HABERLER>YAŞAM
20 Temmuz 2018 Cuma - 13:40

Çivisiz Fenike İzmir'den yola çıkıyor: Boğaz'da dalgaları aşacak!

Tarihi tekneleri aslına uygun teknoloji ve tasarımla yeniden yaparak denize açılan 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği, son projesi olan çivisiz Fenike teknesiyle Çanakkale ve İstanbul boğazlarındaki akıntılara karşı yol almaya çalışacak

Çivisiz Fenike İzmir den yola çıkıyor: Boğaz da dalgaları aşacak!

Akdeniz'de neolitik çağdan bu yana kullanılan deniz araçlarını bu dönemin teknoloji ve tasarımlarıyla yeniden yüzdüren 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği, bu kez çivisiz inşa edeceği Fenike teknesiyle Çanakkale ve İstanbul boğazlarını aşmaya çalışacak.

Dünyanın en eski açık deniz gemisi Uluburun'u batıktan elde edilen bilgilere göre yeniden yapıp Doğu Akdeniz'de 3 bin mil yolculuk yapan, MÖ 600'lü yıllara ait savaş teknesi Kybele ile İzmir'den Marsilya'ya giderek uluslararası tanınırlığını artıran 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği, yeni bir deneysel arkeoloji projesine başladı. Derneğin Urla kıyılarında bulunan deneysel arkeoloji merkezinde AA muhabirine açıklama yapan dernek başkanı Osman Erkurt, farklı disiplinlerden gönüllülerin katılımıyla, MÖ 800'lü yıllarda kullanılan Fenike dönemine ait bir ticaret teknesinin yapımına başladıklarını söyledi.
Dönemin ticaretinde oldukça önemli role sahip Fenike teknelerine ilişkin tarihi kaynaklar üzerinde yapılan incelemeler ışığında 14,40 metre boy ve 4,20 metre enindeki tekneyi inşa etmeye başladıklarını anlatan Erkurt, teknenin, dönemin teknolojisine uygun olarak çivi kullanılmadan yapıldığına dikkati çekti.

Osman Erkurt, tahtaların "kavela zıvana" yöntemiyle birbirine geçirilmesiyle yapılan teknenin büyük ölçüde tamamlandığını ve sonbaharda denize indireceklerini belirtti.DENİZİN ALTINA YELKEN AÇACAKLAR
Yunanlıların bu tip teknelere, ön bölümlerinde yer alan atbaşı heykeli nedeniyle "hypoi" adını verdiklerini, yaptıkları tekneyi de bu isimle andıklarını ifade eden Erkurt, şöyle konuştu:

"Antik çağda Ege ile Karadeniz bağlantısını sağlayan Çanakkale ve İstanbul boğazlarındaki akıntı rejimlerini iyi kullanan teknelerin Karadeniz'e çok rahat bir şekilde gidebildiğini biliyoruz. Ama adamların nasıl yaptığını anlayamıyoruz. Boğazlardaki belli bölgelerde bugünün yelken teknolojisiyle dahi geçilmesi zor olan bölümler var. Mesela Çanakkale Boğazı'ndaki Nara Burnu ve İstanbul'daki Akıntı Burnu'nu aşamayan çok sayıda tekne var. Çünkü Karadeniz'den 7 millik akıntı geliyor. Ama alttan da Ege'nin sıcak suları ters yöne akıyor. Boğazdaki akıntının antik çağda nasıl geçildiğine ilişkin ortaya atılan 'akıntı yelkeni' tezi var.
Denizin 30-40 metre altına indireceğimiz bir yelkenle yüzeydeki akıntının tersine hareket etmeyi deneyeceğiz. Akıntı yelkeni tezi ilk kez bu projeyle denenmiş olacak. Bunu kanıtlarsak ve antik çağ teknelerinin akıntı yelkenleriyle hareket ettiğini gösterebilirsek, önce biz sonra da arkeoloji dünyası çok mutlu olacak. Tarihsel anlamda bu bilgiler var ama deneysel olarak da bunun görülmesi gerekiyor."

Projeye, halen farklı projeler yürüttükleri uluslararası üniversiteler ve su altı arkeolojisi vakıflarının da ilgi duyduğunu, mali destek sağlanması konusunda sorun yaşamayacaklarını anlatan Osman Erkurt, Türkiye kıyılarının bu tip yenilikçi projelerle dünya gündemine gelmesinin önemini vurguladı.

 
Adalet Bakanı'ndan flaş '15 Temmuz' açıklaması!
 
CHP’de imza hareketliliği: İzmir’de kimler verdi, kimler yakın?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hanzade ÜNUZ sordu, gurme Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN yanıtladı... Ne yediğinizi biliyor musunuz?
Hanzade ÜNUZ sordu, gurme Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN yanıtladı... Ne yediğinizi biliyor musunuz?
İzmir'in Vikingleri: Yunan Adası'na gidecekler
İzmir'in Vikingleri: Yunan Adası'na gidecekler
İzmir'de oğlunun ölümüne dikkati çekmek için bunu yapıyor
İzmir'de bisiklet kullanırken bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden ...
 
Yaralı bulduğu saksağan yavrusunu iyileştirdi
İzmir'de 25 gün önce yağan dolu nedeniyle yuvasından düşen ve yaralanan ...
İzmirli minikler nesli tükenen böceklere 'otel' yaptı
Bornova ilçesindeki Reşat Turhan Ortaokulu'nda eğitim gören yaklaşık 30 ...
Başkan Demirağ'ın acı günü: Babaya son veda...
Foça İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ'ın vefat eden babası ...
 
Başkan Demirağ'ın acı günü!
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın babası Erineri Demirağ yaşamını yitirdi.
Hanzade ÜNUZ yazdı... Cennete bakan Gözler’den bildiriyorum
Hanzade ÜNUZ yazdı... Cennete bakan Gözler’den bildiriyorum
CHP'li Arslan'ın acı günü... Kardeşe son veda
CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva