HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
7 Haziran 2014 Cumartesi - 15:26

Dido: Bir İzmir romanı!

Anne tarafından Türk, baba tarafından Rum bir tarihçi ve yazar Efe Moral. İzmir'in 'muhteşem' yıllarını hep merak etmiş ve dede ve ninesinin öyküsünü bu tarihle harmanlamış. Artemis Yayınları'ndan çıkan Dido, alt başlığında da yazdığı gibi bir İzmir romanı. Ama bu romanda İzmir'in kimin yaktığı yok. Efe Moral, "Kenti kimin yaktığı resmi tarihin derdi. Benim derdim deniz ile yangın arasında kalmış bir annenin, kızına bir asker tarafından yıkıntılar arasında tecavüz edilirken hissettikleri. Bu sadece ve sadece bir insan hikayesi" diyor.

Dido: Bir İzmir romanı!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - İzmirli hem Yunan hem Türk tarihçi oturup kentin 100 yıl öncesinde geçen bir aşk öyküsü yazarsa ortaya ne çıkar? 'Dido-Bir İzmir Romanı', Efe Moral'ın Türkçe'deki ilk kitabı. Artemis Yayınları'ndan çıkan kitap, İskenderiye'den Rodos'a, oradan İzmir Yangını'na savrulan bir dönemde geçen büyük aşkın hikayesi…



Efe Moral, 'akademisyenlik yapmayan bir akademisyen' olarak tanımlıyor kentini. Ailesinin kökenleri Mısır İskenderiye'ye ve Yunanistan'a uzanıyor. Sonunda yollar İzmir'de kesişiyor. Anne tarafından Türk olan Moral'ın babası ise Anadolu'nun 'gizli' Rumlarından. Bu toprakları terketmemek için kimliklerinden bile vazgeçenlerden...

Efe Moral bir tarihçi ama Dido bir tarih romanı değil… Hikayesi olan bir roman. Moral, tarihi bir arka fon olarak kullanan bir aşk romanı yazmamış. Dedesi ve ninesinin öyküsünden esinlenerek büyük bir aşkı tarihle yoğurmuş, hem de İzmir'in olağanüstü bir döneminin tarihiyle; Büyük dünya savaşı ve İzmir'i karanlığa gömen o kötü yangınla.
Arkadaşım Mert İlkutluğ'un tanıştırdığı Efe Moral, romanında İzmir'in kimin yaktığının öyküsünün olmadığının altını çiziyor sohbetin başında: "Bu bir insan hikayesi… Sadece ve sadece bir insan hikayesi."

'İNSAN ETİ KOKUSUNDAN UYUYAMADIM'
Romanın başkahramanı Dido ve Niko'da İskenderiyeli ve Yunanistanlı babaannesi ve dedesinin izini takip etmiş Moral. Kendi deyimiyle onlara selam çakmış romanında. Roman 1908'den başlayıp 1980'e kadar uzanıyor. İzmir'in 20. yüzyıldaki ilk 50 yılının çok yoğun ve büyük bir dönüşüme denk geldiğini dile getiren Moral, o dönemi anlatmak için aylarca kaynakları araştırmış. İzmir tarihi ile ilgili kitaplardan kentte yaşayan levanten, Rum ve Yahudi ailelerin anılarına, İzmir Yangını nedeniyle açılan davaların tanıklıklarına kadar bir çok kaynağı okumuş. Moral, "İzmir Yangını'nı yazmak için insanların hissettiklerini yaşamanız lazım. Ben İzmir Yangını'nı yaşadım. Bu çok korkunç bir şey… Ben günlerce insan eti kokusundan uyuyamadım" diyor. Dönemin İzmir'in olumlu ve olumsuz yanlarıyla eşi benzeri bulunmayan bir şehir olduğunu vurgulayan Moral, o kozmopolit şehir kimliğinin yangın ile sona erdiğini işaret ediyor.
İzmir'in kimin tarafından yakıldığıyla ilgili o bitmek tükenmez tartışmaların anlamsızlığını da dile getiren Moral, şunları söylüyor: "İzmir'in kimin yaktığını bulmak resmi tarihin derdi. Benim öyle bir derdim yok. İzmir'in kimin ve nasıl yaktığını biliyoruz artık ama bunun artık önemi yok.  Benim anlatmak istediğim, deniz ile yangın arasında kalmış bir annenin, kızına bir asker tarafından yıkıntılar arasında tecavüz edilirken hissettikleri. O askerin hangi ordunun askeri olduğu önemli değil.  Benim derdim bu şehrin insanların yaşadıkları olayların sonunda hissettikleri, paylaştıkları veya paylaşamadıkları."

'HİKAYE HERŞEYDEN ÖNEMLİ'
Dido'nun 4 katmanlı bir kitap olduğunu belirten Moral, birinci katmanda üçüncü şahsın hikayeyi anlattığını, ikinci katmanda her bölüme serpiştirilmiş antik ve tarihi öykülerin bu toprakların kaderini ortaya serdiğini söylüyor. Üçüncü katmanın baş kahramanın gördüğü rüyalardan, dördüncü katmanın da baş kahramanın annesine yazdığı mektuplardan oluştuğunu belirtiyor Moral…



Moral, Türk romanıyla ilgili ciddi endişeleri olduğunu belirtiyor. Son dönemde içe dönen Türk romancılığının hikayeyi unuttuğunu, iç hesaplaşma ve konuşma balonları ile yazar hale geldiğini savunan Moral,  "Ben tarihçi, siyaset bilimci olmanın yanı sıra sinemayıcım. Benim için hikaye herşeyden önemli. Türk romanında hikayenin yok olmaya başladığını düşünüyorum. Bir Yaşar Kemal, Orhan Pamuk olmasa Türk romanının geleceğinden kaygı duyardım" diyor.

'İZMİR'DE RUM KÖKENLİ ÇOK AİLE VAR'
Efe Moral kendisinden bahsetmeyi sevmiyor ama aile tarihini anlatmaktan zevk alıyor. Moral, Anadolu'da kalabilmek için kimlikleri değiştirmek zorunda kalan Yunan bir ailenin üyesi. Moral, "Rumlar çok kapalı bir toplum. Kimse inancını ortada yaşamayı sevmez. O nedenle Rumlar kimliklerini değiştirdi. Bir çok kişi nüfuslarına müslüman yazdırdı. Size İzmir'de soyadlarını bildiğim 20-30 Rum kökenli aile söyleyebilirim. Benim annem Türk, babam tarafı Yunan. Babamın ailesi Türkiye'de kalmak için böyle bir yolu seçtiler. Halam ve babam tekrar kimliklerine döndü. Ancak 1960'ların gergin ortamında bana ve kardeşime Türk ismi verdiler. Bizim nüfus kağıdımızda her zaman hıristiyan yazdı."


Vaftiz adının ve aile soyadının olduğunu belirten Moral, Efe Moral ismini kullanmayı tercih ettiğini ifade ediyor. Moral, "Uzun yıllar Amerika'da yaşadım. Efe Moral ismi ile yaşadım. Çocukluğunuzda isminizi koyuyorlar ve o adla yaşıyorsunuz. Yunanistan'da hep Yunanca adımla hitap ederler. Bu garip bir şey... Bu, iki insan olmak gibi değil hiçkimse gibi olmak. Zaten Türkiyeli Rumlar hiçbir yere ait değiller" diyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Nisan 2016 Perşembe 17:41

İzmir'de gayrimüslimlerin yaşadığı tüm olumsuzluklar ayrıntılı bir şekilde anlatılılırken Yunan işgali döneminde Türklerin yaşadığı sıkıntılar üstünkörü anlatılmış, bir taraftan bakılmış sadece hatta bu dönemden övgü ile bahsedilmiş zamam zaman

Yorumu oyla      11      5  
şz 7 Haziran 2014 Cumartesi 21:36

yangını Yunanlılar başlattı. Bizimkiler söndürmedi. Söndürmediği gibi yayılmasını da sağladılar. Rum evleri yansın. Umutlarını kessinler ve bir daha İzmire geri dönmesinler diye.

Yorumu oyla      11      5  
Trakyalı 7 Haziran 2014 Cumartesi 18:18

Batı trakyada insanlar neler çekti birde bunu kaleme al sayın moral

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de 600 yıllık kadim dostluğun konseri
Efes' Antik Tiyatrosu 14 Haziran Cumartesi gecesi 600 yıllık kadim dostluğun ...
Kış Uykusu'na hazır olun!
Nuri Bilge Ceylan'ın, 67. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye alan ...
Ünlü darbukatör Hoşses vefat etti
Hoşses; Zeki Müren, Emel Sayın, Nurdan Torun, Bülent Ersoy, Müzeyyen Senar ...
 
Oyun Hamuru İzmirliler'i 'doğaçlama'ya devet ediyor
İzmir’in sevilen doğaçlama grubu 5.sezonunu geride bırakırken; hem seyircinin ...
İzmir’de engel tanımayan çocuk korosu
İzmir’in ‘Engelli Çocuk Korusu’ kuruldu. CHP’li eski meclis üyesi Muharrem ...
Game of Thrones hayranlarına müjde
İlk başta 7 kitaptan oluşan, diziye çevrilirken birinci kitabın adıyla ...
 
Van Gogh'un kesik kulağı müzede!
Almanya'nın Karlsruhe kentindeki Sanat ve Medya Merkezi ressam Vincent ...
Kenan Işık’tan 2.5 ay sonra iyi haber
Geçirdiği beyin kanamasının ardından komaya giren tiyatro sanatçısı Kenan ...
Buca Nazım’ı şiirleriyle andı
Ünlü şair Nazım Hikmet Ran, ölümünün 51’inci yıldönümünde, Buca Belediyesi’nin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva