HABERLER>GÜNCEL
4 Mayıs 2015 Pazartesi - 12:05

Diyanet İşleri Başkanı’ndan Demirtaş’a yanıt: Üzüntülü…

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı isim vermeden eleştiren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Üzüntülü günler geçiriyorum. Şahsım, kurumum, ülkem, gönül coğrafyam adına" dedi...

Diyanet İşleri Başkanı’ndan Demirtaş’a yanıt: Üzüntülü…

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ilmi hikmeti ve marifeti yerleştirememekten kaynaklanan ciddi bir bilgi ve düşünce krizi içinde olunduğunu ifade etti.
 
Görmez, isim vermeden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Diyanet'i kaldıracağız, inanç hizmetleri başkanlığı kuracağız" sözlerini eleştirerek, "Daha hutbe ile namazın, namaz ile duanın farkını bilmeyen insanlar, hem de bu medeniyetin ve bu toprakların çocukları, bütün tartışmalarını din ve Diyanet üzerinden yürütebiliyorlar" dedi.
 
Görmez, Uluslararası Vuslat Derneği'nce düzenlenen "Ufuktaki Yeni Türkiye Sempozyumu"nun kapanışında yaptığı konuşmada, bazı kimselerin din ve Diyanet üzerinden tartışma yürüttüğünü, bu insanlar ilkokul seviyesinde din bilgisine sahip olsalar duruma yanmayacağını söyledi.
 
"Daha hutbe ile namazın, namaz ile duanın farkını bilmeyen insanlar, hem de bu medeniyetin ve bu toprakların çocukları bütün tartışmalarını din ve diyanet üzerinden yürütebiliyorlar. Ne kadar üzücü. Ama o da bizim eksikliğimiz. Bizim kızmaya öfkelenmeye hiç hakkımız yok. Biz sadece bu topraklarda, bu kadar öğretilmiş cehaleti nasıl yayabildik. Bu kadar bu literatürden, bu kelimelerden bu kavramlardan kendi çocuklarımızı, kendi insanlarımızı hatta kendi yöneticilerimizi nasıl mahrum bıraktık bunun üzerinde düşünmeliyiz" ifadelerine yer verdi.
 
"DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINI UNUTUYORLAR"
Kendisinin son günlerde üzüntülü günler geçirdiğini anlatan Görmez, "Şahsım, kurumum, ülkem, gönül coğrafyam adına. Çünkü herkes bugünlerde konuşurken, öyle ara dönemlerde devletin bir sopası haline getirilmek istenen Diyanet'ten bahsediyor. Yoksa son yıllarda bütün gönül coğrafyamızı kuşatan Rusya'nın içerisindeki 30 milyon Müslüman'la buluşan, Türk Cumhuriyetlerinde Kafkaslar'da, Baltık Cumhuriyetlerinde, Balkanlardaki bütün Müslümanların müessesesi haline gelen Diyanet İşleri Başkanlığı'nı unutuyorlar. Doğrusu bunu dikkate almıyorlar. Belki de öfke biraz bundan dolayı" sözlerine yer verdi.
 
Görmez, yüzyıl sonra dünyanın her bölgesinde kendisini yetim kabul etmiş, azınlık kalmış Müslüman kardeşleriyle ilişkiler kurduklarını, okullar ve camiler yaptıklarını aktararak, gecikmişliğin farkında olduklarını vatandaşların yardım ve himmetiyle de bu eksikliği hızla gidereceklerini kaydetti.
 
"BİR CEHALET DÖNEMİ YAŞIYORUZ"
Avrupa Birliği tartışmaları için yargı ve temel haklar faslında bulunduğunu ve orada Türkiye'yi taşımaktan sorumlu olan büyükelçi ile arasında geçen bir diyaloğu anlatan Görmez, "Kur'anda bulunan hadisler üzerinden İslam tartışmasına cüret eden bir cehalet dönemi yaşıyoruz. Yahut peygamberimizin ayetleri üzerinden İslam tartışması yapan cehalet örneklerine şahitlik ediyoruz" diye konuştu.
 
Sorunun öğretilmiş bir cehalet olduğunu belirten Görmez, şunları belirtti:
"Bugün yaşadığımız sorun Şam, Bağdat diyarında, Kahire'de, Yemen'de Müslümanların hikmetten uzaklaştıkları için İslam'ı tatbik edilemeyen bir hükümler manzumesine indirgemesinden kaynaklanmıştır. Bugün ilmi hikmeti ve mağrifeti yerleştirememekten kaynaklanan ciddi bir bilgi ve düşünce krizi içinde olduğumuzu ifade etmek isterim. İster Vuslat Platformu olsun, ister Usul Platformu olsun dünyada ve ülkemizde İslam medeniyetinin yeniden inşası üzerinde duracaksak o zaman öncelikle ilim, hikmet ve marifet. Bu üç kavramın nasıl birleştiririz bu öğretilmiş cehaleti nasıl ortadan kaldırırız hep birlikte üzerinde durmamız gerekiyor.
 
'Ey iman edenler siz yer yüzünde adaleti ayakta tutacaksınız ve bu adaletinizle de bütün insanlara örnek olacaksınız. siz dünyanızda adaleti ayakta tutacaksınız ve örnek olacaksınız'. Müslümanlar bununla mükellef. Ama teorik olarak bile biz adalet mefkuremizi kaybettik. Teorik olarak dahi adalet mefkuremizi yeniden ayağa kaldırmak mecburiyetimiz var." (a.a)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yaşar Hikmet 4 Mayıs 2015 Pazartesi 14:51

Asla Demirtaş'ın savunucusu falan değilim. Ancak, Sayın Görmez'in de durup düşünmesi gerek. Üzerine vazife olmayan işleri yapmaktan, üzerine vazife hatta boynuna borç olan işleri yapmaya sıra gelmiyor, vakit kalmıyorsa; üstüne üstlük; Diyanet İşleri tamamen hükümetin güdümüne girmiş, siyasileşmiş, özelleşmiş algısını oluşturuyorsa, birileri de çıkıp eleştirecektir illa ki. :(

Yorumu oyla      13      5  
HAKKI TURAN 4 Mayıs 2015 Pazartesi 14:34

Ey iman edenler siz yer yüzünde adaleti ayakta tutacaksınız ve bu adaletinizle de bütün insanlara örnek olacaksınız. siz dünyanızda adaleti ayakta tutacaksınız ve örnek olacaksınız'. Müslümanlar bununla mükellef. Ama teorik olarak bile biz adalet mefkuremizi kaybettik. Teorik olarak dahi adalet mefkuremizi yeniden ayağa kaldırmak mecburiyetimiz var." ----------------------------------- DOĞRU DOĞRUDA ADALERMI BIRAKTILAR BU ÜLKEDE HOCAMMMMM

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Üniversitesi'nde 2. Bisiklet Sempozyumu heyecanı
Ege Üniversitesi tarafından trafik haftası kapsamında İzmir Büyükşehir ...
İzmirli inşaat mühendisleri yasta: ‘Efsane’ genel sekreter yaşamını yitirdi
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde uzun yıllar genel sekreterlik ...
İzmir’de dehşet gecesi! 2 noktaya kurşun yağmuru: 1 ölü, 12 yaralı
Konak ilçesinde, 2 ayrı adrese düzenlenen silahlı saldırıda 1 kişi öldü, 12 kişi yaralandı.
 
1 Mayıs'ta Taksim'e giren eylemcilere tutuklama
1 Mayıs'ta bariyerleri aşarak Taksim Meydanı'na giren Komünist Parti üyesi ...
51. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu skandalla bitti!
51. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ...
Dijital verileri koruyacak bina geliyor
Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, kamu kurum ve kuruluşlarının bilgisayar ...
 
İzmir'de köpek katliamı!
İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, 4 ...
Köyde dehşet gecesi: Eşini vurdu...
Edirne Keşan'da, psikolojik sorunları olduğu öne sürülen bir adam, uyuyan ...
İzmir anneler gününde kurabiye kokacak
İzmir'in en yeni festivali; İzmir kurabiye festivali başlıyor. 8-17 Mayıs ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva