HABERLER>EKONOMİ
17 Kasım 2017 Cuma - 15:53

Dünya, Karaburun'u koklayacak... Çiftçiye 'bayram gibi' haber!

ODTÜ'lü kimya mühendisleri Karaburun Belediyesi eski Başkanı Serdar Yasa ve okuldan sınıf arkadaşı Mustafa Önşan, nergisten yağ elde etmeyi başardı. Dünya'nın en pahalı yağlarından biri olacağı belirtilen nergis yağının ihracatı için ise ön hazırlıklar başladı.

Dünya, Karaburun u koklayacak... Çiftçiye  bayram gibi  haber!

Mehmet Emin AL/EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) ODTÜ'lü kimya mühendisleri Karaburun Belediyesi eski Başkanı Serdar Yasa ve okuldan sınıf arkadaşı Mustafa Önşan, 10 yıllık mücadelenin ardından bir aylık yoğun çalışma sonunda nergisten çok özel bir yağ elde etmeyi başardılar. Esansiyel olan bu yağın kozmetik ve ilaç sanayi alanında katma değerinin oldukça yüksek olacağı belirtiliyor.

NERGİZDEN EKONOMİK DEĞER
Nergis çiçeği ve temiz denizi ile bilinen İzmir'in Karaburun ilçesinde üç dönem belediye başkanlığı yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu Serdar Yasa ve aynı okuldan sınıf arkadaşı olan Mustafa Önşan, Karaburun’da yetişen nergis çiçeği ile ilgili oldukça önemli bir çalışmaya imza attı.

2008 YILINDA DÜŞÜNÜLDÜ
Geçmişte Karaburun'da üç dönem belediye başkanlığı yapan kimya mühendisi Serdar Yasa, ilçeyi kendi yerel değerleri ile kalkındırmak üzere kimya mühendisi olarak neler yapabileceğini, düşünmeye sorgulamaya başladı. 2008 yılında aklına nergis çiçeğinden esansiyel yağ elde etme fikri doğdu.

KİMYAGER ARKADAŞI KABUL ETTİ
Yasa, yaklaşık 10 yıl önce para etmeyen nergisin yağını çıkarmanın mümkün olacağını, dolayısıyla kozmetik alanında değerlendirilerek çiçekten çok daha yüksek gelir elde edebileceklerini düşünere kimyager arkadaşı Mustafa Önşan ile bir araya geldi. Önşan projeyi kabul ederek Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Laboratuvarında yoğun bir aylık çalışmanın ardından 10 yıllık hayal gerçekleştirdi.

ÇOK PAHALI YAĞ
Serdar Yasa çalışmanın nasıl başladığı ve neler yaşadığına ilişkin “Yaklaşık 10 yıl önce belediye başkanı olduğum dönem nergisler para etmiyordu. Çoğu üretici para etmediği için toplamıyor tarlada çürüyordu. Kimya mühendisi olduğum için düşündüm bu çiçekten esansiyel yağ elde edebilir miyiz diye düşündüm. Çünkü çok güzel kokan bir çiçektir. Esansiyel yağını çıkarmanın mümkün olabileceğini düşüdüm. Bir yıl sonra Ankara Gazi Üniversitesi'nde kimyager bir arkadaşıma nergiz gönderdim konuyu detaylı anlattım kendisine. Ancak istediğimiz sonuç olmadı. Daha sonra yaklaşık iki yıl önce ODTÜ’den tanıdığım kimyager sınıf arkadaşım Mustafa Önşan’a anlattım ve çalışmayı kabul etti. Önşan hocamızla  yoğun bir çalışmanın ardından. Ege Üniversitesi Kimya Bölümü Labaratuvarı'nda 40 günlük yoğun çalışmasnın ardından Nergisten esansiyel dediğimiz, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan oldukça pahalı olan bu yağı elde ettik. 10 yıl içinde denemelerimiz oldu ancak birlikte yaklaşık 40 günlük yoğun açlışmanın ardından elde ettik” dedi.

"ÖĞRENCİLİK YILLARINDAN ARKADAŞIZ"
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Laboratuvarı’nda nergisten yağ elde etmek üzere çalışan ve bunu Serdar Yasa ile birlikte başaran  Mustafa Önşan "Serdar Yasa ile öğrencilik yıllarından arkadaşız. Konuyu anlattığında üzerinde çalışalım dedim. Ege Üniversitesi'nde çalıştım. 2016 Şubat ayının sonunda başladık ve mart sonunda bu yağı elde ettik. 'Esansiyel' yağ olarak adlandırabiliriz. Kozmetik alanında oldukça pahalı bir yağ olacak... Fransa'da bu yağ çok cüzi elde edip bazı Avrupa ülkelerine kokunun öz(ü) yağı olarak çok pahalı satıyor” dedi.

FRANSA VE AMERİKA’YA GİDECEĞİZ
Geçtiğimiz yıl söz konusu esansiyel yağı elde eden ikili kimyager bu yılın aralık ayında Karaburun’da laboratuvar ortamında üretime geçeceklerini kaydetti. Yasa “Mustafa Önşan hocamız ile elde ettiğimiz bu yağı yaklaşık bir altı ay sonra Karaburun’da laboratuvar ortamında üreteceğiz. Fransa'da Grasse kentine ve Amerika’ya giderek pazarlayacağız. Elde ettiğimiz yağın patent işlemlerini halledip gideceğiz” şeklinde konuştu.

ÇOK KAZANIP HİÇ YORULMAYACAKLAR
Yasa, elde edilen nergis yağına ilişkin “Kar marjı oldukça yüksek bir ürün olarak kozmetik sanayisinde kullanılacağı gibi ilaç sanayisinde de kullanılabileceğini biliyoruz. Dünyanın en pahalı birkaç esansiyel yağından biridir… Üreticiler nergisleri laboratuvar getirecek biz de yağ elde edeceğiz. Köylünün nergisleri satmamak, aracılara satabilme gibi bir derdi de olmayacak, hem daha fazla para kazanacak. Bugün 5-10 TL arasında sattığı nergis demetini çok daha fazlasına satmış olacak” dedi.

 
CHP İzmir’deki satış krizi sonrasında genel merkez devrede: Torun’dan başkanlara uyarı!
 
ABD'den Türkiye'ye S-400 resti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Kasım 2017 Cumartesi 10:15

Harika.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doların ateşi düşmüyor! 3.90'ı gördü!
Güne 3.85 seviyesinde başlayan dolar kuru, yönünü yukarı çevirerek en ...
İzmir'in Gelinlik Festivali için geri sayım
IF Wedding Fashion İzmir 2018 – Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı ...
Kestelli'den kadınlara 'turuncu yürüyüş' çağrısı
"İzmir'i Turuncuya Boya Platformu"nun kurucuları arasında yer alan İzmir ...
 
Bankalardan satılık 10 bin daire!
Ödenemeyen kredilerin teminatı olarak bankalara geçen ve satışa çıkarılan ...
Yaş üzüm ihracatında Rusya bereketi
Türkiye ile uçak krizinin aşılması sonrasında Rusya, sultaniye yaş üzüm ...
İzmir Körfez Geçiş Projesi kaç yılda bitecek? Bakan'dan açıklama geldi!
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit'in soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ...
 
Ucuz eti bulmak neredeyse imkansız!
Ucuz et ile ilgili satışlar başlamış olmasına rağmen tartışmalar bitmedi. ...
İzmir'de sefer tası dönemi! Çarpıcı açıklamalar...
İşsizlik rakamlarının artması ve enflasyon değerlerinin yükselmesiyle ...
'Bu ne?' demeyin... İzmir'den dünyaya satıyoruz!
'Bu ne?' demeyin... İzmir'den dünyaya satıyoruz!
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva