HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Kasım 2018 Salı - 09:34

Çiğli için çarpıcı Sayıştay raporu!

Çiğli Belediyesi raporunda yer alan bilgilere göre idare, personel maaşında kesinti uyguladı ve bir derneğe aktarım yaptı. Belediye ayrıca gecekondu fonunda biriken tutarı başka bir hesapta kullandı. Bazı belediyelere araç hibesi yapan Çiğli Belediyesi’nin Kafesan şirketine haciz geldiği belirtildi. Borç stokunu aşan belediyenin lise mezunu personeli vekil müdür yaptığı vurgulandı. Ayrıca Harmandalı birimi olduğu belirtilen hizmet binasının mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. Gelir gider dengesi kapsamında yapılan hesaplamada ise 24 milyon 513 bin 920 lira 39 kuruşluk bir açıktan söz edildi.

Çiğli için çarpıcı Sayıştay raporu!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı’nın açıkladığı Çiğli Belediyesi 2017 yılı Denetim Raporu’na önemli bilgiler yansıdı. Ekim ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada belediyenin eksik ve hatalarına yer verildi.

‘Kamu İdareleri Denetim Raporları’ başlığı altında belediyeleri mercek altına alan kurum kamuoyuna yaptığı bilgilendirmede önemli veriler paylaştı.

Sayıştay’ın Çiğli Belediyesi’ne yönelik tespitlerine göre; gecekondu fonunda biriken 709 bin TL’nin başka kaynaklarda kullanıldığı öğrenildi. Ayrıca borç stokunun aşıldığı, personel maaşından kesintiyle derneğe aktarım olduğu ve bu işlemin personelin rızasının alınarak yapıldığı belirtildi.

İç denetçi kadrosu olmadan iç denetim yapıldığı raporda yer alırken Ardahan’ın Aşıkşenlik Belediyesi’ne, Tunceli’nin Çemişgezek, Mazgirt, Ovacık, Nazimiye, Hozat belediyelerine, Konya’nın Çatalağzı ve Tuzlukçu belediyeleri ile Malatya’nın Hekimhan Belediyesi’ne toplam 12 adet araç hibe edildiği de belirtildi.

Lise mezunu personelin müdür vekili olarak atandığı ve belediye şirketi Kafesan’a haciz geldiği vurgulanırken, Harmandalı birimi olarak belirtilen belediye hizmet binasının ise mevzuata aykırı olduğu tespit edildi.

İhale yöntemlerinde doğrudan teminin yüzde 10’u aştığı bilgisi verilirken öte yandan raporda gelir ve gider dengesi kapsamında tüm hesaplamalar yapıldığında 24 milyon 513 bin 920 lira 39 kuruşluk bir açıktan söz edildi.

GECEKONDU FONUNDA BİRİKEN 709 BİN TL BAŞKA KAYNAKLARDA KULLANILDI!
Sayıştay, ‘Gecekondu Fonundaki Kaynakların Kanunda Belirtilen Amaçlar Dışında Kullanılması’ bulgusu altında verdiği bilgide, ‘775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun 12’nci maddesine göre teşkil edilen fonda toplanan kaynakların Kanunda belirtilen amaçlar dışında kullanıldığı tespit edilmiştir. 2017 yılı içerisinde hesaba toplam 709 bin 389 lira 68 kuruş kaynak girişi olduğu anlaşılmış ancak gecekondu fonu için açılan bu özel hesapta toplanan paraların belediyenin diğer banka hesaplarına aktarıldığı ve 775 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen amaçlar dışında kullanıldığı tespit edilmiştir. Kanunun açık hükmü gereği bu Fonda toplanan kaynakların aksine bir hüküm olmadığı sürece, ancak belirtilen amaçlar için kullanılması gerekmektedir. Bu özel hesaptan diğer hesaplara yapılan aktarmalar bu kaynakların tahsis amacı dışında kullanımının önünü açmaktadır’ ifadelerini kullandı.

BORÇ STOKU AŞILDI!
Kurum tarafından, ‘Belediye ve Bağlı Şirketlerinin Faiz Dahil Borç Stokunun Mevzuatta Öngörülen Limitleri Aşması’ adlı bulgunun altında yapılan bilgilendirmede de, ‘Belediye ve bağlı şirketlerinin faiz dahil borç stokunun mevzuatta öngörülen limitleri aştığı görülmektedir. Çiğli Belediyesinin 31 Ocak 2017 tarihli kurum bilançosuna göre 91 milyon 431 bin 426 lira 64 kuruş kısa vadeli, 80 milyon 996 bin 198 lira 59 kuruş uzun vadeli olmak üzere toplam 172 milyon 427 bin 625 lira 23 kuruş borç stoku bulunmaktadır (Şirketten kaynaklanan tutar düşülmüştür), bu rakamdan dış kaynaklı takip edilen 330-Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabı düşüldüğünde, 149 milyon 584 bin 684 lira 77 kuruş kalmaktadır. 320-Bütçe Emanetleri hesabından yapı denetim ile ilgili emanetler de düşüldüğünde 149 milyon 68 bin 973 lira 5 kuruş kalmaktadır. Bu tutar; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre 2016 yılı için Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiş yüzde 3,83 yeniden değerleme oranıyla artırılan ve 131 milyon 987 bin 895 TL olan 2016 yılı bütçe gelirlerini aşmıştır’ denildi. 

PERSONEL MAAŞINDAN KESİNTİ YAPARAK DERNEĞE AKTARMA!
Sayıştay, ‘Personel Maaşlarından Kesinti Yapılarak Özel Hukuk Tüzel Kişisi Hesabına Para Transfer Edilmesi’ bulgusu altında ise, ‘Personel maaşlarından kesinti yapılarak özel hukuk tüzel kişisi hesabına para transfer edildiği görülmektedir’ ifadelerine yer verdi.  Raporda, ‘Çiğli Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünce, Gıda Bankası (Yoksullukla ve İşsizlikle Mücadele) Derneğine gönderilmek üzere memur ve sözleşmeli personel maaşlarından kişi başına her ay 50 TL kesinti yapıldığı, 2017 yılında toplam 139 bin 850 TL Gıda Bankası (Yoksullukla ve İşsizlikle Mücadele) Derneği hesabına transfer edildiği tespit edilmiştir’ denildi. Belediye tespite karşılık verdiği cevapta kesintinin sözleşmeli personelin rızasıyla yapıldığını belirtti. Fakat Sayıştay sonuç raporunda rızayla kesinti olsa bile söz konusu derneğin kesinti ile para toplama yetkisinin olmadığına vurgu yaptı. 

İÇ DENETÇİ KADROSU YOK!
Ayrıca Çiğli Belediyesi’nde iç denetçi olarak atama yapılmadığı, atama yapılmamasına rağmen iç denetçi olmayan kişilerin iç denetim yaptığının görüldüğü tespit edildi. Sayıştay, ‘Kurumda İç Denetçi Olarak Atama Yapılmaması ve İç Denetçi Olmayan Kişilerin İç Denetim Yapması’ adlı bulgu altında bilgilendirme yaparken Belediye, iç denetçi kadrosunun atamasının yapılmadığını belirtti. Sayıştay da, ‘İç denetçi kadrosu verilmemiş olsa bile, bu görevin iç denetçi olmayan kişiler tarafından iç denetçi imiş gibi yerine getirilmesi mevzuata uygun değildir’ cevabını verdi.   

12 ARAÇ HİBE EDİLDİ!
‘Hibe Edilen Taşıtların Muhasebe Kayıtlarından Düşülmemesi’ bulgusunun altında da, ‘Belediye tarafından hibe edilen taşıtların muhasebe kayıtlarından düşülmediği görülmektedir’ bilgisi verildi. Böylece Çiğli Belediyesi’nin 12 tane ayrı hibe yaptığı görüldü. Buna göre; Ardahan’ın Aşıkşenlik Belediyesi’ne, Tunceli’nin Çemişgezek, Mazgirt, Ovacık, Nazimiye, Hozat belediyelerine, Konya’nın Çatalağzı ve Tuzlukçu belediyeleri ile Malatya’nın Hekimhan Belediyesi’ne araçların hibe edildiği görüldü.  

BELEDİYE BİNASI MEVZUATA UYGUN DEĞİL!
Sayıştay, ‘Belediye Taşınmazlarından Tapuda Cins Tashihi Yapılmayan ve Mevzuata Uygun Olmayanların Bulunması’ bulgusu kapsamında ise ilçedeki bazı yapılardan örnekler verdi. Kurum, ‘Yapılan incelemede, 11585 ada 6 parsel (İki katlı avlulu bina-kütüphane), 2400 ada 5 parsel (belediye hizmet binası-Harmandalı birimi), 2400 ada 7 parsel (belediye hizmet binası-Harmandalı birimi), 5943 parsel (arsa kayıtlı, ancak fiilen sağlık işleri binası olan) ve 11685 ada 1 parsel (arsa kayıtlı, ancak fiilen veterinerlik olan) taşınmazların mevzuata uygun olmadıkları, kimisinin arsa olarak kayıtlı olup, fiilen ruhsatsız bina olarak kullanıldıkları, kimisinin de ruhsatsız bina olarak kullanıldıkları anlaşılmaktadır’ notunu düştü.

KAFESAN’A HACİZ!
Kurum, ‘Belediye Şirketi Borçları Nedeniyle Belediye Gayrimenkullerine Haciz Konulması’ bulgusu altında ise yaptığı tespitte, ‘Belediye şirketlerine ait borçlar nedeniyle Belediye gayrimenkullerine haciz konulduğu anlaşılmaktadır’ ifadelerini kullandı. Buna göre;  yapılan incelemede, belediye şirketlerine ait borçlar nedeniyle belediye gayrimenkullerine haciz konulduğu belirtildi. Bu kapsamda Kafesan Çiğli Bel. Sos. Hizm. San. Tic. Ltd. Şti.’ye borçlarından dolayı haciz konulduğu bilgisi verildi. Şirketin 30 Ocak 2017 tarihi itibariyle toplam borcunun 68 milyon 608 bin 400 TL olduğunu belirtildi.

DOĞRUDAN TEMİN YÜZDE 10’U AŞTI!
Raporda yer alan ‘4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda Doğrudan Temin ve Pazarlıkla Alımlar İçin Öngörülen yüzde 10 Sınırının Aşılması’ bulgusu için bilgilendirmede, ‘Yapılan incelemede, ekteki tablodan da görüleceği üzere belediyedeki doğrudan temin ve pazarlıkla yapılan alımların, yukarıda verilen mevzuatın öngördüğü yüzde onluk yasal sınırı aştığı ve buna rağmen yine mevzuatta öngörülen şekilde Kamu İhale Kurumu'ndan izin alınmadığı anlaşılmıştır’ denildi. Kurum ise verdiği cevabında sınırın aşılmasını kabul ederek ilerleyen süreçlerde dikkatli davranacağını açıkladı.

LİSE MEZUNU MÜDÜR VEKİLİ OLARAK ATANMIŞ!
Sayıştay, raporunda, ‘Vekaleten Atanan Personelden Bazılarının Asilde Aranan Şartları Taşımaması’ bulgusu için yapılan bilgilendirmede tespitlerini paylaşırken yönetmelikte yer alan kurallara değindi. Kurum, ‘Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak şartını; bazılarının ise ‘toplam en az bir yıl çalışmış olmak’ şartını taşımamalarına karşın, ilgili müdürlüklere vekaleten atandıkları anlaşılmıştır’ notunu düştü.

24 MİLYON 513 BİN 920 LİRA 39 KURUŞLUK AÇIK!
Faaliyet Sonuçları Tablosu’nda yer alan bazı gelir ve gider kalemlerinin bilgisi verildi.

Giderler

Buna göre belediyenin 2017 yılındaki giderlerinden bazıları;

Personel Giderleri: 18 milyon 91 bin 282 lira 12 kuruş,

Belediye Başkanına Yapılan Ödemeler: 145 bin 966 lira 61 kuruş,

Belediye Meclis Üyelerine Yapılan Ödemeler: 711 bin 424 lira 55 kuruş,

Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri:  2 milyon 509 bin 618 lira 66 kuruş,

Mal ve Hizmet Alım Giderleri: 100 milyon 906 bin 988 lira 8 kuruş,

Su ve Temizlik Malzemesi Alımları: 898 bin 462 lira 63 kuruş,

Enerji Alımları: 1 milyon 535 bin 472 lira 37 kuruş,

Elektrik Alımları: 1 milyon 472 bin 74 lira 67 kuruş,

Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler: 91 milyon 232 bin 231 lira 22 kuruş,

Müteahhitlik Hizmetleri: 86 milyon 609 bin 350 lira 90 kuruş,

Telefon Abonelik ve Kullanım Ücretleri: 294 bin 859 lira 88 kuruş,

Temsil ve Tanıtma Giderleri: 1 milyon 75 bin 846 lira 56 kuruş,

Faiz Giderleri: 3 milyon 444 bin 321 lira 10 kuruş,

Cari Transferler: 28 milyon 654 bin 524 lira 20 kuruş,

Gelirlerin Ret ve İadesinden Kaynaklanan Giderler: 1 milyon 270 bin 885 lira 13 kuruş,

Amortisman Giderleri: 4 milyon 609 bin 260 lira 52 kuruş,

İlk Madde ve Malzeme Giderleri: 11 milyon 600 bin 134 lira 64 kuruş,

Silinen Alacaklardan Kaynaklanan Giderler: 2 milyon 235 bin 447 lira 83 kuruş olarak hesaplandı.

Gelirler

2017 yılındaki gelirlerden bazıları ise;

Vergi Gelirleri: 42 milyon 369 bin 467 lira,

Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri: 25 milyon 830 bin 533 lira 61 kuruş,

Alınan Bağış ve Yardımlar ile Özel Gelirler: 1 milyon 915 bin 394 lira 36 kuruş,

Diğer Gelirler: 81 milyon 238 bin 870 lira 38 kuruş olarak raporda yer aldı. Tüm hesaplamalar sonucunda raporda 24 milyon 513 bin 920 lira 39 kuruşluk bir açıktan söz edildi.

 
İzmir onları unutmuyor
 
Agora'nın 10 yılda çehresi değişti
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Özkan türkyılmaz 18 Kasım 2018 Pazar 12:34

Chp li belediyelerin başarılarını kutluyorum.

Yorumu oyla      9      5  
Önder acar 7 Kasım 2018 Çarşamba 15:42

Dernek belediyenin durumu olmayanlara yardım derneği herkes çiğlide biliyor.sallamak kolay raporu açın okuyun bakalım borçlar ve müdür atamaları ne zman yapılmış geçen dönem. yoksa buradan kimsenin hakkını yemeyin adamsanız gider savcılığa verirsiniz buradan sallamazsınız. sallayanlarda kendini bilmezlerdir.

Yorumu oyla      9      6  
yorumcu 7 Kasım 2018 Çarşamba 10:17

Neden hep Tunceli hibeler ilginç

Yorumu oyla      10      5  
Melike 6 Kasım 2018 Salı 21:02

Mal varlıkları araştırılsın trilyonlarin kimlerin cebine gittiği açıklansın nerelere hizmet ettikleri araştırılsın..

Yorumu oyla      10      5  
Firari 6 Kasım 2018 Salı 20:47

La gardasim bunların hepsi fortumcu

Yorumu oyla      10      5  
izmirli 6 Kasım 2018 Salı 15:55

izmir de ceketimi koysam alırım anlayısı oldugu sürece bu süreç düzelmez. 1 tane calısan belediye baskanı yok. hepsi alavare delevere işlerde. yazıklar olsun

Yorumu oyla      14      6  
Vatandaş 6 Kasım 2018 Salı 15:21

Bu kadarına pes

Yorumu oyla      13      5  
Merkez 6 Kasım 2018 Salı 14:05

Paralar hangi derneğe gitti acaba çok merak ediyorum....

Yorumu oyla      15      5  
Siyasetci 6 Kasım 2018 Salı 13:17

Tabi hep boyle oluyo alın elinden baskanlıgını koyum malvarlıgına el bakın nasıl duzeliyolar gelenler

Yorumu oyla      12      5  
Merkez 6 Kasım 2018 Salı 12:19

Bu kadar borca rağmen ne hizmet yapmış yazık lise mezunu müdür zorla işçilerin maaşından kes derneğe yardım yap ha birde bu hangi dernek merak ediyorum.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir onları unutmuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Sosyal Yaşam Kampüsü’nde kurduğu “Alzheimer ...
Sayıştay’dan Çeşme Belediyesi’ne: Kreş açamazsın, 8 Mart’ta izin veremezsin!
Belediye ile Tüm-Bel Sen arasında imzalan toplu iş sözleşmesindeki ‘Sosyal ...
Başkan Kocaoğlu'ndan 'asparagas liste' tepkisi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2019 yerel seçimlerinde ...
 
Sarnıç'ta yeni yaşam: A'dan Z'ye değişim
Kaderini değiştirdiği Sarnıç’ı hizmet üssüne dönüştüren Başkan Şenol, ...
Karşıyaka Ana'ya koştu
Karşıyaka Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen “Ata’dan Ana’ya ...
Yeşil konteynerler Buca sokaklarında
Daha temiz bir Buca parolasıyla yola çıkan, hijyen ve temizlik çalışmalarının ...
 
Balçova’da yaşlılara hayat veren buton
Balçova Belediyesi yalnız yaşayan veya bakıma ihtiyacı olan yaşlıların ...
Bornova'nın örnek kafesi 2 yaşında
Bornova Belediyesi’nin, Çölyak Hastaları ve PKU’lu (Fenilketonüri) çocukların ...
Sayaçlar artık daha hızlı tamir edilecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 30 ilçeden yüksek tüketim, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva