HABERLER>POLİTİKA
22 Aralık 2016 Perşembe - 11:21

Çıray: Parlamenter sistemde ne istediniz de yapmadınız!

CHP İzmir Milletvekili Anayasa Komisyonu’nda yaptığı konuşmada iktidara seslendi.

Çıray: Parlamenter sistemde ne istediniz de yapmadınız!

15 Temmuz FETÖ Darbesi Araştırma Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray Meclis yaptığı konuşmada AK Parti iktidarını uyardı.

CHP İzmir Milletvekili Çıray bir saati aşan konuşmasında Türkiye’nin mevcut koşullarda neden bir Anayasa yapımına gidemeyeceğini sert sağlam ve sorumlu bir muhalefet üslubuna dayandırdığı sert eleştirilerle ortaya koydu. 

“Şehitler için yüreğimiz hepimiz gibi eşit olarak yanıyor” diyen Çıray, “Söylediklerimizi kötü niyetle algılamayın. Millet bize muhalefet görevini verdi, görevimiz sizi uyarmak; aksi halde görevimizi yapmayız” dedi.

SURİYE’DE DÜŞTÜĞÜNÜZ DURUMA SEVİNEBİLMEM MÜMKÜN DEĞİL
Çıray, Fırat Kalkanı operasyonu hakkında Kasım 2011’de Meclis Genel Kurul’unda yaptığı konuşmada ‘Bakın gelin Suriye meselesine bulaşmayın. Suriye bizim milli meselemiz değildir’ dediğini gerekçeleriyle birlikte hatırlattı.

‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ ilkesinin korkak insanların pasifist siyaseti olarak algılanmasının yanlışlığını da vurguladığını belirten Çıray, o gün bu ilkenin altı yüz yıllık Osmanlı tecrübesinden damıtıldığını da dikkat çektiğini söyledi.

Çıray “Rakka’ya başkası girdi,-bakın esas yerleri söylüyorum- Menbiç’e başkası girdi. Devletimi temsil ediyorsunuz, bu duruma düştüğünüz zaman benim sevinebilmem mümkün mü?’ diye devam etti.

‘HEM ANAYASAYI BANA UYDURUN, HEM DE BİR DÖNEMİ TEMİZE ÇEKİN’ DEMEKTİR   
Çıray Anayasa değişikliği süreci hakkında ‘de facto’ denilen bu durumun ‘Anayasa’nın dışına çıktım, o Anayasayı değiştirin, bana uydurun, aynı zamanda bir dönemi beyazlayın, aklayın.’ politikasından ibaret olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede Türkiye’nin ağır problemlerinin aslında Anayasa’dan kaynaklanmadığını ve bu ağır problemleri Anayasa değişikliğine indirgemenin yanlışlığını gerekçeleriyle ortaya koyan Çıray, “Demokrasinin bir  gelenekler rejimidir, bir ahlaktır, bir inançtır, bir medeniyet meselesi” dedi.

İKİ KİŞİNİN ANLAŞMASINDAN NE TOPLUMSAL MUKAVELE ÇIKABİLİR…
15 Temmuz FETÖ darbesi sonrasındaki konjonktürün bu tür bir teşebbüs için hiç uygun olmadığını belirten Çıray, ‘FETÖ’yle mücadele bitmeden neden biz bu işlere girişiyoruz. FETÖ bitti mi ki?’ diye sordu.

‘Belki bu salonda bile FETÖ’yle ilişkili olan insanlar var’ diye devam eden Çıray, iki adamın “A 4 kağıtlarıyla yapacağı anlaşmadan ne toplumsal mukavele, ne de imzalarının bu mukaveleyi meşrulaştıramaz” dedi.

Venedik Komisyonu Kriterlerinin belirleyici olduğuna dikkat çeken Çıray, mevcut koşullarda ‘başta katılım ve eşit propaganda hakkı’ olmak üzere bu kriterlerin hiçbirinin karşılanamayacağını n altını çizdi. 

Çıray hem millet iradesinden söz edip, hem de millete haber vermeden değişikliğe gitmenin kabul edilemeyeceğini ifade ederek ‘Bu ne ya, bu nasıl demokrasi’ diye tepkisini ortaya koydu.

Rusya Büyükelçisinin uğradığı suikastın vahim boyutlarına, Suriye’de El Nusra ile kurulan ilişkilerin tehlikelerine ve suikastçıyla FETÖ arasında kurulan bağlantılara dikkat çeken Çıray, bu koşulların Anayasa değişikliği teşebbüsü için uygunsuzluğunun altını özellikle çizdi.

CHP İzmir Milletvekili, “On dört yıldır iktidardasınız, size soruyorum: Bu parlamenter rejimde ne istedinzi de yapamadınız?’ diye sordu.

Şimdi istikrar diye ortaya çıkıldığını belirten Çıray, iktidara seslenerek “Demokrasinin bir öğrenme rejimidir. İstikrar için tek parti iktidarı ya da koalisyon olup olmaması mühim değil. İstikrarı anlamak, demokrasinin bir gelenekler rejimi olduğunu anlamaktan, birbirimize saygılı olmaktan, hukukun üstünlüğünü kesin kabul etmekten, kuvvetler ayrılığını, mutlak kuvvetler ayrılığını kesin kabul etmekten, buralardan geçiyor” dedi. 

Çıray konuşmasını bu değişikliklerin Meclisten geçeceğine inanmadığını, ancak bu değişikliklerin Meclisten geçip, referandumda kabul edilse bile,  tam bir toplumsal mutabakat çabası gösterilmediği için 12 Eylül Anayasası kadar bile meşru olamayacağını belirterek noktaladı.

 
Sertel: Toprağa girenler üniforma değil insan!
 
Alsancak’ta korkutan yangın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sertel: Toprağa girenler üniforma değil insan!
TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP İzmir Milletvekili, “Ölenler üniforma ...
AK Partili Sürekli 'Karşıyaka Hastanesi Projesi'ni anlattı
Sürekli, Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin yıkılarak 150 yataklı hastane ...
Başbakan Yıldırım’dan ‘El Bab’ açıklaması
Başbakan Yıldırım, İl başkanları toplantısında El Bab'da 14 Türk askerinin ...
 
CHP'li Bakan 'yaz saati'nin ekonomik boyutunu sordu!
CHP İzmir Milletvekili Murat, Bakan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat ...
‘Kara günlere’ bilim bakışı… ‘Siyaset uzmanı’ Prof. Dr. Tosun: Toplumsal travma…
EÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Tosun, art arda yaşanan hain saldırılar ve ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suikastçı FETÖ mensubu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus Büyükelçi Karlov'un öldürülmesiyle ilgili olarak, ...
 
CHP'li Böke: İstihbarat ajanları Türkiye'de cirit atıyor
Türkiye'nin, cihatçıların geçiş merkezine dönüştüğünü iddia eden CHP Sözcüsü ...
CHP'de 3 bin 631 kişi üyelikten çıkarıldı
CHP'nin, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde üyesi bulunduğu halde hiç oy ...
'Halep'in sesi' Bana Alabed Beştepe'de!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin Halep kentindeki katliamı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva