandıkları zaman olayın gerçeğini araştırıp haber yapmadıklarını anımsatıp, basın mensuplarına kırgın olduğunu söyledi, açıklama yapmadan ayrıldı. Mahkeme çıkışında açıklama yapan Celal Uzunkaya ise asla intikam duygusuyla hareket etmeyeceklerini anlattı ardından “15 perdelik komedi sona erdi, perde indi" dedi. (dha)

 
AK Partili Kalkan'dan TBMM'de tarih ve dil çıkışı
 
IŞİD'den yeni hamle: Kadın militanları...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kumpasla değişen hayatlar: 3.5 yıl sonra beraat geldi ama…
‘Askeri Casusluk Davası’, beraatla sonuçlandı, ancak geride darmadağın ...
HDP'li vekilin olduğu evde arama: 4 gözaltı
Şırnak'ın İdil ilçesinde aralarında HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün ...
Ve Bayındır’daki krize nokta: Ağaçlar kesilmedi, taşındı!
AK Parti-CHP arasında yaşanan tartışmanın ardından Karayolları'ndan yapılan ...
 
Torbalı'da '90 dakika aktarma uygulaması' eylemi
İzmir'in Torbalı ilçesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşımda 90 ...
Sur'dan acı haber: Bir asker şehit
Genelkurmay, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam eden operasyonlarda PKK'lı ...
İzmir'de bahar havası kaç gün daha sürecek?
Şubat sonunda 24 dereceyi aşan sıcaklığı gören İzmirliler havanın tadını ...
 
Vali Toprak’tan Dikili’de mülteci zirvesi
İzmir Valisi Mustafa Toprak, mültecilerin Dikili üzerinden gerçekleştirdiği ...
PKK'dan güvenlik koridoruna patlayıcı!
Diyarbakır Valiliği, Sur İlçesi’nde operasyonların devam ettiği bölgede ...
İzmirli roman derneğine Soros yardımı
ABD'li para spekülatörü Siyonist George Soros'un Türkiye’deki yardım listesindeki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva