HABERLER>EKONOMİ
12 Şubat 2024 Pazartesi - 14:51

Eskinazi’den hükümete çağrı: İzmir 'serbest şehir' olsun!

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 15 Asya Pasifik ülkesinin bir araya gelerek oluşturdukları Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşması sonrası İzmir’in yatırımlar anlamında serbest şehir haline gelmesini istediklerini söyledi. Eskinazi, “İzmir’in serbest şehir olması halinde Akdeniz’in Yıldızı olma hedefine hızla ulaşacağına inanıyorum. Hükümetimiz İzmir’i serbest şehir olarak kurgulayana kadar İzmir’de sektörel serbest bölgeler hayata geçirip, İzmir’deki serbest bölgelerin sayılarını artırabiliriz” dedi.

Eskinazi’den hükümete çağrı: İzmir  serbest şehir  olsun!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ-  Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ)’ın yatırım olanakları, düzenlenen toplantıyla Ege İhracatçı Birlikleri üyelerine anlatıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonunda gerçekleştirilen  toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (BASBAŞ) Yürütme  Kurulu Başkanı Dr.Faruk Güler, Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner ve ihracatçılar katıldı.

BÜYÜK FIRSATLAR SUNUYOR
Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren Başkan Eskinazi, BASBAŞ’ın bir çıkış noktası olduğunu ifade ederek, “Ucuz enerji kullanımı gibi avantajlar sunan serbest bölgelerle Türkiye, 1980 sonrasında ihracata dayalı serbest piyasa ekonomisini benimseyince tanıştı. Serbest bölgelerin yatırımcıya sunduğu bir diğer avantaj ise kurucu ve işletici firmaların dünya standartlarında sunduğu hizmet kalitesi… Finansman bulmanın zorlaştığı günümüz koşullarında yatırımcı, serbest bölgelerde sermayesini arazi ve bina satın almaya ayırmadan, üretime hazır binaları kiralayarak esnek şekilde büyüyüp küçülebiliyor. Sanayi yatırımları için uygun yer bulmanın oldukça zorlaştığı günümüzde organize sanayi bölgelerinde arsa ücretlerinin metrekaresinin 500 dolarları geçtiği bir ortamda serbest bölgeler bu anlamda büyük fırsatlar sunuyor. Bu avantaj da yerli ve yabancı yatırımcıların tercihinde belirleyici oluyor. Kullanıcı ve işletici firmaların hazır hale getirdiği fabrika ve ofis binaları sayesinde, yatırımcının bina ve arsaya sermayesini yatırmadan, faaliyet ruhsatını aldıktan sonra 1 ay içinde düğmeye basıp üretime geçebiliyor olması serbest bölgelere yatırımın cazibesini artırıyor” dedi.

MENEMEN SERBEST BÖLGESİ’NİN DE İZMİR EKONOMİSİNE KATILMASINI DİLİYORUZ
İzmir’in Serbest Bölgeler açısından şanslı olduğunu kaydeden Eskinazi “Katma değerli ihracat ve yabancı sermaye çekim merkezi konumundaki serbest bölgeler, Türk ekonomisine yıllık 25 milyar dolarlık katma değer sağlarken, 97 bin 500 kişilik istihdam rakamıyla Türk ekonomisine güç veriyorlar. Serbest bölgelerde 2023 yılı sonu itibariyle faaliyet gösteren 2 bin 108 firmanın 545 tanesinin yabancı sermayeli firmalar oluşu serbest bölgelerin yabancı yatırımcılar açısından da cazip olduğunu ortaya koyuyor. Günümüzde ülkemizde 19 serbest faaliyet gösteriyor. Bu serbest bölgelerin üç tanesi İzmir’de bulunuyor. Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’nin başarıları bizleri gururlandırıyor.Bu gurur halkasına yakın zamanda Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin de ekleneceğine tüm kalbimle inanıyorum.Resmî Gazete’de kuruluş kararı yayınlanan ancak ihale süreci yargıya taşınan Menemen Serbest Bölgesi’nin de İzmir ekonomisine bir an önce sağlıklı bir şekilde kazandırılmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Eskinazi şunları aktardı:

Serbest bölgelerimiz 2023 yılında 12,7 milyar dolar ihracata imza atmışken, bu ihracatın 2,8 milyar dolarlık kısmını Ege Serbest Bölgesi gerçekleştirdi ve açık ara lider konumda.5 serbest bölgemiz 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatı 1,57 dolar seviyesinde iken, Ege Serbest Bölgesi’nde bu rakam 9 dolara ulaşıyor. Bu ortalamayı tutturan ESBAŞ’ta faaliyet gösteren 194 firmamızı kutluyorum. Beni yakından tanıyanlar, açıklamalarımı takip edenler hatırlayacaklardır. Çin, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Avustralya, Malezya gibi dünya devlerinin aralarında yer aldığı 15 Asya Pasifik ülkesi bir araya gelerek oluşturdukları Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşması hayata geçtiği zaman “İzmir serbest şehir olsun, RCEP ülkelerinin yatırımlarını İzmir’e çekelim” çağrısında bulunmuştum. İzmir’in serbest şehir olması halinde Akdeniz’in Yıldızı olma hedefine hızla ulaşacağına inanıyorum. Hükümetimiz İzmir’i serbest şehir olarak kurgulayana kadar İzmir’de sektörel serbest bölgeler hayata geçirip, İzmir’deki serbest bölgelerin sayılarını artırabiliriz.

Bu konuda İzmir’de yatırımcıya yol gösterecek, üç serbest bölgemiz var… Ege Serbest Bölgesi, 2023 yılında gerçekleştirdiği 2,8 milyar dolarlık ihracat ve 25 bin kişilik istihdamla Türkiye’deki 19 serbest bölge arasında ihracat ve istihdam lideri. ESBAŞ’ın İzmir’e kazandırdığı Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ)’ın ESBAŞ’ın 35 yıllık deneyimlerinden de yararlanarak bu rakamlara çok daha kısa sürede erişeceğine inancım tam. Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin lideri konumundaki petrokimya tesisleri, Bergama Organize Sanayi Bölgesi, İzmir Serbest Bölgesi, Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi gibi hayata geçmiş ve devam eden yatırımlarla İzmir’in kuzeyinin yıldızı her geçen gün daha da parlıyor. BASBAŞ’ın yatırımları bu bölgedeki kalkınmayı hızlandıracaktır.  BASBAŞ’ın başta temiz enerji olmak üzere yüksek teknoloji yatırımcılarının üssü olacağına inanıyorum.

 
CHP adayı Tugay’dan MTK’ya ziyaret: İzmir yeniden Ege’nin ağabeyi olacak
 
İzmir'de vapur seferleri yeniden başladı!
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sedat bay 14 Şubat 2024 Çarşamba 22:55

Soyer ''de İzmir''e özel para ve bayrak diyordu. Ne yapmak istiyor sunuz? Niyetinizin halis olduğuna inanmıyorum

Yorumu oyla      1      1  
Arslan 13 Şubat 2024 Salı 11:24

Nihai Amaç İzmiri Türkiyeden koparmaksa bilinsinki bu KIYAMETİN başlangıcı olur .

Yorumu oyla      1      1  
Ksk 13 Şubat 2024 Salı 07:00

Para kazansin diye Izmiri Yunana baglayalim dememis buda eyi.

Yorumu oyla      1      1  
Murat 12 Şubat 2024 Pazartesi 18:08

Hong Kong gibi İngiltere ye bile bağlanmasını istersin sen. Zaten kankan Tunç ta bayrağını değiştirecekti. Szi gidi nane mollalar sizi.

Yorumu oyla      5      4  
Taka 12 Şubat 2024 Pazartesi 17:30

Amerikan finosu bir kaç doalrlık ihracat yapıyorum diye kendini kral ilan edecek.

Yorumu oyla      4      2  
12 Şubat 2024 Pazartesi 17:11

DOLAR 50 TL OLSUN ADAM KAFAYI DOLALA BOZMUŞ

Yorumu oyla      6      2  
Komedi 12 Şubat 2024 Pazartesi 17:07

En son 68'di. Herhalde 80-85 olmuştur.

Yorumu oyla      2      2  
baran 12 Şubat 2024 Pazartesi 16:39

Bunlar gerçekten çok tehlikeli tipler. Sureti haktan görünüp. Yemedikleri nane olmaz. İzmir de zaten bir serbest bölge var. Alanı da genişletelir ayrı konu. Şehrin tamamını serbest bölge yapmak niyeti farklı amaçlar taşır. İsrail e kapı mı açacaksın?

Yorumu oyla      4      2  
baran 12 Şubat 2024 Pazartesi 16:28

Vatandaşlıktan çıkarılsın.

Yorumu oyla      4      2  
halk 12 Şubat 2024 Pazartesi 15:18

jak dolar kaç olmalı. güncelleme yapmadın

Yorumu oyla      10      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten 'kira artışı' açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kiralardaki fiyat artışlarının ...
Ekonomist Erkan’dan uyarı: Dolar 50 TL üstü olabilir!
Ekonomist, Prof. Dr. Hüsnü Erkan, seçim döneminde enflasyonun düşmesinin ...
TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı!
Türkiye'de işsizlik oranı, Aralık 2023'te bir önceki aya göre 0,1 puan ...
 
Borsa İstanbul rekor üzerine rekor kırdı: Dünyada ilk sırada!
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yıl başından bu yana dünya genelinde ...
Emekli maaşı sorgulama hizmeti e-devlette!
e-Devlet portalı, vatandaşın hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. Siteye, ...
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Katma Değer Vergisi Genel ...
 
Organik ürün ihracatında hedef 2 milyar dolar!
Kuru, taze ve dondurulmuş meyveler ve pamuk başta olmak üzere 268 farklı ...
İzmir'de vegan olmak... Menülerde 'pahalı' algısı kırıldı
Hayvansal ürünlerin fiyatlarının artmasıyla birlikte bitkisel ürünler ...
Jeff Bezos, Amazon hisselerini sattı
Amazon'un kurucusu Jeff Bezos bu hafta Amazon'un 12 milyon hissesini elden ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva