HABERLER>POLİTİKA
15 Şubat 2016 Pazartesi - 16:04

Davutoğlu yanıtladı: Türk askeri Suriye'ye girdi mi?

Ukrayna'da açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şu anda Türkiye güvenlik güçlerinden hiçbir unsur Suriye içinde değildir. Türkiye, Suriye halkının yanındadır ancak Suriye'de hiçbir zaman işgalci olmamıştır" dedi.

Davutoğlu yanıtladı: Türk askeri Suriye ye girdi mi?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya'nın son dönemlerde yeni geliştirdiği strateji ve konseptle yayılmacı ve saldırgan bir politikayı tercih ettiğini belirten Davutoğlu, "Gürcistan'da, Abhazya'da başlayan süreç, bu anlamda Kırım'ın ilhakıyla yayılmacı şekilde devam etti. Bugün aslında üç ülke toprak bütünlüğü konusunda Rusya'nın tehdidi altındadır. Gürcistan, Ukrayna ve Suriye. Ermenistan'a verdiği destek dolayısıyla Azerbaycan'ın da toprak bütünlüğü de fiilen Rusya'nın tehdidi altındadır" diye konuştu.

Ukrayna krizinde Rusya'ya gereken tavrın gösterilmediğine ve bu durumun Rusya tarafından istismar edildiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Bugün Ukrayna'da ve Suriye'de milyonlarca insanın evinden edilmesinin ve yüz binlerce insanın öldürülmesinin önemli sorumluluğu Rusya'nın omuzundadır. Bugün Suriye'de 300 bini aşkın insan ölmüş, 5 milyona yakın insan mülteci olmuş. Bu tablo karşısında Rusya bombardımana devam edip daha çok insanı mülteci kılmaya, Türkiye üzerine ve Türkiye üzerinden de Avrupa Birliğine, Avrupa üzerine baskı uygulamaya çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, Kırım'da açık insan hakları ihlali yaşandığını vurgulayarak, "Buradan bir kez daha şunu ifade etmek isteriz ki Rus yetkililere: Sovyetler Birliği dönemi bitmiştir, 25 yıl önce bitmiştir. Bu dönemi tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için de olumlu, hayırlı sonuçlar doğurmaz. Birleşmiş Milletlerdeki veto kartına güvenerek bu tür maceralara yönelmek Rus halkının da benimsemeyeceği bir husustur. Rus halkı 30 yıl önceki Rus halkı değildir, dünyaya entegre bir halktır. Rusya'nın yapması gereken, uluslararası hukuka uygun şekilde ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermek ve Suriye şehirlerine balistik füzeler, varil bombaları atmak yerine Suriye halkına saygı göstermek, Ukrayna halkına saygı göstermek" ifadesini kullandı.

"İŞGALCİLERE SIRTINI DAYAYAN HİÇBİR REJİM AYAKTA KALAMAZ"
Yabancı bir gazetecinin sorusu üzerine Davutoğlu, "Şu anda Türkiye güvenlik güçlerinden hiçbir unsurun Suriye içinde bulunmadığını" vurguladı. "Türkiye, Suriye halkının yanındadır ancak Suriye'de hiçbir zaman işgalci olmamıştır" diyen Davutoğlu, Suriye'de 2 kategoride yabancı savaşçı bulunduğunu, bunlardan birisinin rejime destek veren, işgalci olarak Suriye'ye asker gönderip halkı bombalayan Rusya ile fiilen orada asker bulunduran İran olduğunu kaydetti. Davutoğlu, diğerlerinin ise paramiliter güçler, IŞİD'e destek veren teröristler, yabancı savaşçılar ve rejime destek veren Hizbullah ile aşırı Şii örgütler olduğuna işaret etti.

Davutoğlu, Suriye halkının, bütün bu yabancı savaşçılara ve işgalcilere karşı onurlu bir direniş sergilediğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Suriye rejiminin sözcüleri bilmelidirler ki yabancıları ülkelerine çağıran ve kendi halkını bombalatan hiçbir rejim ayakta kalamamıştır. İşgalci Rus, Sovyet ordularını Afganistan'a davet eden Babrak Karmal nasıl ayakta kalamadıysa işgalcilere sırtını dayayan hiçbir rejim ayakta kalamaz. Türkiye'nin hiçbir ülkede o anlamda, hiçbir ülkenin toprağında gözü olmamıştır, olmayacaktır. Bu işgalcilerin hava bombardımanından kaçan çocuklar, kadınlar, 2,5 milyon masum insan Türkiye'dedir. Suriye rejimi böyle iddialarda bulunmaktansa daha bugün Azez'de, Halep'te Rus bombardımanında ölen çocukların hesabını versin. Türkiye, uluslararası hukuka saygı gösterir ama kendi güvenliği neyi gerektirirse o adımı atmakta da tereddüt etmez."

Ortak basın toplantısının sonunda Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk'un, "Seçimler sonucunda siz 5 partili değil tek partili hükümet oluşturabildiniz" sözü üzerine Davutoğlu, "O hükümet her zaman Ukrayna'nın yanında olacaktır" dedi.

Davutoğlu, Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk'un değerlendirmelerinin ardından, Rusya'nın sadece Beşşar Esad'ı değil aynı zamanda dolaylı olarak IŞİD'i de desteklediğini, çünkü IŞİD'e karşı mücadele eden ılımlı Suriyeli muhalifleri hedef aldığını söyledi.

Rusya bombardımanında öldürülen çocukların fotoğraflarını gördüğünü anlatan Davutoğlu, "Bu, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Suriyeliler ve Ukraynalılar, zor zamanların sonuna geldiler" diye konuştu.

 
Rus jetleri okul vurdu: 6 çocuk öldü
 
Flaş! Türkiye yeniden YPG bölgesini vuruyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
15 Şubat 2016 Pazartesi 16:44

sınırda dün şehit edilen asker kim tarafından hedef gösterilmiş ve öldürülmüştür?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti’de 'koordinatör' yeniden İzmir'de: 2. görüşme mesaisi!
AK Parti Genel Merkezi’nin İzmir’e koordinatör olarak atadığı Antalya ...
DSP’den Yıldırım’a ‘Köykent’ tepkisi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım'ın, CHP'li belediyeleri ...
HDP’nin İzmir adayları hakim karşısında!
7 Haziran seçimleri öncesinde seçim bürosu açılışı sırasındaki konuşmada, ...
 
Çelik 13 yıl sonra anlattı: 3 bakan…
Kültür ve Milli Eğitim Eski Bakanı Hüseyin Çelik, 1 Mart tezkeresi öncesinde ...
Dışişleri'nden sınıra saldırı açıklaması
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bugün Hatay'da hudut karakoluna ...
MHP Ayvalık’tan Bahçeli’ye tam destek
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ayvalık İlçe Başkanı Mehmet Kaban ve ...
 
CHP’de disipline gönderilen üyeler karara ne tepki verdi?
Çiğli’de Başkan Arslan’a muhalif meclis üyeleri disipline gönderilme kararının ...
Davutoğlu: YPG Fırat'ın batısına geçemeyecek!
Azez'in düşmesine izin vermeyeceklerini belirten Başbakan Davutoğlu, 'YPG, ...
Sertel’den yeni TRT çıkışı: Yiğit Bulut’u özellikle sordum…
CHP İzmir Milletvekili, “TRT kanallarında hangi şahısların hangi ücretlerle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva