HABERLER>EKONOMİ
1 Aralık 2016 Perşembe - 09:08

Demirtaş’tan Başbakan’a uçak, iş yeri sahiplerine ‘TL’ çağrısı!

İTO Başkanı Demirtaş’tan 2 kritik çağrı geldi. Kurlardaki artış yüzünden döviz ile iş yeri kiralayanların zor durumda olması nedeniyle iş yeri sahiplerine ‘TL’ çağrısı yapan Demirtaş, turizmdeki dibe vuruş için Başbakan Yıldırım’a THY’nin kullanılmayan uçaklarının İzmir’e verilmesi çağrısı yaptı.

Demirtaş’tan Başbakan’a uçak, iş yeri sahiplerine ‘TL’ çağrısı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası (İTO) Kasım ayı olağan meclisinde İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’tan iş yeri sahiplerine ve Başbakan Binali Yıldırım’a çağrı geldi. 

Meclis oturumunda ülke ve kent gündemini değerlendiren Ekrem Demirtaş, Avrupa Birliği’nin Türkiye değerlendirmesinden Dolar’daki artışa kadar güncel konuları değerlendirdi.  

‘KRİZ GELİYOR’ DEMİYORUZ AMA…
Ülke ekonomisinin zor günler geçirdiğini ifade eden Demirtaş, ”Yeni bir kriz mi geliyor sorusunu birçok kişi sormaya başladı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kriz çıkacağını ifade edenler için ‘Adeta kriz tellallığı yapıyorlar’ ifadesini kullandı. Biz, kriz geliyor demiyoruz. Ama makro ekonomik göstergelerde bozulmalar var.  Süratle önlem alınmalı diyoruz. İhracat düşüyor. Limanda kruvaziyerden sonra konteyner gemisi de görmüyoruz artık. Turizm kara bir yıl yaşadı. TL’nin değer kaybı korkunç! Evet içimiz kararıyor. Ama Cumhurbaşkanımızın dediği gibi “Durmak yok, yola devam” Daha fazla dış ticaret, daha çok turizm. 2017’de yollara düşeceğiz” şeklinde konuştu. 

UR-GE’Yİ EN İYİ KULLANAN BİZİM ODAMIZ
Yaşanan zorluklara karşı tanıtım atağı için Ekonomi Bakanlığı’ndan İTO ile iş birliği yapması gerektiğini söyleyen Demirtaş,” 2017’de Rusya ve Çin hedef ülkeler. Çin’de 5 kentte THY ile birlikte giderek, İzmir’i tanıtacağız. Bu kentler Guanghzou, Shenzhen, Wuhan, Kunming ve Xiamen. Moskova da yine gideceğimiz önemli potansiyel bir şehir. Tabii bu ülkelere sadece turizm için değil ticaret için de gideceğiz. Ekonomi Bakanlığı, takdir edilecek pek çok destek veriyor. Ama duyuramıyor. O nedenle özellikle Odamız ile işbirliği yapmalıdır. Örneğin UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) projelerini en etkin kullanan bizim Odamızdır. Bugün 5 sektörde (ayakkabıcılık, gelinlik, damatlık ve abiye, bilişim, tıbbi malzemeler, kimya) Ur-Ge projemiz var. Hatta ayakkabıda ve gelinlik-abiyede 2. projeler yapılıyor. Ege İhracatçı Birliklerinin 2 projesi var, EBSO ve İTB’de hiç yok” dedi.  

THY VE YILDIRIM’A 5 UÇAK ÇAĞRISI 
Turizmdeki kötü gidişe rakamlarla değinen Demirtaş, Türk Hava Yolları (THY) ve Başbakan Binali Yıldırım’a çağrıda bulundu.  THY’nin azalan yoğunluk nedeniyle garaja çektiği uçakların bir kısmını İzmir ile yurtdışında belirlene lokasyonlara direkt uçuşların kullanılması için tahsis edilmesi önerisinde bulunan İTO Başkanı, Başbakan Yıldırım’ın İzmir’e direkt uçuş sözünü hatırlattı.

Demirtaş,”2016 yılında ülkemiz, 9 milyon turist kaybetti. O nedenle bu sektöre odaklandık. Ama elimiz zayıf. Konuştuğumuz tur operatörü, acente ve kruvaziyer firmaları yöneticileri İstanbul’a güvenlik nedeniyle gelmek istemediklerini söylüyorlar. Bizim THY’ye bir önerimiz var. 30 uçağı yere indirdiniz. Sadece 5 uçak ile İzmir’den Avrupa ve yakın coğrafyamızın potaniyel kentlerine sefer koyun. Hem bölgemize hem ülkemize büyük katkı koyarsınız. Zaten Başbakanımızın da sözü de vardı” diye konuştu. 

İŞ YERİ SAHİPLERİNE TL ÇAĞRISI 
Demirtaş konuşmasının son bölümünde döviz üzerinden esnaftan yüksek kira alan AVM ve dükkan sahiplerine seslendi. Ekrem Demirtaş,”Alışveriş merkezlerinden feryatlar yükseliyor. Döviz ile iş yeri kiralayan üyelerimiz zor durumda. Tüm işletmelere iş yeri sahiplerine çağrı yapıyorum. Döviz ile olan kirayı yılbaşı kuru ile TL’ye çevirip bir süre bu kirayı alsınlar. Aksi halde her iki tarafta zarar görecek. Ve en köklü alışveriş merkezimiz Alsancak. En prestijli yer Gül Sokak’ta 10 işyeri boş, yan sokaklar da aynı durumda.  AVM’ler boşalmaya başlarsa dikiş tutmaz. O nedenle bir toplantı düzenleyeceğiz, onlarla da durumu değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

ABİGEM’E SERMAYE YOK   
Meclis gündeminde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından koordine edilen İzmir’de 2002’den beri Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) önderliğinde yürütülen İzmir Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi’ne (ABİGEM) sermaye artışı görüşüldü.

EBSO’nun yanı sıra İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası gibi kuruluşların ortağı arasında yer aldığı ABİGEM’in sermayesinin İTO tarafından arttırılmaması meclis onayına sunuldu. ABİGEM’e sermaye artırımına  iştirak edilmemesi konusu oy birliğiyle kabul edildi.

 
Denizli'de FETÖ/PDY'den 7 tutuklama
 
Rektörlerin FETÖ ile imtihanı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 1 Aralık 2016 Perşembe 15:03

ekrem demirtaş zamanında uçak firması kurmamışmıydı çok akılıysa neden zamanında o uçakları kullanmadı

Yorumu oyla      11      5  
Ahmet Kabak 1 Aralık 2016 Perşembe 10:17

Meclis'deki çağrı Başbakan'a değil THY idi. Başbakan'a sadece İzmir'den doğrudan uçuşlar başlatılacağı yönündeki sözü hatırlatıldı.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Brent petrol son bir ayın zirvesinde
Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ...
TMSF’deki o maden İDK toplantısı’na çıkıyor
FETÖ bağlantısı nedeniyle kayyum atanan ve TMSF’ye devredilen Koza İpek ...
Başbakan Yıldırım'a üçüncü 'İzmir'e katkı' ödülü
İzmir Ticaret Odası tarafından (İTO) her yıl verilen "İzmir Şehrine Katkı ...
 
Yeni yılda otomobil fiyatları nasıl olacak?
ÖTV zammı ve hızla artan döviz kurları nedeniyle hareketli günler geçiren ...
Ekim ayı ihracat rakamları açıklandı
Türkiye'nin ihracatı, ekimde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalarak ...
FETÖ soruşturmasında bir ilk: Alman şirketine kayyum atandı
Türkiye'de devam eden FETÖ soruşturmasında ilk kez bir Alman şirketine ...
 
İzmir’in tarihi vapuru Çeşme sularında yaşayacak!
İzmir’in tarihi vapurları Alaybey ve 9 Eylül’ün ardından Kordon adlı tarihi ...
Valilikten rapor: İzmir'de hangi şirketlere kayyum atandı?
İzmir Valiliğinden, yöneticileri FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan, ...
Egeli ihracatçılar enflasyon oranında kur istiyor!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, doların ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva