HABERLER>SAĞLIK
5 Nisan 2013 Cuma - 11:35

Dikkat! Tıp uyarıyor: Bahar kabus olmasın!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Bayındır, doğanın canlanmaya başladığı ilkbaharın alerjik yapıdaki insanlar için sıkıntı mevsimi olduğunu söyledi. Her dört kişiden birinde yaşamlarının bir döneminde alerjik hastalıklar görüldüğünü belirten Prof. Dr. Bayındır, “Anne veya babası alerjik olan kişide herhangi bir şeye karşı alerji gelişmesi riski yüzde 30, hem anne hem de babası alerjik olan kişilerde ise bu oran yüzde 50-60’a çıkıyor. Genetiğin yanında hava kirliliği, endüstriyel kimyasal maddeler, sigara dumanı ve enfeksiyon gibi faktörler de alerji gelişmesine katkıda bulunuyor” dedi.

Dikkat! Tıp uyarıyor: Bahar kabus olmasın!

İZMİR - Kent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bayındır, baharla birlikte pek çok kişinin gündemine giren 'alerji' konusuna dikkat çekti. Alerjinin “Benzer koşullarda başka insanlara zarar vermeyen maddelere karşı vücudun gösterdiği aşırı bir duyarlılıktır” olduğunu belirten Prof.Dr. Bayındır, “Güzel bahar günleri başlıyor, ne yazık ki bazı alerjik yapıdaki insanlarımız bu günleri biraz sıkıntılı geçirebilirler. Bir taraftan havaya karışan polenler diğer taraftan havaların ısınması, atmosfer basıncındaki değişiklikler ve havanın nem miktarındaki farklılıklar alerjik yapısı olanlarda hastalıkların ortaya çıkmasına yol açar” diye konuştu.
 
GENETİK MİRAS KADAR BAŞKA FAKTÖRLER DE ÖNEMLİ
Prof. Dr. Bayındır, alerjinin büyük ölçüde genetik olarak belirlendiğini, insanların yaklaşık yüzde 25’inde yaşamlarının bir döneminde alerjik hastalıklar görüldüğünü kaydetti. Anne veya babası alerjik olan kişilerde herhangi bir şeye karşı alerji gelişmesi riskinin yüzde 30 olduğunu, hem anne hem de babası alerjik olan kişilerde ise oranın yüzde 60’a kadar çıktığını belirten Prof.Dr. Bayındır şunları söyledi:  “Genetiğin yanında başka faktörler de alerji gelişmesine katkıda bulunur. Bunların başlıcaları hava kirliliği, endüstriyel kimyasal maddeler, sigara dumanı ve enfeksiyonlardır. Genel görüşe göre alerjik hastalıklar, karmaşık genetik faktörler ile çevresel faktörlerin etkileşimi sonucunda oluşmaktadır. İlkbaharda en sık görülen alerjik hastalıklar halk arasında bahar nezlesi veya saman nezlesi diye bilinen ‘alerjik rinit’ ve ‘alerjik astım’ dır. Alerjik rinitte ilk belirtiler çocuklukta veya gençlikte ortaya çıkar. Burunda ve genizde akıntı, tıkanıklık, kaşıntı, hapşırık, gözlerde sulanma ve kızarıklık tarzındadır. Yaşam kalitesini oldukça bozan bu rahatsızlık, polenlerin solunmasıyla ve gözlerle temas etmesiyle ortaya çıkar. Her polen alerjiye yol açmaz. Ülkemizde özellikle çayır polenleri, hububat polenleri ve yöreye göre çeşitli ağaç polenleri etkilidir. Her alerjik rinitli mutlaka astımlı olur diye bir kural yoktur, ancak alerjik rinitli kişilerde astımın ortaya çıkma riski normal popülasyona göre erkeklerde 4 kat, kadınlarda 6 kat daha fazladır. Astım, krizler halinde nefes darlığı, hava açlığı, öksürük, az miktarda yapışkan balgam çıkartma ve göğüste tıkanma hissi gibi belirtilerle seyreder. Polen alerjisi olan astımlı hastalar alerjik oldukları polenlerle karşılaştıklarında şikayetleri artar, Bu dönemlerde hastanın ilaç tedavisi tekrar gözden geçirilmelidir. Hasta başka bir yerde yaşamaya başlarsa yakınmaları azalır ancak bir süre sonra yeni bölgedeki yeni polenlere karşı da alerji gelişebilir.”

BUNLARA DİKKAT EDİN
Prof. Dr. Bayındır, alerjik solunum yolları hastalıkları olanların özellikle ilkbaharda dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıraladı:

- Doktora başvurarak alerjik solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu ve hastalığı kontrol altına alıcı ilaçlar kullanın, uygun bir yöntem ile mümkünse hangi polenlere karşı alerjik olduğunuzu öğrenin ve bilinçli bir şekilde korunmaya çalışın.
- Polenlerin en fazla olduğu sabah 05.00-10.00 arasında açık havada kalmamaya çalışın, zorunlu hallerde ağız ve burnunuzu kapatan maske kullanın.
- Polen zamanı açık havada spor yapmayın, ancak spordan da uzak kalmayın.
- Saçlar toz tuttuğu için her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın.
- Polen saatlerinde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun evinizi öğleden sonra havalandırın.
- Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi irritanlara maruz kaldığınızda şikayetlerinizin artacağını unutmayın.
- Çamaşırlarınızı dışarıda kurutmayın.
- Seyehatlerinizi polen miktarının nisbeten az olduğu deniz kıyısı yerlere yapın.
- Evinizde ve işyerinizde varsa klima filtresini sık yıkayın veya değiştirin, araba alacaksanız polen filtreli olanları tercih edin.
- Evde tüylü hayvan ve bitki bulundurmayın, bitki yetiştirmekten vazgeçemiyorsanız renkli süs bitkilerini tercih edin.
- Kaloriferli evlerdeki kuru hava alerjik rinit ve astımın kötüleşmesine neden olabileceği için mümkün olduğu kadar ev havasını nemli tutmaya çalışın.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanserde ürküten tablo
Dünyada her 2 dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle yaşamını ...
İzmir’de obeziteyle mücadele: Eşofmanlı mesai!
Bir buçuk ay önce atanan İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç.Dr.Mustafa Tözün ...
Sağlıkçılardan haklı isyan: ‘Şiddete karşı’ 1 gün iş yok!
İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, hasta yakınının ...
 
‘İyilik polisleri’ne Kâtip Çelebi’den tedavi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ...
İzmir Üniversitesi'ne 'estetik' onur
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Amerika’nın en prestijli derneklerinden ...
Kemalpaşa'nın kalbi artık güvende
İzmir Kemalpaşa Devlet Hastanesi’nde hizmet vermeye başlayan ‘ekokardiyografi’ ...
 
Erkeklerde bağırsak kanseri artıyor
İngiltere'de yapılan bir araştırma erkeklerde kalın bağırsak kanseri vakalarının ...
İzmir acil aramalarda İngiltere'yi örnek alacak
İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı Sofuoğlu: ''Acil durumda hangi numara aranırsa ...
‘Kepek’ etkisi! Yeni ekmekler nasıl olacak?
Normal ekmekteki kepek oranı en az yüzde 7,02, en çok yüzde 8,71 olacak. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva