HABERLER>EKONOMİ
25 Nisan 2018 Çarşamba - 12:26

DİSK'ten 1 Mayıs çağrısı: İzmir’i Gündoğdu’ya davet ediyoruz!

Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bu 1 Mayıs demokrasi özgürlük ve laik Türkiye’nin dönüm noktası olan 1 Mayıs’tır. Tüm hayır bileşenlerini bu 1 Mayıs’ta Gündoğdu Meydanına tek vücut olmaya davet ediyoruz” dedi. Sarı ayrıca 1 Mayıs programının içeriğine dair de bilgi verdi.

DİSK ten 1 Mayıs çağrısı: İzmir’i Gündoğdu’ya davet ediyoruz!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşecek 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı programına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kentin sokaklarında vatandaşlara 1 Mayıs bildirisi dağıtıklarını ifade eden Sarı, tüm İzmirlileri alana davet etti.

HAYIR BİLEŞENLERİNİ TEK VÜCUT OLMAYA DAVET EDİYORUZ
Sarı, “2018 yılının 1 Mayıs’ına DİSK olarak bütün gücümüzle hazırlanıyoruz. Sokaklarda işçilere, vatandaşlarımıza meydanlara gelinmesi için bildirilerimizi dağıtıyoruz. İşçileri, işsizleri, emeklileri, KHK mağdurlarını, taşeronda kadro alamayanları direnişteki tüm kesimleri 1 Mayıs’a davet ediyoruz. Çünkü bu 1 Mayıs’ı bugüne kadar görevleri yasaklanan ‘OHAL bizlere değil işçilere gelmiş’ diyenlerle birlikte sokakta olacağımız bir gün olarak görüyoruz. 15 Temmuz’u bahane ederek binlerce kamu işçisini mağdur edenler bu 1 Mayıs’ta buluşuyor. Bu 1 Mayıs demokrasi özgürlük ve laik Türkiye’nin dönüm noktası olan 1 Mayıs’tır. Tüm hayır bileşenlerini bu 1 Mayıs’ta Gündoğdu Meydanına tek vücut olmaya davet ediyoruz. DİSK olarak bugün Konak’ta yarın Karşıyaka çarşıda ve organize sanayi bölgelerinde 1 Mayıs bildirilerini dağıtmaya ve insanları alana davet etmeye devam edeceğiz” dedi.

PROGRAMDA NELER VAR?
Sarı ayrıca programa ilişkin bilgi verirken, “Saat 13:00’te Gündoğdu Meydanı’nda etkinliğimiz başlayacak. 14:00’te konuşmalar yapılacak. Daha sonra da Bandista müzik grubu türkülerle alanı coşturacak. Herkesi ezilenlerin sesini yükseltmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

1 MAYIS’IN TARİHÇESİ
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. 1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı. Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi. Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır

 
Şenol Güneş ve üç futbolcu ifadeye çağrıldı!
 
Ödemiş'te gökyüzü uçurtmalarla süslenecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de miniklerden rengarenk yarışma
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin, ilkokul öğrencilerine deniz ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar / TL faiz kararının açıklanacağı PPK öncesinde güne dünkü 4.0861 ...
Ramazan pidesi fiyatlarında sıcak gelişme
RAMAZAN pidesi bu yıl zamlı olarak sofralardaki yerini alacak. Geçen yıl ...
 
Tekel isyanı: İzmir'de kepenkler kapanacak!
Tekel bayileri, saat 22.00'den sonra alkollü içki satılmasını yasaklayan ...
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Büyük gün perşembe...
Yüzbinlerce işletme ile milyonlarca çalışanın kullandığı yemek kartlarından ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolarda geçtiğimiz gafta açıklanan erken seçim kararı ile birlikte 4 lira ...
 
Kritik adım atıldı... İzmir'e yeni havalimanı geliyor!
Çeşme/Alaçatı’yı daha da cazibe merkezi haline getirecek havalimanının ...
Bu kuyruk Midilli kuyruğu
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın hafta sonuyla birleşmesini ...
Ruslar tercihlerini değiştirdi! Artık Türkiye'ye onun için geliyorlar
Türk kaplıcalarına yabancıların ilgisi her geçen gün artarak sürüyor. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva