HABERLER>EKONOMİ
18 Ocak 2016 Pazartesi - 14:34

Eskiyörük’ten Bakan Çelik’e 12 maddelik çözüm dosyası

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticinin ve sektörün sorunlarını içeren 12 maddelik çözüm önerileri dosyasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik’e götürüyor.

Eskiyörük’ten Bakan Çelik’e 12 maddelik çözüm dosyası

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticinin sorunlarını Başkent’e taşıyor.

Başkan Eskiyörük, Ankara’ya yapacağı ziyarette Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bir araya gelecek.

Uzun süredir sektördeki sorunları dile getiren Eskiyörük, Bakan Çelik’e 12 maddelik çözüm önerilerinde bulunacak. Eskiyörük’ün dosyasında üreticinin sıkıntıları, kooperatiflerin tek çatı altında toplanması, devlet destekleri, kalite yönetimi, sanayi desteği gibi birçok konuyu gündeme getirdi.

Mahmut Eskiyörük’ün dosyasındaki maddeler şöyle; 

ÖRGÜT YAPISI
“Tarım ve hayvancılıkla ilgili tüm örgütlerin görev tanımları yapılıp, tek bir genel başkanlık çatısı altında toplanarak örgüt karmaşası giderilmelidir. Sistem, hiçbir örgütün diğer bir örgütün görevini yapamayacağı şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca Tarımsal Üretim ve Pazarlama ile ilgili tüm örgütler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlanmalıdır.”

KOOPERATİFLEŞME YAPISI
“Köy bazlı kooperatifler birleştirilerek ilçe bazlı merkezi kooperatife dönüştürülmelidir. Olmayan ilçelerde yeni kooperatif kurulmalıdır.”

KOOPERATİFLEŞMEYİ GELİŞTİRME
“Kooperatifçilik Devletin öncelikli politikası haline getirilip; ürününü kooperatif kanalıyla pazarlayan üreticilere daha yüksek destekleme primi verilerek kooperatifçiliğin gelişmesi teşvik edilmelidir. İleri ki aşamada örgütsüz üreticiye destekleme kaldırılmalıdır. Bakanlığımızca belirlenen tarihten itibaren ürününü sadece örgütüyle pazarlayan üreticilere destekleme primi verileceği şimdiden açıklanarak örgütlü yapı oluşturulmalıdır. Böylelikle kayıt dışılık önlenecek, üretim planlanarak fiyat istikrarı ve gıda güvenliği sağlanacak, üretim maliyetleri düşecek, gelir adaleti sağlanarak köyden kente göç önlenecektir.”

DESTEKLEME VE DENETLEME
“Üreticinin desteklenmesi ve denetlenmesi kooperatifler kanalıyla yapılmalıdır. Devlet, kooperatifleri desteklemeli ve denetlemelidir. Böylelikle kaynaklardan daha fazla üreticinin yararlanması sağlanmalıdır.”

GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI
“Kooperatiflerin, Gıda Güvenliğine uygun süt toplamaya yönelik altyapı oluşturması desteklenmelidir. Sütü kontrollü toplayan kooperatiflerin; laboratuvar, teknik personel ve kalite kontrole yönelik giderlerini karşılamak üzere teknik destek primi verilmeli.”

SÜTÜN TANIMI
“Soğuk sütün tanımı yeniden yapılarak sadece çiftlik sütleri ile onaylı nokta alım merkezlerinde toplanan sütler soğuk süt priminden yararlandırılmalıdır. Araçla kapı önlerinden kontrolsüz toplanan sütler, sıcak süt işlemi görmeli ve uygunluğa geçiş için tanınacak bir süreden sonra destekleme kapsamından çıkarılmalıdır.”

KAYNAKLARIN DAHA ETKİN KULLANILMASI
“Süt hayvancılığımız ihtiyaca göre planlanarak sınırlanmalıdır. Türkiye’nin coğrafi konumu gereği süt hayvancılığı Batı, et hayvancılığı Doğu Anadolu bölgesinde teşvik edilmelidir.

Yem bitkisi üretecek arazisi ve tarımla ilgisi olmayan şirketlerin süt hayvancılığı tesisleri kurması teşvik edilmemelidir. Kaynaklar, mevcudun iyileşmesi, gelişmesi ve küçük aile işletmelerinin kooperatif çatısı altında devamlılıklarının sağlanması için kullanılmalıdır.”

SÜBVANSYONLU KREDİLER
"Ziraat Bankası’ndan üreticilere uygulanan sübvansiyonlu krediler, kooperatiflere de verilmelidir. Kooperatifler bu kaynakla güçlendirilerek, üyelerinin finansman sorununu giderme ve üretim maliyetlerini düşürme hizmeti vermelidir."

DESTEKLEME POLİTİKALARI
"Desteklemeler; üreticiye yardım anlayışıyla para vermek değil, para kazandırmaya yönelik; üretimin planlanması, kalitenin sağlanması, kooperatifçiliğin geliştirilmesi gibi yapısal sorunların giderilmesinde bir unsur olarak kullanılmalıdır."

ORGANİZE SANAYİLERİN DESTEKLENMESİ
“Organize sanayilerde uygulanan teşvikler, bölgesel değil sektörel bazda yapılarak tarımsal sanayilerin, üretim alanında oluşması sağlanmalıdır.

42 ilde uygulanan İPARD Proje Destek Programından diğer illerin de faydalanması sağlanmalıdır.”

FİYAT İSTİKRARI
“Arz fazlası üretim olduğu dönemlerde pazarlanamayan veya USK’nın belirlediği taban fiyattan alıcı bulamayan sütler, ET ve Süt Kurumu veya Örgütlerin kuracağı süt tozu tesislerince tozlaştırılıp stoklanarak veya aradaki fark devlet tarafından karşılanmak üzere ihraç edilerek piyasa düzeni sağlanmalıdır.”

ORTAK İŞLETMELER
“Türkiye’de uygulanan kentsel dönüşüm programı benzeri bir uygulama yapılarak kooperatifler kanalıyla küçük aile işletmelerini yerleşim alanı dışında TOKİ örneği bir araya getirecek ortak çiftlikler kurulmalıdır. Böylelikle küçük aile işletmeleri ruhsatlı ve uygun hale getirilerek üretimin ve üreticinin devamlılığı sağlanmalıdır.”

 
Muğla'nın yüksekleri beyaza büründü
 
Akademisyenlere destek: 100 kişi kendini ihbar etti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve Bayraklı Yat Limanı görücüye çıktı
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından planlanan ve İstanbullu ...
Ege-Koop Başkanı Aslan'dan o firmalara: Zammı geri çekin
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’de tekelci konumdaki iki firmanın ...
İzmir Ekonomi'den uzlaşma ve arabulucuk eğitimi
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) hakim, savcı ve avukatlara, uzlaşma ...
 
Egeli ihracatçılar 206 ülkeye mal sattı
Türkiye'de en fazla ihracat yapan ikinci bölge konumundaki Ege Bölgesi'nden ...
Çalışan emeklilerin beklediği haber geldi
Meclis’te kabul edilen torba yasa ile çalışan emeklilerin maaşından kesilen ...
Türkiye kayıtdışı ekonomide birinci
Türkiye ekonomisindeki yüzde 28.72’lik kayıtdışılık OECD’nin 34 ülkesinin ...
 
Uzmanından ısınma uyarısı: Elektrikli soba yerine...
Tüm yurtta soğuk ve yağışlı havayla birlikte sıcaklıklar 15 derece birden ...
Üretici ve perakendeci JEWEX 2016'da buluşuyor
Kuyumculuk Sektörünün tüm paydaşlarının JEWEX 2016 Kuyumculuk Fuar'ındaki ...
Guardian: Turistler Türkiye’den uzaklaşıyor
İngiliz Guardian gazetesi, IŞİD'in terör saldırıları nedeniyle turistlerin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva