HABERLER>GÜNCEL
7 Mayıs 2020 Perşembe - 18:45

Eczacıların Başkanı Sayılkan: 1 lira altında maske almadan 1 liraya satma şansımız yok!

İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan, maskelerin dağıtımına karar verilmesi ve tavan fiyatı olarak 1 liranın belirlenmesi için, “1 liranın altında almadan 1 liraya maske satma şansımız yok. Şu ana kadar böyle bir teklif gelmedi. Çıkarsa seve seve vatandaşa ulaştırmak isteriz” dedi.

Eczacıların Başkanı Sayılkan: 1 lira altında maske almadan 1 liraya satma şansımız yok!

EGEDESONSÖZ- İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Egedesonsöz’ün canlı yayınına katıldı ve Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Pandemi sürecine dair konuşan Başkan Sayılkan, maske dağıtımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

SÜREÇ İYİ YÖNETİLDİYSE ECZACILARIN PAYI BÜYÜK
Sayılkan, “Sayın bakan sürecin iyi yönetildiğini söylüyorsa, yatak sayısından söz ediyorsa, bunda sağlıkçı olarak görülmeyen eczacılarımızın çok büyük payı var. İnsanlara ‘doktorları hiç meşgul etmeyin, kronik ilaçlarınızı gidin eczanelerden alın’ dediler. İnanılmaz yoğunluk oluştu. Biz ekipmanla uğraşırken bir de kronik hastaların ilaçlarıyla meşgul olduk. Yüzlerce insanla göğüs göğüse geldik. İlk önce alınan hiçbir önlem yoktu. Aslanlar gibi o sistemde birinci basamak sağlık hizmeti olarak hastalığın bu seviyede kalmasına ciddi katkıda bulunduk. Olay büyüdükçe vaka sayısı arttıkça insanlar panik yaptı ama makul bir süre bekledik. Sonra bize ekipman desteği sağlayın dedik, kimseden bir şey gelmedi. Maskeydi, siperlik, çalışma saatleriyle ilgili olabildiğince eczacıların çalışma koşullarını arttırıp bulaş riskini azaltacak önlemler aldık. 2 ayı tamamlayacağız. Bu inanılmaz yıpratıcı bir süreç oldu. İlk baştaki tedirginlik biraz daha bilinçli hale geldi. Süreçte vefat eden eczacılar, oldu. İzmir’de iki tane eczacının karantina sürecinde dükkanları 2 hafta kapalıydı. Onların mesleğe tekrar dönmesi sürecinde yardımcı olmaya çalıştık. İzmir’de kayıp yok. 6 arkadaşımız ve 3-4 eczane teknisyeni arkadaşımızda pozitifi çıktı, karantina süreçleri yaşadık. Ama hepsi tedavilerini tamamladı ve görevlerini başına geldi. Birçok insan alsında virüsle tanıştı. Ama bu insanlar ne kadar farkındalar bunu kimse bilmiyor. Bir gün gidip test yaparsanız, sağlık kuruluşunda detaylı tetkik yapılırsa o zaman ortaya çıkabilir” dedi.  

ÇİN ÜRETTİĞİ MASKELERİ OCAK AYINDA GERİ ALDI!
Maske dağıtımı konusunda yaşanan sıkıntıya değinen ve satım yönünde alınan karar ile 1 TL’lik tavan fiyat uygulamasına dair konuşan Sayılkan, “Ne kadar başarılı bir kriz yönetilmişse de maske için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çok savrulduk, çok başka kararlar alındı. 2019’un sonunda Çin’de bu olay ilk başladığında orada ne yapıldı? Ucuz maskeler Çin malıydı, o maskelerin tamamı geri alındı. Biz Ocak ayında 300 milyon maske ihraç etmişiz. İş 11 Mart’ta Türkiye’ye gelip dokunduğunda bizim elimizde yeterli maskenin olmadığı çok net ortaya çıktı. Olanlar da karaborsaya çıktı. Vatandaşlar 50 kuruşa satılan maskelerin 5 lira gibi bir fiyata satılmasında hemen şikayet mekanizmasını kullandılar. Eczacı arkadaşlarımızı suçladılar ama şunu söyleyelim; eczacı arkadaşlarımız çok küçük karlarla satmak zorunda kaldılar. 50 kuruşluk maskelerin 5 TL’ye satılmasına tepki gösterilmesini anlıyorum ama bunu eczacıların yaptığı algısına karşı çıkmak zorundayım. Maskeler bulunamadı, bulunanlar pahalı hale geldi. Aracılar değişik rakamlar kazandı. Günün birinde cumhurbaşkanımız akşam açıklamasında ‘maskenin parayla satılması yasaklanmıştır’ dedi. Bununla ilgili yasa, yönetmelik olması gerekiyordu. Biz kendimize kullanacak maske bulamadık” açıklamasını yaptı.

İNSANLAR BUGÜN 1 LİRAYA ALMAYA GELDİ, VEREMEDİK, ÇÜNKÜ ÖYLE BİR MASKE YOK!
Sayılkan sözlerini sürdürdü ve “Sonra İstanbul, Ankara ve İzmir’de geçtiğimiz haftaya kadar Sağlık Bakanlığı maskeleri gönderdi. 10 gün için 5 maske verildi. Bize gelen maskelerin sayısı belli. Günde 100 kişiye maske veriyorduk, limitliydi çünkü. Bu maskelerin dağıtılması yoğunluk oluşturdu. Sonrasında 200-300 kişinin de ‘bana niye yok, kod gelmedi, maske yeterli değil, paramla da almak istiyorum’ gibi şikayet ve isteklerine tek tek cevap verdik. Cep telefonlarından okunmayan mesajları okunmamız için telefonlar elimize tutuşturuldu. Bu kadar riskli bir işi sürdürürken ekstra bir risk daha aldık. Bu haftaya gelmeden 25 gün önce parayla maske satılması ve tavan fiyat belirlenmesi gerektiğini ben önceden söylemiştim. Bakanlık 1 lira tavan fiyat belirledi. Maske kullanılması zorunlu. Birçok alanda maske sorunlu ama ulaşmak zahmetli. Bu çelişkiydi. Bu alınan karar geç de olsa doğru noktaya geldik. Şimdi yeni bir krizimiz var. 1 TL’ye satılacak maskeyi nereden bulacağımız? Piyasada bulunanların ortalama fiyatı 1 buçuk lira gibi. Kar oranı hiç önemli değil ama 1 buçuk liraya aldığı maskeyi 1 liraya satmasını bir eczacıdan beklemek doğru olmaz. Bu fiyatları 1 liranın altına çekerlerse biz seve seve 1 liradan satmayı isteriz. Ama gördüğüm 1 lira sıkıntı yaratacak. Biz şu anda maskeyi 1 liradan alamıyoruz, mümkün değil.  Üreticilerden kaliteyi düşürmeden fiyatı aşağıya çekecek bir formül bulmamız lazım. Bunun yasaklanmasının da serbest bırakılmasının da kararını devlet kurumları verdi. Bizim bu fiyatın altında maskeye ulaşmamız lazım. Umuyorum bu yönde bir çalışma vardır. Bugün onlarca insan 1 liralık maske almaya geldi, veremedik, çünkü öyle bir maske yok!” ifadelerini kullandı.

1 LİRANIN ALTINDA ALMADAN 1 LİRAYA MASKE SATMA ŞANSIMIZ YOK
Sayılkan ayrıca, “Varsa yoksa maskenin konuşulduğu bir salgın süreci yaşıyoruz. Maskeler günlerce kullanılmaz. Günün belli saatlerinde kullanılır. Sonrasında fayda etmez. Maske kullanmaya gayret edelim ama maske her şey değil. Eczacılara karaborsacı gibi davranılması doğru da değil. Pandeminin ilk günlerinde balkonlarda alkışlanıyorduk. Bizi bu kadar kolay harcamayın! Maskelerin eczaneye girişler zimmetli, çıkışları bakanlık denetliyor. Öyle bir sistem var. Veriler görülebiliyor. Bir meslek grubuna başka nedenle öfkeniz olabilir, konuyu bilmediğiniz için kızabilirsiniz ama bir meslek gurubunu karalamak bu kadar kolay olmamalı. 1 liranın altında maske bulursak sorun yok. 1 liranın altında almadan 1 liraya maske satma şansımız yok. Şu ana kadar böyle bir teklif gelmedi. Çıkarsa seve seve vatandaşa ulaştırmak isteriz” dedi.

 
Karantina süresi dolan 181 kişi, evlerine uğurlandı
 
Hamile annesinin hayatını kurtardı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
marş marş okula 7 Mayıs 2020 Perşembe 20:28

Tuncay bey, söylediklerinizde son derece haklısınız. Bu kararları alanların "serbest piyasayı savunuyoruz" demeleri kadar trajikomik bir durum olamaz. Bırakın İşletme ve ekonomi fakültelerini açık lise seçmeli Ekonomi1 dersinde bile okutulan -serbest-ekonominin kuralları, arz-talep, marjinal maliyet, gibi konularda bu konu açıkça anlatılır. Bize yakın olsun da eğitimi önemli değil denilerek icraatin başına getirilen insanların alacağı narhlı fiyat uygulaması ekonomideki tabirle kıymetli mal konumundaki üç kuruşluk maskeleri dahi bulunmaz kılar. Satışı serbest olsa da üretimi ve arzı yetersiz olan, denetimi de olmadığı için fiyatı fahiş olan bir malı satmamakta çok haklısınız. Bu kararları alanlara acilen -serbest yani kapitalıst piyasa- ekonomisinin yasalarını öğretmeli.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
9 yıldır aranıyordu! Suç makinesi İzmir'de yakalandı
İzmir’in Menderes ilçesinde, jandarma ekiplerinin yaptığı kimlik kontrolünde ...
Bakan: Okul yok, doyasıya oynamak var
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çocukların 'Yaz tatilinde okul var mı?' ...
Yazar Ragıp Zarakolu hakkında soruşturma
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ragıp Zarakolu hakkında “Makus kaderden ...
 
Danıştay'ın yeni başkanı belli oldu
Danıştay Başkanlığına, görev süresi dolan Zerrin Güngör'ün yerine 8. Daire ...
Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek hayatını kaybetti
Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek kaldığı hastanede hayatını kaybetti.
AK Partili meclis üyesi Baran'dan hizmet dökümü
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, görev ...
 
40 milyon yıllık taşta canlılara ait fosiller bulundu
Şırnak'ta dere kenarında bulunan 40 milyon yıllık olduğu değerlendirilen ...
İki ayda 70 liradan 700 liraya yükseldi
Corona virüs fırsatçıları nedeniyle salgın öncesi ortalama 70-80 liradan ...
İzmir’de yaza adım adım: Sıcaklıklar 30 dereceyi aşacak!
Mayıs ayına yağışlı havanın etkisi ile başlayan kentte sıcaklıklar artış ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva