HABERLER>EKONOMİ
19 Aralık 2018 Çarşamba - 08:29

Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar

Dolar kuru, FED'in faiz kararı öncesinde dalgalanmasına devam ediyor. Küresel piyasalardaki endişeler nedeniyle dolar değer kaybetmesine rağmen, Fırat'ın doğusundaki operasyonu ve Türkiye ABD ilişkilerini izleyen piyasalarda TL dün sınırlı da olsa negatif ayrışmıştı ancak gece ABD senatosundan gelen patriot füzelerinin Türkiye'ye satışına onay çıkmasının ardından dolar/TL sığ piyasada gerileyerek 5.33'lü seviyelere indi

Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar

Dolar kuru, Merkez Bankası'nın faizleri geçen hafta sabit tutması ardından dalgalanmasının ardından geçen günlerde gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde gözlenen değer kaybına paralel yönünü yukarı çevirse de dün sınırlı gerilemişti.

Bankacılar FED'in faiz kararı öncesi küresel piyasalardaki sert satış baskısının bugün itibarıyla biraz azaldığını bunun Türkiye piyasalarında da hissedildiğini belirtirken, küresel ekonominin yavaşlayacağına ilişkin artan endişeler nedeniyle dolar Fed toplantısı öncesinde baskı altında.

Fed'in küresel büyümeye yönelik artan riskler karşısında para politikasını sıkılaştırma döngüsüne yakında ara vermesi ve 3 senedir sürdürdüğü faiz arttırımlarında frene basması bekleniyor. 

Goldman Sachs'a göre dolar, Fed yetkililerinin 2019 faiz artırımlarına ilişkin medyan tahmini 2'ye düşmek yerine 3'te kalırsa G – 10 paraları karşısında yılın sonuna doğru yeni zirveler görebilir.

Dolar/TL dün 5.38 seviyesinden güne başladıktan sonra 5.3323'e kadar geriledi ve kapanışı 5.34'lerden yaptı.

PATRİOT HABERİYLE DOLAR DÜŞTÜ
Türkiye piyasalarında ise Suriye'de ABD askerlerinin de yer aldığı Fırat'ın doğusuna yönelik planlanan operasyonun piyasalarda bir risk unsuru olarak izleniyor ve TL diğer para birimlerine göre sınırlı da olsa negatif ayrışıyor. Piyasalar Fırat'ın doğusuyla ilgili gelişmeleri izlerken, ABD'den gelen Patriot haberiyle TL, gece sığ piyasada değer kazandı. 

ABD ile gerilen ilişkilerin Rahip Brunson davasında çıkan tahliyeyle birlikte normalleşmeye başlamasının ardından, senatonun Türkiye'ye S-400 muadili olarak gösterilen Patriot satışına onay vermesi ilişkilerin iyileşmeye başladığına dair sinyalleri güçlendirerek olumlu hava yaratıyor.

Tahvil ve bono piyasasında ise iç borçlanmanın bireysel yatırımcılara ve TL dışı yatırım araçlarıyla çeşitlendiriliyor olmasının finansal kesimden yapılan borçlanma rasyolarına etkisi yakından izleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bireysel yatırımcılara yönelik altın, euro ve dolar cinsi tahvil ve sukuk ihraçlarında talep toplamaya başlamıştı.

Hazine'nin mevcut borçlanma yapısında Ekim 2018 itibarıyla 589.8 milyar TL tutarındaki iç borç stokunun 589.6 milyar TL'lik kısmı, yani neredeyse tamamı hala TL cinsinden. Hazine'nin 2018 Ekim ayı sonu itibarıyla iç borç stoku içerisinde sadece 42 milyon euro karşılığı döviz borçlanması bulunuyor.

Piyasalarda süreç yakından izlenirken genel beklenti  Hazine'nin iç borçlanmasında döviz payının sınırlı kalmaya devam edeceği yönünde. Mevduata göre vergi avantajı olan tahvilin bireysel yatırımcılar tarafından ne kadar tercih edileceği ise döviz borçlanmanın piyasaya etkisini belirleyecek. (Habertürk)

 
Yer: İzmir... Her şey bir anda oldu
 
Beyaz Saray'dan FETÖ elebaşı için açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir bankadan daha faiz indirim kararı
Halkbank, müşterisi olan firmalardan konut alacaklara yüzde 0.98 faiz ile kredi kullandıracak.
DSİ Müdürü açıkladı: İzmir 2040'a kadar rahat!
DSİ Müdürü Mevlüt Aydın, İzmir'in 2040 yılına kadar içme suyu problemi ...
Balıkçılara destek ödemeleri başladı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılı desteklemeleri kapsamında ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL yeni güne 5.3858 seviyesinden başladı. Geçtiğimiz hafta 5.42 ...
Eylül ayı işsizlik rakamları açıklandı
TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı. 2018'in eylül ayında işsizlik 0,8 ...
Bakan Albayrak'tan bütçe mesajı
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Haziran’da gerçekleşen seçimlere rağmen, ...
 
DTO Şube Başkanı Öztürk: İzmir 1 milyon turisti görecek
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk'ün ...
Kritik işsizlik rakamları açıklandı!
TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı. 2018'in eylül ayında işsizlik 0,8 ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL yeni haftaya 5.3751 TL seviyesinden başladı. Kur geçtiğimiz hafta ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva