HABERLER>EKONOMİ
22 Ocak 2016 Cuma - 19:20

EBSO Çevre Ödülleri'nde müsteşardan sanayiciye uyarı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2014 yılı Çevre Ödül Töreni’ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, lavaboya dökülen kızartma yağının kanalizasyonun 30 yıllık ömrünü 5 yıla indirdiğini bunun için belediyelerin yağ kapanları kuracağını bu yağın biyodizel olacağını anlattı.

EBSO Çevre Ödülleri nde müsteşardan sanayiciye uyarı

İZMİR - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Türkiye’de yılda 200 bin konutun kentsel dönüşüme tabi tutulduğunu, yılda 120 bin konuta mantolama yapıldığını belirterek, enerjiyi minimum düzeyde tüketen ‘sürdürülebilir kent’ için 250 milyon dolar kaynak aldıklarını,  14 büyükşehirde bu konuda çalışmaya başladıklarını bunun için yarıca 25 milyon Euro hibe kredi de kullanacaklarını anlattı.  Öztürk, Enerji Kanunu’nun binalar bazındaki uygulaması için gereken yasa tasarısını bu yıl meclise sunacaklarını da vurgulayarak, kentlerdeki bisiklet yollarına dikkat çekti. Öztürk, bisiklet yolunun hobi amaçlı değil ulaşım ağıyla entegre edilerek yapılması gerektiğine dikkat çekti ve şöyle konuştu:

“Bisiklet yolları yönetmeliğini çıkardık. İlk uygulamamızı Adana’da yapacağız. Hobi, lobi bisiklet yolu değildir. Bisiklet yolu bir ulaşım ağıdır. Amsterdam’da kişilerin ulaşımda bisiklet yollarını kullanmaları ortalama yüzde 57. Bizde yüzde 1 bile değil. Bisikleti ulaşım ağı ile entegre ettireceğiz. Sahilde bisiklete binerek dolaşma bisiklet yolu değildir. Bisiklet yolu kent ulaşımı ile entegre olacak. Şehirlerde yaşayanların yüzde 75’nin atık suyu arıtılıyor. 633 tane atık su arıtma tesisimiz var. Bin 501 tane daha yapacağız. Böylece yüzde 99.9 oranına geleceğiz. Türkiye’de 30 bin kilometre kanalizasyon sisteminin yapılması gerekiyor. Burada lavaboya döktüğünüz kızartma yağı kanalizasyonun ömrünü 30 yıldan 5 yıla indiriyor. Bununla ilgili olarak belediyelerimiz hazır gıda satan yerlerden başlatmak üzere yağların yağ kapanları tarafından tutulması için altyapı oluşturulmalı. Bu yağlar toplanacak ve biyodizel olacak. Çok kıymetli bir hammadde oluyor.   Önümüzdeki günlerde biyodizel üretimi sonucu motorinin içine binde 5 oranında biyodizel katılımı zorunlu hale gelecek şu anda binde 2.”

“ENERJİYİ SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA GİBİ KULLANMAK YOK”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk, hayvan çiftliklerinde atıkların değerlendirileceğini, enerjinin verimli kullanılacağını dikkat çekerek, şunları söyledi: 

“Türkiye’de en önem verdiğimiz konulardan biri hayvan çiftlikleri. Buradan çıkan gübre altın değerindedir. Bununla ilgili mevzuatı çıkardık uygulamaların altlığını oluşturuyoruz. Sıvı gübreyle ilgili darboğaz yaşanıyor. Hayvan çiftliklerinden çıkar sıvı gübrenin arıtılmasını isteniyor. Bu sıvı gübrenin tarımda kullanılmasıyla ilgili çalışmalar belli aşamaya geldi. Önümüzdeki dönemde hayvan çiftlikleri aynı zamanda biyoenerji üretimi ve sıvı gübre üretim merkezleri haline gelecek. Sıfır atık modelini ortaya koyacağız.  2020 yılında yeni bir süreç başlayacak. Paris’te imzalanan İklim Değişikliği Anlaşması ile  enerjiyi ‘saldım bayıra Mevla’m kayıra’ gibi kullanmayacağız, verimli kullanacağız. Karbon salınımı ile ilgili çalışmalar artırılacak. Birim üretim başına ne kadar az enerji tüketirsek o kadar verimli rekabet edebilir ürün üretmiş olacağız. Atık üretmek yerine o atığın başka bir sanayide hammadde olarak kullanılmasıyla ilgili çalışmalarız var.”

“ATIKSU ARITMA TESİSLERİNE PARA VERİYORUZ”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk, demir çelik cürufunun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, hava kirliliğini izlediklerini, İzmir’in havasında partikül madde sorunu olduğunu söyledi. Öztürk, şöyle konuştu:

“ Demir çelikte Türkiye’de 7 milyon tona yakın demir çelik cürufu çıkıyor 3.5 milyon tonunu çimentoda alternatif hammadde olarak kullandırıyoruz. Bunları gelişigüzel yerlere depolattırıyoruz. Bunu kaldırıyoruz. Alternatif hammadde haline dönüştürmek için çalışıyoruz. Bu sorunu altı ayda çözeceğiz. İzmir belediyemiz demir çelik cürufunu yol altyapı malzemesi olarak kullanıyor. Bu sevindirici. İzmir Aliağa’da demir çelik cürufundan kanalizasyon borusu yapılıyor. Demir çelik cürufu benzerinin Osmaniye’de kurulması için destek veririz. Burada isterdik ki bir çevre firması da ödül alsın. Almanya’da ambalaj atığının yıllık döngüsü yılda 2 milyar Euro. Atıksu arıtma tesisleri bize başvursun. 4.5 milyon lira veriyoruz. Bunun için ‘vergi borcu olmasın’ deniyor ama Maliye Bakanlığı ile görüştük. Bunun ayrı tutulmasını istedik.  Tehlikeli atık bertaraf tesisleri var. Ben bu tesislerin devlet eliyle kurulmasına karşıyım. Bu bir sektördür. İzmir’de belediye ve bakanlık birlikte bu konuyla ilgili sektör bir şey yapmak istiyorsa bu tesislerin kurulması için bizden istenen ne varsa yardımcı oluruz. Çimento fabrikalarına diyoruz ki Almanya’da çimentoda 5.6 milyon ton atık yakılıyor. Biz uğraşa uğraşa 150 bin tondan 750 bin tona geldik. Türkiye’de çevreyle ilgili yeterli kitabımız yok. Sürdürülebilir şehirle ilgili 200’den fazla yabancı kaynak varken bizde yok. Değerli hocalarımız Allah rızası için kitap yazın. Türkiye’nin 195 noktasında havamızı online izliyoruz. Şu anda Türkiye’nin iki ilinde hava kirliliği Iğdır ve Keşan. İzmir’in havasında da partikül madde sorunu var.”

“KATILIM SAYISI ARTSIN”
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ödül töreninde yaptığı konuşmada Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ani ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Türk iş dünyasına çok önemli katkıları bulunan, Türkiye’de sanayinin önünü açan, spor, kültür, sosyal aktivitelerde önemli katkısı olan Mustafa Koç’un aramızdan genç yaşta ayrılmasının derin üzüntüsünü duyuyorum. İnsan çok zor yatışıyor. İyi eğitim almış değerlerin aramızdan erken ayrılmaları bizi çok üzüyor” dedi.  EBSO Başkanı Yorgancılar, çevre ödülleri yarışmasına 2015 için daha çok katılımcı firma beklediklerini belirterek, “Üretimi konuşurken çevreyi göz ardı etmek mümkün değil. Çevre, yeni düzenlemelerle gündemden hiç düşmeyecek olan bir konu. Odamız yıllardır çevre konusunu üst düzeyde ele almakta. Üyelerimizi hem bilgilendirmek hem ödüllendirmek en önemli amacımız. Umarım 2015 törenine daha fazla katılım olur. Katılan firmalardan biri de benim firmam. Aldığım puanı da bir saat önce öğrendim. İnanın her firmanın puanlaması EBSO yönetiminin içinde olmadığı bir jüri tarafından yapıldı” dedi.

“ATIK SU ARITMADA AVRUPA İLLERİYLE YARIŞIYORUZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye olarak çevre yatırımlarına önem verdiklerini günde kişi başı 69 litre atık suyu arıtarak Avrupa illeriyle yarıştıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:   

 “Çevremizi korumak hatta koruyamadıklarımızı hızlı bir şekilde telafi etmemiz gerekiyor. Hem kirliliği önleyeceğiz hem çalışmalarla geri kazanacağız. Bizden sonraki kuşaklara bugünkünden daha iyi bir çevre bırakacağız. Belediye olarak çevre yatırımlarına çok büyük kaynak ayırıyor. Şu anda belediye arıtmadan geçirmeden şebekeye su vermiyor.  Atıksu arıtmada belediye olarak çok öndeyiz. TÜİK rakamlarına göre 2012 rakamlarına İzmir’de kişi başına arıtılan su miktarı günlük 69 litre.Bir diğer büyük ilimizde bu rakam 34 litre, diğer büyük ilimizde ise 6 litre. İzmir, ileri biyolojik arıtma ve çevre yatırımları konusunda belediye açık ara önde Avrupa’nın birçok kentleriyle yarışacak düzeydedir. Atık su arıtma çamurunu güneş enerjisiyle kurutacak bir proje gerçekleştirdik. Menderes’te o şekilde kurutuyoruz. Çiğli arıtmasının çamurlarını günde 600 ton çamur çıkıyor çürütme ve kurutma prosesinden geçirerek ciddi tasarruf sağlıyoruz. Çamurun çimento fabrikalarında ek kaynak olarak kullanılmasını sağlıyoruz.   Karbon salınımını azaltmak için raylı sisteme büyük önem veriyoruz. 11 kilometre vardı, 100 kilometre çalışıyor bu ayın 30’unda ya da 6 Şubat’ta 30 kilometreyi devreye alacağız. 2016 yılı sonunda tramvay devreye alınacak.  Akıllı trafik sistemi ile kavşaklarda beklemeyi azaltarak yine yakıt tasarrufu ve salınım azalımı sağlıyoruz. Bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. 2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 20 azaltma vaadinde bulunduk. Atık toplamada duyarlı bir kentiz. 40 tona kadar atık topluyoruz. Hedef yüzülebilir körfez. DDY ile birlikte sürdürdüğümüz büyük körfez projemiz var. Sonuna geldik, pürüz sayılmayacak pürüzlerimiz var. Müsteşarımızla aşabilirsek çok önemli çevre yatırımını gerçekleştirmiş olacağız.” 

EN ÇEVRECİ TÜPRAŞ VE SEPİLCİLER
EBSO Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, Çevre Çalışma Grubu’nun 2001 yılından bu yana yarışmayı düzenlediği belirterek, “Jüri, puanlama yaptı. 20 üzerinde puan alan firmalara saha ziyareti yapıldı. Sana ziyareti sonrası kişisel ve gizli puanlama yapıldı. Kişisel puanlama dosyaları EBSO kasasında saklandı. Ödül törenin düzenleneceği gün, zarflar tek tek açıldı, verilen puanlar listelendi ve ödül kazanan sanayiciler belli oldu. Oscar ciddiyetiyle bir saat önce 2014 yılının ödül alan başarılı sanayicilerini öğrendik. Saha ziyaretine dokuz firma hak kazandı. 16 firma başvurdu” dedi

EBSO’nun 2014 yılı Çevre ödülleri 250 kişinin üstünde ve altında çalışanı olan şirketlere iki ayrı kategoride verildi. 250 kişinin altında çalışan kategorisinde Sepiciler Çaybaşı Deri Sanayi birinci, Pak Gıda Üretim ve Pazarlama ikinci, Granit Dayanıklı Tüketim üçüncü oldu. 250 kişinin üstünde çalışan kategorisinde ise  250 kişinin üstünde çalışanlar Tüpraş Türkiye Petrolleri birinci,  Baylan Ölçü Aletleri ikinci, Kansaı Altan Boya üçüncü oldu.

 
Motorine zam geldi
 
Bodrum'da göçmen kaçakçılığına 4 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motorine zam geldi
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından geçerli olmak üzere motorinin ...
Park Yaşam Ataşehir’de doğayla iç içe yaşam başlıyor
1995 yılından itibaren inşaat sektöründe örnek projeleri hayata geçiren ...
Kağıt toplayanlardan mal alana büyük ceza!
Türkiye’de 2.5 milyon insana geçim kapısı olan geri dönüşüm sektöründeki ...
 
Taklit ve tağşişe ceza yağacak!
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, gıda ve yem ürünlerinde ...
‘Basmane Çukuru’nun öteki yüzü: Bin 700 ortak tedirgin!
Basmane Çukuru’nun satışının ardından projenin sahibi Kemal Zorlu’nun ...
Becker Türkiye CEO'su Kebir ekonomiden beklentilerini açıkladı
Almanya merkezli endüstriyel otomasyon sistemleri üreticisi Becker Antriebe'nin ...
 
EÜ’de rektörlük yarışı kızışıyor: Bir aday daha!
Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı da rektörlük yarışına dahil oldu.
Tire’de başkanlar zirvesi: İzmir fotoğrafı ve Kalkan çıkışı!
TOBB İzmir Başkanlar Ortak Toplantısı’nda 2016’da yaşanabilecek krizlere ...
İzmir iş dünyasında Mustafa Koç yası!
Odalar ve birlikler Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva