HABERLER>YAŞAM
4 Eylül 2017 Pazartesi - 11:24

Ege'li profesör tekstil malzemesiyle öyle bir şey üretti ki...

Türkiye'nin ilk tekstil profesörü Işık Tarakçıoğlu, güneşten elektrik üreten fotovoltaik panellerdeki ısınma sorununu tekstil malzemeleriyle çözerek, hem elektrik hem sıcak su üreten panel geliştirdi

Ege li profesör tekstil malzemesiyle öyle bir şey üretti ki...

Türk tekstil eğitiminin duayen isimlerinden Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu tarafından tekstil malzemeleri kullanılarak geliştirilen "hibrit panel", güneş enerjisi sisteminde ısınmaya bağlı oluşan verim kaybını azalttığı gibi aynı anda hem elektrik hem sıcak su imkanı sunuyor.

Almanya'da aldığı eğitim sonrası 1971'de tekstil alanındaki ilk Türk öğretim üyesi ünvanıyla Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliğinde göreve başlayan Tarakçıoğlu, 2008 yılında emekli oldu.

TÜBİTAK Tekstil Araştırma Merkezi ile Ege Üniversitesi Tekstil Araştırmaları Merkezi'nin kurulmasında öncülük eden Prof Dr. Tarakçıoğlu, bu süreçte öğrencileriyle 20'ye yakın patent ve faydalı modele imza attı.

Emekli olduktan sonra bilimsel çalışmalarını sürdüren Türkiye'nin ilk tekstil profesörü, patentlerinin kullanıldığını görmek istediği için 70 yaşında şirket kurdu ve yenillenebilir enerji alanında çalışmalara imza attı.

ÜRETİM İÇİN ORTAK ARIYOR
Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda iddialı hedefler koyması ve evlerin çatılarında da güneş enerjisinden elektrik elde edilebilmesini öngören yönetmeliğin çıkmasıyla umutlanan Tarakçıoğlu, mevcut panellere göre daha üstün özelliklerle tasarladığı fotovoltaik panelleri şimdi fuarlarda tanıtıyor.

Buluşlarının yaygınlaşması için 70 yaşından sonra üretime başlayan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, güneş panellerinde geleceğin teknolojisi olarak tanımladığı hibrit panellerin yaygınlaşması için ortak arıyor.

Prof. Dr. Tarakçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980'lerdeki petrol krizinin ardından tekstil malzemelerini enerji alanında kullanmaya yoğunlaştığını, 2000'li yıllarda küresel ısınmanın gündeme gelmesiyle yenilenebilir enerji alanında projeler geliştirdiğini söyledi.

Uzun araştırmalar sonucu bu alanda patentler aldığını dile getiren Tarakçıoğlu, bunlardan birinin de yakın gelecekte ülke genelinde hızla yayılmasını beklediği çatıda elektrik üretimiyle ilgili olduğunu ifade etti. 

Yeni çıkan yönetmelikle dağıtım şirketiyle anlaşma yapıp güneş paneli ve çift taraflı saat taktıran vatandaşların gündüzleri ürettikleri elektriği dağıtım şirketine satacaklarını, geceleri tüketeceklerini de şirketten alacaklarını anlatan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, bu sayının milyonları bulması halinde ülkenin temiz enerji ihtiyacının önemli ölçüde karşılanmış olacağına inandığını vurguladı.

FOTOVOLTAİK ÇÖPLÜĞÜ 
Dünyadaki mevcut fotovoltaik panellerde ısınma sorununun aşılamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarakçıoğlu, "Özellikle Türkiye ve güneyindeki sıcak ülkelerde ısınma çok önemli bir sorun. Fotovoltaik paneller, üzerine düşen güneş enerjisinin en fazla yüzde 20 kadarını elektriğe çevirebiliyor. Yüzde 60-65'i ise ısı enerjisine dönüşüyor. Panelde sıcaklık her bir derece arttığında verim yüzde yarım düşüyor. Panellerin maksimum verimleri 25 dereceye göre dizayn edilmiştir. Bunun ne kadar üzerine çıkarsanız o kadar verim düşer. Nitekim Türkiye'deki güneş tarlalarında yüzde 75'in üzerinde verim alınamıyor çünkü bu sorun hale çözülebilmiş değil." diye konuştu. 

Prof. Dr. Tarakçıoğlu, Almanya gibi soğuk ülkelerde panellerin 50 dereceye kadar ısındığı için orada verim kaybının daha düşük olduğunu ancak Türkiye gibi ülkelerde verimin yanı sıra panellerin ömrünün de yarı yarıya azaldığını dile getirdi.

"KULLANIM ÖMRÜ UZUN"
Türkiye'nin bu nedenle yakın gelecekte "fotovoltaik panel çöplüğü olma" tehlikesinin bulunduğuna işaret eden Tarakçıoğlu, şöyle devam etti:

"Bu soruna çözüm olarak suyla soğutma sağlayan hibrit panel geliştirdim. Bakır levha ve boruların kullanıldığı bu panel maliyeti yüzde 150 artırıyor. Geliştirdiğim tekstil malzemesini panellerin arkasına yerleştirerek bakır borulu sistemle aynı verimi elde etmeyi başardım. Son derece ucuz ve verimli bir şekilde daha yüksek elektrik verimi, daha uzun kullanım ömrü ve sıcak suyu birlikte elde ediyoruz. Su için ayrı, elektrik için ayrı panel kurmaya gerek yok.

Hemen hemen 1 kilovat kurulu güce sahip klasik bir panelin maliyeti bin avro civarında. Bu bizim geliştirdiğimiz hibrit panel olursa bin 150 avroya çıkıyor. Klima çalıştırılmayan bir eve ortalama 2-3 kilovatlık panel yeterli. Bunun için de 2-3 bin avroları düşünmek lazım. Yani 15 bin liraya epey rahat edeceğiniz bir sistem kurabilirsiniz." diye konuştu.

Ürünün, hem enerjisini üretip faturasını düşürmek hem de bedava sıcak su kullanmak isteyenlere hitap ettiğini anlatan Tarakçıoğlu, geliştirdiği hibrit panellerin kullanılmaya başlandığını ancak pazarlama konusuna odaklanamadığı için henüz istediği hızda yaygınlaşmadığını belirtti.

İlerleyen yaşına rağmen sabahtan gece saatlerine kadar çalıştığını anlatan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, büyük firmalardan, geliştirdiği en son sistemi lisans almasını beklediğini sözlerine ekledi. (AA)

 
Altınorda U16, Avrupa'dan kupayla döndü
 
Beyaz, yattaki eğlencesini yanlışlıkla paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Nasıl bu kadar tüketim canavarı haline geldik?
Mehmet KARABEL yazdı... Nasıl bu kadar tüketim canavarı haline geldik?
Ödemiş'te kurtuluş coşkusu
Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı, Hükümet Meydanı önünde ...
Ünlü gazeteci-yazar hayatını kaybetti
Gazeteci ve yazar Doğan Yurdakul, Datça’daki evinde yaşamını yitirdi.
 
Tasarruf hayal oldu! İşte israfın boyutu!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılan "Tüketici İsrafın Boyutlarının ...
3 ayda kazandıklarıyla İzmir'de apartman dikmişler!
Hayatlarını midyenin dolmalaşma serüvenine adamış iki aile. Midyeci Pamuk ...
'Dünya açken etleri saklamayın'
Diyanet İşleri Başkanvekili Dr. Ekrem Keleş, dün hac organizasyonu dolayısıyla ...
 
Tatilcilerin dönüş çilesi başladı
Kurban Bayramı tatilini tamamlayıp erken dönüşe geçen tatilciler, Çanakkale ...
Yer İzmir... Su altında medeniyet arıyorlar...
Urla'daki Liman Tepe kazıları için Ankara Üniversitesi tarafından hizmete ...
Kurban pazarları ve kesim yerlerinde temizlik başladı
İzmir'de, Kurban Bayramı'nın ikinci gününde, kurban pazarlarında bir yanda ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva