HABERLER>POLİTİKA
4 Şubat 2017 Cumartesi - 10:15

Çıray’dan hükümete sağlık salvosu: Göz boyamada sınıra dayandık!

CHP İzmir Milletvekili Çıray, “Sağlık politikalarında işler hiç iyi gitmiyor. Artık göz boyamada sınıra dayandık” dedi.

Çıray’dan hükümete sağlık salvosu: Göz boyamada sınıra dayandık!

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, “Sağlık politikalarında işler hiç iyi gitmiyor. Artık göz boyamada sınıra dayandık” dedi. Çıray, Mersin Şehir Hastanesinin hizmete girmesi vesilesiyle yaptığı açıklamada hükümetin sağlık politikalarını topa tutarak, zehir zemberek eleştirilerde bulundu.

Mersin Şehir Hastanesinin açılışının bütün büyük şehirlerde  ‘billboardları’ doldurduğunu, böylece tam bir referandum şovu ve propagandasına dönüştürüldüğünü belirten Çıray, “Biz hastaneler yapılmasından memnun oluruz ancak sağlık asla ucuz siyasi şovların malzemesi yapılamaz. Yapanlara da siyaset ve devlet adamı denemez” dedi.

SAĞLIĞA ZAM
Çıray şunları söyledi: Sağlık politikalarında asıl olan, sağlık hizmetlerini halka en düşük maliyetle ve en kolay ulaşılabilecek şekilde organize etmektir. Beceri ve ehliyetinizi ancak bu gösterir. Sağlıkta etkinlik ve verimliliğin başlıca ölçüsü de budur. AKP iktidarları başlangıçta bu tür bir vizyonla hareket etmiş ve belli bir başarıya ulaşmıştı. Bu başarı bizim Sağlık Bakanlığı müsteşarı olarak 20 yıl önce ortaya koyduğumuz sağlık reform paketine çok şey borçluydu. Ancak bu başarı AKP iktidarına yön veren rantçı anlayış nedeniyle sürdürülemedi ve sağlık harcamaları Türk halkının üstüne ağır bir yük olarak bindi. Sağlıkta katılım fiyatlarına zam yapıldı.

ŞEHİR HASTANELERİ KESİNTİSİZ BİR PEŞKEŞ SİSTEMİDİR
Vatandaşın sağlık harcamaları, aynı boğaz köprülerinde verilen geçiş garantisi gibi yükleniciye verilen hasta garantileri yüzünden şehir hastanelerinin devreye girmesiyle altından kalkılamayacak bir hal alacaktır. Çünkü bu sistem rantçı zihniyet için kesintisiz bir peşkeş sistemine dönüşecektir. Şehir hastanelerinin Mersin’de olduğu gibi, tam referandum öncesinde hizmete sokulması Türk halkını bir kere daha kandırmaya yöneliktir. Her şeyden önce şehir hastaneleri modeli ilk defa Türkiye’de uygulanmaktadır ve AB ülkelerinde bile eşi benzeri olmayan bir yalandır. Şehir hastaneleri daha önce belirttiğim gibi İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde uygulanmış ve çok büyük kamu zararına neden olmuş bir modeldir. Dolayısıyla da bu ülkelerde terk edilmiş, modası geçmiş, günümüz sağlık anlayışına tamamen aykırı bir modeldir.”

MERSİN ŞEHİR HASTANESİ 100 DOKTOR EKSİĞİYLE AÇILDI
“Dünyada yeni hastane konsepti, ulaşılabilir hastane konseptidir. Şehir hastaneleri şehirliler için özellikle acil durumlarda ulaşılması çok zor lokasyonlarda yapılmıştır. Devasa büyüklükleri ve kompleks yapıları yüzünden bu hastanelere doktor bulmak çok zordur. Mersin Hastanesi 10 doktor eksiği ile açıldı. Pratikte bu sorun yaşanmaya başlanmıştır. Açılacak hastanenin kadrosu kesinlikle iddiaları için yeterli değildir, neredeyse yok denecek kadar azdır.

Çıray, sistemin Türk milletine getireceği yükün çok ağır olduğunu ve 25 yılda işletmecilerine 29.9 milyar, (eski parayla 29.9 katrilyon lira) peşkeş çekileceğini vurguladı.
Şehir hastaneleri modelinin işletmeci şirkete hasta sayısını garanti ettiğine dikkat çeken Çıray, bunun diğer bir ağır maliyet unsuru olduğunun altını çizdi.

CHP İzmir Milletvekili, “Devletin özel sektöre bedava verdiği araziler üzerine inşa edilip karşılığında kira adı altında onlardan 25 yıl boyunca sağlık hizmeti almasına dayanan bu model sağlık hizmetlerini daha da ulaşılmaz kılacak ve mevcut hastanelerin kapatılmasına yol açacağı için acil servise bile ulaşamadan vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetmelerine sebep olacaktır. Kısaca AKP her alanda olduğu gibi sağlık politikalarında da çökmektedir. Hiçbir göz boyama ve şov bu gerçeği gizleyemez” diye konuştu.

NÜFUSA ORANLA YATAK SAYISI ARTMIYOR
Çıray sözlerini şöyle tamamladı: Kimse olayı çarpıtmasın biz CHP olarak Türkiye’de yatak sayısının az olduğunu ve yeni hastaneler yapılması gerektiğini söylüyoruz. Ancak Şehir Hastaneleri Türkiye’deki toplam hastane yatağı sayısını da artırmayacak. Zira Yüksek Planlama Kurulu, şehir hastanelerine ‘ancak mevcut hastanelerin yatak sayısından, yapılacak hastanenin yatak sayısı kadar indirim yapılması’ ya da ‘mevcut hastanelerin kapatılması’ yoluyla izin vermektedir. Dolayısıyla bu hastaneler yeni yatak kapasitesi yaratmayacağı gibi, mevcut hastaneler kapatılarak hastanelere ulaşım zorlaşacak, vatandaşlarımız acil servise ulaşamadan hayatını kaybedecektir.

 
Atatürk Havalimanı’nda şüpheli minibüs paniği!
 
Bir Konak resitali: İlle de Yaşam Olsun!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
4 Şubat 2017 Cumartesi 18:55

bagkur pirimi aylık 600 tl ye dayandı.odeyemiyorum.bunu gazeteler ne zaman ele alıcak bekliyorum.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Bakan: İnsanlar bir kıvılcım bekliyor!
Bu referandumun partiler üstü bir konu olduğunun altını çizerek, meselenin ...
Başbakan'dan 'Ben de varım'a eleştiri!
Başbakan Yıldırım’ın da “Bu kampanya sanki çok iyi olmadı” ifadesini kullandığı öğrenildi. 
Dışişlerinden Yunan Bakana tepki
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos’un ...
 
Başbakan'dan 'genelge iddiasına' yalanlama
Başbakan Yıldırım, sosyal medyada, Başbakanlık tarafından yayımlandığı ...
Ve Türkmen konuştu: İstifa edecek mi?
Türkmen, linç edildiğini savundu ve 1 milyondan fazla seçmene mektup gönderdiğini ...
Hotar: Önümüzdeki süreç değişimin öncüsü olacak!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, referandum sürecine ilişkin, ...
 
AK Kadınlar'da revizyon tamam: 11 ilçeye yeni başkan
İzmir İl Kadın Kolları’nda yaşanan kan değişimi sonrasında 10 ilçeden ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Millet de 'evet' diyor!
Mersin'de hastane açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa referandumuna ...
Ahmet Türk'ün tahliyesine karar verildi
Hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan eski Mardin ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva