HABERLER>POLİTİKA
5 Temmuz 2015 Pazar - 15:31

CHP’li Balbay’dan çarpıcı 7 Haziran değerlendirmesi

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 7 Haziran seçimlerini, “siyasal bir Gezi” hareketi olarak değerlendirdiğini belirterek, “Parlamentoya çok önemli bir sorumluluk düşüyor. Her parti içinde bir yelpaze var. Bu bir armoni” dedi. Balbay, rövanşist olunmaması çağrısında bulunurken ise, “Rövanşist olmamak gerekiyor ama geçmişe sünger de çekmemek gerekiyor. Hükümet arayışı içine girildiğinde de girilmesi gereken yer rövanşizmden çok hukuk devleti olmalıdır” diye konuştu.

CHP’li Balbay’dan çarpıcı 7 Haziran değerlendirmesi

CHP’li Balbay, 25. Dönem’e ilişkin değerlendirmelerini Milliyet’e anlattı. Balbay, şunları kaydetti:

ÇOK ÖNEMLİ SORUMLULUK
7 Haziran seçimlerini siyasal bir Gezi olarak değerlendiriyorum. Seçmen, ‘parlamenter sistemi tercih ediyorum. Bir parti beni tek başına temsil edemez’ dedi. Parlamentoya çok önemli bir sorumluluk düşüyor. Her parti içinde bir yelpaze var. CHP’de Roman ve Ermeni var. HDP’de iki dönem AKP’de milletvekilliği yapmış Dengir Fırat ve SHP’nin belediye başkanı Celal Doğan var. Bu tablo bir karmaşa değil, bir armoni. HDP’nin Türkiye Partisiolması çok önemli. MHP’nin ‘HDP’yi yok sayıyoruz’ demesini bile iç barışımız için önemli görüyorum. Normalde HDP’nin Türkiye partisi olma girişimine MHP, ‘Olamazsın’ diyebilirdi. Bunu demiyor. MHP şu anda masayı devirmiyor, masada sayıyı eksik sayıyor.

DEMOKRASİ DURAĞINA GELDİ, İNECEK
AKP’nin oy kaybetmesini çok önemsiyorum. İslam ülkelerindeki demokrasi deneyiminde, dini referans alan partiler başkalarına hayat hakkı tanımadılar. AKP, demokrasiyle tanışıyor şu anda. AKP treni, demokrasi durağına geldi. Burada inecek. Davutoğlu, Erdoğan vesayetinden kurtulabilecek mi? Beştepe artık Boştepe haline döndü. Türkiye’de nüfusun en seyrek olduğu yerlerden biri artık Beştepe. Erdoğan, devlet olarak seçime girdi. Seçim meydanlarını hayvanat bahçesine çevirdi, ‘Gönlümde bir aslan yatıyor’ dedi. Gönlündeki aslanın dişleri söküldü.

ANAP’IN KADERİ
Türkiye’yi çalkantılı ama iyi bir seçenek bekliyor. AKP, hükümet kurmazsa AKP’yi ANAP’ın kaderi bekliyor. AKP hükümet kurarsa AKP ile hükümet kuran parti yıpranacak. Siyasetin çok ilginç bir denklemi bu. AKP, parlamentoyla tanışıyor. AKP için parlamento hükümetin özel kalemiydi.

ELİNİ SIKIYORUZ
Eskiden türbanlıların canını sıkardık, şimdi elini sıkıyoruz. Onlar da eskiden bize elini vermezdi. Süreç herkesi yoğurdu. Türkiye’nin bütün renkleri var bu parlamentoda. Türkiye’de soğuk savaş şimdi bitti. Bütün bunlardan ortak bir sentez, 21. yüzyıl parlamentosu çıkacak. Bu yapının kitabını yazmak istiyorum. Türkiye’nin sorunlarını yazan gazeteci Balbay ikinci planda kaldı, artık çözüm üreten Balbay var. Ben de böyle bir fermantasyon içindeyim.

ATATÜRK’E RAĞMEN SİYASET YAPILAMAYACAĞI GÖRÜLDÜ
Bu ülkede herkes Atatürk’e rağmen siyaset yapamayacağını gördü. İlk günlerinde ulusal bayramlara gösterilen refleksten, artık ‘milli’ sözcüğünü daha çok seven bir AKP var. Her biri, Atatürk Türkiye’sinin temel değerleri üzerinden yeni bir siyaset üretebileceğini gördü. Onları reddederek siyaset yapamayacağını gördü partiler. Deneyim, pahalı bir okuldur. Yeni dönemin iktidar seçeneği olarak en büyük güç elde etme şansı CHP’de. Önümüzdeki dönemin siyaset zeminini daha çalkantılı ama daha verimli görüyorum.

RÖVANŞİST OLMAYALIM AMA SÜNGER DE ÇEKMEYELİM
Rövanşist olmamak gerekiyor ama geçmişe sünger de çekmemek gerekiyor. Hükümet arayışı içine girildiğinde de girilmesi gereken yer rövanşizmden çok hukuk devleti olmalıdır. 1960’larda Menderes asılmasaydı. 1970’lerde Deniz’ler asılmazdı. Solun Demirel’i affetmediğini gördüm cenazede. Demirel’in ‘üç, üç’ diye bağırdığı... Ben bu tür duygulara prim vermemek gerektiğini düşünüyorum. İntikam alınacak bir duygu varsa, o da intikam duygusudur. Bunun karşılığı o döneme sünger çekmek olmamalı. O dönemin bir daha yaşanmaması için gerekli her şeyi yapmak olmalı. O dönemin hukuksuzluklarını en açık şekilde ortaya serme dönemi. AKP, muhalefeti tadarsa asıl o zaman parti olacak. 13 yıllarını bir de muhalefette anlatsınlar.

İKTİDAR TARLASINI TOHUMLADI
TBMM’de İnsan Hakları Komisyonu’nda aktif olmak istiyorum. Türkiye’nin geleceğinde yer alabileceğim bir siyasal zemin yaratmak istiyorum. Türkiye’de ideolojik obezite ama stratejik çöllük var. CHP varolduysa hep kendini yenilediği için varolmuştur. CHP, yeni sürece göre yenilenmek zorunda. Ekonomik söylemler çok yerindeydi ama bu söylemlere seçmen güvenini katamadık. CHP, iktidar tarlasını tohumladı. Buna çok iyi bakılması gerekiyor.

ATEŞ ÇEMBERİ
Yığınakta yapılan hata seferin sonuna kadar devam eder denir. Suriye politikasında yığınakta hata yaptık. Suriye’nin içişlerine karışacağımızı söyledik. O hata devam ediyor. İyi bir komşular politikası oluşturup etrafımızda barış çemberi oluşturabilirdik, ateş çemberi oluşturduk. Türkiye’yi de atış çemberi yaptık. Türkiye’nin 12’si neresi onu hesaplıyor insanlar.
 
 

 
Bucalı çocukların havuz keyfi
 
Özel Kuvvetler Komutanı Aksakallı Suriye sınırında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'den CHP'ye çok sert İhsanoğlu çıkışı
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Celal Adan, AK Partili ...
Suriye sınırına füze ve top bataryası!
Ankara’nın Polatlı İlçesi’nden gönderilen top ve füze bataryalarının yer ...
AK Parti’nin koalisyondaki yol haritası belli oldu!
AK Parti’de koalisyon turları öncesinde oluşturulan 4 komisyonun çalışmaları ...
 
MHP'li Koç'tan Aliağa ziyareti: Milletimize hizmet boynumuzun borcu
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Murat Koç, TBMM’deki yemin ...
Flaş! Saray’daki sürpriz görüşme sonrası ilk açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğü ortaya çıkan HDP Gaziantep ...
Aliağa’da teravihi AK Parti Milletvekili kıldırdı
AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan iftar programı için gittiği ...
 
Çözüm sürecine ‘MHP’ formülü: İsmi değişebilir!
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, MHP-AK Parti koalisyonu için 'çözüm ...
AK Partili Ulema abisinin zehir zemberek açıklamalarına ne tepki verdi?
AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema İl Başkanı Bülent Delican hakkında ...
Saray’da sürpriz HDP’li: Erdoğan’la ne görüştü?
Cumhuriyet yazarı Murat Sabuncu CHP'den ayrılarak HDP'ye geçen ve Gaziantep ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva