HABERLER>YAŞAM
5 Ekim 2015 Pazartesi - 09:06

Engelli balet ders verdi: Bir insana bir şeyi bilmediği için…

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu engelli olan ve engellilere karşı farkındalık yaratmak için çektiği video ile gündeme gelen İzmir Devlet Opera ve Balesi Basın Halkla İlişkiler Müdürü 25 yaşındaki Bora Acar Zöngür, "İnsanların araçlarını nereye park ettiğini görmelerini istedim. İyi insanların olduğunu biliyordum ama bu kadar kalabalık olduğunu bilmiyordum. Videoyu izledikten sonra beni görünce destek verenler oldu. Bugün buraya otomobilini park eden arkadaşa da kızmıyorum, o gün park edenlere de kızmadım. Çünkü bir insana bir şeyi bilmediği için kızamazsınız" dedi.

Engelli balet ders verdi: Bir insana bir şeyi bilmediği için…

21'inci Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin açılışı için Antalya'ya giden İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, 31 Ağustos 2014 tarihinde, dönüş yolunda kaza yaptı. Kazada, sanatçıların arasında bulunan Bora Acar Zöngür de yaralandı. Talihsiz kaza sonrası engelli olan Zöngür, tekerlekli sandalyeye mahkum kaldı. Tedavi sürecinin ardından aynı kurumda Basın Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapmaya başlayan genç sanatçı, engellilerin yaşadığı zorlukları anlatmak için geçen perşembe günü bir video çekti. Engelli rampalarının önüne araçlarını park edenlerden daha dikkatli olmalarını isteyen Zöngür'ün kaydetti görüntüler kısa sürede binlerce kişi tarafından izlendi. Amacının farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Zöngür, "31 Ağustos 2014 tarihinde geçirdiğim kazaya kadar bale sanatçısıydım. Ancak elim bir kaza geçirdim ve engelli oldum. Aslında engelli rampalarına park etmek, engelli sorunlarının belki de yüzde 10'unu bile kapsamıyor. Sosyal medya dediğimiz silahı kullanıp küçük bir kitleye ulaşarak, insanların bizlere nasıl yardımcı olabileceklerini öğretebiliriz. Görüntünün bu kadar büyük etki yaratacağını beklemiyordum. İnsanların araçlarını nereye park ettiğini görmelerini istedim. İyi insanların olduğunu biliyordum ama bu kadar kalabalık olduğunu bilmiyordum. Videoyu izledikten sonra beni görünce çok fazla destek veren oldu" diye konuştu.

BORA'NIN KÜÇÜK İSYANI BÜYÜK YANKI BULDU

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_10/2015_10_04/60910fbf0bfefa0bbc9faeda221955da.jpg


AYNI YERE YİNE PARK EDİLMİŞ
Evine gidebilmek için kullandığı iki engelli rampasından birinin önüne bir otomobilin park ettiğini gören Zöngür, "Bugün buraya otomobilini park eden arkadaşa da kızmıyorum, o gün park edenlere de kızmadım. Çünkü bir insana bir şeyi bilmediği için kızamazsınız. Tam tersi öğretemediğimiz için ben kendime kızıyorum. Belediyelerin yürüyüş yollarına döşediği taşlar ve Arnavut kaldırımları bizim için ölüm demektir. Toplu taşımada İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ciddi çalışmaları var tebrik etmek gerekiyor ama yeterli değil. Ciddi mimari sıkıntılar var, evlerde, restoranlarda, sinemalarda. Evet engelli oldum ama ölmedim hala hayattayım" dedi.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_10/2015_10_04/57eecf07534ac0585e562f18e4489708.jpg

EVE GİRMESİ 35 DAKİKA SÜRMÜŞ
Görüntüleri kaydettikten sonra eve nasıl girdiğini de anlatan Zöngür şunları söyledi: "O gün saat 23.30'da eve geldim, 20 dakika boyunca bekledim kimse gelmedi, daha sonra kaldırıma oturdum ve sürüne sürüne tekerlekli sandalyemi yanıma çektim. Ardından kaldırımdayken sandalyeme oturdum ve eve girmem 35 dakikayı geçti. Bir ara 155'i arıyordum, polisler aracın plaka sahibini arayıp aracını park ettiği yerden çekmesini sağlıyordu. Ama nasıl insanlarla karşılaşacağımı bilmiyorum. Bir gün yine 155'i arayıp yardım istedim. Otomobilin sahibi geldi ve bana 'Sen mi polisi aradın' diye üzerime yürüdü, oradaki esnaf araya girdi ve ben de uzaklaştım. O yüzden artık 155'i de arayamıyorum. İnsanları bilinçlendirmek lazım."

SÜRÜCÜ ÖZÜR DİLEDİ
Bu sırada, otomobilini bu gece saatlerinde engelli rampasının bulunduğu bölgeye park eden başka bir sürücü olan 36 yaşındaki Barış Karaduman bugün ailesiyle aracının yanına geldi. Park ettiği yerin engelli rampası olduğunu bilmediğini ve ilk kez buraya park ettiğini belirten Karaduman, Zöngür'den özür dileyip, "Yaklaşık 8-9 yıldır bu mahalle oturuyorum. Saat 24.00 sıralarında geldiğimde aracımı park edecek yer bulamadım. Bulabildiğim tek boş yere aracımı bıraktım. Buranın engelli rampası olduğunu da bilmiyordum. En azından belediye ekipleri bir işaret veya levha koyarsa sürücüler daha dikkatli olur. Ben de bu dakikadan sonra bir daha asla aracımı böyle bir yere park etmem" dedi. Karaduman'a teşekkür eden Zöngür, "Hayatın bana verdiği limon şu anki engelim. Vücudumun yüzde 50'den fazlasını hissetmiyorum. Limon yemeyi belki herkes sevmez ama sıcak bir yaz günü herkes limonata içmek ister. İşte ben de bunu yapmaya çalışıyorum. İnsanlara, engellilerin de engelsizler gibi hayata tutunabileceklerini göstermek istiyorum. Böylece bir işe yaramış olurum, bir şeyler yapmış olurum. Ümit ederim ki bu video son olur ve bir daha benzer materyaller bulamam. Eskiden balet olarak çalıştığım kurumda, şimdi perde arkasından arkadaşlarıma yardım ediyorum. Hiç o kurumda olmamaktan iyidir diye düşünüyorum" diye konuştu.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_10/2015_10_04/d9712ca5da2dadb4a00d8dc432484386.jpg

OTOMOBİLİ VE EVİ SATMIŞ
Kazadan sonra yaşadıklarına değinen Zöngür, sağlık giderlerini karşılayabilmek için annesine ait olan ev ile kendisine ait olan otomobilini satmak zorunda kaldığını, şu an kazandığı ücret ve yakınlarının desteğiyle sağlık giderlerini karşıladığını dile getirdi. Engellilerin birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını sözlerine ekleyen Zöngür, bir gün herkesin engelli olabileceğini, engellilerin toplumun bir parçası olduğunu kaydetti.
 

 
Hollande: IŞİD'i vurursa bizim müttefikimiz olur!
 
Beş bin asker Forex'e 450 milyon kaptırdı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İrfan Türkeli 6 Ekim 2015 Salı 22:03

Seni seviyoruz Bora lütfenmagandaları takibe devam etarkadaşlarımızdan Alp Kahyaoğlu,da çalışıyor fakat durumun icabı çok daha faydalı oluyosun,kaza geçirdiğin gün her saat senin sağlığını takip ettiksenin arkadaşların ile tekrar geçmiş olsun aslanım.

Yorumu oyla      12      5  
Yavuz özgün Gördü 6 Ekim 2015 Salı 15:39

Arkadas geçmis olsun kazayi duymustum senin durumunu bilmiyordum. Yazdigin olmasi gereken davranislar için çok tesekkür ederim.Benligini kaybeden insanlar umarim insan oldugunu hatirla

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Her şey Ramazan’ı yaşatmak için!
İzmir’in Bayraklı İlçesi'nde inşaat işçisi baba Bayram Şimşek ve ev kadını ...
İzmir açılımı!
Bana göre AK Parti İzmir’in siyasi patronu, kendi deyimiyle partisinin ...
İzmir'de feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı
İzmir'in Bergama İlçesi'nde, meydana gelen kazada 1 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.
 
Bizde ekip her yerde!
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege’de SonSöz Sohbetleri’ne konuk ...
Kıvanç Tatlıtuğ halk plajında denize girdi
Sevgilisi Başak Dizer’le Çeşme’ye tatile giden Kıvanç Tatlıtuğ, önceki ...
Suriyeli kaçaklar ölümden döndü: Zodyak botta 55 kişi...
Dikili’de Midilli Adası'na zodyak botla geçmeye çalışan 55 Suriyeli kaçak ...
 
Bayram güzeldir…
Dini bayramların hayatımızda ayrı bir yeri, özel bir derinliği var, hiç kuşkusuz…
Ümit Yaldız'ın kaleminden: Yıldırımlı AK Parti’nin 1 Kasım çıtası…
Ümit Yaldız, Eski, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı ve İzmir ...
Ümit Yaldız yazdı: Eğrisi, doğrusu!
Malum CHP listelerinde beklenmedik bir değişikliğe gitmedi. İzmir’de bir ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva