HABERLER>GÜNCEL
26 Ağustos 2020 Çarşamba - 09:14

Mimarların başkanı Kahraman’dan 'mega proje' çıkışı: Çeşme Projesi olmamalı demiyoruz ama...

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman Çeşme Projesi hakkında, “Denizden arıtma ile su örneği kaç tane var? Kıbrıs’ta aynı durum var Türkiye’den boru hattı gidiyor. Kıbrıs’a boru hattı giderken Çeşme’de arıtma gerçekçi mi? Çok ucuza çözdüğünü söyledi Bakan Bey, biz fizibilitesini görmek istiyoruz. Ben fiyatları karşılaştırdığım zaman çok büyük bir hata yapılıyor gibi görünüyor. Biz asla yapılmasın demiyoruz, ne yapılsın diye öneriyoruz. Bakanlık’tan bununla ilgili çalışmalar istedik” dedi.

Mimarların başkanı Kahraman’dan  mega proje  çıkışı: Çeşme Projesi olmamalı demiyoruz ama...

EGEDESONSÖZ- Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, SonsözTV yayınına konuk olarak Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Başkan Kahraman, Çeşme Projesi, İnciraltı planları ve kent gündemi hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Oda çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Kahraman, “Gündem yoğun geçiyor. Genel Kurullar ertelenmişti pandemi sebebiyle şimdi Genel Kurullar yapılıyor. Bizim Genel Kurulumuz 17-18 Eylül’de Ankara’da. Ondan sonra TMMOB değişecek (MYK’lar değiştikten sonra) TMMOB yasası ile ilgili milletvekillerimizle konuşuyoruz. TMOOB’da 24 farklı odayız ve farklı bakış açıları yansıtılıyor. Böyle bir yasanın olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda barolarda olduğu gibi alternatif TMMOB kurma gibi bir durum yok. Barolara olduğu için TMMOB’a da gelebilir diye bir endişemiz var ama TMMOB’da çok seslilik her zaman mevcut. Odamızın bir geliri yok ama kamu yararına çalışan kurumlar olduğu için gönüllük esası ile çalışıyor tüm odalar. Herkes elindeki bilgi birikimini kamu yararı için kullanmaya çalışıyor. Bunun arkasında durmak lazım” dedi.

İZMİR OLARAK ŞANSLIYIZ!
Oda faaliyetleri ve diğer kurumlarla çalışmalar konusunda İzmir’in farklı olduğunu ifade eden Kahraman, “Diğer illerle konuşuyoruz, İzmir olarak biraz daha şanslıyız. İyi bir iletişim var. Bilimsel değerlerden uzaklaştıkça birtakım sıkıntıların olması çok doğal ve normal olmaya başlıyor. 21. Yüzyılda yaşanmaması gereken durumlarla karşılaşıyoruz. Elbette bilimin ışığında ilerlemek lazım ve TMMOB’a çok görev düşüyor. Buradaki bilgi birikimlerini dinlemek büyük bir önem taşıyor. Bu toplumsal ve kamusal bir fayda” diye konuştu.

ÇEŞME PROJESİ OLMAMALI DEMİYORUZ AMA…
Çeşme Projesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kahraman, “Belli dayanaklarla bir şey üretip öyle ortaya koymanız gerekiyor. Dayanağınız bilimse bunun karşısında duracak kimse yok. Projeksiyonları iyi çizmek ve oluşturmak lazım. Bugünden yarına 4 yıllık periyotlarla düşünmemek lazım, daha uzun periyotlarda düşünmek lazım. Böyle bakınca söylemlerin hepsinin uzun vadede yararlı olduğunu göreceksiniz. Körfezden geçiş projesini TMMOB durdurdu. ‘Burada yol istenmiyor’ gibi bir algı oluşuyor. Dünyadaki diğer örneklere bakın. Londra’da arabanızı park edecek yer bulamazsınız, bulsanız bile çok yüksektir fiyatı, merkeze araba girişini istemezler. Biz aksini yapıyoruz ve bunun bir gelişmişlik göstergesi olduğunu düşünüyoruz. Bu böyle değil ama bunu anlatmak için biz bildiğimizden geri duracak değiliz. Bildiğimizi söylemek durumundayız, kamu yararı bunu gerektiriyor. Şu anda körfezde o yeşillikte oturmak, Alsancak’ın tüm İzmirliye ait olması nasıl bir kazanç ise bu da TMMOB sayesinde oldu. Bunlar vizyon. Biz pro-aktif olmaya çalışıyoruz. Yani yatırım elbette yapılsın ama şimdi bir Çeşme projesi konuşuluyor ve biz asla yapılmasın demiyoruz, ne yapılsın diye öneriyoruz. Bakanlık’tan bununla ilgili çalışmalar istedik. Çalışmalar bize gelmedi. TMMOB gönüllük esası ile çok iyi bir rapor hazırladı. O rapora bir göz atarsanız zaten ne yapılmaya çalışıldığı çok net gösteriliyor. Orada yapılması gereken ilkeler de belli. Yapılmasın denmiyor aksine ne yapılması gerektiği söyleniyor. Bizi dinleyen kurumlarla bunu çok rahatlıkla konuşuyoruz. Önerilerimizin dinlenmesi lazım çünkü biz bilimsel esasta konuşuyoruz. Projeksiyonumuz aldığımız eğitim kapsamında. Bu herkes için iyi bir şey” ifadelerini kullandı.

ÇEŞME’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJE PEŞİNDEYİZ
Çeşme Projesi hakkında bir rapor oluşturduklarını ifade eden Kahraman, “Biz orada ne istediğimizi, eksik ve yanlışları, olması gerekenleri yazdık. Sürdürülebilir proje peşindeyiz, turizmi kim istemez. Hangi ölçütlerde olması gerektiğini ve gerçekçi projeksiyonlara ihtiyacımız var. Alaçatı artık gözden düşüyor, fiyatlar aşağı doğru çekiliyor çünkü modası geçiyor. Bunun aynısından tekrar yapmaya gerek var mı? Çok değerli altyapı ve kültürel birikimimiz var. Bu kültürel birikimleri arayan ekipler var. Bu insanları buraya çekip aynı düzeyde sohbet etmemiz lazım. Çeşme şu anda turizm bölgesi olarak ilan edildiği için her şey Turizm Bakanlığı’nda. Onlar var olan 1/100 bin ile çelişen yerler vardı biz ona da itiraz etmiştik. Şimdi 1/100 binlik plan yeniden devreye girdi ve yeni projeksiyonlar var. Emsal artırımlar… Aynı alan içinde ve var olan alan dışında da yeni projeksiyonlar var. Bakanlığın turizm bölgesinde kendi planlarını yapma hakkı var. Orada birinci doğal sit alanı var. ‘Biz onu üçe düşürürüz’ diye öngörüyorlar. Bu kadar kolay olmalı mı? Neye dayanarak düşürecekler bunları tartışmak istiyoruz” dedi.

BAKAN ERSOY’UN YAKLAŞIMI ÇOK HOŞ
Çeşme Projesi hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un iyi bir yaklaşım gösterdiğini belirten Kahraman, “Bakan Bey’i takdir etmek gerekir. Yaklaşımı çok hoş. Çok sık gelip gidiyor. İlk defa bir bakanla bu seviyede toplantılara katıldım. Özen gösteriyor bizi dinleyeceğini öne sürüyor. Biz söylüyoruz ve bir şey değişmiyor. ‘Biz bunu yapacağız ve bize destek verin’ durumuna geliyor. Biz destek verelim ama söylediğimizin yanlış veya doğruluğunu tartışalım. Biz eğer yanlış söylüyorsak atalım ama daha hiç tartışmadık. Biz bize göre doğru söylüyoruz. Yanlışın peşinden gitmek gerçekçi değil. Doğru olduğunu düşündüğümüz şeyi söylüyoruz o zaman da gelme diyorlar” diye konuştu.

KIBRIS’A BORU HATTI GİDERKEN ÇEŞME’DE ARITMA GERÇEKÇİ Mİ?
Çeşme’deki su probleminin projenin önünde önemli bir engel olduğunu ifade eden Kahraman, “Denizden arıtma ile su örneği kaç tane var? Kıbrıs’ta aynı durum var Türkiye’den boru hattı gidiyor. Kıbrıs’a boru hattı giderken Çeşme’de arıtma gerçekçi mi? Çok ucuza çözdüğünü söyledi Bakan Bey, biz fizibilitesini görmek istiyoruz. Ben fiyatları karşılaştırdığım zaman çok büyük bir hata yapılıyor gibi görünüyor” açıklamasını yaptı.

HİÇBİR YATIRIMCI ORAYA YATIRIM YAPMAZ!
Çeşme Projesi için düzgün bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğinin altını çizen Kahraman, “Ben 22 senedir bu işi yapıyorum ve 10 senedir kendi ofisim var, 10 sene akademisyen olarak çalıştım. Söylemlerin ne olabileceğini görüyorum. Bunlar söylem olarak kalır. Gerçekler bu ihtiyacı karşılamıyorsa ‘tamam o zaman yapıverin’ denebilir. Bunların kağıt üzerindeki hesaplamalara bakmak lazım. Hiçbir yatırımcı doğru dürüst bir fizibilite yapılmadan oraya yatırım yapmaz. Yatırımcı açısından orada bir rant olması lazım ki gelsin. İzmir oradan ne kazanacak? 100 bin kişi istihdam olacak diyorlar. İstihdam olan 100 bin kişi İzmirli olursa şanslıyız. Bugün işsiz kalmış arkadaşlarımız ‘bi’ stres atayım’ deyip golf mü oynayacak orada. Buradaki amaç yüksek gelir grubunu burada ağırlamak. Bunun İzmir’e faydası; Bakan Bey’in öngörüsü olarak ‘orada bir havaalanı ve hub yapacağız’ diyor ve buradan bir gelir elde edileceğini söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

EZBER BOZMAK GEREKİYOR
Çeşme’ye çekilmesi planlanan yabancı turistlerin kültürlerini de barındıracak bir proje olması gerektiğini söyleyen Kahraman, “Şu anda geldiğimiz durumda yeni normal diye bir durum var. Yeni normal nedir ve bu işle ne kadar mücadele edeceğiz kimse bilmiyor. Yeni normalde turizmden nasıl gelir elde edeceğiz? Balçova Termal ile Norveçliler’in anlaşması vardı, iptal oldu. Hangi koşullarda kimi getireceğiz? Açık alanları kullanıp yeni döneme uygun bir şekilde yapmamız lazım. Bunu yaparsanız buna kimse hayır demiyor. ‘Biz buraya bildiğimiz sistemde her şey dahil otel yapalım, eğlence yerleri yapalım, turistler gelsin’ Bunlardan ziyade ezber bozmak lazım.Yüksek gelir grubu olarak basından takip edebildiğimiz kadarıyla hep Arap sermayesi. Bu Arap sermayesi dışında başka bir şey getirmeyi planlıyor olabilirler. Her ne olursa olsun buraya gelecek kişinin o kültürü de işin içine alacak bir yapıda olması bizim işimize yarar.Bildiğimiz yoldan gidelim işi bitirelim diye bakıyorlar. İktidar sahipleri için doğru olabilir ama şehir sahipleri için doğru değildir. O bir giderse bir daha geri alamıyorsunuz. Bunun nasıl olacağını tartmak lazım. Bize ait olan bir şeyi hızlı bir şekilde yapalım oldu ama… Antalya’daki otellerin sürekli sözleşmeleri uzatılıyor, gitti mi gider. Biz derinlemesine tartışmak istiyoruz ama elimiz kolumuz bağlı. En değerli yerimiz, yarımadanın % 55’i” dedi.

İMAR AFFI OLMAMASI GEREKİYOR!
Doğal afetlerle nasıl başa çıkılacağına ilişkin çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Kahraman, “İmar affı olmaması gerek ama oluyor. Deprem ile baş edemiyoruz. Marmara Depremi’ni yaşadık imar affı geldi, şimdi Giresun’da sel felaketi oluyor doğal afet diyoruz. Doğal afet olabilir ama önemli olan bununla nasıl başa çıkmak gerekir. Bizde uygulama sıkıntı. Kağıt üzerinde her şey tam ama uygulamaya döndüğünüzde bunu yapacak irade çok bulunamıyor. Çeşitli sebepleri var kabul ediyoruz ama bu sebepleri bilimsellik üzerine dayandırarak daha geniş vizyonlar çizmek gerekir. Eğitimli insanların dünyayı okuma biçimi var. Bu okuduğumuz dünya içinde bizim için doğru olması gerekeni yapmak istiyoruz.  Günü kurtarmak değil aslında geleceği kurtarmak üzerine kurgu yapmak lazım. Bunun üzerine temellenmek ve kenetlenmek gerekir. Bunun olmamasını hayretlerle izliyorum. Politik söylem başka bir şey ama o politik söylemin de bilimsellik üzerine oturması lazım. Çok iyi bürokratlarımız var Bakanlıklar’da. Onlar da bizim üyelerimiz. Onlardaki donanımın iyi olduğunu biliyoruz. Onların ortaya koyduğu politika çeşitli sebeplerle hasır altı edilebiliyor. Bu çeşitli sebepleri de ortaya koyalım. Asıl dert bence bu. Birlik ve beraberlik içinde olmak lazım çünkü vaktimiz çok az. Bizim bir hatamız varsa bize o hatalı söylemin bizimki gibi çalışılarak bize iletilmesini istiyoruz. Biz nasıl çalışıyorsak lütfen onlar da bizim söylediklerimiz üzerine çalışsın ve neden olmayacağının ortasına varalım. Arka planda hissedebiliyor ve okuyabiliyorsunuz neler yapılmak istenmesine dair” açıklamasını yaptı.

İNCİRALTI’NDA BİR YOĞUNLUĞA İHTİYACIMIZ YOK, ORASI KAÇIŞ ALANI!
İnciraltı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kahraman, “İnciraltı kanayan bir yaradır. Mal sahipleri haklı olarak en iyisini almak istiyor. Herkes yaşanabilir bir şehir istiyor. İzmir’in nüfusunun 6 milyon olacağının öngörüsü herkeste var. Buraya insanlar geldiğinde farklı seviyelerde gelen kişilere farklı hizmetler yapılması bekleniyor. Planlama bu yüzden önemli. Şehre vizyon katılması lazım. Trafik oluyor ama kendiliğinden olmuyor planlıyoruz biz onu. Trafik olacağını biz planlıyoruz. Alsancak’ta Zorlu’nun gökdeleni oraya geldiğinde, orada bu binalar olduğunda trafik olacaktır. Planı onayladığımız anda bu trafik nereden çıktı, bu şehir çekilmez gibi fikirler olacak. İnciraltı’na biz onay verdiğimizde oranın doğal güzelliği bozulacak. Oradaki orman alanı ne kadar kullanılıyor? İzmir oraya akıyor. Rekreasyon diye bir alan var. İnsanın kendisini yenilemesi anlamına geliyor. Gün sadece 8 saat çalışmak değildir. Bu alanlar nerede? Elimizde bir Kültürpark ve Kordon yolu var, başka çok yok. Kişi başına düşen yeşil alanda da iyi durumda değiliz. Tüm bunlara rağmen İnciraltı’nı yapalım.İnciraltı’nda Özdilek’in oteli yavaş yavaş başladı sonra bir anda öyle bir otel oldu. Burada bir yoğunluğa ihtiyacımız yok. Burası insanlar için bir kaçış alanı. Bunu kimseyi elinden almadan bunun üzerine bir kurgu yapmak lazım. Bu bölgeyi beraber tartışalım. Yoğunluğu çoğaltmadan nasıl bir çözüm yapabiliriz, bunu tartışalım.‘Orada otel yaparsak kimse gelmez, konut yaparsak insanlar gelir’ derseniz para kazanmaya yönelik bu durum. Şehir böyle planlanmaz. Şehir bir sene sonrasında orada ne olacak ona göre planlanır. Nasrettin Hoca fıkrası gibi ‘onlar da haklı’. Beklenti arsa üzerinden hayatını kurtarmak ise ve kentin beklentisiyle çakışıyorsa kent kazanır. Kentten rant peşinden olmak her zaman hatalı. Yeşil İzmir beklemeyen yok ama herkes kendi alanını en yüksek emsalde istiyor.  Orada arkadaşların hayali ‘ben de bir Özdilek dikeceğim’ diyorlarsa bu gerçekçi değil. İnsanlar oraya gittiği için kaçak yapılaşma oluyor” dedi.

ALSANCAK İÇİN KAT SINIRLAMASI GETİRECEĞİZ!
Alsancak’ta yapılacak binalar için bir kat sınırlaması getirileceğini açıklayan Kahraman, “Estetik Kurul’un içinde değiliz ve ben de bilgi alamadım. Oradaki yüksek katlı binanın yatırımcı için karlı bir iş olduğunu düşünmüyorum. Biz bunun yapılmaması için var olan 1/5 bin yatırım planında buna izin veriliyordu. Biz buna dava açtık ve kazandık. Onlar bir önceki plan üzerinden aldıkları için ruhsat alabildiler. Şu anda yeni plan yapılıyor ve yükseklik sınırlandırılacak. Biz Plancılar Odası ile Büyükşehir tarafından masaya çağırıldık. Alsancak için kat sınırlaması getireceğiz. Zorlu’nun seviyesinin altında olacak.Bizim fizibiliteden anladığımız her şey aynı şeyi yapıyor. Sadece gelirimiz yüksek bina yapıp bunu satarak rant kazanmak üzerine mi? Yatırımcı bundan vazgeçsin. Kenti yaşanmaz hale getiriliyor. 8500 yıllık bir kentte yaşıyoruz, yenisini bulamayız ve saygı göstermeliyiz. Alsancak’ı olabildiğince yayalaştırmalıyız” diye konuştu.

‘GÖKDELEN’ KAT SINIRLAMASINA TABİ DEĞİL
Alsancak’ta yapılması planlanan gökdelenin ‘kat sınırlaması’na tabi olmayacağını ifade eden Kahraman, “Ne yazık ki ellerinde ruhsat olduğu için kat sınırlaması onlar için geçerli olmuyor. Ruhsata da dava açtık ama mahkeme ne yazık ki ‘ruhsata dahil olamazsınız’ dedi. Zorlu’nun ve Konak Belediyesi’nin insiyatifinde. Estetik Kurulu’nun yasa bağlayıcılığı yok alacağı kararla ilgili.Alsancak aslında İzmirlilerin. Buradaki sosyal doku, yeşil alan İzmirli’nin kullanacağı alan. Var olan alanları tartışıyoruz. 26 Ağustos Kapısı’ndan sonrası hastanenin olduğu bölgenin çöküntü alanı olma ihtimali yüksek bir alan. Orada bir anda şekil değiştiriyor. Arkasında Gazi Mahallesi var. Şehrin bölgeleri var. Eski Hürriyet Gazetesi’nin olduğu aks mobilyacılar ve sanat aksı olarak gelişmeye başladı. Onun arkasında çeşitli sanatçılar bir araya geldi. Kendiliğinden oluşmanın izlerine bakmak lazım... Eski izler ile bunlar örtüşüyor. Şu anda Alsancak’ın eski haritalamasını yapıyoruz. Eski yaşam ile şimdikini çakıştırdığımızda göreceğiz ki aslında bizim istediğimiz eski yaşamdaki izlerin takibi. Bunun üzerine bir kurgu yapıp Gazi Mahallesi’ni eğlence merkezi ne haline çevirmek lazım” ifadelerini kullandı.

SOSYAL DENGEYİ SAĞLAMAK LAZIM
İzmir’de yeşil alan ve çeşitli yaya aksları ile sosyal dengenin sağlanması gerektiğini vurgulayan Kahraman, “Tren istasyonunun hemen yanı yeni kent merkezi ve orada yüksek gökdelenler planlanıyor. Orada kat oldukça yüksek. Alsancak Kemeraltı’na değiyor. Kemeraltı’ndaki yüksekliği değiştirecek miyiz, asla. Kemeraltı’nın üstünü gölgeleyecek yüksek binalar ile oranın üzerine baskı gelir. Yeni kent merkezindeki yüksek binalar Alsancak’ın üstüne baskı yapıyor ve hep beraber yükselelim istiyoruz. Alsancak’ı bize bırakın. Eski olanlar burada kalmak istiyor. Tren yolundan sonrası zaten yüksek katlı ve planlı… Her yer mi yüksek olsun? Hong Kong’ta böyle ama rüzgarı kesiyor. Japonya’da gökdelenlerden gölge vergisi alınır. Sizin güneşlenmek için çıktığınız terasa gökdelenler ile birlikte gölge vurmaya başlıyor. Çok uzakta bir bina yapığı için sırf. Yeşil alanı ancak kamulaştırma ile yapabiliriz. Burada da paramız yok. Büyükşehir’in böyle bir bütçesi yok ama çeşitli öneriler ile gidiyoruz. Yaya aksı önerdik ve keyifli bir iş. Tren hattı boyunca. Sosyal dengeyi sağlamak lazım.Silüeti bozmayacak bir kat yüksekliği vereceğiz.Tam söylemek istemesem de 15 katın üzerindekiler tehlikeli” dedi.

KÜLTÜRPARK’TA VİZYONER BİR YAPI İSTİYORUZ
İzmir’de daha çok yayalaştırma istediklerini söyleyen Kahraman, “Alsancak’ta yaya dolaşıma girdiği zaman Kültürpark beslenecek, oradan da Kemeraltı beslenecek. Hepimizin istediği bir şey… Büyükşehir sağolsun sürekli toplantılarına katılıyoruz. Beraber ortak akılla yapıyoruz. Hazırlanan bazı projeleri bizimle paylaşıyorlar. Alsancak için odamızın hayali; Alsancak kültürel zenginliğini korumalıdır, Alsancak İzmirliye aittir, bir tarafı yeni kent merkezine bir tarafı Kemeraltı’na dokunmaktadır. Buranın daha ayak altına alınan, ezilen, daha yayalaştırılmış alanlarla Kültürpark’daki o zenginliği yaşatıp oradan da Kemeraltı’na bağlanacak vizyoner bir yapıyı istiyoruz. Büyükşehir’in bisiklet yoluyla yaptıklarını destekliyoruz. Daha çok yayalaştırma istiyoruz. Kültürpark’ta bir takım kazanılmış emsal haklar var. Koruma Kurulu’ndan gelen, Büyükşehir’den gelen. O emsal hakları tartışmaya açmak istiyoruz. Orada var olan holler için geçici mi kalıcı mı diye tartışılıyor. Kültürpark Platformu ile de konuşuyoruz. Bu hollerin geçici yapılmasına ilişkin hiçbir yerde bir şey yazmıyor. Sadece bir yerde geçici olduğuna dair sözler var Priştina’nın. Hollere ihtiyaç var mı bunları tartışalım. Var olan binayı değerlendirdiler ve pandemi döneminde iyi bir şekilde kullandılar ama İzmir’de yer mi yok? Ulaşılabilir olan tek yer Kültürpark’sa demek ki bir hata var. Elimizdekinin değerini koruyarak elde etmemiz lazım. Etrafı 7 katlı binalarla kapanmış bir yapıdan bahsediyoruz. Çizilmiş bir plan var ve Büyükşehir bunu direk uygulayabilir. Böyle bir hakkı var. Kamuoyuna olan saygısından bunun yapmıyor. Bu çok hoş bir hareket. Nasıl olması gerektiğini halen tartışıyoruz? Orada İsmet İnönü Kültür Merkezi’ni yıkmayı planlıyorlar, yıkılsın. Binanın tasarım olarak zorlayıcıkları var. ‘yıkıldığında kazanılmış emsalden ve inşaat hakkından veriyoruz’ diyorlar, doğru. Ne kadar geniş alan açarsak o kadar iyidir. Duvarların yıkılmasına gerek yok. Kapılar çok şık ve kenti bileştiriyor. 9 Eylül kapısı çok şık bir kapıdır ama tek yön aşağıya gittiği için göremiyorsunuz. Bu kapıların hepsinde şehirsel bir bellek var. İçeride keyif alınan bir vaha var ve bu alanı genişletmek için daha ne yapılabilir buna bakmak lazım” diye konuştu.

2050’YE KADAR NASIL BİR GELİŞME YAŞANACAK?
İzmir’de imar planlarının neyin vizyonu ile çalışıldığının önemli olduğunu vurgulayan Kahraman, “Burada plana bakmak lazım ve burada detaya inemiyorsunuz. Bu büyük planın altında 1/25 binlik alt ölçekli bir plan daha oluyor ve bunu Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Bu plan neyin vizyonunu çiziyor? 2025’e kadar, 2050’ye kadar nasıl bir gelişme yapacağız bunun projeksiyonunu çiziyoruz ve bu çizimde şehrin nereye gideceğine dair bir kurgumuz olması lazım. Planın burada imara açtığı yerler Keklitepe, Doğanbey, Gaziemir, Aliağa, Kemalpaşa, Yukarı Kızılca, burada bir takım lekeler yapmış bu plan. Burada öneriler getirmiş. Burada yazılmış olması yapılıyor anlamına gelmez ama bu kadar ufak yerleri tartışacak bir plan değildir 1/100 bin. Burada şu alanı biraz daha büyüttük demek için bunun elzem bir sebebi olması lazım. Kamu yararı, stratejik önem gibi bir temeli olması lazım… Bu temel şuysa; Kekliktepe’de biraz daha emsal artışı yapacak şekilde bir alan daha verelim demek kuşku uyandırıyor. Bu yaptığımız yerler metrekare bağlamında en değerli yerler. Buradaki toplumsal fayda ve kamu yararı nedir? Plancılar Odası bu duruma dava açacak ve ona müdahil olmayı planlıyoruz. Kamu yararına dahil olmayan her şeyin arkasında TMMOB unsuru bulunur” açıklamasını yaptı.

 
Başkan Kılıç uyardı: Buca'da talana ortak olmayın!
 
İzmir'in göbeğinde rezalet! Sokağın ortasına tuvaletini yaptı
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EVREN ESKİCİ 4 Eylül 2020 Cuma 23:36

Sayın kahraman inciraltı konusunda malesef yeterli bilgiye sahip değilsiniz siz o bölgeyi izmirin akciğeri olarak görüyorsunuz size tavsiyem birgün teleferik dağına çıkarak bölgeye yukarıdan çıplak gözle bakmanız. Baktığınızda ne mi göreceksiniz size söylüyeyim. Alanın 1/4 ü gerçekten yeşil o da kent ormanı ve vapur iskelesinin üst tarafları zaten buraların %90 nı kamusal alan ve izmirliler bu alanlardan çok büyük ölçüde yararlanmakta geriye kalan 1/4 ü kuruyan bahçeler baharın çıkan yeşil otlardan başka birşey yok yılın 9 ayı kuru ot kalan 1/4 ü naylon örtü, seralar kalan 1/4 ü ise boş tarlalardan oluşmaktadır. bu alan imar çalışması yapıldığında bu alanın %40 ı kamuya terk edilecek bu alan içerisine mevcut yeşil alanın tam üç katı daha yeşil alan ilave edilebilir. işte o zaman izmirin gerçek anlamda akciğeri olabilir. fakat odanızın bu güne kadar yatırımları ve gerçeklerin önünü kesmek dışında hiç bir iş yapmadığı aşikardır. bu bölgedeki yaşayan insanlar atalarından kalan topraklarını hiç bir geliri olmamasına rağmen atalarından kalan ağaçlarını yaşatmaya çalışırken hayatı boyunca balkonunda bir çiçek bile yetiştirmemiş sözde yeşilciler başkalarının tapulu arazilerinde söz sahibi olabiliyorlar tıpkı sizin odanız gibi. En azında oturduğunuz yerden kalkıp gerçekler ışığında çalışmalarınızı yapmanızı önemle tavsiye ederim. Saygılarımla.

Yorumu oyla      2      3  
İsmail Yıldız 26 Ağustos 2020 Çarşamba 20:22

Sayın Kahraman''a bütün samiyetimle şunları söylemekte yarar görüyorum.. Zaman kaybı ve ortak aklın işleyememesi kent planlaması ve çevre sağlığı açısından,güzel İzmir''i yıllarca perişan etmiştir.. Tarihsel dokusunu da çoğunlukla, nefes alamaz hale getirmiştir.. ...Alsancak, kordon trafik ve yaşam açısından giderek felç olma noktasına gelmiştir.. Sayın başkanın Fuar, Alsancak ve Kemeraltı konusundaki değerlendirmelerine katılıyorum.. Buna ek olarak, Kadifekale etrafı temizlenmeli, Kemeraltı, Basmane, İkiçeşmelik, Agora bir bütün olarak Eski İzmir''in kimliği ortaya çıkarılarak, Türkiye''ye ve Dünya insanlığına kazandırılmalıdır..! İkiçelmelik Çankaya''ya kadar yeraltına alınmalıdır.. ...Gökdelen hastalığından kurtulmalıyız.. Bu tür yapılaşma İzmir''in tarihi kimliğine çok terstir.. Karşıyaka''nın bazı bölgeleri ,Bornova, Bayraklı, Karabağlar, Buca, Hatay, Bozyaka Güzelyalı, Göztepe, Balçova vb..yerler, yeniden yapılanmalı, yeni bulvarlar açılabilmelidir..! Kordon ve Büyükşehir belediye binası dahil..!üçkuyulara kadar olan Çin Seddi yıkılmalıdır.. Mülk sahiplerine değerinde yeni imkanlar verilmelidir..! ...Körfez geçişi, teknik olarak uygunsa, mutlaka raylı ulaşıma da imkan verecek şekilde yapılmalıdır.. ...#İNCİRALTI konusu için şu kesin ki, bu şehre düşman olanlar yıllardır kasıtlı olarak engellendiğine inanıyorum..! O bölge Hem özel mülk, hem mülk sahipleri % 40 kamuya toprak terki yapıyor, hem kent ormanı ile birleştiğinde kültürparktan belki 5 kat daha fazla bir yeşil alan İzmir halkının kullanımına açılacak bir akan... Buna kim nasıl karşı çıkar aklım almıyor..?!!! Adamlar gökdelen istemiyorlar.. Zaten toprak , su ve tarım özelliğini çoktan yitirdi.. Kaçak ve ruhsatsız yerler arapsaçı gibi.. Kimin ne yaptığı belli değil..! Mimarlar odasının, bu İnciraltı ile ilgili büyük bilgi eksikliği içinde olduğu kesindir.. Mimarlar odası, şehir plancıları odası vb odalarımız bir günlerini ayırıp oraları gezseler, İnciraltı gelişim Derneği ve mülk sahipleri ile konuşsalar.. O toprakların içine düştüğü rezaleti ve bu altın toprağın, İzmir''in zaman ve büyük ekonomik kayıpları yakından his etseler.. İnanın hemen ertesi gün çıkıp çıkıp İnciraltı planı için acil çağrıyı kendileri yaparlar.. İyi niyetli ve yurtsever tüm İzmir''lilere saygıyla..

Yorumu oyla      2      3  
Komedi 26 Ağustos 2020 Çarşamba 18:28

Karşı değiliz ama yapılmasın.

Yorumu oyla      2      5  
Cengiz 26 Ağustos 2020 Çarşamba 17:14

İnciraltı acil planlanmalı. Yoksa düğün salonu ve nargile bahçelerinden geçilmez halde. Kenisinin bir çözüm önerisi olmadan sürekli karşı olması düşündürücü.

Yorumu oyla      3      3  
murat 26 Ağustos 2020 Çarşamba 15:49

bu yorumlari okuyorsa mimarlar odasi baskanona sesleniyorum.sen inciralti derneginin randevu talebini bile gormezden geliyorsun birde burda cikmis kusmekten , bosa zaman gecirmekten , bi araya gelip tartisamamaktan bahsediyorsun.yuh olsun sizlere.tek dilegim bu topraklarin gercek sahiplerine reva gordugunuz herseyin misliyle sizin basiniza gelmesi.

Yorumu oyla      6      10  
Bülent ışık 26 Ağustos 2020 Çarşamba 15:12

Inciraltı millet bahçesi yapılsın.

Yorumu oyla      14      4  
Herşeye karşı. 26 Ağustos 2020 Çarşamba 15:01

Yesillikmi kendileri uzun zamandır inciraltinin yakınından geçmiyorlar heralde herşeyden bi haberler.Gecen inciraltindan geçerken gördüm boyumdan uzun sari ot basmış heryanı bi sigara atilsa heryer yanacak haberleri yok.Moloz dökülen yerler gene ayrı heryer mezmerelik.Ayrica burası bizim tapulu yerimiz kimse giremez.Kendileri bahçeli evleri olsa herkesi davet edecekler.i acaba yeşillik burası hakkınız faydalanın diye? Planda istiyoruz ımarda.

Yorumu oyla      6      10  
Bahattin 26 Ağustos 2020 Çarşamba 12:38

İnciraltı ile ilgili önce biraz bilgi edinseydi keşke. Koskoca güzelim bir alan moloz ve mezbele yığını olmaya terk edilmiş, ve bu şehrin mimarlar odası başkanı hala ağzında lafı geveliyor. En önde çıkıp haykırması gereken o halbuki, "Yeter, İnciraltı''na çağdaş bir plan artık, hemen!" diye...

Yorumu oyla      6      10  
26 Ağustos 2020 Çarşamba 11:36

Uzun bir yazı. Tekrar okumalı ama Bakan'ın gönül alma turlarına pek kanmasın. Bu iktidarın niyeti satış. Ayrıca Şehir Plancıları Odası Başkanı ile de bir ropörtaj yapmanızda fayda var. Çünkü bu iş, plan işi.

Yorumu oyla      6      5  
Hayaller Paris, gerçekler İzmir 26 Ağustos 2020 Çarşamba 11:03

Gökdelen bölgesi ilan ediyorsun ama Alsancak buna dahil değil. Alsancak'daki yapı stoğuna bakıyorsun, hali ortada. Alsancak sıradan apartmanların olduğu bir bölge olarak neden kalsın? Bir tane mantıklı açıklama yok. Yükseklik takıntısı nedir? Yüksek olmasın. Neden? Yüksek yapılar olmasın, bu şekilde sıradan apartmanların birbirine yapışık bir şekilde tüm rüzgarı kestiği bir bölge olarak kalmaya devam mı etsin? Şehrin merkezinden trafik akmasın ama körfez geçişi de yapılmasın. Eee?

Yorumu oyla      9      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bin 495 personelle narko-terör operasyonu!
Bölücü terör örgütününe karşı Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığınca “Yıldırım-7 ...
Dünyada koronavirüs vaka sayısı 24 milyonu aştı!
Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) vakası sayısı 24 milyonu geçti.
Musa Orhan'ın tahliyesine itiraza ret!
Yaşamını yitiren 18 yaşındaki İpek Er’e yönelik ‘nitelikli cinsel saldırı’ ...
 
DEAŞ'lı teröristten Taksim'de katliam keşfi!
İstanbul’u kana bulamak için Taksim’de eylem keşfi yapan DEAŞ’lı H.S. ...
Kamuda esnek çalışma kararı!
KOVİD-19 salgını kapsamında kamu kurumlarında esnek çalışma imkanı geldi.
'Doğu Akdeniz'de gerginliği artıran Yunanistan'dır'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ortak açıklama yaptı.
 
Adana'daki orman yangınıyla ilgili 3 gözaltı
Adana'nın Kozan ilçesindeki orman yangınıyla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.
Kırmızı bültenle aranan 2 terörist teslim oldu!
Biri İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan 2 terörist ikna yoluyla teslim oldu
Ali Babacan koronavirüse yakalandı!
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva