HABERLER>POLİTİKA
22 Kasım 2018 Perşembe - 11:34

CHP'li Kılıç'tan Bakan Kurum'a gönderme: Gediz'de balık kalmadı!

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesiyle ilgili yaptığı konuşmada Bakan Murat Kurum’a eski çevre bakanı Veysel Eroğlu’nun 2012’de vaat ettiği Gediz’de balık tutma sözünü hatırlatarak “Sizde Gediz’de balık tutma sözü vermeyin, çünkü tutulacak balık kalmadı” dedi

CHP li Kılıç tan Bakan Kurum a gönderme: Gediz de balık kalmadı!

CHP Parti Meclisi ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesiyle ilgili yaptığı konuşmada, “Atalarımızdan bizlere kalan, bizlerden de çocuklarımıza kalacak olan bu doğal mirası, eko sistemimizi en büyük zenginliğimiz olarak geleceğe taşımakla sorumluyuz.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki konuşmasına “Bu dünya, bu vatan,bu hava, bu toprak, bu suhepimizin ortak habitatıdır, ortak değeridir” diyerek başlayan CHP İzmir Milletvekili Kılıç, bu değerleri korumak için bireylere olduğu kadar yönetimlere de önemli sorumluluklar düştüğünü vurgulayarak şunları söyledi.

“Hemen her gün, tarlası, suyu, fıstığı ve zeytini için mücadele eden insanların, köylülerin, üreticilerin haberlerini okuyor, görüyoruz.İnsanlar, doğaya saygılı.Havasına, suyuna, ağacına, toprağına, kurduna kuşuna sahip çıkıyor.Bunları korumaya ve geleceğe taşımaya çalışıyor.Bunun farkına varan bireyler, çocuklarımız ve gençlerimiz, geleceklerini dikilen binalarda ve betonlaşan şehirlerde değil, doğanın ve insanın korunmasında, özgürleşmesinde görüyor, mücadele ediyor.Ancak ne hikmetse yönetimler; üstün kamu yararı ve ekonomik yararlar gibi farazi gerekçelerle havamızı, suyumuzu, toprağımızı ve ağaçlarımızı ocaklara, kışlalara, HES’lere, TOKİ’lere, turistik tesislere ve AVM’lere kurban ediyor.Bir ülkede “Ben devletim, ben yaparım, ben kirletirim.” mantığıyla hareket ediliyorsa, hak arama kanalları tıkanmışsa, HES’lere, AVM’lere ve köprülere önem verildiği kadar insana ve doğaya değer verilmiyorsa yakında doğa da isyan edecektir. Karadeniz’de her sene yaşanan sel felaketleri, büyükşehirlerde yaşamı felç eden ani sağanaklar bu isyanın öncüleridir.Doğa, bir an önce aklımızı başımıza almamız için bizi sürekli uyarmaktadır.Ancak, üzülerek söylüyorum ki biz, hala tehlikenin farkında değiliz.Bu yüzden, her fırsatta ülkemize çağ atlattığını iddia eden AKP’nin 16 yıllık iktidarı döneminde ne Ergene, ne de Gediz temizlendi.”

“Sizde Gediz’de balık tutma sözü vermeyin, çünkü tutulacak balık kalmadı”

Konuşmasında Gediz Nehri’ndeki kirliliğe değinen ve daha önceki bakan döneminde verilen “Olta alıp, balık tutma sözünü” hatırlatan Kılıç, Bakana seslenerek “sizde Gediz’de balık tutma sözü vermeye kalkmayın çünkü artık tutulacak balık kalmamıştır” dedi.

Gediz’in hem bölge hem de ülke açısından önemli bir havza olduğunu belirten Kılıç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı.

“Çevre kirliliği ve sağlık açısından yıllardır gündemde olan Gediz, Ege Bölgesi ve ülkemizin tarımsal üretimi açısından hayati derecede önem taşımaktadır.Ülkemizin tarımsal üretiminin yaklaşık % 10'u Gediz Havzasında yapılır. Türkiye'deki sebze alanlarının % 5, 6’sı, zeytinliklerin % 10'u ve üzüm bağlarının % 16'sı Gediz Havzasında yer alır. Burası başta kuşlar olmak üzere birçok canlıya ev sahipliği yapar.Ancak ekolojik kirlilik nedeniyle Gediz, flora ve faunasıyla can çekişmektedir. Kirlilik, tarımsal sulamayı da etkilemekte, yetiştirilen ürünlerden dolayı insan sağlığını da tehdit etmektedir. Yapılan araştırmalara göre bölgede kanser vakaları hızla artmaktadır. Ayrıca, kirlenme nedeniyle Gediz’in suyuyla sulanan binlerce dekar arazi de çoraklaşma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Sizden önce yıllarca bakanlık yapanların verdiği sözler hala bölge halkının dilindedir.2008 yılında zamanın Çevre ve Orman Bakanı tarafından “kirlilik ile ilgili çalışmaların 31 Aralık 2012’de sona ereceği ve herkesin oltasını alarak Gediz’de balık tutacağı” sözü verilmiştir. Siz de balık tutma sözü vermeyin çünkü, Gediz’de artık tutulacak balık kalmamıştır. Bu çerçevede bir İzmir Milletvekili olarak Gediz’in kirlilikten tamamen arındırılmasıyla ilgili hangi çalışmaları yapacağınızı ve bu çalışmaların ne zaman tamamlanacağını öğrenmek istiyorum.”

 

 
CHP'li Polat, İzmir'deki iki plajı meclise taşıdı
 
'Alınan tedbirlerle olumlu etkiler görülmeye başladı'
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Merkez 22 Kasım 2018 Perşembe 23:30

Sevda hanım isterseniz önce körfez de denize girin balık tutun (Kocaoğlu denize girecekti körfezde) ondan sonra Gediz de.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Polat, İzmir'deki iki plajı meclise taşıdı
CHP’li Polat, Çevre Bakanı Kurum’dan denizlerdeki kirliliğe çözüm bulunmasını ...
CHP Aliağa Aday Adayı Ümit Devran: Artık sonuç almaya ihtiyacımız var!
CHP Aliağa Belediye Başkan Aday Adayı, Maden Yüksek Mühendisi Ümit Devran; ...
MHP'li Enginyurt: Kırılan telefon iPhone değil, demoydu
Brunson krizi sırasında ABD'yi protesto etmek için Iphone'unu kıran ve ...
 
İzmir'den Doğu Akdeniz'e 'Yıldırım' mesaj: Bir milim bile geri adım atmayacağız!
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Koca Piri Reis Araştırma Gemisi'nin 40'ıncı ...
Kavacık'ın çığlığı Meclis gündeminde!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Kavacık ...
Kılıçdaroğlu-İnce görüşmesi başladı!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile partinin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem ...
 
Erbakan yeni kuracağı partinin adını duyurdu!
Saadet Partisi'ne Genel Merkez binasının kirasının ödenmemesi nedeniyle ...
Çıray'dan o iddialara yanıt: İYİ Parti İzmir’in ilçelerini mi istiyor?
Aytun Çıray ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan görüşmede, Çıray’ın ...
Yasalaştı: Oda başkanlarına adaylık kolaylığı
TOBB ve meslek kuruluşları kanunlarında değişiklik teklifi Genel Kurulda ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva