HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Ekim 2017 Salı - 09:18

Dünya, İzmir'i konuşuyor: 'Mis gibi' ihracat!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Türkiye'de "çiçeğin başkenti" haline gelen Bayındır, dünya çiçek ihracatında yüzde 49'luk paya sahip Hollanda adına çiçek tohumu üretmeye başladı.

Dünya, İzmir i konuşuyor:  Mis gibi  ihracat!

Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yapan ve Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, verdiği desteklerin olumlu sonuçlarını da birer birer almaya başladı. 2007 yılından beri çiçek üreticilerine alım garantili sözleşmeli üretim yaptırarak lokmalarını büyüten İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde, Bayındırlı üreticiler, dünyanın en büyük çiçek üreticileriyle ortak proje yapacak güce ve birikime ulaştı.

"Çiçeğin başkenti" Bayındır, artık sadece Türkiye'de değil dünyada da konuşulur hale geldi. Bayındırlı çiçek üreticilerinin kurduğu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP), dünya çiçek devi Hollanda için üretim yapmaya başladı.

30 yıldır siklamen çiçeği tohumu üreten Hollandalı bir firmayla 5 yıllık alım sözleşmesi imzalayan BAYÇİKOOP, önemli bir AR-GE çalışması sonucunda geliştirdiği siklamen tohumlarını artık Hollandalılar için hazırlayacak. Dünyanın en büyük çiçek ihracatçı ülkesi olarak pazarda yüzde 49’luk paya sahip olan Hollanda'yla yapılan bu anlaşma, Bayındırlı çiçek üreticileri için de tarihi bir dönüm noktası olacak.

SÖZLEŞMELİ ÜRETİMLE AYAĞA KALKTIK
Hollandalı çiçek tohumu üreticisi Varinova B.V. firmasıyla uzun soluklu görüşmeler sonrasında kararı verilen anlaşmanın yapıldığını belirten BAYÇİKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan, “17 senedir aktif olarak çalışan kooperatifimiz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun verdiği sözleşmeli üretim desteğiyle ayağa kalktı. Biz bu gördüğümüz destek sayesinde artık sadece Bayındır’da konuşulmakla kalmadık, Türkiye bizi konuştu. Şimdi ise dünya çiçek devleri ünümüzü duydu ve bizlerle işbirliği yapmaya başladı” dedi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK
Hollandalı firmayla yapılan anlaşmada en büyük etkinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin referansı olduğunu belirten Sümerkan, “Bundan bir sene önce bize bir teklif geldi; ‘Islah çalışması yapabilir misiniz?’ diye. Islah çalışması denilen şey; tohumları birleştirerek, tozlandırarak daha kaliteli bir bitki üretmek. Bu olay şu anda Türkiye’de pirinçte de uygulanmakta, mısırda da uygulanmakta ama bu zamana kadar süs bitkileri ile ilgili ıslah çalışması hiç yapılmamıştı. Biz de bu ilki gerçekleştirmeye karar verdik. Ve Hollandalı firma ile görüşüp konuştuk, kendimizi tanıttık. Biz Hollanda’ya gittik, en büyük referansımızın İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu ve bu işi başarabileceğimizi söyledik. Onlar da Bayındır’a gelip çalışmalarımızı yerinde inceledi” şeklinde konuştu.

SOĞUK SEVEN SİKLAMEN ARTIK SICAĞA DAYANIKLI
Tohum ıslah çalışmasında Bayındırlı üreticilerden beklenilen siklamen çiçeğinin tohum türünün sıcak iklime dayanıklı, daha gür yapraklı ve daha çok çiçekli olan tür olduğunu ifade eden Sümerkan, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Soğuk havayı seven bir bitki olan siklamen sonbahar-kış aylarında çiçek acar. Yaz döneminde ise dinlenmeye geçer. Ancak Holandalı şirketin bizden istediği tür, sıcağa dayanıklı bir siklamen çeşidi üretmemizdi. Ar-Ge seramızda bir yıl boyunca deneysel 48-49 derecedeki seramızda çalıştık. Denetim için geldiklerinde ise istedikleri görünümdeki siklamen çiçeğini buldular ve bizleri bu konuda çok başarılı buldular. 5 yıl boyunca her yılın sonunda yetiştirdiğimiz ürünün tohumunu alacağız ve onlar gelip yerinde bizi denetleyecekler. Hollandalı partner firmamızla ürünümüzü bütün dünyaya pazarlamayı düşünüyoruz. Hedefimiz Türkiye sınırlarını aşmaktı. Bunu da Hollanda ile anlaşma yaparak göstermiş olduk.”

 
Manisa'da doktor kabusu yaşadı: Çay içmek için banka oturmuştu ki...
 
Sylvester Stallone, tartışılan koreografiyi paylaştı...
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bayındırlı 25 Ekim 2017 Çarşamba 09:07

ah ah Ersoy Başkan asıl Bayındır'a belediye başkanı olsaydı siz görürdünüz belediyecilik nasıl oluyor!!

Yorumu oyla      11      5  
25 Ekim 2017 Çarşamba 08:39

hollandaya ne gerek var? Siz pazarlayın dünyaya.

Yorumu oyla      11      5  
Angara 24 Ekim 2017 Salı 22:22

Dünya bilse angara bilmez izmiri, neredesin sayıştay belediyenin kulağını çekiver.

Yorumu oyla      11      5  
misafir67 24 Ekim 2017 Salı 12:08

Aklın yolu birdir! Yiğidi öldür, hakkını yeme! Eyy, Kocaoğlu muhalifleri, iyi okuyun haberi, içinde yerelde kalkınma var, ar-ge var, kooperatif var, ihracat var, pazarlama var!

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayındır Belediyesi'nden kriz yaratan arazi için açıklama: Alıcı varsa gelsin!
Bayındır Belediyesi tarafından ihaleye çıkarılan ve milletvekili Gürsel ...
Konak 29 Ekim'i bekliyor
Konak Belediyesi, Cumhuriyet’in ilanının 94’üncü yıldönümünü birden çok etkinlikle kutlayacak.
Bornova'da sorunlara yerinde çözüm!
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, vatandaşların talep ve sorunlarını ...
 
Urla'da virane haldeydi... Şimdi kütüphane oldu
Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ...
Karşıyaka'da 'Ata'dan Ana'ya Saygı Koşusu' için geri sayım
Karşıyaka Belediyesi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, 79. ölüm yılında ...
İzmir'e 'moloz' dopingi: Örnek tasarruf!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, örnek bir geri dönüşüm projesine daha imza atıyor.
 
Karabağlar'da Belediye personeli Ahmet Çelik'e veda
Elim bir trafik kazası sonucu görevi başında hayatını kaybeden Karabağlar ...
Karabağlarlı kadınlara film okuma atölyesi
Karabağlar Belediyesi tarafından kadınlara yönelik film okuma etkinliği ...
Bornova'da 4 mevsim yüzme keyfi!
Bornova Belediyesi’nin Işıkkent’teki Muhammet Yıldız Spor Tesisleri’ndeki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva