HABERLER>POLİTİKA
12 Eylül 2014 Cuma - 18:34

Erdoğan ve Kerry'den ortak mücadele vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry arasındaki görüşmede, iki ülkenin bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ortak mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

Erdoğan ve Kerry den ortak mücadele vurgusu

ANKARA - ABD'nin Irak Şam İslam Devleti'yle (IŞİD) mücadele planını açıklamasının ardından Ankara önemli bir konuğu ağırlıyor.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, öğle saatlerinde Ankara'ya geldi.
 
Kerry’yi Esenboğa Havalimanı'nda, Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Büyükelçiliği yetkilileri karşıladı.
 
John Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek için Dışişleri Bakanlığı’na geldi.
 
Kerry ve Çavuşoğlu, ikili görüşme öncesi basın mensuplarının karşısına çıktı.
 
Çavuşoğlu, burada yaptığı kısa açıklamada, Kerry'yi bölge ziyareti kapsamında geldiği Ankara'da ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. John Kerry ile bir hafta içerisinde 3 kez yüzyüze, en az 3 kez de telefon ile görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, "Gündemdeki konuları biliyorsunuz. Bölgesel konular, zorluklar ve tehditler... Irak ve Suriye'yi takip ediyorsunuz" diye konuştu.
 
Çavuşoğlu bu konuların yanı sıra ikili ilişkiler ile Kıbrıs, Ermenistan, Ukrayna ve Ortadoğu'daki ateşkes ve barış sürecini de ele almayı arzu ettiklerini ifade etti.
 
Çavuşoğlu daha sonra John Kerry'ye yönelerek, "John, Türkçe ve İngilizce sen de bir şeyler söylemek ister misin?" diyerek sözü Kerry'ye bıraktı.
 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry de Türkiye'de bir kez daha bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
 
'KONUŞACAK ÇOK ŞEYİMİZ VAR'
Kerry, Türkiye ve ABD'nin NATO içerisinde önemli ortaklar olduğunu belirterek, "Libya'dan tutun da Mali'ye kadar, Afrika Burnu'ndan Ortadoğu'ya kadar ve şu anda elbette ki Irak'taki konular hepimizi ilgilendiriyor. Konuşacak çok şeyimiz var" dedi.
 
Son 1,5 yıl içinde en yakın ilişkilerinden bir tanesini Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla kurduğunu ve Çavuşoğlu ile de çok sık görüştüklerini belirten Kerry, "Bizler sürekli seyahat eden insanlarız ve konuların ivediliği ortaya çıktığı zaman bu konuları hemen ele alıyoruz" diye konuştu.
 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, birkaç gün içerisinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda toplanacak Terörle Mücadele Forumu'na, Çavuşoğlu ile birlikte başkanlık edeceğini hatırlattı. Kerry, "Hem Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, hem de Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapıcı görüşmeler gerçekleştirmeyi dört gözle bekliyoruz" ifadesini kullandı.
 
Çavuşoğlu ve mevkidaşı Kerry, daha sonra başbaşa görüşmeye geçti.
 
GÖRÜŞMENİN DETAYLARI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin görüşmesinde, Irak'ta yeni hükümetin kurulmasının desteklenmesi, Libya ve Kıbrıs konularının ele alındığı öğrenildi.
 
Türk yetkililerden edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığında Kerry'yi ağırlayan Çavuşoğlu, mezhepsel bölünmelerin Irak'ta radikal gruplara yol açtığını, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) de bunlardan birisi olduğunu vurguladı.
 
İki dışişleri bakanının Irak'ta mezhepsel yaklaşımın doğurduğu sonuçları masaya yatırdığını ifade eden yetkili, "IŞİD gibi örgütlerin bombalanarak yok edilemeyeceğini, bu grupları ortaya çıkaran esas nedenin yok etmek gerektiği" hususunda görüş bildirildiğini dile getirdi.
 
Türk yetkili, kısa bir süre içinde önce ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ardından da Dışişleri Bakanı Kerry'nin Türkiye'ye gelmesinin, bu ülkenin Türkiye'den taleplerinin olduğu yönündeki yorumları değerlendirirken, Kerry'nin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde de ikilinin sıklıkla bir araya geldiğinin, aynı durumun Bakan Çavuşoğlu ile de söz konusu olduğunun altını çizdi.
 
Türk yetkili, "Türkiye Amerika'nın bölgedeki en eski müttefiki ve Türkiye'nin diğer ülkelerden farkı bir demokrasi ülkesi olması. Bu nedenle birbirimizi anlıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Kerry-Çavuşoğlu görüşmesinde, Cidde'de imza altına alınan IŞİD karşıtı koalisyonun konuşulmadığını da dile getiren yetkili, Türkiye'nin bölgede insani yardım konusunda her zaman, her türlü desteği vermeye hazır olduğunun da vurgulandığını belirtti.
 
ERDOĞAN, KERRY'İ ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE KABUL ETTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i kabul etti.
 
Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 2,5 saat sürdü.
 
Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın da hazır bulundu. Kerry, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de bir araya geldi.
 
'İSTİHBARAT PAYLAŞIMI DEVAM EDECEK'
Görüşmeye ilişkin cumhurbaşkanlığı kaynaklarından açıklama geldi. ABD ile istihbarat paylaşımının devam edeceği ve ABD ile tüm terör örgütleriyle ortak mücadele edeceği teyit edildi.
 
Görüşmede, iki ülkenin ortak mücadele çerçevesinde, istihbarat paylaşımı, Suriye muhalefetine lojistik destek ve insani yardımın devam etmesi konuları bir kez daha teyit edildi.     
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC. Öz Vatandaş. 12 Eylül 2014 Cuma 19:21

IŞİD e karşı ortak mücadele ve imha için çekince koyanların kiminle mücadele edeceği gerçekten çok önemli. Siz IŞİD e hala Terörist gurup diyemedikten sonra, 10 a yakın Devletin IŞİD Terörünü bitirmek üzere oluşturduğu Koalisyon içinde olmadıktan sonra kime neyi anlatıyorsunuz acaba. Koalisyona katılmama ve bildiriye imza atmamayı IŞİD in elinde bulunan Konsolosluk görevlilerine bağlamak ne kadar cesaret sahibi olduğunuzu ve IŞİD e sizinde esir olduğunuzun kanıtıdır, her zaman söylerim; İsrail 1 Askeri için yıllardır taş üstünde taş gövde üstünde baş bırakmadı siz hala İsrail'i eleştire durun sizin 49 Vatandaşınız 2 aydır esir ve siz sadece laf üretiyorsunuz. Kendin çalıp kendin oynamakla Dünya Devleti ve Lideri olunmuyor, orada esir olan insanlarımız için Esir değil misafirler diyen birinin ülkemde Başbakan olması ağrıma gidiyor ama elden ne gelir, bu ayıp Ankaraya yeter lakin küçük düşürülen Ülkem olunca, oradaki esirlerimizin akıbeti dahi bilinmeyince insanın içi biraz daha fazla yanıyor. Lafı ve IŞİD denen Terör odaklarını kollamayı bırakın tez günde gereğini yapın, yapın ki sizin Dünya lideri olup olmadığınızı cümle alem görsün.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Davutoğlu açıkladı: İş güvenliği için ödül sistemi dönemi!
Başbakan Davutoğlu, iş güvenliği konusunda Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun ...
MHP İzmir’de revizyon zamanı!
MHP Genel Merkezinin onayı ile 2015 seçimlerine hazırlanma maksadıyla ...
Şengül açıkladı: Sarnıç neden ‘torba’da yok?
AK Parti İzmir Milletvekili 2B krizinin çözüm haritasının verilen söze ...
 
Flaş! Kerry’den ilk açıklama: Konuşacak çok şey var
Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışşileri Bakanı Mevlüt ...
CHP’li Yüksel: 12 Eylül’ün yerini sivil dikta rejimi aldı
İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Alaattin Yüksel, 12 Eylül ...
CHP Heyeti Çarşı’da: Bizi de yargılayın!
Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 ...
 
Yüksel PM seçiminde kaydırma mağduru: 374 oy değil…
CHP İzmir Milletvekili’nin vekiller sandığından 1 değil 25 oy aldığı ortaya ...
CHP’de Buca krizi Başkent’e taşındı!
Muhalifler 195 imzanın yeter sayısını geçtiğini savunmak için Genel Merkez’e ...
CHP İzmir Vekillerinden Gökçek’e yaylım ateşi!
Melih Gökçek’in Ankara’nın sarı suyuna yaptığı ‘İzmir savunması’na CHP ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva