HABERLER>EKONOMİ
13 Ocak 2015 Salı - 08:52

EBSO'da ÖTV zirvesi

Ege Bölgesi Sanayi Odası Boya Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi, sektörün ÖTV ve teminat mektubu sorununa çözüm bulunması amacıyla ‘ÖTV Zirvesi’ düzenledi.

EBSO da ÖTV zirvesi

İZMİR - ‘’Özel Tüketim Vergisi Kanunu uygulamaları ve 1 sayılı liste kapsamında; ÖTV mahsup ve iadeleri ile, teminat mektubu çözümleri ile uygulamada  karşılaşılan, sorunlar ve çözüm önerileri’’ başlıklı toplantıda konuşan EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, yapılan mevzuat değişikliklerinde Sanayi Odalarının ve sektörün de görüşlerinin alınmasının önemine değinerek, “Bizlerin sürece dahil edilmesi ülke sanayisinin, özellikle boya sanayisinin geleceği için çok önemli. Bir masa etrafında konuştuğumuzda net sonuçlar alıyoruz” dedi. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Şinasi Candan ise bu tür toplantıların üreten kesimin sorunlarının çözümünde oynadığı role dikkat çekerek, “Gerçek sanayicilerin mevzuat ve düzenlemelerden zarar görmemesi bizim görevimiz. Birlikte sorunların çözümünü sağlayarak üretimin önünü açmak görevimiz” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Boya Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi, sektörün ÖTV ve teminat mektubu sorununa çözüm bulunması amacıyla ‘ÖTV Zirvesi’ düzenledi. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı  Şinasi Candan, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Mehmet Arabacı ile şube müdürlerinin katıldığı ’Özel Tüketim Vergisi Kanunu uygulamaları ve 1 sayılı liste kapsamında; ÖTV mahsup ve iadeleri ile, teminat mektubu çözümleri ile uygulamada  karşılaşılan, sorunlar ve çözüm önerileri’ toplantısı EBSO Boya Vernik Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi Üyesi ve Meclis Üyesi  Mesut Kanat’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu,  EBSO olarak sanayici ve bürokratları bir masa etrafında buluşturarak konuları bire bir görüşerek çözüme kavuşturmaya her zaman önem ve öncelik verdiklerini belirtti.

BAŞARI ORTAK AKIL VE İŞBİRLİĞİNDE
Gökçüoğlu,  “Ne pratik bilgi tek başına bir anlam ifade eder, ne de teorik bilgi. Bizler ancak ortak akıl ile uygulamadaki sorunları masaya yatırıp, teorideki eksikleri tespit edebildiğimiz takdirde başarıya ulaşabiliriz. Türk Ticaret Kanunu örneğinde olduğu gibi girişimlerimizle birçok Kanun’da düzenleme yapma şansına ulaştık.  Bugün de başta ÖTV olmak üzere, Boya ve Kimya sektörü ile ilgili konuları aynı amaç doğrultusunda görüşmek için bir aradayız” dedi. Dünya genelinde kimya sanayinin tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere bir çok sektöre hammadde temin ettiğini kaydeden Gökçüoğlu, kimya sektörünün sorunlarının beraberinde bir çok sektörü de etkilediğini söyledi.

SOLVENT BAZLI SANAYİ BOYA ÜRETİMİNİN MERKEZİ
Türkiye’nin en büyük Petrokimya tesislerinden Petkim ve Tüpraş’ın faaliyet gösterdiği İzmir’in ayrıca Solvent Bazlı Sanayi boyasında, Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 60-70’ini gerçekleştirdiği bilgisini veren Gökçüoğlu, “Kimya ve solvent bazlı Boya sektörü özellikle ‘’Akaryakıt Kaçakçılığının önlenmesi‘’ adına alınan tedbirler nedeni ile Türkiye’nin en sorunlu sektörlerindendir. Kimya sektöründe üretilen ürünlerin tehlikeli olması ve insana ve çevreye zarar vermeden taşınıp depolanması gerektiğinden, çok fazla mevzuat çıkarılması yüksek taşıma ve depolama maliyetine sebep olmaktadır.O nedenle, yapılan mevzuat değişikliklerinde Sanayi Odalarımızın ve sektörün de görüşlerinin alınması, bizlerin sürece dahil edilmesi ülke sanayisinin, özellikle boya sanayisinin geleceği için çok önemlidir” diye konuştu.

ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin ise ÖTV’nin vergi gelirleri içindeki ağırlığını vurguladı. Bazı kesimlerin ÖTV’yi gelir kalemi olarak algıladığını ifade eden Engin, “Yaptığımız düzenlemelerde Devletin vergi gelirlerini azaltmadan, firmaların üretimlerini  ve ekonomiye katkısını devam ettirmelerini sağlamayı hedefliyoruz” dedi. EBSO Boya Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi Başkanı İhsan Bilgiç de  Türkiye’nin kalkınmasının üretimle mümkün olduğuna dikkat çekerek, yoruma dayalı uygulamalar yerine gerçek üretici, sanayicilerin korunması gerektiğini söyledi. Maliye Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarda ve mevzuat değişikliklerinde sanayicilerin de sürece dahil edilerek görüşlerinin alınmasının özellikle boya sanayisinin geleceği için önemli olduğunu vurgulayan Bilgiç, ÖTV ve teminat mektuplarının çözülmesinin tamamının  vergi incelemesine tabi olduğunu hatırlatarak Erken Teminat Çözümü Sertifikası (ETÇS) olan firmaların teminat mektubu çözülmelerinin yüzde 80’lik kısmının vergi incelemesi  bitişi beklenmeden vergi dairesinde çözüldüğünü kaydetti. Bilgiç, sektör olarak halen ETÇS’den yararlanma kıstası olan üretimde çalışan 35 işçi sayısının düşürülmesini talep ettiklerini dile getirdi.
Toplantının bitiminde EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı  Şinasi Candan’a günün anısına plaket verdi.

RAKAMI GÖZDEN GEÇİREBİLİRİZ
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Şinasi Candan ise mevzuat ve düzenlemelerde sektörlerden gelen talepleri dikkate aldıklarını vurguladı. ETÇS’den yararlanma kıstasını 50 işçi ile sınırlayan düzenlemeyi EBSO’nun öncülüğünde Ankara’da gerçekleşen toplantı sonunda 35’e indirdiklerini, bugünkü toplantı sonrası bu rakamı tekrar gözden geçirebileceklerini ifade eden Candan, bu tür toplantıların üreten kesimin sorunlarının çözümünde oynadığı role dikkat çekti. Candan,  “Gerçek sanayicilerin mevzuat ve düzenlemelerden zarar görmemesi bizim görevimiz. EBSO’ya böyle bir toplantıya ev sahipliğinden ve talepleri birinci elden not etme fırsatı verdiği için teşekkür ediyoruz. Birlikte sorunların çözümünü sağlayarak üretimin önünü açmak görevimiz” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir İtalyan Ticaret Odası’ndan fuar jesti
Türk ve İtalyan firmalar arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik etkinliklerle ...
Başkan İzmir'de önerdi: Borsaya Osmanlı formülü!
Borsa İstanbul'un Başkanı İbrahim Turhan, borsaya Osmanlı formülü önerdi. ...
Altın uçuşa geçti: Bir ayın zirvesinde
Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.231,23 dolarla 11 Aralık'tan ...
 
Akkuyu bombası: Nükleerde sahte imza skandalı
Akkuyu Nükleer Santralı raporunu hazırladığı öne sürülen mühendisler raporun ...
Bakan Şimşek'ten çok konuşulacak vergi mesajları
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. ...
İzmir’in sanayi şehrine AVM geliyor!
Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden olan Çiğli’deki İzmir ...
 
Kriz Yunan Balıkçıları Ege’den kaçırdı!
Beş yıl önce Türkiye’nin Ege kıyılarındaki yüze yakın balık çiftliğini ...
Egeli Zeytinciler'den 'delice' hamle!
Zeytinyağı sektörü, sayısı 80 milyonu bulan ve delice olarak bilinen yabani ...
Kamu bankalarında batık kredi patlaması
2001 krizinin ardından bankacılık sektörü sağlam bir yapıya kavuşturulurken, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva