HABERLER>GÜNCEL
26 Ağustos 2020 Çarşamba - 10:29

Ertuğrul Günay’dan ‘Zeus Sunağı’ açıklaması: Ayasofya'yı camiye çevirirseniz, kimse size eserleri vermez!

3 bin 700 civarı tarihi eseri ülkemize getirmeyi başaran Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, "Zeus Sunağı'nda çok sıkıntı var. Almanya, son derece isteksiz ve kapalı… Geri gelmesi için BM ve UNESCO'yu zorlamak lazım. Bunu yapmak için de itibarı yükselen bir Türkiye lazım" ifadesini kullandı.

Ertuğrul Günay’dan ‘Zeus Sunağı’ açıklaması: Ayasofya yı camiye çevirirseniz, kimse size eserleri vermez!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - "Taş yerinde ağırdır" sloganıyla, ait olduğu yere, Bergama'ya getirilmesi için yoğun çalışmaların yapıldığı Zeus Sunağı'nın yurda getirilmesi mümkün mü? Bu soruyu, aralarında Truva Hazineleri'nin bir kısmı, Yorgun Heraklis Heykeli, Sinan Paşa Camisi'nin çalınan İznik Çinileri,ş Topkapı Sarayı Müzesi'nden çalınan Kur'an'ı Kerim, Afrodisias İhtiyar Balıkçı heykelinin de bulunduğu 3 bin 700 civarı tarihi eserin ülkemize getirilmesinde büyük payı olan, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay'a sorduk. Günay, "Çok zor. Önce Ayasofya'yı camiye çevirirseniz, Kariye'yi ibadete açarsanız, hiçbir Avrupa ülkesi elindeki tarihi eserimizi bize iade etmez" yanıtını verdi.

Bugünkü konjonktürde Zeus Sunağı'nın Berlin Müzesi'nden Bergama'ya getirilmesinin zor olduğuna vurgu yapan Günay, "Övünmek gibi olmasın, o dönemde başlattığımız seferberlikle, benden önceki ve sonraki yıllarda görülmemiş sayıda tarihi eseri ülkemize getirmeyi başardık. Geri getirdiğimiz eserlerin bir kısmı, o ülkeye sokulurken yakalanan eserlerdi. Bazı müze yönetimleriyle temaslarda bulunduk, müzayedeye çıkarıldığında bizden çalıntı olduğunu tespit ettik, Türkiye'ye ait olduğunu belgeledik. O eserler, artık ülkemizde.  Fakat Zeus Sunağı için endişelerim var."

ENVANTER YAPALIM, DEDİK, YANAŞMADILAR
Zeus Sunağı'nın, 1800'lerin sonlarında, ülkemizde bu konuda hukuki bir zemin olmaması sebebiyle, padişahın konudan habersizliği, valilerin, kaymakamların tarihi eserlerin kıymetini bilmemesi yüzünden Türkiye'den çıkarıldığını belirten Ertuğrul Günay, "Avrupa'da eserlerimizin bulunduğu müzelerin yönetimleri, bizimle belge çalışması yapmaktan kaçınıyorlar. Almanya başta olmak üzere tüm ülkeler, karşılıklı envanter yapalım çağrımızı dinlemediler, yanaşmadılar. Almanya özellikle, isteksiz ve bu tür çalışmalara kapalı. 2088-12 yılları arasında Zeus ile uğraşırken, bazı direnişlerle karşılaştım ama direnişin ötesinde saldırılar geldi Almanya'dan... Almanya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı, eserlerimizi istediğim için beni şımarıklıkla, şovenlikle, aşırı milliyetçi duygular taşımakla suçladı. Zeus için daha çok uzun yol yürümek lazım. İkili ilişkilerden öte, dünya kamuoyunu harekete geçirmek lazım. Birleşmiş Milletler, UNESCO gibi kurumları zorlamak lazım."

DÜNYADA İTİBARI YÜKSELEN BİR TÜRKİYE LAZIM
Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, "Zeus Sunağı'nın Bergama'ya, ait olduğu yere getirileceğine inanıyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Yunanistan'da, Mısır'da, Suriye'de, İtalya'da, hep bu konuları gündeme getirdim. Çünkü biz Doğu Akdeniz Havzası, Batı müzeleri tarafından hep soyulmuşuz. Hindistan'dan İtalya'ya kadar tarihi eserlerin soyulduğunu görüyoruz. Bir dayanışma içinde olmamız gereken bir dönem. Fakat bir dayanışma içinde olacağımıza, deniz kavgası yapıyoruz. Hakkı yenmiş ülkeler olarak hakkımızı hep birlikte arasak, savunsak, hem tarihte, hem enerjide büyük zenginliklere sahip oluruz. Zeus'u Türkiye'ye getirmek, getirebilmek için, dünyada itibarı yükselen bir Türkiye lazım. Bu tarihi, kültürel konuları bilerek takip eden bir kültür yönetimi lazım…"

 
Olympique Lyon'dan Altay'a teşekkür
 
Şırnak'tan İngiltere'ye cerrahi önlük
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yusuf 26 Ağustos 2020 Çarşamba 17:38

Tayyibin bunu neden kovaladığı belli oldu almanya nın tapınagı vermesi için yunanla iyi geçin mek gerekiyo muşta itibar yokmuş yunanın gönlünü yapmak için egeden akdenizden çekilmek gerekiyo çekilmemizi istediğin yerdeki tahmini deger 400 trilyon dolar tapınakta ananı gezdirirsin sonra

Yorumu oyla      2      5  
Kerim Sucu 26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:29

Tayyar Bey bu konularda bilgisizliğin ortada. Kimse çalmamış padişah efendinin izin ve talimatı ile almış götürmüşler. Haa burada kalsaydı ne olurdu acaba. Hilti ile parçalanır , altlarında define aranıp harap edilir, üslerinde mangal yakılıp isimler boya ile yazılır , çakı ile kazınır , kimse de dönüp ya siz ne yapıyorsunuz demezdi.

Yorumu oyla      6      4  
TLG 26 Ağustos 2020 Çarşamba 15:30

Öyle kabadayı edebiyatıyla giden mal geri gelmez. Çok delikanlıysan başta çaldırmayacaktın derler adama.

Yorumu oyla      4      3  
Tayyar Önder 26 Ağustos 2020 Çarşamba 11:05

Heriflerin Türkiye'den Çalıp Götürdükleri Eserleri İsteme Şekline Bak...Bu Adam Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Yapmış... Yahu Herifler Hırsızlık Yapmış ve Tarihi Eserleri Buradan Çalıp Götürmüşler... Eski Turizm Bakanı da Hırsızlara Şirin Görünmeye Çalışıyor... Sizin Duruşunuza ve Yapacağınız Siyasete Yazıklar Olsun...

Yorumu oyla      4      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı
Bayındır ilçesinde düzenlenen operasyonda 56 kilogram esrar, 82 kök Hint ...
Foça'dan Midilli'ye kaçmaya çalışan FETÖ'cüler yakalandı!
İzmir'in Foça ilçesi açıklarında, yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Midilli ...
İzmir'in iki ilçesinde mülteci dramı!
Seferihisar ve Foça ilçelerinde, Yunanistan unsurlarınca Türk karasularına ...
 
'Harama göz diktin' deyip dövdüler!
Fatih'te, geçen ay evlerinde bir süre misafirleri olan eşinin arkadaşının ...
İzmir'in göbeğinde rezalet! Sokağın ortasına tuvaletini yaptı
İzmir'in Konak ilçesinde, kafenin sokaktaki masasının yanında dizlerini ...
Mimarların başkanı Kahraman’dan 'mega proje' çıkışı: Çeşme Projesi olmamalı demiyoruz ama...
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman Çeşme Projesi hakkında, ...
 
Bin 495 personelle narko-terör operasyonu!
Bölücü terör örgütününe karşı Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığınca “Yıldırım-7 ...
Dünyada koronavirüs vaka sayısı 24 milyonu aştı!
Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) vakası sayısı 24 milyonu geçti.
Musa Orhan'ın tahliyesine itiraza ret!
Yaşamını yitiren 18 yaşındaki İpek Er’e yönelik ‘nitelikli cinsel saldırı’ ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva