HABERLER>POLİTİKA
6 Ağustos 2018 Pazartesi - 11:53

CHP’li Beko'dan çarpıcı rapor: Türkiye işsizlikte dördüncü!

İzmir Milletvekili Beko, işsizlik hakkında konuşurken, “Üzülerek görüyorum halkın ve politikacıların gündemi farklı. Türkiye’de gerçek işsizlik oranı yüzde 17,3. Geniş tanımlı işsiz sayısı 5 milyon 872 bin, OECD içinde en yüksek dördüncü işsizlik bizde” dedi.

CHP’li Beko dan çarpıcı rapor: Türkiye işsizlikte dördüncü!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, partisinin il binasında Türkiye’deki işsizlik durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. ‘İşsizlik Sosyal Cinayettir’ başlığı altında yaptığı konuşmada önemli bilgiler veren Vekil Beko’ya, İl Başkanı Deniz Yücel, İl Sekreteri Birgül Değirmenci, il başkan yardımcıları, il yöneticileri ve çeşitli sendika temsilcileri eşlik etti.

ÜZÜLEREK GÖRÜYORUM HALK VE POLİTİKACILARIN GÜNDEMİ FARKLI!
Halkın ve politikacıların gündeminin farklı olduğunu söyleyen Beko, “Mayıs ayından itibaren seçim çalışmalarındayım. Üç aylık yaptığımız seçim çalışmaları sürecinde, köy köy, kasaba kasaba, ilçe ilçe, insanlarla görüşme fırsatı buldum. Burada üzülerek söylüyorum, halkın gündemi ile politikacıların gündemi örtüşmüyor.  Dolayısıyla, gittiğimiz yerlerde, ülkenin kanayan büyük bir yarasının işsizlik olduğunu gördük. Buralardan aldığımız mesajla, Türkiye’deki işsizliğin hangi noktaya geldiğini sizlerle de paylaşmak istedik” dedi.

RAKAMLARLA KONUŞTU!
Konuşmasında önemli rakamlar veren Beko, “Türkiye’de gerçek işsizlik oranı yüzde 17,3. Yani; geniş tanımlı işsiz sayısı 5 milyon 872 bin, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 17,3 olarak hesaplandı. OECD içinde en yüksek dördüncü işsizlik Türkiye’de… Gerçek işsiz sayısı 5 milyon 872 bin. Ne eğitimde ne istihdamda olan genç sayısı 2,5 milyonu aştı, oranı ise oranı yüzde 21,3. Kentsel genç işsizliği yüzde 19. Kadın işsizliği yüzde 12,6, genç kadın işsizlik oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Kentsel genç kadın işsizliği oranı ise yüzde 25. Yükseköğrenim işsizliği yüzde 10,9. Dar tanımlı standart işsizlik yüzde 9,6’ya düşmüş olmasına rağmen, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik 10,3 olarak gerçekleşti ve bir önceki aya göre 0,4 puan artış gösterdi. Mevsim etkilerinden arındırılmış standart işsiz sayısı 103 bin artarak 3 milyon 188 binden 3 milyon 291 bine yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik yüzde 12,2 olarak gerçekleşirken, mevsim etkilerinden arındırılmış genç işsizliği 17,9 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Şubat verilerine göre ise ülkemizde 6 milyon 327 bin işsiz var. Bu rakam çok ciddi bir rakamdır.

Değerli basın mensupları, rakama dikkat ediniz. 19 Avrupa ülkesinin nüfusu, ülkemizdeki sadece işsizlerin nüfusundan azdır. Örnek vermek istiyorum. Türkiye’deki işsiz sayısı, devletin resmi rakamlarına göre bile 6 milyon 327 bin iken; Danimarka’nın nüfusu 5 milyon 754 bin; Finlandiya’nın nüfusu 5 buçuk milyon, Slovakya’nın nüfusu 5 buçuk milyon,

Norveç’in nüfusu 5 milyon 300 bin, Hırvatistan 4 milyon, Moldova 4 milyon, Bosna Hersek 3 buçuk milyon, Arnavutluk 3 milyon, Litvanya 1 milyon 900 bin, Kosova 1 milyon 800 bin, Estonya 1 milyon 300 bin. Nüfusu 1 milyonun altında olan 8 Avrupa ülkesi daha var” açıklamasında bulundu.

ASKERDEN GELENLER İŞVERENLE TEHLİKELİ PAZARLIK YAPIYOR!
Beko, “Askerden gelen binlerce gencimiz, maalesef işverenlerle pazarlık yapmak zorunda kalıyor. Emeklilik yaşı 65 olduğundan dolayı, emekli olma umudu olmadığı için ve asgari ücret de geçinebileceği bir standartta olmadığı için, gençlerimiz işverenlere ‘sigortamı yatırma, vergi ve prim ücretlerini de bana ver’ diyerek tehlikeli bir pazarlık yapmak durumunda kalıyor. Geleceğin sahibi olan gençlerimizi bu hale getirenler utanmalıdır.

Hükümet aklını başına almalı, ülkemizi kendi dünya görüşü ve dar bir ekibin menfaatleri doğrultusunda dizayn etmekle uğraşmaktan bir an önce vazgeçerek, halkın gerçek sorunlarına yoğunlaşmalıdır. Hükümetin bu hali, gençlerimizin geleceğe dair umutlarını karartmakta, hatta sadece işsizlik nedeniyle bile intihar vakaları hızla artmaktadır. Çözüm önerilerime geçmeden önce, hükümet yetkililerine ve saray eşrafına sormak istiyorum. Milyonlarca gencimiz işsizlik belası ile intiharın eşiğinde yaşıyorken, yüz binlerce baba evine ekmek götüremiyorken, emeklilik hayal haline gelmişken; sizler şatafatlı saray düzeninizde nasıl huzurla yaşıyorsunuz?” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNDU!
Beko çözüm önerileri için ise şunları söyledi: Eğer siyasi iktidar, bu sosyal cinayeti çözmeye yönelik irade göstermek istese, iddia ediyorum işsizlik sorunu kısa sürede çözülür.

İş başında eğitim adı altında çırak, stajyer, kursiyerlerin ve bursiyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılması uygulamasına son verilmelidir. Herkesin çalışması için, herkesin daha az çalışması ilkesi doğrultusunda haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir. Uluslararası çalışma normları doğrultusunda herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalıdır. İstihdam artışlarında kamunun payı dikkate değerdir. Kamu istihdamının artırılması, kamuda eğreti ve güvencesiz çalışma biçimleri yerine, kadrolu ve güvenceli istihdam artışının sağlanması yaşamsal önemdedir. Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalı ve kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır. Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli, tüm taşeron işçilere kadro verilmelidir. Kamu taşeron işçileri kamu işçisi olarak kadroya alınmalıdır. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun “insana yaraşır iş” yaklaşımı temelinde herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalıdır. Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Toplum yararına çalışma programları kapsamında çalıştırılanlar daimî işçi statüsüne geçirilmelidir. İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmelidir. Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

 
CHP'de itiraz: İmza verdik ama listede yok!
 
İzmir'den Manisa'ya gidecekler dikkat!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'de itiraz: İmza verdik ama listede yok!
Eski CHP Şırnak İl başkanı Mehmet Uğur, olağanüstü kurultay için imza ...
İYİ Parti'de deprem... Üç kurucu üye istifa etti
İYİ Parti'de istifa depremi... Kurucu üyeler Nevzat Bor, Özcan Yeniçeri ...
AK Partili Kaya müjdeledi: Buca'ya 37 yeni okul geliyor
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca'da devam eden okul ...
 
AK Parti’ye yeni A takımı: Kimlerin ismi geçiyor?
18 Ağustos’ta büyük kongresini yapmaya hazırlanan AK Parti’de, MKYK ile ...
İnce: Kurultay için bir gün bile beklenmemelidir!
Muharrem İnce, Cumhuriyet Halk Partisi'ndeki (CHP) kurultay tartışmalarına ...
CHP'li vekile Almanya'da pasaport engeli
CHP milletvekili Mahmut Tanal'a Almanya'da diplomatik pasaportu olmasına ...
 
Erdoğan'ın ziyaretinde dikkat çeken önlem
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çamlıca Camii'ndeki incelemelerinde ...
CHP’li Sertel: 700’e yakın ithal ilaç piyasada yok
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, çoğunluğu ...
Kılıçdaroğlu harekete geçti: Gözler MYK'daki isimlerde
Genel merkezin “yeterli imza yok, kurultay yok” kararının ardından gözlerin ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva