HABERLER>GÜNCEL
29 Haziran 2016 Çarşamba - 11:47

E.Ü.’de deney hayvanı merkezi: Eziyet mi araştırma mı?

Ege Üniversitesi'nde, deney hayvanlarının bilimsel metotlara uygun yetiştirilmesi, deneylerde kullanılması ve hayvan deneylerini eğitimli araştırmacıların yapacağı Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi, kuruldu.

E.Ü.’de deney hayvanı merkezi: Eziyet mi araştırma mı?

Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin açılışı için tören düzenlendi. Çalışmaların sağlıklı yürütülebilmesi, deney hayvanlarının bilimsel metotlarla yetiştirilmesi, kullanılacak hayvanların yaşam koşullarının deneyin özüne zarar vermeyecek şekilde iyileştirilmesi ve deneyleri sadece eğitimli araştırmacıların yapmasını sağlayacak merkezin açılışında Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da hazır bulundu.

BAKANLIK VE ETİK KURULUN ONAYIYLA
Törende ilk konuşmayı yapan merkezin müdürü Prof. Dr. Ülkü Karabay Yavaşoğlu, laboratuarlarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'nun onayıyla kurulduğunu anlattı. Bakanlığın 2011 yılında açıkladığı Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanların Refah ve Korunmasına Dair Yönetmeliğine uygun olarak hazırlıkların yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Yavaşoğlu, bin 200 metrekarelik bir alanda kurulan merkezlerinde bakım, üretim için 84 fare, 72 sıçan, 30 tavşan, 8 kobay ve 24 hamster kafesinin yanı sıra, üç operasyon odası, post operatif bakım odaları, zebra balığı, kurbağa, kertenkele çalışmalarının yapılabilmesi için uygun bakım odaları, laboratuarların bulunduğunu söyledi.

'EZİYET DEĞİL, ARAŞTIRMA OLACAK'
Törende konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, merkezin açılmasının kendisini mutlu ettiğini, bu merkezin kuruluş hazırlığının 1974 yılındaki asistanlık zamanlarında başladığını anlattı. Açılış töreninden sonra henüz üzerinde araştırma yapılacak hayvan bulunmayan kafeslerinin konulduğu bölümleri gezen Rektör  Yılmaz, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hayvanseverlerin merkezin açılmasına tepki gösterip göstermediklerine yönelik soruya yanıt veren Prof. Dr. Yılmaz şöyle devam etti:

"Tamamen yasal, belgeli tamamen bakanlık onayları gerçekleşti. Hayvanlarla ilgili çalışmalar yapmazsanız, iyileştirme yapamazsınız. Süs hayvanlarından insanlar bunu öğrendi. Bunu deney olarak düşünmemek lazım. Hastalıkların iyileştirilmesi için deney lazım. Hastanede nasıl ilaçlar için araştırılma yapılıp çözüm getiriliyorsa, burada da o olacak. Son yıllarda doğaya, hayvanlara bakış açısı geçmişe göre farklı. Kucağına hayvanını alan insan getirip filmini çektiriyor. Burada bulunan her şey hastalıkları iyileştirmek için kulanılacak. Hayvan etiği, konforu ön planda, protokole bağlı. Hayvana acı ve eziyet vermeksizin yapılacak bir çalışmadan bahsediyoruz sıradan bir çalışmadan bahsetmiyoruz" dedi. Candeğer Yılmaz ayrıca, "Merkeze hayvanseverler sevinmeli çünkü minik dostlarımızın tedavilerinde yönelik buluşlar burada geliştirilecek. Belki bir yaranın tedavisi için doku malzemesi geliştirilecek" dedi.

HAYVARSEVERLER: KAPATILSIN
Merkezin açılmasına Hayvan Hakları Platformu İzmir Temsilcisi Esin Önder'den tepki geldi. Esin Önder şunları söyledi: "Buraların kurulması şart değil. Artık bilgisayar ortamında bu araştırmalar yapılıyor. Daha önce İstanbul'da kurulan bir merkez vardı onu önlemeye çalıştık. Hayvanlar üzerinde deney yapılmamalı, yurt dışında bu yöntemler kullanılmıyor. Bilgisayar ortamında yapılıyor tüm bunlar. Kedi ve köpeğe araştırma yapmaları yasak ama gizli gizli yaparlarsa bilemem. Bizi dinlerler mi bilmiyorum ama merkez kapatılmalı, bununu için de dilekçe vereceğiz." (dha)

 
Ve proje ortaya çıktı: İşte yeni Alsancak Stadı
 
Flaş: Saldırı sonrası 1 günlük milli yas!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul saldırısında kahreden haber: Can kaybı sayısı…
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda terör saldırısı düzenlendi. IŞİD mensubu ...
Saldırı kurbanlarının 6’sı yabancı uyruklu
Atatürk Havalimanı'nda 36 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ...
İzmir’de otobüste hırsızlığın cezasını yolcular kesti!
İzmir'in Buca İlçesi'nde, belediye otobüsünde yolculuk yapan 59 yaşındaki ...
 
Ve çalışmalar başlıyor: Körfez’de tarama zamanı!
İzmir Körfezi'ni yeniden yüzülebilir hale getirme hedefi kapsamında dip ...
İzmir’e serin haber: Yağmur kapıda!
Meteorolojiden alınan bilgilere göre Afrika sıcaklarına yağışlı hava ‘dur’ ...
İzmir’de İstanbul yası: Teröre lanet yağdı!
Atatürk Havalimanı’nda 36 kişinin yaşamını yitirdiği kanlı saldırı sonrası ...
 
Canlı bombalarla ilgili flaş açıklama!
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Atatürk Havalimanı'nda dün gece yaşanan ...
Detaylar ortaya çıkıyor: Hain saldırı nasıl düzenlendi?
Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı sonrasında olay yeri inceleme ...
KİTVAK çocuklara bayramı yaşattı
KİTVAK-Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva