HABERLER>EKONOMİ
30 Haziran 2014 Pazartesi - 13:06

Ege Serbest Bölgesi’ne Bakan müjdesi: Talimatı verdi!

Kiralanacak arazisi kalmadığı için yeni yatırımcı çekemeyen Ege Serbest Bölgesi'ne müjde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den geldi. Zeybekci, 500 dönümü ESBAŞ'a, 90 dönümü ise özel mülk olan yaklaşık 600 dönümlük alanın serbest bölge sınırlarına dahil edilmesi için bürokratlarına talimat verdi. ESBAŞ CEO'su Faruk Güler de bölgede arsa sahiplerine satın alma çağrısı gönderdiklerini söyledi. Güler, "Artık yatırımcıya arsamız var diyoruz. Yeni alan sayesinde 7 bin yeni istihdam, 2.5 milyar dolarlık yeni ticaret hacmi yaratılacak" dedi.

Ege Serbest Bölgesi’ne Bakan müjdesi: Talimatı verdi!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'nin ilk serbest bölgelerinden olan Ege Serbest Bölgesi'nin yaklaşık 600 dönümlük alanda büyüme talebi hayata geçiyor. Yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı için yeni yatırımcı çekemeyen bölgeye müjdeyi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci verdi. Zeybekci, serbest bölgenin genişleme alanının da serbest bölge sınırlarına dahil edilmesi için bürokratlarına gerekli talimatı verdi.

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşletici A.Ş. (ESBAŞ) CEO'su Faruk Güler, bugüne kadar kendilerine en net mesajı Bakan Zeybekci'nin verdiğini belirterek, genişleme için hem bürokratların hem kendilerinin çalışmaya başladığını açıkladı. Serbest bölgenin kendine ait 500 dönümlük genişleme alanı bulunduğunu, 90 dönümlük alanın da özel şahıslara ait olduğunu belirten Güler, "Arsa sahiplerine satın alma çağrısı göndermeye başladık. Bu alan sayesinde 7 bin kişilik ilave istihdam, 2.5 milyar dolarlık yeni ticaret hacmi yaratacağız. Bölgemizin istihdamı 30 bine,  yıllık ticaret hacmi de 7.5-8 milyar dolara çıkacak" dedi.

YATIRIMCIYA DAVET
Ege Serbest Bölgesi'nin önünü açacak kararları 6 Haziran'da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ve Bakanlık bürokratlarının katıldığı toplantıda aldıklarını belirten Güler, genişlemenin yanı sıra serbest bölgenin 2019'da bitecek işletme süresinin uzatımını da ele aldıklarını vurguladı. Güler, "Bakan Zeybekci, İzmir'de ve Ege Bölgesi'nde serbest bölgelerle ilgili daha ne yapılabilir diye çalışma başlattı. Talimatlarını verdi. Buranın en iyi şekilde uzun yıllar daha devam etmesi için ne yapılacaksa genel müdürlüğümüze ve bakan yardımcısına görev verdi. Biz de en iyiyi nasıl yaparız diye çalışmaya başladık. Çok sevinçli bir dönem yaşıyoruz. Şu an kiralayabileceğimiz bir alan kalmadı. Yabancı yatırımcı gelmiyor mu geliyor. Bölgeyi gezdiriyoruz. 'Ne yapacağız?' diyorlar. Biz de Bakanımızın talimatından sonra artık 'siz projelerinizi yapın, yukarıda bize ait 500 dönüm yer var. Burayı genişleteceğiz. Burayı olmuş varsayın' demeye başladık. Bugüne kadar bu kadar net bir talimat almamıştık" diye konuştu.



ARSA SAHİPLERİNE ÇAĞRI
İşin formalitelerinin çok olduğunu dile getiren Güler, şöyle konuştu: "Yeni açılacak bölgenin projelerinin yapılması lazım. Bize ait olan 500 dönümün dışında vatandaşın da genişleme arazisinde yeri var. Onun çözülmesi lazım. Biz çözeceğiz. Hiç kimsenin zorla arsasını vermesini istemiyoruz. Anlaşıp yapabilirsek çok daha iyi olacak. Mal sahiplerine haber göndermeye başladık. Olmazsa seçeneklerden biri de kamulaştırma. Zaten genişleme arazisi olarak belirlenen arazi. Çok uzamasın istiyoruz. Toplam 90 dönüm civarında özel mülkiyet var. Buraya gelen yatırımcılar hem teknoloji transfer edecek hem ihracatı artıracak hem de üretici firmalar olacak."

Serbest Bölgeler Yasası'nın 2013'te çıkmasını beklediklerini ancak hala bir adım atılmadığını belirten Güler, "Yasanın çıkacağına dair en ufak beklentim kalmadı. Dolayısıyla onsuz yapacağız. Sayın Zeybekci bu konuyu gündeme aldı, yatırım ve istihdam için buranın önemine inandı" dedi.

EGE'NİN BAKANI
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin sadece Denizli'nin milletvekili, bakanı olmadığını ifade eden Güler, "Benim algıladığım kendisini Ege'nin bakanı olarak görüyor. Politikada herkes kendi memleketine öncelik verir. Hepimiz kendi evimize, bahçemize daha iyi bakıyoruz. Denizli'den seçilmiş gibi değil, sanki Ege'den seçilmiş gibi bölgenin projelerine öncelik veriyor. Çanakkale'den Denizli'ye kadar çok sayıda projesi var. Bunu iyi değerlendiriyor olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

KAYA TUNCER YAŞAYACAK
Güler, ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile beraber ESBAŞ Kurucusu merhum Kaya Tuncer'in anısını yaşatmak için ESBAŞ Konferans Salonu'nda 'Bir Dev Doğuyor' Sergi Salonu'nu da açtı. Güler, "Hem Kaya Bey'in anısına hem de yaptığı bu eseri gündeme getirmek istedik. Ege Serbest Bölgesi'nin 1999'dan bugüne gelişini hikaye etmek istedik. Böyle bir sergi alanı ortaya çıktı. Adını da yine basından aldık. Bir gazete o zaman 'Bir Dev Doğuyor' diye başlık atmıştı. Hakikaten o dönem Türkiye'de yatırımın çok az olduğu, yabancı yatırımın gelmediği, teknolojinin gerilerde olduğu bir dönem. Dev doğdu ve büyüdü. Türkiye'ye ciddi katkıları olan bir yapı haline geldi. Amacımız burada durmak değil. Kaya Bey'in gösterdiği vizyon olan yenilikçilik ve gelişim doğrultusunda bölgeyi genişleteceğiz ve yenilikçi hale getireceğiz" dedi.

'AKÇAY ARTIK TIKANDI'
Bölgede yeni yapılan otel, alışveriş merkezi ve diğer yatırımlarla beraber İzmir'den havaalanına uzanan Akçay Caddesi'nin tıkandığını dile getiren Güler, alternatif yolun bir an önce yapılmasını istedi. Güler, "Fuar alanının yapılıyor olması İzmir için ciddi bir yatırım. Trafik açısından negatif etkisi yok. Çıkışında ise fuar alanının kendi problemi var. Akçay Caddesi'nde bugün itibariyle yürüyecek yer yok. Bugün dolmuştur. Süper bir havaalanı yapıldı. Dolmayacaksa günah, dolacaksa da başka yolu yok. Alışveriş merkezleri yapılıyor. Otel yapılacak. Bütün bunlar trafik demek. Bırakın serbest bölgeyi, Akçay Caddesi'nin tıkanması İzmir için problem. Mutlaka Akçay Caddesi'ne paralel, alternatef bir yol yapılmalı. Biz bir yol buluruz. Genişleme arazisi ile beraber arka taraftan çevre yoluna çıkabiliriz. Onun da çalışılması için Bakanımız talimat verdi. Orada kamulaştırma yoğun olacak. Aslında gereksiz harcama. Serbest bölgenin problemi çözülecek diye oraya kaynak aktarmak yerine, mutlaka Akçay'a alternatif yol yapılmalı" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan talimatı verdi mektuplar yola çıkıyor!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla gönderimi durdurulan, ödenmemiş ...
Menemen'den Fransız Tatil Köyü isyanı!
Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, yaklaşık 9 yıldır kapalı olan ...
‘Çevreci’ gemi: İzmir sularında atık bırakmayacak!
Gaziemir'deki kurşun fabrikasının arazisindeki tehlikeli atıkları temizleyen ...
 
Tüketiciye müjde: Kasada fiyat farkı bitiyor
Bugünden itibaren malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunması ...
İzmir’de 3 boyutlu teşvik zirvesi: İşte detaylar
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılacağı İzmir'deki ekonomi zirvesinin ...
Yeni proje yola çıktı: Pasaport’a liman geliyor
İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından geçen ...
 
TOBB'dan Soma'ya 17 milyon TL bağış
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Soma için yaklaşık 17 milyon lira ...
EBSO’da kritik zirve: ‘Teşvik’e tarih, 2 başkan arasında polemik
İzmir'i mağdur eden teşvik sisteminin yeniden ele alınacağı zirvenin tarihi ...
İzmir’in kara listesi: En borçlu belediye hangisi?
SGK’nın sigorta prim borçlularını açıkladığı listeye Ege Bölgesi’nden ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva