HABERLER>DÜNYADAN
18 Temmuz 2016 Pazartesi - 11:49

Dünya basını darbe girişimi sonrasını nasıl gördü?

Darbe girişiminin ardından dünya Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Batı basını iki sorunun cevabı üzerine yoğunlaşmış durumda.

Dünya basını darbe girişimi sonrasını nasıl gördü?

Darbe girişiminin ardından dünya Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Batı basını iki sorunun cevabı üzerine yoğunlaşmış durumda.

İngiliz basını mevcut durumu "Darbeciler tasfiye edilyor" şeklinde özetlerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güç dengesini kendi lehine düzeltme gayreti içinde olduğunu vurguluyor.

THE TIMES
The Times'ın bugünkü manşeti; "Başarısız darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı iktidarı elinde topluyor" şeklinde. The Times Türkiye'de yargıda ve orduda benzeri görülmemiş bir tasfiye süreci başlatıldığını belirtiyor.

THE GUARDIAN
The Guardian ise manşetinde, "Erdoğan darbecileri tasfiye ediyor, Gülen darbeyle suçlanıyor"u kullandı ve özellikle Türkiye-ABD ilişkilerinin Fethullah Gülen'in iadesi konusu nedeniyle zor bir dönemece gireceğini vurguluyor. The Guardian ayrıca başyazısında, "Türkiye'nin insan hakları ve demokrasiye şimdi her zamankinden daha çok ihtiyacı var"denildi.

DAILY TELEGRAPH
Daily Telegraph da, "Cumhurbaşkanı Erdoğan demokrasiye sırtını dönmemeli" dedi. Halktan gelen idam taleplerine dikkat çeken Telegraph, "Yargı sürecinin bağımsız bir şekilde işlemesine izin verilmeli, darbe girişimi bir mazeret olarak kullanılıp toplu tasfiyelere gidilmemeli" yorumunda bulundu.

INDEPENDENT
Independent gazetesi ise, okuyucunun ilgisini çekebilecek habercilik oyunları yaptı. Gazete, "İsyancılar ellerine fırsat geçtiği halde neden Erdoğan'ın uçağını düşürmediler" sorusunun cevabını arıyor.

FINANCIAL TIMES
Sadece İngiltere'nin değil, dünya ekonomi çevrelerinin de yakından takip ettiği Financial Times ise, "Tasfiyeler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın çevresine kadar uzandı" başlığını kullandı. Başyazıda ise, "Erdoğan rakiplerine ölçülü davranmalı" telkini yapıldı.Financial Times dünkü başyazıda da, "Türkiye az kalsın Erdoğan'ın güçlü elinden kaçıyor ve belirsiz bir noktaya sürükleniyordu" yorumu yapılmıştı.

WALL STREET JOURNAL
ABD çıkışlı Wall Street Journal ise bugünkü başyazısında, "Darbe başarısız olmayı hak etti ancak Erdoğan'ın tasfiyeleri ülkede karışıklığın devam etmesine neden olabilir" iddiasında bulundu.

THE ECONOMİST
İngiltere merkezli Economist dergisi ise, Türkiye'deki darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha etkili bir konuma geleceğini ve başkanlık sistemi için daha kararlı olacağını yazdı.

NEW YORK TIMES
ABD'nin en etkili gazetelerinden The New York Times ise, Türkiye'deki gelişmeler, "Erdoğan'ın zaferi ama Türkiye'nin kaderi belirsiz" şeklinde verdi. 

New York'un bir diğer etkin gazetesi Post ise, Türkiye'deki gelişmler yerine Fethullah Gülen'in açıklamalarını vermeyi tercih etti.

WASHINGTON POST
The Washington Post ise, "6 binden fazla gözaltı ile orduda kaos" başlığını kullandı. Los Angeles Times ise, Türkiye'nin IŞİD ile savaşta kritik öneme sahip bir ülke olduğunu belirtirken, İncirlik üssünün geçici olarak devre dışı kalmasının sıkıntı yarattığını yazdı.

USA TODAY
Usa Today'in haber başlığı ise, "Darbe girişiminden sonra cadı avı" şeklinde oldu.

Fransız basını da Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Ülkenin en önemli dört gazetesinin bugün ana sayfadan duyurdukları haberlerinin başlıkları şöyle:

Le Figaro: "Başarısız darbe girişiminin ardından Erdoğan'dan tasfiye zamanı"

Liberation: "Darbe girişiminden sonra Erdoğan'dan misilleme"

Le Monde: "Erdoğan darbeye direnç gösterdi. 6 bin kişi gözaltında"

Le Parisien: "Erdoğan'ın en yakın yardımcısı dahi gözaltında"

Rusya'nın önde gelen televiyon ve online yayın kuruluşlarından Russia Today, darbe girişimin başarısızlıkla sonuçlandığı ancak hala Türkiye üzerinde tehditler bulunduğunu belirtti.

Türkiye'deki darbe girişimi Ortadoğu basınında da geniş yer buldu. İsrail'de yayın yapan Jerusalem Post'un internet sitesinde Türkiye'de yaşanan darbe girişimine ilişkin "20. yüzyıl zihniyetiyle yapılan darbe girişimi 21. yy teknolojisi ve halkın gücü sayesinde yenilgiye uğratıldı" ifadelerine yer verildi. Gazete, darbe girişimi sırasında yaşananları "2016'da Batılı bir ülkeden çok 80'lerin Ankarasına ya da 70'lerin Şilisine benziyordu" sözleriyle betimledi. (

 

 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den 'Gülen' açıklaması
 
Erdoğan’ın kaldığı otele saldıranlardan 10’u yakalandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den 'Gülen' açıklaması
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası ...
ABD'de polislere silahlı saldırı: 3 ölü
ABD’nin Louisiana eyaletinde polislere yönelik saldırıda en az 3 polisin öldürüldüğü belirtildi.
Flaş! Erdoğan ve Putin telefonda görüştü
Darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Devlet ...
 
ABD’den kritik ‘darbe girişimi’ açıklaması!
ABD, Türkiye'deki darbe girişiminde pay sahibi olduklarına dair iddiaları sert biçimde geri çevirdi.
Çipras: 8 askerin iadesi için gereken yapılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ...
Dünyadan darbe girişimine tepki yağdı
Türkiye'yi ayağa kaldıran geceye uluslararası toplum ve dünya liderlerinden tepki yağdı.
 
Obama'dan flaş Türkiye kararı!
ABD ordusu tarafından kullanılan İncirlik Hava Üssü'nün, Türkiye'nin kararıyla ...
Nice saldırısını IŞİD üstlendi!
IŞİD'e yakınlığıyla bilinen bir haber ajansı, Fransa'nın Nice kentinde ...
'Ölüm kamyonu' neden önlenemedi?
Nice'i kana bulayan kamyon saldırısı, ülkedeki güvenlik zaafiyeti tartışmasını ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva