HABERLER>SAĞLIK
30 Kasım 2022 Çarşamba - 11:15

Çocuklarda grip vakalarına dikkat!

İzmir'de Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, çocuklarda rastlanan grip vakalarının geçen aya göre ciddi oranda arttığını belirtti. Solunum hastalıkları içinde yüzde 14,4'lük kısmı grip vakalarının kapsadığını belirten Kurugöl, "Grip, özellikle 5 yaş altı çocuklarda ağır geçer. Yoğun bakıma yatan hatta ölümle sonuçlanan vakalarımız olabiliyor. Dikkat edilmeli" dedi.

Çocuklarda grip vakalarına dikkat!

Havaların soğumasıyla çocuklardaki grip vakalarında artış yaşandı. Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Eylül ayından itibaren kısıtlamaların azalması, maske takılmaması ve okulların açılmasıyla birçok solunum yolu enfeksiyonunda artış oldu. Eylül ayında 'rinovirus' (nezle) ve 'parainfluenza' dediğimiz ses kısıklığına giden vakalar görüldü. Ancak ekim ayı ortalarına kadar çocuklarda grip vakaları neredeyse hiç görülmedi. Ekim sonu ve kasım ayı başından itibaren grip vakalarında büyük bir artış söz konusu. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, solunum yolu hastalıkları içinde yüzde 14,4'ü grip vakası" ifadelerini kullandı.

HASTALIKLA MÜCADELE İÇİN YAPILMASI GEREKENLERİ ANLATTI
Gribin çocuklara etkisine değinen Prof. Dr. Kurugöl, "Özellikle 5 yaş altı çocuklarda ağır geçer. Ölümlere neden olabilir. Yoğun bakıma yatan hatta ölümle sonuçlanan vakalarımız olabiliyor. Bu nedenle dikkat edilmeli. Üzerinde durulmalı. Grip vakalarında artışı önlemek için öncelikle hastalığın grip olup olmadığını anlamalıyız. Bunun için test yaptırmalıyız. Basit testlerle tespit edilebiliyor. Bu nedenle mutlaka çocuk doktoruna başvurulmalı. Grip teşhisi konulursa 2 yaşın altındakilere bu virüse özgü ilaç vermek gerekiyor. Ayrıca gripli hastanın bol sıvı alması gerekiyor. Bebeklerde de görülebiliyor ve ağır seyrediyor. Böyle bir durumda sık sık anne sütü verilmesini tavsiye ederim. Daha büyük çocuklara ise tavuk suyu çorba, ılık süt, bitki çayları öneririm. Kısaca bol sıvı alınmalı. Tavuk suyu çorbanın etkili olduğunu, hastayı rahatlattığı birçok çalışmayla gösterilmiştir. Ayrıca, çocuğun burnunun uygun şekilde temizlenmesi, açılması gerekiyor. Aksi halde gribin peşinden kulak iltihabı, sinüzit veya zatürre gibi ağır hastalıklar gelir. Zaten ölüme bu hastalıklar sebep olur. Üşütmeye, gribe bağlı inatçı öksürüğü olan hastalara antibiyotik vermek doğru değildir. Özellikle gece öksürüğü olan çocuklara yatmadan önce ılık sütle birlikte 1 tatlı kaşığı bal verilmeli. Bal piyasada satılan tüm öksürük gidericilerden daha ekili bir öksürük kesicidir" dedi.

'AŞI YAPTIRMAK VE MASKE TAKMAK ÖNEMLİ'
Havaların soğumasıyla aralık ve ocak aylarında vakalarda daha da artış olacağının endişesini taşıdığını belirten Kurugöl, gripten korunmada en etkili yöntemin aşısını yaptırmak olduğunu ifade ederek, "Gribe karşı aşılama yapmak gerek. Özellikle 5 yaş altına ve o yıl kreşe başlayan çocuklara risk fazla olduğundan yapılmasını öneririm, ki bu çocuklar eve gelince büyüklerine de bulaştırıyorlar. Kalp, şeker, solunum hastası çocuklara, gebelere ve KOAH gibi risk grubundaki erişkinlere ve 65 yaş üstü herkese her yıl mutlaka grip aşısı yapılmalı. Gripten korunmanın önemli bir yolu da maske takmaktır. Toplu taşımaya binerken veya kalabalık kapalı ortamlarda mutlaka maske takılmasını öneririm" diye konuştu. (DHA)

 
Muğla'nın su altı kültür mirası gün ışığına çıkıyor!
 
Sigorta şirketlerine ödeme yaparken buna dikkat!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüste son durum ne?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vakalarına ilişkin açıklama ...
Bakan Koca açıkladı: Çok yakında aramıza katılacaklar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Kasım Tıbbi Sekreterler Günü'nü kutlayarak ...
Bakan Koca duyurdu: Yerli HPV tanı kiti yolda
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, üst solunum yolu enfeksiyonlarına artık, ...
 
Burun tıkanıklığı kanser belirtisi olabilir
Baş boyun kanserlerinin sık görülen bir alt tipi olan nazofarenks kanserinde ...
Duygudurum bozukluklarına dikkat!
Psikiyatri Uzmanı Dr. Sivi Kuçi Kızılay, duygudurum bozukluğunun uzun ...
İzmir'de sağlıkta şiddet davası... Doktor mesleği bıraktı, tahliye geldi!
İzmir'in Torbalı ilçesinde çalıştığı aile sağlığı merkezinde çıkan kavga ...
 
DSÖ, maymun çiçeği virüsünün adını değiştirecek!
Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa başta olmak üzere dünyada etkisini gösteren ...
Burun spreyi kullanırken buna dikkat: Bağımlılık yapıyor!
Burun spreyinin doktor tavsiyesi üzerine belirtilen sürelerde kullanılması ...
Enfeksiyona neden oluyor... Gözleri ovuşturanlar dikkat!
Halk arasında kırmızı veya pembe göz hastalığı olarak bilinen konjonktivit ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva