HABERLER>EKONOMİ
13 Şubat 2014 Perşembe - 11:23

FED’ten kara raporu: En kırılgan olan Türkiye

Amerikan Merkez Bankası (Fed) analistleri önde gelen 15 gelişmekte olan ülkede ekonomik kırılganlığı ölçen bir endeks oluşturdular. Bu değerlendirmede en kırılgan ülke Türkiye oldu. Türkiye'yi sırasıyla Brezilya ve Hindistan izliyor. Janet Yellen'in başında olduğu Fed böyle bir rapor hazırlarken Yellen'de geçen günlerde Türkiye ekonomisinin ana gündem maddelerinden olmadığını açıklamıştı.

FED’ten kara raporu: En kırılgan olan Türkiye

ABD Merkez Bankası (Fed), gelişmekte olan ülkelerdeki finansal piyasalarda satış dalgasına yol açmış olabileceğini kabul ederken, Türkiye, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin ise kendi uyguladıkları politikalar yüzünden dış şoklara karşı kırılgan duruma düştüklerini belirtti.
Fed Kongre'ye dün sunduğu bir raporda "Geçen yılın ortasında doğan gerilimlerin önemli ölçüde Merkez Bankası'nın uygulamalarından kaynaklandığı anlaşılıyor" dedi.
 
Fed'in tahvil alımı yoluyla yürüttüğü destek programını kısa bir sürede sonlandırmaya başlayacağını 2013 ortasında açıklaması, pek çok gelişmekte olan piyasada, borsalarda, tahvil ve dövizde sert düşüşlere yol açmıştı.

Bu açıklama, uluslararası para akışında istikrarı bozabilecek kaymalar olabileceği gerekçesiyle küresel gerilimlere yol açmıştı. Buna örnek olarak, Hindistan merkez bankası başkanının, ABD'nin uyguladığı politikaların dünyanın diğer bölgelerini nasıl etkilediğini daha iyi düşünmesi gerektiğini söylemesi gösterilebilir.
 
Ancak Fed raporunda bazı gelişmekte olan ülkelerin sorumluluğuna işaret edilerek, bu ülkelerin kendi piyasalarının neden bu kadar zarar gördüğünü değerlendirirken aynaya bakmalarını istedi. Fed analistleri önde gelen 15 gelişmekte olan ülkede ekonomik kırılganlığı ölçen bir endeks oluşturdular. Bu değerlendirmede en kırılgan ülke olan Türkiye'yi sırasıyla Brezilya ve Hindistan izliyor. Bu ülkelerin ardından Endonezya ve Güney Afrika geliyor. Söz konusu endeks, cari dengeler ve döviz rezervlerinin ekonomik üretime oranı gibi altı faktörü hesaba alıyor.

TÜRKİYE'Yİ EN KIRILGAN YAPAN RAPOR
Fed analizine göre en kırılgan olan ülkeler, paralarında en büyük değer kaybını ve kamu borçlanmasında daha yüksek faiz oranlarını görüyor. Fed raporunda, "Bu kanıt, eğer gelişmekte olan ekonomilerin şoklara karşı daha dirençli olmaları bekleniyorsa, ekonomik kırılganlıklarının azaltılmasının önemli olduğu görüşünü destekliyor" denildi.
Analizde gelişmekte olan ekonomilerden bazılarının yaşadıkları kırılganlığı azaltma yolunda mesafe kaydettikleri belirtilirken, Çin kırılganlığı en az olan ülkeler arasında yer alıyor.
 
Son 10 yılda çok büyük boyutta bir döviz rezervi depolamış olan Çin'in kamu borcu düzeyi de görece olarak düşük.

Fed, gelişmekte olan ülkelerden bazılarının piyasa volatilitesine karşı faizlerin yükseltilmesi,döviz piyasalarına müdahale ve başka "geçici önlemler" alarak karşı durmaya çalıştıklarına işaret etti.
Fed'e göre küresel yatırımcılar, hangi ülkelerin "temel kırılganlıklarını" azaltmak için önlemler aldığını yakından izliyorlar.
Raporda, "Parasal, mali ve yapısal reformların uygulanmasında devamlı bir ilerleme gereklidir" denildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Güzel İzmirim 13 Şubat 2014 Perşembe 13:57

Ekonomik kırılganlık, ülkenin üretim kapasitesi ve yapısıyla doğrudan ilişkili. Bizim sadece ekonomik olarak değil, siyasi olarakta çok kırılgan olduğumuz bir dönemdeyiz. Normaldir. Milleti üretmeden para almaya alıştırırsan bu olur.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Yap-İşlet-Devret’te vergi isyanı!
TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, Maliya Bakanlığının ...
Cari açık rekor kırdı!
Aralık'ta cari açık 8,32 milyar dolarla Mart 2011'den bu yana en yüksek ...
Asya ve Avrupa arasında kriz ilişkisi!
Avrupa Merkez Bankası'ndan Benoit Coeure, Asya'da 90'lı yıllarda yaşanan ...
 
Otomotiv üretiminde sert düşüş
Ocak ayında otomotiv üretimi yüzde 10 azaldı. Ocak'ta 52 bin adet otomobil ...
İzmirli Elektronikçiler’den taksit sınırlamasına dava
İzmir Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, cep telefonunda kredi ...
EGSD yeni döneme hızlı başladı
Ege Giyim Sanayicileri Derneği'nde 30 Ocak tarihinde yapılan genel kurulun ...
 
İzmirli kuyumcular 14 Şubat’tan da umutsuz!
Kredi kartı ile altın satışının geçen 1 Şubat’tan itibaren yasaklanmasına ...
Toyota 1,9 milyon aracı geri çağırıyor
Japon otomotiv devi Toyota, yaklaşık 1,9 milyon "Hybrid Prius" modelini ...
Yeni Fed başkanından mesaj yağmuru
Janet Yellen, Temsilciler Meclisi'nde Fed Başkanı olarak ilk sunumunu gerçekleştirdi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva