HABERLER>EKONOMİ
21 Aralık 2012 Cuma - 13:07

Elektrik Mühendislerinden ‘gizli zamma’ dava!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nun perakende satış lisansı sahiplerinin brüt kar marjını yüzde 2.33'ten yüzde 3.49'a çıkarması sonucunda gizli bir zammın yapılacağını belirten Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hacer Öztura, yüzde 49.8'lik zam oranının iptali için Danıştay'a dava açtıklarını söyledi.

Elektrik Mühendislerinden ‘gizli zamma’ dava!

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nun perakende satış lisansı sahiplerinin brüt kar marjını yüzde 2.33'ten yüzde 3.49'a çıkarması sonucunda, 2013 yılında tüketici faturalarına gizli bir zammın yapılacağını belirten Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hacer Öztura, yüzde 49.8'lik zam oranının iptali için Danıştay'a dava açtıklarını söyledi. Öztura, "2013-2015 yıllarında geçerli olacak brüt kar marjının yükseltilmesi, kayıp ve kaçık oranlarının yukarıya çekilmesi, bağlantı bedeli, kesme ve bağlama bedeli, güvence bedeli, sayaç sökme takma bedeli gibi hizmetlerde yapılan artışlarla elektrik faturaları üzerinden dağıtım şirketlerine açıktan kar aktarılmaya devam edilmektir. EPDK'nın perakende satış lisansı sahiplerini brüt kar marjını yüzde 2.33'ten yüzde 3.49'a çıkarması sonucunda yalnızca 2013 yılında tüketicilere 400 milyon TL'lik ek yük getirilecek, faturalara gizli zam olarak yansıyacaktır" dedi.

Öztura, 2006-2012 yılları arasında sabit tutulan brüt kar marjının yüzdesini hangi gerçeklerde arttırıldığının siyasi iktidar tarafından açıklanması gerektiğini kaydederek, "Oysa biliyoruz ki, ortalama enerji alım fiyatlarının her artışında kar miktarı da doğru orantılı olarak zaten artmakta iken; yaklaşık yüzde 49.8'luk zam oranı dağıtım şirketlerine kar garantili satış için verilen sözlerin yerine getirilmesi amacıyla yürürlüğe konulmuştur" diye konuştu. Öztura, konuyla ilgili hukuki çalışmalara başladıklarını belirterek, zam oranının iptali için Danıştay'a dava açtıklarını belirtti.
 
2.4 MİLYAR DOLAR ZARAR
Aralık ayı içinde gerçekleştirilen elektrik dağıtım bölgesi özelleştirmeleri hakkında da bilgi veren Öztura, "Boğaziçi EDAŞ 1 milyar 90 bin dolar; Akdeniz EDAŞ 546 milyon dolar ve son olarak Gediz EDAŞ 1 milyar 231 milyon dolara ihale edildi. Bunların toplam satış bedelleri 3 milyar 737 milyon dolar olarak gerçekleşti. Buna karşın 2010 yılında bu rakam 6 milyar 75 milyon dolardı. Yani sonuç olarak 2 milyar 338 milyon dolarlık kamu zararı doğdu" şeklinde konuştu.

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinden beklenen 16 milyar doların son üç özelleştirme fiyatlarına bakıldığında beklenenin çok altında kalacağını açık olduğunu vurgulayan Öztura, bu farkın özelleştirilen dağıtım şirketlerinin kasasına aktarılacağını söyledi. Bu üç ihalenin iptali için Danıştay'a başvuracaklarını açıklayan Öztura, bunun için ihalelerin onaylanmasını beklediklerini bildirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
private35 22 Aralık 2012 Cumartesi 09:44

başlık dudak uçuklatan ihaleydi.Alanların karı arttırılmış, aynı vergi avantajı bir gecede türk telekoma sağlandı, en son köprü ve yollarda da devletin zararı var, özelleştirme den alınan 5.7 milyar türkiyenin 3 aylık faiz gideridir.yılda 1 milyar gelir kapası peşkeş çekildi.25 yıl da bu gelir devlete gelmeyecek.peki akp iktidarı 25 yıl kalacak mı?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TL banknotlardaki imza değişiyor
100, 20 ve 10 liralık banknotlardaki Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş ...
İzmir kruvaziyer limanlarında ilk 50'ye girdi
İzmir, 2012 yılında Avrupa’da yaşanan kriz nedeniyle turizmdeki düşüşe ...
Sigara tiryakilerine kötü haber: İşte yeni zam oranı!
Yılbaşından itibaren sigaradan alınan ÖTV oranının yüzde 65'ten 69'a çıkacak ...
 
Sorun işsizlik neden mesleksizlik!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül 2012 verilerine göre, 2 milyon ...
Üreticiden okulda serbest kıyafete erteleme talebi
İzmir'de, serbest kıyafet uygulamasından mağdur olduklarını ileri süren ...
PETKİM’de görev değişikliği: Öztürk gitti Korkut geldi
Türkiye’nin en önemli petrokimya kuruluşları arasında yer alan Petkim’de ...
 
İzmir'in kimya devi 500 milyon liraya el değiştirdi
İzmir'in köklü ailelerinden Heris Ailesi'nin sahibi olduğu Türkiye'nin ...
'Ulusoy 14' Çeşme-Trieste seferlerine başlıyor
Çeşme ile İtalya'nın Trieste limanları arasında Ro Ro seferleri yapan ...
İzmir ve Manisa'nın elektriğine 1.2 milyar dolar!
İzmir ve Manisa illerinin elektriğini tedarik eden Türkiye'nin üçüncü ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva