HABERLER>EKONOMİ
1 Temmuz 2014 Salı - 19:15

Egeli denizcilerin ‘Pire’ korkusu!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldırım'ın, "Çandarlı karşısında pire gibi kalacak' dediği Yunanistan'ın Pire Limanı'ndaki atak, Egeli denizcileri korkuttu. Çinliler'in satın aldığı Pire Limanı 3 milyon TEU yük elleçleme kapasitesi ile Türkiye'nin aktarma yüklerini alırken, denizciler aktarma limanı olarak planlanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın ihaleye çıkmasını dört gözle bekliyor.

Egeli denizcilerin ‘Pire’ korkusu!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Deniz Ticaret Odası'nın Haziran ayı meclis toplantısının gündemini İzmir Limanları'nın rakibi olan Yunanistan'ın Pire Limanı'ndaki atak ve İzmir Körfezi'ndeki deniz dibinin taranması konusu oluşturdu.



Mecliste bir sunum yapan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Danışmanı Doç.Dr. Ersel Zafer Oral, İzmir Körfezi'nin taranıp su yolunun derinleştirilmesi çalışmasında yasal süreçlerin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Tünelin ucu göründü" dedi. Körfez'de tarama konusunda ÇED çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Oral, "Kısmi bazı izinler de çıkıyor. Çıkan çamur terminal sahasında depolanacak. En büyük sıkıntı olan draft (derinlik) sorunu tarama yapıldıktan sonra çözülecek. Taramanın yasal süreçlerinin bu yıl içinde tamamlanacağına inanıyorum. Tünelin ucu göründü" diye konuştu.

PİRE ENDİŞESİ
Denizcilik sektörü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldırım'ın 'Çandarlı Limanı'ndan sonra Pire Limanı pire gibi kalacak' dediği Yunanistan'ın Pire Limanı'nın son yıllarda yaptığı ataktan endişe duyuyor. Aktarma limanı olarak planlanan Kuzey Ege Limanı'nda yeni ihale için herhangi bir gelişmenin olmaması da endişeleri artırıyor.

DTO İzmir Şubesi Danışmanı Doç.Dr. Oral, Çinlilerin işlettiği Pire Limanı'nın büyük çıkış yaptığını söyledi. Pire'nin özelleştirme sonrası her yıl kapasitesini 1 milyon TEU artırarak 3 milyon TEU'ya çıkardığını belirten Oral, bu limanın yükünün 2 milyon TEU'sunun aktarma yükü olduğunu vurguladı. Oral, "Pire'nin Avrupa ana karasında olmasının avantajı var. Pire ile bir tek Marmara limanları yarışıyor. Çandarlı 11 milyon TEU'luk yük taşıyacak deniyor ama bu rakama ulaşamayacağı açık. Rekabet artıyor. Çandarlı'yı uluslararası bir operatör işletip aktarma merkezi olarak kullanırsa şansı olabilir. Onun dışıda rekabbet etmesi zor" dedi.



'TÜRKİYE KAYBEDİYOR'
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladı. Öztürk, bölgede bütün aktarmayı Pire Limanı'nın yaptığını belirterek, "Türkiye kaybediyor. İstediğimiz kadar 10. limanı yapıyoruz diyelim ama her geçen gün geriye gidiyoruz. Limanların ne olacağı belli değil. Limanlar mutlaka ihtisaslaşmalı" diye konuştu.

Meclise katılan İzmir Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, İzmir'de kruvaziyer turizmini geliştirmek için çeşitli kurumlarla yaptıkları toplantıda 100 maddelik sorunlar listesi hazırladıklarını açıkladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
2 Temmuz 2014 Çarşamba 13:52

ankara daha önce türkiyeye yatırım için gelen çinlilere hep kırmızı ışık yaktı şimdi çin ile rekabet etmek zorunda kimin kazanacağı zaten belli çandarlıya geçmiş olsun bunlara hep akpnin yanlış dış politikası

Yorumu oyla      16      5  
İzmirli 2 Temmuz 2014 Çarşamba 11:29

Biz uyandığımızda,iş işden geçmiş olacak.Kaç yıldır Çandarlı limanı devam ediyor.İstanbul 3.köprü ve 3.havalimanı hemen iki yılda bitecek deniliyor.Maalesef İzmir Çandarlı limanı kimse bu zamanda bitecek diyemiyor.Anlamış değilim

Yorumu oyla      20      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kipa’da geleneksel Ramazan günleri
Perakende zinciri Kipa, Ramazan’da müşterilerine indirim kampanyalarından ...
Kopyakeser ile sahtekarlığa son
Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf ...
TÜİK açıkladı: İzmir işsizlikte kaçıncı sırada?
İzmir'de işsizlik oranı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0.6 artarak ...
 
Alaçatı’da rüzgar estikçe turist geliyor!
Yılın 300 günü esen rüzgarıyla ünlü Alaçatı, rüzgar sörfü sayesinde dünyaca ...
Vergi affında geri adım: Kapsam daraltıldı
Hükümetin vergi ve sigorta borçlarına af getiren tasarının görüşülmesi ...
Bakan Şimşek’ten vergi affı itirafı: Bana kalsa…
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis’te son dönemde gündeme gelen her yasayla ...
 
Yorgancılar'dan bayrak çıkışı ve af çağrısı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'de ...
Asgari ücrete öğün başına '4 kuruş' zam
Asgari ücrete yarından itibaren öğün başına "4 kuruş" zam geliyor. Zamdan ...
Soma esnafa faizsiz kredi müjdesi
Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık, maden kazası sonrasında ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva