HABERLER>TARIM
7 Mayıs 2017 Pazar - 11:29

Domates fiyatları ne zaman düşecek?

Manisa'daki domates üreticileri, zam şampiyonu domatesin fiyatlarındaki yükselişte sert geçen kış mevsiminin etkili olduğunu söyledi. Üreticiler, tarla domatesinin çıkması ile fiyatların inişe ineceğini söyledi.

Domates fiyatları ne zaman düşecek?

Kış koşullarından dolayı seraların yeterince ısıtılamadığını ve domatesin piyasada az olduğunu söyleyen, topraksız serada domates yetiştiren bir firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, tarla domatesi çıkana kadar fiyatların düşmesini beklemediğini söyledi.

Manisa jeotermal kaynaklarının zenginliği nedeniyle, seracılık yapmak isteyenlerin yeni merkezi oldu. Manisa'nın Salihli ilçesi ve Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde topraksız tarımla domates üretimi yapan Bostan Tarım, jeotermal kaynakları kullanarak, jeotermal seracılıkta ilk 3 firma arasına girdi. Topraksız tarımla yıllık yaklaşık 10 bin ton domates üretimi yapan firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, üretimlerinin yüzde 60'ını ihraç ettiklerini anlattı.

SERACILIK JEOTERMAL BÖLGELERE KAYIYOR
Topraksız tarımla raf ömrü uzun, lezzetli ve istenilen domatesi yetiştirdiklerini kaydeden Mete, Türkiye'de de topraksız tarımın giderek arttığını anlattı. Mete, şöyle dedi:

"Türkiye'de seracılık Antalya bölgesiyle başlamıştır. Ama Antalya bölgesinde üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üreticiler, jeotermal seracılığın yapılabileceği, Türkiye'de jeotermal kaynakların fazla olduğu bölgelere yöneliyor. Jeotermal seralarda ısıtma maliyetini oldukça düşürüyor. Seracılık Antalya bölgesinden jeotermal kaynakların olduğu bölgeler kayıyor. Hem bölgenin ekonomisine hem de ülkenin ekonomisine topraksız tarımla katkı sağlıyoruz."

SERT GEÇEN KIŞ FİYATLARI YÜKSELTTİ
Son günlerde, zam şampiyonu olmasından dolayı gözlerin domatese çevrildiğini dile getiren firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, fiyatlardaki yüksekliğin üreticiden kaynaklanmadığını, sert geçen kışın etkisi olduğunu söyledi. Mete, "Domates fiyatlarının yüksek seyretmesi bizim elimizde olan bir şey değil. Tamamen iklimsel bir olay. Ocak ayında dünyada ve Türkiye'de soğukların fazla olmasından, ısıtmaların yetersiz kalmasından dolayı meyvelerde döllenme sayısı düşük kaldı. Arıların çalışmamasından dolayı, en az dört döllenmenin olmamasından biz ve dünyada rekabet halinde olduğumuz İspanya ile Hollanda'daki üreticiler de dahil domates piyasası yükseldi. Bizim açımızdan iyi oldu. En azında 4 aylık zararımızı önümüzdeki 1-2 ay içinde karşılamış olacağız. Şu anda bizden çıkış fiyatları 5 lira ile 5.30 lira civarında. Bu market raflarında tüketiciye ulaşınca 8-9-10 liraya çıkıyor" dedi.

"ŞU ANA KADAR PARA KAZANAMADIK"
Savaş Mete, maliyetlerin yükselmesinin etkisiyle domatesin kilosu 8-9 lira olunca dikkat çektiğini ancak üretici olarak para kazanmadıklarını belirterek, "Dolar piyasası yüksek. Biz hammaddeyi yurt dışından dolarla getiriyoruz. Doların yükseldiği dönemlerde bizim hammadde maliyetlerin oldukça yükseliyor. Ama dolar düştüğünde hammadde maliyetlerimiz düşmüyor" diye konuştu.

"TARLA DOMATESİ ÇIKINCA FİYATLAR DÜŞER"
Fiyatlarda hemen düşüş olmayacağını Balkan ülkelerine ihracatın devam ettiğini dile getiren Savaş Mete, tarla domatesi çıkınca fiyatlarda esneme olacağını belirtti. Mete, "Domatesin en fazla tüketildiği dönemdeyiz. Üretimin az olması dolayısıyla fiyatları aşağı çekilmeyecek. Domates tüketimi diğer ülkelerde de artıyor. Balkan ülkelerine ihracatımız devam ediyor. İhracatın devam etmesiyle fiyatların çok fazla düşeceği kanaatinde değilim. Fiyatlar temmuz ayında yerli domatesin çıktığı dönemde düşecektir. Topraklı tarım yapan çiftçiler domatesini çıkarttığında domatesin fiyatı biraz daha aşağı gelecektir" dedi.

"RUSYA'YA BİZİM DOMATESİMİZ GİRİYOR"
Mart ayında Avrupa ülkelerinin domates ihracatını sınırlandırmaya başladığını kaydeden Mete, Ukrayna, Moldovya, Belarus'a ihracat yapıyoruz. Rusya 'ihracat kapısını açmıyoruz' dese de bizim domatesimizden başka domates girmiyor Rusya'ya. Belarus üzerinden değişik yollarla gönderiliyor" diye konuştu.

DÖLLENMEYİ ARILAR YAPIYOR
Üretim Müdürü Ozan Sevinç ise 252 dönüm topraksız tarım serasında üretim yaptıklarını belirterek, salkım domates ve şeker domates ürettiklerini ifade etti. Toprağın tüm değerlerini taşıyan Hindistan cevizi lifi ve chıps'ı içeren cocopeatta ile üretim yaptıklarını anlatan Sevinç, şunları ekledi:

"Domatesimiz tamamen doğaldır, katkı ürünü bulunmuyor. Döllenme arılar sayesinde yapılır. Topraksız serada 60-70 günde hasat alınır. Topraklarda genel anlamda bir kirlenme var. Dünya yavaş yavaş bu kirlenmeden kurtulmak ve verimsiz arazileri değerlendirmek için topraksız tarıma yöneliyor. Ülkemizde verim anlamında düşüş yaşandı. Topraksız tarımda verim oldukça yüksek, bu ürünler topraksız seralarda daha kolay yetişiyor." (DHA)

 
Altay'da hakem atamasına itiraz
 
Eğitim-Bir-Sen İzmir: Memura siyaset ve grev yasağı kalkmalı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de o sektör hızla yayılıyor: Aylık kazancı şaşırtıyor!
Urla İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçe ekonomisine büyük ...
Domateste rekolte düştü, İzmir'de fiyatlar uçtu!
İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'daki hallerde türüne göre kilogramı ...
Olivtech Fuarı ile zeytincinin yüzü gülecek
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Gurme İzmir'de 'organik pamuk' zirvesi!
GURME İzmir- 8. Ekoloji İzmir Organik Ürünler Fuarı’nda organik pamuğun hedefleri tartışıldı.
Üreticiler İzmir'den sofralık zeytine prim istendi
Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün zirvesine ev sahipliği yapan 7. Olivtech ...
Doğanın mucizeleri Gurme İzmir’de!
Gurme İzmir başlığı altında birleşen Ekoloji ve Olivtech fuarları bu yıl ...
 
Zeytin dünyası İzmir’de buluşuyor: 2 fuar birden
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZFAŞ Genel Müdürlüğü tarafından organize ...
Eriğin kilogramı 10 liraya düştü
Mersin'in Silifke ilçesinde mart ayı başlarında kilogramı 300 liraya kadar ...
Egeli hububatçılardan ‘Tarım 4.0’ çağrısı
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva