HABERLER>POLİTİKA
31 Mart 2015 Salı - 17:31

CHP’li Türeli’den TBMM'ye 'asgari ücret' önergesi

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, net asgari ücretin dört kişilik bir ailenin açlık sınırını dahi karşılamaktan uzakta olduğunu belirterek, “Asgari ücretin mevcut tutarıyla çalışanların gıda, konut giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması mümkün gözükmemektedir” dedi.

CHP’li Türeli’den TBMM ye  asgari ücret  önergesi

İZMİR - Türeli, TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, asgari ücretin,“işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür ve benzeri ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yönelik ücret" şeklinde tanımlandığını ifade etti.
 
Türkiye’de bu yıl için uygulanacak olan asgari ücret tutarının ilk 6 ay için net 949 lira, ikinci 6 ayı içinse net 1000 lira olarak belirlendiğini kaydeden Türeli,  şöyle devam etti:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizde çalışan nüfusun yarısı asgari ücret almaktadır. Öte yandan, asgari ücretin mevcut tutarıyla çalışanların gıda, konut giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması mümkün gözükmemektedir. Nitekim Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 3. toplantısında komisyonun verdiği görev gereği hesaplama yapan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bir işçinin geçimi için gereken net tutarın 1.424 lira 70 kuruş olduğunu belirlemiştir. Devletin resmi rakamları bile 2015 yılı için verilecek olan asgari ücretin çok düşük seviyelerde olduğunu gözler önüne sermektedir.”

“AÇLIK SINIRININ ALTINDA”
TÜİK’in, yaptığı hesaplamalarda yalnızca bir işçinin geçimi için gerekli olan tutarı belirlediğine dikkati çeken Türeli, “Oysa TÜİK tarafından asıl yapılması gereken, asgari ücretle çalışan bir işçinin ailesi ile birlikte geçimini sağlayabileceği rakamın ortaya çıkarılmasıdır. Ancak bahse konu olan rakam yüksek olacağı için TÜİK ısrarla bu hesabı yapmaktan kaçınmaktadır dedi.

TÜRK-İŞ’in her ay düzenli olarak yayınladığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının da çarpıcı bilgiler verdiğini belirten Türeli, şunları kaydetti:

“Türk-İş rakamlarına göre 2015 yılı Mart ayı itibarıyla; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.301 liradır. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4.238 liradır. Görüldüğü üzere şu anki mevcut şartlarda net asgari ücret dört kişilik bir ailenin açlık sınırını dahi karşılamaktan çok uzaktadır. 

Bu çerçevede, asgari ücretin tespit edilme yönteminin incelenmesi ve asgari ücretin miktarının artırılarak asgari ücretle çalışanların insanca geçinebilecekleri bir yaşam düzeyine kavuşturulması için yapılması gerekenlerin ortaya konulması amacıyla bir meclis araştırması açılmasının uygun olacağını düşünüyorum.”
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Susam dört yılını anlattı ve destek istedi
CHP’deki önseçimin ardından, kontenjan başvurusu yapan Milletvekili Mehmet ...
İzmir'de CHP'li yöneticiden kota ve kontenjan çıkışı!
CHP İzmir İl Yöneticisi Orhan Karaoğlu geride kalan ön seçimde listede ...
AK Parti İzmir'den kitap kampanyası
AK Parti İzmir İl Sosyal İşler Başkanlığı başlattığı kampanya ile İzmir’de ...
 
Bülent Delican'dan EBSO ve İTO'ya ziyaret
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı ...
Erdoğan'dan 7 Haziran ve başkanlık açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya ziyaretinin ardından Slovakya'nın ...
Erdoğan Türkiye’de ‘okudum’, Slovenya’da ‘okumadım’ dedi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabah saatlerinde havalimanında bir gazetecinin ...
 
Aşlık'tan önseçim centilmenliği ve Çam'a övgü seli
AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık Twitter sayfasından attığı mesajla ...
CHP Uşak önseçiminden 'ekonomi' çıktı!
CHP'nin Uşak'taki ön seçiminde, üyeler tercihlerini yıllardır sürdürülen ...
Flaş! İşte CHP İstanbul’da kesin sonuçlar
İstanbul'da, CHP üyelerinin 7 Haziran'daki Genel Seçim'de yarışacak milletvekilli ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva