HABERLER>SEÇİM 2015
21 Ocak 2014 Salı - 18:57

DSP’den o soruya yanıt veren harekat: ‘Küskünler’ aday olabilecek mi?

Demokratik Sol Parti yerel seçim sürecinde partilerinden aday olamayan isimler için harekete geçti. Genel Başkan Masum Türker yardımcıları eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve Onur İste’yi görevlendirdi. İl Başkanı Selçuk Karakülçe’nin de dahil olduğu çalışmada ilk sonuç Torbalı ve Güzelbahçe’den geldi. Torbalı’da Dr. Öz’de karar kılınırken Güzelbahçe’de Avkıran kesin gibi…

DSP’den o soruya yanıt veren harekat: ‘Küskünler’ aday olabilecek mi?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Yerel seçim öncesinde partiler aday adayları arasından adayları ilan etmeye başlarken ilçelerdeki krizler de sürüyor. Birçok isim ‘aday’ gösterilen kişiye tepki gösterirken rakip partilerden aday olmak için nabız yokluyor.  Bu kapsamda İzmir’de harekete geçen Demokratik Sol Parti CHP’nin aday ilan ettiği yerlere yöneldi. Henüz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday bulamayan parti ilçelerde dışarıda kalan isimleri markaja aldı.
 
İLK SONUÇ GELDİ
Parti, ilk olarak Torbalı’da hummalı bir çalışma yaptı. CHP’den aday adayı olan Dr. İbrahim Öz ile bağlantıya geçilirken görüşmeler sonlandı. Öz’ün yarın yapılacak toplantı ile aday ilan edileceği öğrenildi. Torbalı’da uzun yıllardır hastanede görev yapan Öz ile birlikte 400 kişi CHP’den istifa ederek DSP’ye geçecek. Torbalı gibi hareketlenmenin yaşandığı başka bir ilçe de Güzelbahçe oldu. Güzelbahçe’de CHP’nin mevcut Başkan Mustafa İnce ile devam etmesinin ardından eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran isyan etmişti. Avkıran’a kanca atan DSP amacına ulaştı. Tıpkı Öz gibi Avkıran’ın da partiden aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.


 
ÖZEL EKİP ÇALIŞIYOR
Özellikle sosyal demokrat yapıların hakim olduğu il ve ilçelerde nabız yoklayan DSP, İzmir için özel bir çalışma içine girdi. Genel Başkan Masum Türker, Genel Başkan Yardımcıları eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve Avukat Onur İste’yi özel olarak görevlendirdi. DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı eski Baro Başkanı Muhammer Aydın’ın da hukuki destek verdiği ekip ilçe ilçe çalışıyor. Bulundukları yerde sevilen, tanınan ve kazanma ihtimali yüksek isimlerin durumunu görüşüyor. İzmir İl Başkanı Selçuk Karakülçe’nin de sürekli bilgi aldığı yapılanma hukuki sorunları aşmaya çalışıyor.

ERGÜL: ADAY OLAMAZLAR
DSP cephesi ‘küskünlerin’ aday olabileceğini savunurken, CHP İzmir Eski Milletvekili Avukat Sabri Ergül bu fikre karşı çıktı. Ergül, “Bir yerde isim ilan edilmişse oradaki diğer aday adayları hiçbir partiden aday olamazlar. Ancak partilerinden istifa edip bağımsız aday olabilirler. Aday belli olmadan istifa etmeleri gerekiyor. Parti Meclisi ve MYK gündemine gelen, orada değerlendirilen bir kişi aday ilan edilmese bile parti üst yönetiminde değerlendirildiği için merkez yoklamasına girmiş olur ve kanun başka partiden aday olmasına yasak getirir” diye konuştu.

KANUN NE DİYOR?
Partileri tarafından aday gösterilmeyen aday adaylarının önündeki en büyük engel 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu yer alıyor. Kanunun ilgili 40. Maddesi gereği bir siyasi partiden eğilim yoklamasına ya da merkez yoklamasına giren başka bir partiden aday olamıyor. Kişi partisinden istifa edip sadece bağımsız üye olabiliyor. Kanunun ilgili maddesinde ise, “Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasi partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz.  Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz” ifadelerine yer veriliyor. CHP’de Parti Meclisi’nin gündemine gelen aday adaylarının ‘merkez yoklaması’ süreci tamamlandığı için başka partiden aday olamayacakları dile getirilirken AK Parti’de aday adaylarının genel merkezde değerlendirmeye henüz girmemiş olmaları başka partiye gidebilecekleri anlamına geliyor.
 
SORUNU AŞTIK
Torbalı’da partisi tarafından aday gösterilmeyen ve DSP’ye geçen Dr. İbrahim Öz, hukuki bir sorunun bulunmadığını ifade etti. Öz, “Eğer 9 Şubat’tan önce başvuru yapmasaydık sorun olurdu. Yetkili kurullar ve hukukçuların elinde belgeler var. Aday adayı olan fakat aday olamayan bir kişi bu tarihe kadar başka partiden başvuru yapabiliyor. Torbalı’da çok güzel bir katılım töreni gerçekleştirilecek” dedi. 


 
HERKES İSTİYOR
Güzelbahçe eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran da, “Kriterlere uyuyoruz. Biz Yüksek Seçim Kurulu’na görüş sorduk. Şubat’ın 17’sine kadar bu durum geçerli... Bir şekilde Güzelbahçe’nin boynunu bükük bırakmayacağız. Binlerce seçmen beni destekliyor.  Kararımızı kesinleştirmedik. Diğer partilerden de teklif geldi. Osman Pamukoğlu’nun partisi Hepar, Demokrat Parti ve İşçi Partisi istiyor. Hatta aday açıklamalarından sonra AK Parti’nin üst düzey temsilcileri de arıyor. Şu anda net kararımızı vermedik.Ben burada yıllarca belediye başkanı yaptım her kesimden talep alıyorum. Herkes beni istiyor. Vatandaşlarımızı kesinlikle mağdur etmeyeceğiz” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 27 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Çuvaldız 16 Şubat 2014 Pazar 13:09

Ertan Avkıran taraftarları, itibar yaşayan insana iade edilmez o itibarını kendi kazanır.Seçimi kaybedince itibarı ne olacak düşündünüz mü?

Yorumu oyla      11      5  
Lombak 23 Ocak 2014 Perşembe 10:19

Yav MUHASEBE kardeşim Avkıran başkan olursa zarar mı göreceksin? Anlamadım. Halk bu adamı istiyor. Adam da tekrar aday olmaya talip. İstekli, hizmete hazır, çalışkan. Anlamadık ki, bir zararın olacak, ya da kuyruk acın var herhalde. Güzelbahçe seçmeni küçük hesaplarla veya dış ilçelerden devşirme belediye çalışanlarının telaşıyla uğraşmaz. Hizmete bakar. Her parti hata yapar. Üzülme. Her şey güzel olacak.

Yorumu oyla      17      5  
izmirli 22 Ocak 2014 Çarşamba 23:18

sayın avkıranın kişiliği ve başarısı ortadadır.neyazık ki chp yanlış bir karar vermiştir.en azından aday gösterilerek iade-i itibar yapılmalıydı.ama klasik chp işte.böyle yapa yapa tabanını kaybediyor.sayın avkıran biz sizi biliyor ve destekliyoruz.chp dışında hangi partiden aday yapılırsanız yapılın(tercihiniz ak parti olsun derim)bizler arkanızdayız.saygılar.

Yorumu oyla      16      5  
22 Ocak 2014 Çarşamba 23:12

herşey yakışır başkanımaaa büyük başkann

Yorumu oyla      16      7  
MUHASEBE 22 Ocak 2014 Çarşamba 21:13

Beledıye Baskanlığı Saltanatlık Degıldır,Olabılır Halk Bır Kımseyı Isteyebılır Ancak Icınde Gonul Verdıgın Sıyası Partının Yetkılılerı Senı Aday Gostermedı Dıye Baska Bır Partı Ile Flort Etmenın Ahlakı Yapısı Yoktur,Gelırsınız Mevcut Adayla Calısır Ve Halkın Gonlun de Daha Fazla Taht Kurarsınız Yok Aday Olmadım Baska Partıye Geceyım Dersenız Bu Koltukculuk Olur... Bayrak Daıma Elden Ele Tasınmalı... Yanlıs Sevgılı Aday Olamayan Kısıler Yanlış... Chp Olarak Yakısmaz... Koltuk Sevdalısı Olmayın...

Yorumu oyla      15      14  
Lombak 22 Ocak 2014 Çarşamba 15:31

Partisinin neferi nedir yav? Mustafa İnce DYPli. Ertan Avkıran 1966'dan beri CHPli. Sen bir DYPliyi Ertan Avkıran'a tercih edersen, Güzelbahçe seçmeni doğal olarak feryat eder. Ertan Başkan'da gereğini yapar.

Yorumu oyla      23      8  
ERHAN ACAR 22 Ocak 2014 Çarşamba 14:51

ERTAN BAŞKAN HADİ GEL AK PARTİYE BAK SAĞCI SOLCU LİBERAL MARJİNAL HEP SENİ DESTEKLEDİK BABA DEDİK ABİ DEDİK AMCA DEDİK YERİ GELDİ KAPINI AYAĞIMIZLA AÇTI ELİMİZ CEBİMİZDE GELDİK ODANA BÜYÜK BAŞKAN HADİ GEL AK PARTİYE

Yorumu oyla      14      12  
YÖRÜK EFE 22 Ocak 2014 Çarşamba 13:28

ADAYLAR KİM OLURSA OLSUN PARTİ VS KİM OLURSA OLSUN PARTİYİ VE KİŞİLERDENSE ŞU İÇİNDE DAHA BİR HASTANESİ BİLE OLMAYAN EN YAKIN SAĞLIK MERKEZİNİN ONLARCA KİLOMETRE OTESİNDE OLAN ATATÜRK MAHALELSİNDE KALP KİRİZİ GEÇİREN BİR HASTANIN DAHA YALI KAHVELERİ GEMEDEN CANINI VERDİĞİ BİR İLÇDE ABEYLER BIRAKIN BİRBİR KAFASINDA ŞİŞE KIRANLARI BİZ GÜZELBAHÖÇEMİZİ TARTIŞALIM KİM HİZMET VERECEK KİM YAPR GÜZELBAHÇEMİZE ÜNVERSİET LİSE DEVLET OKULALRI HASTANE VS VS NASIL YAPABİLİİRİZ BUNLARI TARTIŞALIM BEYLER BİZE NE KAYIKÇI KAVGASINDA "EĞER GERÇEKTEN GÜZELBAHÇELİYSEK GERÇEKTEN SEVİYOSAK" BUNLARI TARTIŞALIM ARKADAŞLAR NE OLUR

Yorumu oyla      20      5  
Lombak 22 Ocak 2014 Çarşamba 13:21

Ertan Avkıran'ın başka bir partiden aday olmasında da hukuki bir engel yoktur. Bazıları mantık süsüne büründürülmüş hukuk dışı yorumlar getirmeye çalışmaktadır. Onlar seçmenin aklını çekmeye yöneliktir. Seçmenler aday tercihlerinin arkasında dursunlar ve gökden zembille indirilenlerin suratına şamarı yapıştırsınlar. Dileğim budur.

Yorumu oyla      25      7  
Lombak 22 Ocak 2014 Çarşamba 13:18

Sayın yorumcular, AKP iktidarının fırtına gibi estiği 2008-2009'da Güzelbahçe'de bir savcı operasyon yapıyordu. Nerede? Türkiye'de özel bir Başkan sayesinde oyları rekor seviyesinde(%80-85) bulunan CHPli Güzelbahçe Belediyesinde. Dinlemeler, suçlamalar. Sonuç hiç. Ve boşuna içeride yatırılan bir başkan. Onun başarısını hazmedemeyen bir Büyükşehir Belediye Başkanı. O belediye başkanı ki, kendi ilçe belediye başkanı hakkındaki dosyaları bizzat dönemin başsavcısına teslim etmiş. Peki sonuç? Ertan Avkıran suçsuz. Bu durumda Ertan Avkıran'ın mı yoksa Aziz Kocaoğlu'nun mu aday olmaması gerekiyordu?

Yorumu oyla      21      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altay’a Taşer morali: 'Hedef İzmir'den en az 2 takım!'
MHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Taşer ve MHP Buca Başkan ...
AK Parti Balçova’da Özcan coşkusu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım tarafından Balçova ...
AK Parti İzmir’de sevinç ve isyan bir arada!
27 adayın belli olmasının ardından sevinç ve isyan bir arada yaşanıyor.
 
Bayraklı’da ‘Sarı’ mitingi: Teşkilat tek yürek!
AK Parti Genel Merkezi tarafından ilçe belediye başkan adayları açıklanırken, ...
MHP’li Karataş: Açıkladıkça parçalanıyorlar!
MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş, “sandık organizasyonları ile ilgili ...
Saygılı bombaladı: Yoksul kutusuna makarna koyarken...
Egedesonsöz’e özel açıklamalarda bulunan CHP PM Üyesi, hükümete sert eleştirilerde ...
 
Aliağa aday adayı Eroğlu’ndan pazar esnafına ziyaret
CHP Aliağa Belediye Başkan Aday Adayı Barış Eroğlu, çalışmalarına hız ...
Saadet Partisi İzmir adayı Özüdoğru’ya A’dan Z’ye!
Saadet Partisi İzmir adayı Özüdoğru, Gönül Soyoğul’a konuştu. Özüdoğru ...
TMMOB tarafını açıkladı: Demokratik kent yönetimi!
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu yazılı bir açıklama yaparak aday belirleme ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva