HABERLER>EGE
20 Ekim 2014 Pazartesi - 15:58

Ekoturizm için 'Latmos'a sahip çıkın' uyarısı

Aydın'ın Söke İlçesi'nde bulunan, Batı Anadolu'nun en ilginç coğrafyalarından biri olan Beşparmak Dağları'nın (Latmos) ekoturizme açılması için halkın doğal zenginliklere sahip çıkması istendi.

Ekoturizm için  Latmos a sahip çıkın  uyarısı

AYDIN - Beşparmak Dağları'ndaki Karakaya Mahallesi Muhtarı Hümmet Ali Yılmaz, Söke Muhtarlar Derneği Başkanı ve Köprüalan Mahellesi Muhtarı Mustafa Öztürk, Kisir Mahallesi Muhtarı Baki Suna ve Güneyyaka Mahallesi Muhtarı Ali Çıtak ile mahalle sakinlerinin katıldığı bilgilendirme toplantısında Latmos'un doğal ve kültürel kaynak değerleri, tehditleri ve 'Sürdürülebilir turizm, Ekoturizm ve Beşparmak Dağları'nın (LATMOS) Ekoturizm Potansiyelinin Belirlenmesi' konularında sunum yapıldı.
 
EKODOSD Derneği, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı ve Karakaya Muhtarlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, bu zengin kültürün yok olmaması için, Latmos'un tüm değerleriyle korunarak madencilik faaliyetlerine kapatılması, ekoturizme açılması ve bölgede yaşayanların Beşparmak Dağları'na sahip çıkmaları istendi. ADÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ, dünyadaki turizm anlayışının ekoturizm ve sürdürülebilir turizme doğru kaydığını söyleyerek kent yaşamından uzak yerlerin tercih edildiğini belirtti. Latmos'un ekoturizm faaliyetleri için olağanüstü zenginliklere sahip olduğunu vurgulayan Göktuğ, "Bu zenginliklerin hem korunması hem de bölge insanının ekonomisine katkı yapılması gerekir. Hedef, doğal ve kültürel miras potansiyelinin belirlenerek, alt yapı ve teknik organizasyonların yeterliliğini saptamak, kamu ve özel sektör ile yerel halkın ekoturizm duyarlılığının ölçmek, ekoturizm planlamasına ilişkin ziyaretçi yönetimi ile ilgili çeşitli öneriler getirmek olmalıdır" diye konuştu.
 
Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü ise, Karakaya'da bulunan eski okulun doğa ve tarih müzesi niteliğinde ziyaretçi tanıtım merkezine çevrilmesiyle ilgili müracaatta bulunduklarını hatırlatarak "İl Özel İdaresi'nce bir miktar ödenek sağlanmış ve kısmen restoresi yapılmıştı. İl Özel İdareleri kapatıldığından yarım kalan restorenin tamamlaması için Aydın Büyükşehir Başkanlığı'na müracaat edeceğiz. Latmos'un bir tanıtım merkezi kazanmasını umuyoruz" dedi.
 
Köylerindeki genç nüfusun kentlere taşındığını söyleyen muhtarlar, köylerde giderek insan kalmayacağını öne sürerek, yüzyıllardır devam eden kültürün bir gün bitebileceğini dile getirdi. Son yıllarda yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya başladıklarını belirten muhtarlar turizmin gelişmesi halinde köyden kente göçün azalacağını kaydetti. Toplantıda söz alan muhtarlar ayrıca Beşparmak Dağları'nı çevreleyen 11 köyün birleşerek Latmos'u Koruma ve Ekoturizmi Geliştirme Derneği'nin kurulması önerisinde bulundu. (dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muğla alev alev: Kabus gecesinin ardından yine yangın!
Marmaris'in 14 saat alevlerle savaştığı yangının bir gün sonrasında bu ...
Fethiye’deki inşaatta korkunç ölüm
Muğla’nın Fethiye İlçesi'nde, kalıp ustası olarak çalıştığı inşaatta dengesini ...
Epilepsi hastası 2 çocuklu kadın 4 gündür kayıp
Manisa'nın Kula İlçesi'nde epilepsi hastası evli 2 çocuk annesi 30 yaşındaki ...
 
Fethiye'de dram: Çocukları parka bıraktı!
Fethiye’de çocuklarının sokağa terk ettiği 58 yaşındaki Şerife Doğancı, ...
Amatör balıkçı oltayla dev akya yakaladı!
Bodrum'da, teknesiyle denize açılan amatör balıkçı Ilgaz Bariç, olta ile ...
Marmaris cehennemi yaşadı: Alevlerle 14 saatlik savaş
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde ilk belirlemelere göre, bir evin mutfağında ...
 
Bodrum’da yaz bitmek bilmiyor!
Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde, deniz suyunun 20, hava sıcaklığının 30 dereceyi ...
Bodrum'da bayrağa saygı yürüyüşü
Bodrum’da geçtiğimiz günlerde Kobani'de yaşanan PKK ve IŞİD arasındaki ...
Kayıp belediye personeli ağaca asılı bulundu!
Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde, arife gününden bu yana kendisinden haber ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva